Kazahstanul privatizeaza mai multe companii - Rompetrol, pe lista?

Marti, 23 August 2011, ora 19:09
1212 citiri
Kazahstanul privatizeaza mai multe companii - Rompetrol, pe lista?

Kazahstanul intentioneaza sa privatizeze mai multe companii nationale, prin sistemul IPO, incepand acest proces in trimestrul al doilea sau al treilea din 2012, a anuntat Ministrul Economiei, Kairat Kelimbetov.

Kazahstan, cea mai mare economie si cea mai de succes din Asia Centrala, este un exportator important de petrol, metale si cereale si cel mai mare producator de uraniu din lume, scrie Reuters.

Presedintele Nursultan Nazarbayev, care este la putere de doua decenii, a promis la inceputul acestui an ca va organiza "un IPO al poporului", ca sa dea sutelor de mii de cetateni obisnuiti oportunitatea de a detine actiuni in companii mari.

In ceea ce priveste privatizarile, acestea se vor face treptat. Astfel, compania feroviara de stat Kazahstan Temir Zholy este programata pentru privatizare in 2014-2015.

Dar adevaratele "bijuterii ale coroanei" Kazahstanului sunt compania nationala de petrol si gaze KazMunaiGas KMG.UL si cea de uraniu Kazatomprom. Cele doua privatizari se vor face dupa 2015, "pentru ca sunt mai sensibile la volatilitatea pietei", a spus ministrul Economiei.

KazMunayGas a semnat, in 2007, un acord de achizitie de actiuni cu Rompetrol Holding SA (Elvetia) pentru 75% din titlurile companiei olandeze The Rompetrol Group.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a vandut participatia de 25% pe care o mai detinea la The Rompetrol Group catre compania KazMunayGas, care a ajuns sa controleze in totalitate grupul Rompetrol. Asta inseamna ca grupul Rompetrol ar putea sa inceapa reprivatizarea.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#privatizare Rompetol, #privatizare comapnii stat , #stiri Rompetrol