Rompetrol vrea sa dea in judecata Romania

Vineri, 17 Iunie 2016, ora 19:29
3826 citiri
Rompetrol vrea sa dea in judecata Romania

Grupul KMG International, care detine Rompetrol, va da Romania in judecata la instantele internationale. Compania nu e deloc multumita de faptul ca Inalta Curte a decis, vineri, sa mentina sechestrul pus pe activele sale.

"KMG International isi va continua demersurile de actionare in instanta a Romaniei la tribunalele arbitrale de la Stockholm, bazat pe tratatul Carta Energiei, si ICSID, tribunalul arbitral de pe langa Banca Mondiala, de la Washington", a anuntat vineri grupul.

Acesta considera ca Inalta Curte de Casatie si Justitie nu a tinut cont de informatiile si documentele depuse de grup privind nivelul sechestrului reclamat de procurorii DIICOT, "care demonstreaza faptul ca valoarea totala a bunurilor vizate (Kaz Munai Gaz International, OilField Business Solutions si SC Rompetrol Rafinare SA) se ridica la peste 6 miliarde lei, dublu fata de nivelul de 3 miliarde lei pretins drept prejudiciu de institutie", spun oficialii KMG International.

Reprezentantii grupului mai spun ca masura nu este necesara, pentru ca "nu exista un risc de disparitie, distrugere ori sustragere a bunurilor grupului".

Afla mai multe despre sechestrul pus pe bunurile Rompetrol

Mai mult, aceasta decizie ar putea afecta pe termen mediu si lung planurile de dezvoltare si investitii ale KMG International in Romania, dar si capacitatea KMG International de a atrage finantari suplimentare, spun oficialii grupului.

Potrivit reprezentantilor companiei, actiunea DIICOT se refera la pretinse fapte care au avut loc in perioada 2000-2003, cu mult inainte de preluarea in 2007 de catre compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan - KazMunayGas a pachetului majoritar de actiuni ale Grupului Rompetrol (in prezent KMG International).

Ce decizie a luat Inalta Curte

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, ca nefondate, contestatiile formulate de Rompetrol Rafinare, KMG International, Oilfield Exploration Business Solutions si Alexandru Nicolcioiu impotriva ordonantelor emise, la 6 mai 2016, de procurorii DIICOT. Decizia instantei supreme este definitiva.

Tot vineri, fostul ministru de Finante Mihai Tanasescu a fost pus sub urmarire penala, fiind acuzat de complicitate la delapidare, in dosarul Rompetrol 2, potrivit unor surse judiciare.

Pe 24 mai, DIICOT a transmis Parchetului instantei supreme referatul si documentatia din care rezulta ca patru fosti ministri sunt suspectati de comiterea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la delapidare.

Citeste si:
Senatorul Daniel Fenechiu, surprins de George Simion cu țigara aprinsă în Parlament. Răspunsul liderului liberal: ”Ești un jeg ordinar”
Senatorul Daniel Fenechiu, surprins de George Simion cu țigara aprinsă în Parlament. Răspunsul liderului liberal: ”Ești un jeg ordinar”
Senatorul PNL Daniel Fenechiu a fost surprins de copreședintele AUR, George Simion, în timp ce fuma în clădirea Parlamentului. Între cei doi parlamentari a avut loc un schimb dur de...
Cum arată PNL după prima lună sub conducerea lui Florin Cîțu. Guvern picat, partid fărâmițat și coaliție de guvernare compromisă
Cum arată PNL după prima lună sub conducerea lui Florin Cîțu. Guvern picat, partid fărâmițat și coaliție de guvernare compromisă
La o lună distanță după ce „echipa câștigătoare” din PNL prelua conducerea partidului, liberalii se confruntă cu o serie nesfârșită de bilanțuri negative. Guvernul a picat prin...
Sursa: NEWS.RO