Pivniceru: Memorandumul cu Rompetrol nu trebuia adoptat printr-o lege, e neconstitutional

Joi, 01 August 2013, ora 17:57
2924 citiri
Pivniceru: Memorandumul cu Rompetrol nu trebuia adoptat printr-o lege, e neconstitutional
Foto: capital.ro

Mona Pivniceru, judecatorul Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), a declarat ca Memorandumul incheiat de Guvern cu Rompetrol incalca prevederile constitutionale, pentru ca a fost promovat printr-o lege in Parlament.

Argumentele lui Pivniceru sunt asemanatoare cu cele ale presedintelui Traian Basescu, sustinute in cererea de reexaminare referitoare la problemele procedurale legate de Memorandumul Rompetrol si adresate Parlamentului, potrivit Romania TV.

Judecatorul CCR sustine ca acordul este o intelegere comerciala intre statul roman si o companie straina, de aceea ar fi trebuit sa fie promovat printr-un "acord de stat". Pentru ca Memorandumul nu intra sub incidenta dreptului international public, acesta nu poate fi adoptat la fel ca tratatele internationale incheiate de stat. In schimb acordul trebuie reglementat prin dreptul international privat.

"Legea, ca act juridic al Parlamentului, trebuie sa reglementeze relatiile sociale ori sa ratifice acorduri, tratate ori intelegeri internationale, iar nu sa valideze intelegeri intre unele organe executive si persoane juridice de drept privat", a precizat Pivniceru.

Aceasat a adaugat ca Parlamentul a intrat peste competenta Guvernului in acest caz, incalcand prevederile constitutionale.

CCR a respins sesizarea Opozitiei privind memorandumul cu Rompetrol

Curtea Constitutionala a respins, pe 26 mai, cu majoritate de voturi, obiectia de necunostitutionalitate asupra legii privind aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si Rompetrol, formulata de opozitie.

Obiectia de neconstitutionalitate formulata de 80 deputati a fost respinsa pe motiv ca este neintemeiata. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei. Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

In mai, Opozitia a atacat la CCR legea privind aprobarea Memorandumului

Mircea Toader a anuntat atunci ca Opozitia a atacat la Curtea Constitutionala legea privind aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si Rompetrol, semnat in Bucuresti la 15 februarie 2013.

El a aratat ca Memorandumul cuprinde texte neconstitutionale. "Opozitia unita, 80 de parlamenatri, am hotarat sa atacam la Curte legea privind Memorandumul cu Rompetrol", a precizat Toader.

Basescu cere reexaminarea acordului cu Rompetrol: Parlamentul a incalcat Constitutia

Presedintele Traian Basescu, a semnat, pe 2 iulie, cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group, pe care a retrimis-o Parlamentului.

Seful statului este nemultumit de faptul ca a fost nevoie de o lege pentru a stinge litigiile intre cele doua parti, desi actul normativ nu poate fi aplicat si la alte companii.

Astfel, pentru ca era vorba despre un caz concret si singular, situatia putea fi rezolvata prin adoptarea unei Hotariri de Guvern, sustine Basescu, intr-un comunicat publicat pe siteul Presedintiei.

Citește și:
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a sugerat în urmă cu câteva zile că premierul Nicolae Ciucă ar putea fi candidatul partidului pentru prezidențiale din 2024, afirmând că în...
Sorin Cîmpeanu, deranjat de reacțiile generate de acuzația de plagiat: ”Se dau verdicte pe Facebook”
Sorin Cîmpeanu, deranjat de reacțiile generate de acuzația de plagiat: ”Se dau verdicte pe Facebook”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a negat din nou, miercuri, 28 septembrie, acuzațiile de plagiat, arătându-se convins că acestea reprezintă un atac la adresa Legilor educaţiei, aflate...