Datoria Rompetrol: Ce ne-ar da kazahii de 1 miliard de dolari ca sa nu plateasca 600 de milioane

Sambata, 09 Noiembrie 2013, ora 22:10
5084 citiri
Datoria Rompetrol: Ce ne-ar da kazahii de 1 miliard de dolari ca sa nu plateasca 600 de milioane
Foto: energyonline.ro

Un forum romano-kazah organizat in capitala Kazahstanului a avut ca tema principala problema fondului de investitii in valoare de un miliard de dolari pe care statul asiatic a promis ca-l face daca Romania renunta la datoria de peste 600 de milioane de dolari pentru Rompetrol.

La forum au participat oficiali ca ministrul roman delegat pentru Energie, Constantin Nita, Magzum Mirzagaliyev, vice-ministrul kazah pentru Petrol si Gaz sau Azamat Zangulov, CEO Rompetrol, arata Digi24.

Problema de fond o reprezinta gestul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, de a contesta legea Rompetrol la Curtea Constitutionala, care va da o decizie definitiva in data de 13 noiembrie.

Basescu cere reexaminarea acordului cu Rompetrol: Parlamentul a incalcat Constitutia

"Pana la urma, noi pierdem un fond de investitii de un miliard de dolari care putea sa intre in functiune, adica pe diverse investitii. Pentru ca miliardul acela de dolari il investim tot in energie", a declarat Constantin Nita pentru eventualitatea in care CCR va da dreptate presedinelui Traian Basescu.

Oficialii Rompetrol au spus ce ar face cu acest fond de investitii. "In primul rand, am finanta proiecte in 'curtea noastra', deci contam pe dezvoltarea retelei de benzinarii, am finalizat deja studiul de fezabilitate", a declarat in cadrul forumului Azamat Zangulov, CEO Rompetrol, care ar vrea sa construiasca si o centrala de energie langa Petromidia, care va alimenta rafinaria.

Cand promite Rompetrol sa vireze cele 200 de milioane de dolari la bugetul statului

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat in septembrie proiectul legii privind aprobarea memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si Rompetrol Group, semnat la 15 februarie 2013, si a respins totodata cererea de reexaminare formulata de presedintele Traian Basescu privind acest proiect.

Basescu, despre Rompetrol: De la Nastase la Ponta, se continua a se fura prin lege

"Rompetrol trebuia sa plateasca statului roman 500 milioane de euro, atunci cand a fost cumparat de Patriciu. Acesta a vandut compania kazahilor, dar datoria a ramas. Acum Guvernul a negociat cu kazahii si s-au inteles pentru 200 de milioane", a declarat Traian Basescu.

In replica, vice-ministrul kazah pentru Petrol si Gaz, Magzum Mirzagaliyev, a spus ca, in ciuda problemelor aparute, Romania reprezinta multe avantaje.

"Credem ca Romania are o pozitie geografica foarte avantajoasa pentru a ne dezvolta afacerile in Europa, Romania are acces la mare. Din aceasta cauza KazMunaiGaz a decis sa cumpere grupul de companii Rompetrol.

Credem ca aceasta achizitie a fost foarte buna, chiar daca constatam anumite probleme. Speram ca toate problemele vor fi solutionate", spune Magzum Mirzagaliyev, vice-ministrul kazah pentru Petrol si Gaz.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Forum Romania Kazahstan Rompetrol, #Kazahstan Rompetrol datorie Basescu, #KazmunaiGaz datorie Rompetrol forum , #stiri Rompetrol