Statul roman vinde 26% din actiunile Rompetrol, pentru 200 de milioane de dolari

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 21:04
2422 citiri
Statul roman vinde 26% din actiunile Rompetrol, pentru 200 de milioane de dolari
Foto: finantistii.ro

Guvernul a aprobat, prin proiect de lege, Memorandumul de Intelegere dintre statul roman si The Rompetrol Group N.V. (TRG), semnat la Bucuresti la 15 februarie, potrivit caruia TRG va cumpara de la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) 26,6969% din actiunile emise de RRC, in schimbul a 200 milioane de dolari.

Din aceasta suma, 175 milioane de dolari reprezinta pretul actiunilor de vanzare, iar 25 de milioane de dolari prima convenita de parti pentru dobandirea, de catre TRG, a majoritatii absolute de vot in RRC (Rompetrol Rafinare-Petromidia - n.red.) care ii va permite, conform Legii 31/1990 a societatilor comerciale, sa adopte orice decizie referitoare la RRC.

"Memorandumul reglementeaza termenii generali ai unei tranzactii complexe intre statul roman si The Rompetrol Group N.V. (TRG), detinut de grupul KazMunayGas, care este structurata pe trei componente majore: un angajament de cumparare printr-o procedura competitiva a unui pachet de actiuni reprezentand 26,6959% din capitalul social al SC Rompetrol Rafinare SA (RRC), detinut in prezent de Ministerul Economiei prin Oficiul Participatiilor Statului Privatizarii in Industrie, la un pret minim garantat de 200 milioane dolari SUA; statul roman isi va mentine o participatie nediluabila de 18% pe o perioada de 3 ani, iar dupa expirarea acestei perioade va avea posibilitatea sa implementeze o noua procedura de privatizare pentru vanzarea acesteia", detaliaza Biroul de presa al Guvernului.

Conform documentului, dupa expirarea perioadei de interdictie de vanzare a pachetului de 18%, OPSPI va avea dreptul de a dispune de actiunile ramase in totalitate sau in parte, iar TRG va avea in continuare drept de preferinta la cumpararea acestora.

Documentul mai prevede constituirea unui fond de investitii de 1 miliard de dolari cu o participare a statului roman sub forma unei societati pe actiuni care va investi in proiecte din domeniul energetic din Romania. Conform Memorandumului, The Rompetrol Group (80%) si Statul Roman (20%) vor constitui un Fond avand ca obiect realizarea de investitii in proiecte energetice in Romania.

Potrivit sursei citate, actiunile in instanta initiate de Ministerul Finantelor Publice au fost respinse, iar cererea de anulare a conversiei obligatiunilor nerascumparate in actiuni RRC in baza prevederilor OUG nr. 118 aprobata prin Legea nr. 89/2005 a fost respinsa de catre Tribunalul Constanta, prin hotarare definitiva si executorie.

S-a eliminat un potential risc de insolventa a societatii

Guvernul mentioneaza faptul ca prin semnarea acestui acord a fost eliminat un potential risc de insolventa a societatii, fiind astfel solutionat un vechi diferend intre Statul roman si RRC, "care punea in pericol continuitatea activitatii a 7.000 de salariati si colectarea a peste 1,3 miliarde de euro la bugetul de stat".

In prezent, Statul roman isi exercita drepturile ce ii revin in calitate de actionar al SC Rompetrol Rafinare SA prin Ministerul Economiei, detinand prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), o participatie de 44,6959% din capitalul social al acestei societati dupa ce, in 2010, Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) Rompetrol a decis conversia in actiuni a unor datorii catre stat ale companiei.

In Hotararea AGA din 30 septembrie 2010, a fost aprobata majorarea capitalului social al companiei cu 1,9 miliarde lei, emiterea de noi actiuni si atribuirea acestora, in mod direct catre stat, reprezentat de MFP.

In anul 2003, statul, prin MFP, a subscris obligatiuni emise de S.C. Rompetrol Rafinare S.A. Constanta in valoare totala de 2.177.699.871,86 lei, prin anularea obligatiilor bugetare reprezentand taxa pe valoarea adaugata, accize, contributia la Fondul special al drumurilor publice, precum si majorarile de intarziere, dobanzile, penalitatile si penalitatile de intarziere - datorate si neachitate de catre S.C. Rompetrol Rafinare S.A. Constanta.

Scadenta pentru rascumpararea obligatiunilor a fost stabilita pentru 30 septembrie 2010, data la care AGEA Rompetrol rafinare a decis majorarea capitalului societatii cu 1,971 miliarde de lei.

Conform Guvernului, prin valorificarea unui pachet din actiunile detinute de Statul roman prin Ministerul Economiei, prin derularea unei proceduri competitive, se va asigura incasarea a peste 200 milioane dolari, pret care depaseste cu mult valoarea de piata a acestui pachet. "In 2012, la preluarea in administrarea de catre OPSPI a pachetului de actiuni la RRC pachetul de 26% actiuni RRC, valora la preturile Bursei in jur de 80 milioane euro", se arata in comunicatul Guvernului.

Incepand cu anul 2004 si pana in prezent, RRC a achitat, la bugetul general consolidat, obligatii fiscale in valoare totala de 24.312.276.819 lei.

Conform datelor Ministerului de Finante, numai in 2012, Rompetrol Rafinare (operatorul rafinariilor Petromidia Navodari si Vega Ploiesti) a virat peste 4,6 miliarde de lei (peste 1,3 miliarde de dolari) catre bugetul de stat, suma care plaseaza compania intre cei mai mari platitori de taxe si impozite din Romania.

Grupul Rompetrol a anuntat, la jumatatea lunii februarie a acestui an, ca a incheiat cu statul roman, reprezentat prin OPSPI, in calitate de unic administrator, un Memorandum de intelegere pentru inchiderea disputei privind conversia obligatiunilor Rompetrol Rafinare in actiuni in favoarea statului roman.

Conform acestuia, Grupul Rompetrol va rascumpara o parte din actiunile detinute de statul roman la Rompetrol Rafinare (operatorul rafinariilor Petromidia Navodari si Vega Ploiesti), acesta urmand sa fie in continuare un actionar semnificativ al companiei din judetul Constanta.

Marti, cererea The Rompetrol Group ca Romania sa fie obligata la plata de daune in suma totala de 185,385 milioane dolari a fost respinsa, prin hotararea arbitrala a Curtii de Arbitraj International a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii din Washington.

Potrivit Hotararii, a fost respinsa atat cererea pentru daune materiale, in valoare de 139,385 milioane de dolari, cat si cererea de daune morale, in valoare de 46 milioane dolari.

Tribunalul arbitral a ajuns la concluzia ca dovezile prezentate de reclamant nu sustin cererea pentru constatarea unei campanii de hartuire organizate de statul roman, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#statul vinde actiuni Rompetrol, #pret actiuni Rompetrol, #actiuni Rompetrol , #stiri Rompetrol