Rompetrol cere intrarea in insolventa - Compania da vina pe trecut

Vineri, 05 Iunie 2015, ora 12:23
8169 citiri
Rompetrol cere intrarea in insolventa - Compania da vina pe trecut

Rompetrol S.A. a solicitat Tribunalului Bucuresti deschiderea procedurii de reorganizare a societatii, in vederea continuarii operatiunilor comerciale derulate atat in Romania, cat si in strainatate, se arata intr-un comunicat al societatii.

Textul arata ca, la sfarsitul anului trecut, "societatea a fost obligata, in solidar cu alte persoane fizice, de catre Curtea de Apel Bucuresti la plata sumei de 58,5 milioane USD, la care se adauga dobanda legala calculata incepand cu data de 05.01.2001.

Aspectele avute in vedere de Curtea de Apel Bucuresti privesc fapte savarsite in perioada 1999 - 2001, cu mult inainte de anul 2007 cand KazMunayGas a devenit actionarul majoritar al grupului de societati din care face parte si Rompetrol S.A."

Rompetrol sustine ca si-a aratat toata deschiderea in cursul procedurilor legale demarate de autoritatile fiscale pentru identificarea si evaluarea activelor sale, acestea instituind un sechestru asiguratoriu asupra bunurilor sale.

"Punerea in executare a deciziei respective, inclusiv a dobanzilor legale, care in opinia autoritatilor fiscale reprezinta o suma de trei ori mai mare decat debitul principal, creeaza un dezechilibru financiar major pentru societate, avand efecte imediate in activitatile sale curente - intreruperea operatiunilor de profil, a contractelor in derulare, a investitiilor si implicit asupra angajatilor sai", continua textul citat.

Valoarea totala a investitiilor realizate de Rompetrol S.A. din fondurile proprii in dezvoltarea lucrarilor de explorare din Romania si achizitia de instalatii de foraj necesare extinderii activitatilor de profil pe plan extern depaseste suma de 50 milioane de dolari, se mai arata in document.

Grupul mai anunta si ca "au fost initiate demersurile legale pentru punerea in executare a obligatiilor asumate de catre fostul proprietar al Grupului Rompetrol in contextul deciziei Curtii de Apel Bucuresti".

Rompetrol incheie dand asigurari ca "reorganizarea activitatii Rompetrol SA va permite continuarea serviciilor adiacente activitatilor de foraj sonde petroliere terestre in Maroc, unde societatea a castigat un contract in 2014 dupa ce a fost nevoita sa isi intrerupa activitatile din Libia pe fondul instabilitatii politice, si in Romania, unde are premise de a trece de la faza de explorare la exploatare si productie hidrocarburi".

In plus, "celelalte activitati ale societatilor din Grup nu vor in niciun fel afectate de aceasta procedura de reorganizare".

Rompetrol a solicitat intrarea in insolventa

Compania Rompetrol S.A. si-a solicitat in instanta intrarea in insolventa. Cererea a fost depusa la 28 mai si va fi judecata de Tribunalul Bucuresti pe data de 8 iunie.

Cererea apare pe portalul instantelor de judecata.

Cererea a fost inaintata in baza articolului 66 din Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

Articolul de lege invocat prevede ca: "supravegherea exercitata de administratorul judiciar, in conditiile in care nu s-a ridicat dreptul de administrare al debitorului, consta in analiza permanenta a activitatii acestuia si avizarea prealabila atat a masurilor care implica patrimonial debitorul, cat si a celor menite sa conduca la restructurarea/reorganizarea acesteia; avizarea se efectueaza avand la baza o raportare intocmita de catre administratorul special, care mentioneaza si faptul ca au fost verificate si ca sunt indeplinite conditiile privind realitatea si oportunitatea operatiunilor juridice supuse avizarii".

Potrivit website-ului sau, Rompetrol S.A. coordoneaza activitatile de foraj, serviciile de sonda si cele de explorare si productie ale Grupului Rompetrol. Pachetul majoritar de actiuni al Grupului este detinut de compania kazaha KazMunayGas.

Potrivit informatiilor financiare de pe site-ul Ministerului Finanatelor, Rompetrol S.A. avea datorii de 159 de milioane de lei in 2013. De asemenea, a inregistrat o pierdere de 53,2 milioane de lei, veniturile fiind de 66,4 milioane de lei.

A.I.

Citeste si:
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
În ultimele luni scena politică din România a devenit înghesuită cu numeroase noi partide care vor la alegerile din 2024 să detroneze PSD și PNL în opțiunile electoratului. Cu toate astea,...
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, duminică, la premierea echipelor finaliste ale unui concurs sportiv desfăşurat între şcolile bucureştene, că dezvoltarea sportului de...