Rafinaria Petromidia e cu un pas mai aproape sa ajunga pe mainile chinezilor

Joi, 15 Decembrie 2016, ora 11:58
2972 citiri
Rafinaria Petromidia e cu un pas mai aproape sa ajunga pe mainile chinezilor

Kazahii care detin actionariatul majoritar al societatii Rompetrol Rafinare, din care face parte si rafinaria Petromidia, au anuntat, joi, ca negocierile pentru vanzarea a 51% din pachetul de actiuni catre o companie chineza au ajuns in etapa finala.

Potrivit unui comunicat de presa al KazMunayGas, acordul cu CEFC (China Energy Company Limited), care atesta angajamentul ferm de a efectua tranzactia, urmeaza sa fie semnat, impreuna cu un set de documente, lucru ce confirma "parteneriatul solid dintre cele doua companii".

Parteneriatul va stabili cadrul necesar pentru viitoarele proiecte comune, contribuind la "cresterea economica si sociala in zonele in care aceste proiecte vor urma sa fie implementate", cele mai multe dintre ele fiind in Romania.

Vanzarea pachetului de 51% din actiuni va viza si divizia Rompetrol Rafinare din tara noastra, care integreaza cele trei unitati de productie, rafinariile Petromidia si Vega, divizia de petrochimie, precum si companiile locale de distributie.

KazMunayGas este compania nationala de petrol si gaze a Kazakhstanului, iar CEFC este una din cele mai mari companii private din China, care, in 2016, a intrat in topul Global Fortune 500, pe pozitia 229. Compania detine operatiuni in energie, servicii financiare si investitii.

KazMunayGas a demarat proceduri legale impotriva tarii noastre

In 27 iulie, KazMunayGas a initiat proceduri legale impotriva Romaniei, dupa ce procurorii DIICOT au pus sub sechestru rafinaria Petromidia, intrerupand in acest fel planul de vanzare a unei participatii de control catre o companie chineza.

Conform procedurilor, dupa ce a instiintat Guvernul, compania kahaza incearca o rezolvare pe cale amiabila, inainte de a ajunge la institutia de arbitraj international ICSID.

"Speram ca aceasta perioada de trei-sase luni va fi suficienta pentru a gasi impreuna o solutie. Ne exprimam ingrijorarea fata de tratamentul aplicat de autoritatile romane investitilor noastre, care sunt protejate de tratatele internationale. Au existat consecinte negative, precum sechestrul, limitarea posibilitatii de a ne dezvolta, actiuni care, de exemplu, nu ne permit anumite tranzactii", a sustinut Azamat Zhangulov, un reprezentat al companiei kazahe, la finalul lunii iulie, in cadrul unei intalniri cu jurnalistii romani.

Toti acesti factori ii aduc grupului pierderi si prejudicii, a adaugat acesta.

In ultima instanta, compania kazaha va cere statului roman sa plateasca prejudiciile aduse grupului in urma actiunilor sale, a precizat reprezentantul grupului, fara a spune despre ce suma este vorba.

Kazahii au transmis autoritatilor romane pe 22 iulie o notificare formulata in baza tratatelor privind protejarea investitiilor (Notice of Investment Dispute), avand ca temei prevederile Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Kazahstan, ale Acordului intre Guvernul Regatului Tarilor de Jos si Guvernul Romaniei si ale Tratatului Cartei Energiei.

Aceasta notificare reprezinta primul pas procedural care ar putea conduce la o disputa de arbitraj intre investitor si statul roman.

Pana in prezent nu este clar daca problemele cu justitia romaneasca ale grupului kazah ar putea pune piedici tranzactiei cu chinezii.

Citeste si:
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
Co-preşedintele AUR, George Simion, a afirmat, joi seară, că poate conta pe parlamentarii formaţiuni, deşi i s-a spus că toţi îl vor trăda. ”Tentative au fost”, afirmă parlamentarul,...
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Fostul preşedinte al PNL Luovic Orban a anunţat, joi seară, 21 octombrie, că nominalizarea lui Nicolae Ciucă, impus liberalilor de preşedintele Klaus Iohannis, este ”picătora care a umplut...
Sursa: NEWS.RO