Kazahii au facut primul pas sa duca Romania in fata unei instante internationale - Miza este rafinaria Petromidia

Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 11:26
10572 citiri
Kazahii au facut primul pas sa duca Romania in fata unei instante internationale - Miza este rafinaria Petromidia

Compania de stat petroliera din Kazakhstan a facut primul pas pentru a aduce Romania in fata unei instante internationale, dupa ce procurorii din tara noastra au pus sechestru pe activele rafinariei Petromidia in dosarul Rompetrol 2.

Kazmunaigas (KMG) a adresat Guvernului roman o "notificare de litigiu privind investitiile", transmite Financial Times.

Acesta este primul pas spre un proces international care ar putea duce Romania in fata unei curti de arbitraj.

Masurile luate de procurorii DIICOT in dosarul Rompetrol 2, printre care se numara si sechestrul pus pe instalatiile rafinariei Petromidia, reprezinta un obstacol in calea programului ambitios de privatizare al kazahilor.

UPDATE 15:40 - Purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, a oferit precizari cu privire la actiunea kazahilor.

"In data de 25 iulie KazMunayGas a trimis o notificare de consultari in baza tratatelor de investitii cu Olanda si Kazahstan in care cer inceperea perioadei de consultari cu statul roman in problema sechestrului impus de autortatile judiciare. Asta e o etapa precontencioasa, asadar nu s-a ajuns inca la arbitraj international. Se ocupa Guvernul de aceasta problema, in principal pentru a proteja interesele statului roman", a spus Iolu, miercuri, la sfarsitul sedintei de guvern, potrivit News.ro.

Kazahii sustin ca nu pot sa vanda rafinaria

In aprilie, grupul petrolier a batut palma cu chinezii de la CEFC pentru vanzarea a 51% din Kazmunaigas (KMG) International, subsidiara care detine rafinaria Petromidia din Romania si benzinariile Rompetrol, pentru 680 de milioane de dolari.

Ulterior, procurorii DIICOT au "inghetat" activele acesteia, in dosarul ce vizeaza privatizarea rafinariei. Autoritatile romane investigheaza diferite operatiuni privind fosta companie de stat, cumparata in 1998 de Dinu Patriciu si alti investitori si vanduta in 2007 grupului kazah.

La randul lor, cei de la KMG sustin ca nu detineau Petromidia la momentul infractiunilor investigate. In plus, sechestrul pus pe instalatiei rafinariei pune bete in roate vanzarii actiunilor catre chinezi, considera grupul kazah.

"Romania se foloseste de puterea sa guvernamentala pentru a submina tranzactia", sustin avocatii Kazmunaigas in notificarea trimisa Guvernului de la Bucuresti.

Borc sustine, totusi, ca sechestrul nu impedica vanzarea rafinariei

In urma cu ceva vreme, ministrul roman al Economiei, Costin Borc, a declarat la Digi 24 ca ancheta procurorilor DIICOT in cazul vanzarii Rafinariei Petromidia catre KazMunayGas nu va bloca vanzarea pachetului majoritar de actiuni catre China Energy Company.

El a mai spus ca primit asigurari in acest sens de la ministrul Justitiei.

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: Ziare.com