Vosganian: Ar putea urma negocieri cu Rompetrol dupa formula "totul sau nimic"

Joi, 09 Mai 2013, ora 17:12
1538 citiri
Vosganian: Ar putea urma negocieri cu Rompetrol dupa formula "totul sau nimic"

Respingerea Memorandumului dintre statul roman si Rompetrol de catre Parlament presupune reluarea negocierilor in formula "totul sau nimic", a declarat, joi, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, intr-o conferinta de presa.

"Daca Parlamentul nu este de acord cu prevederile din Memorandum (incheiat intre stat si Rompetrol - n. red.), atunci toate intelegerile cad. Daca Parlamentul respinge taierea de datorii, ramane sa ne reintoarcem la formula ori totul ori nimic", a precizat Vosganian.

Oficialul si-a exprimat opinia in privinta negocierilor dintre autoritati si grupul Rompetrol in calitate de fost ministru de Finante si de senator.

"Despre Rompetrol am o opinie in calitate de fost ministru de Finante si o a doua ca senator. Am fost ministru peste datorii de un miliard si ceva de dolari, datorii ale diverselor tari catre Romania, foarte grabite sa-si onoreze obligatiile: Mozambic, Mongolia, Cuba. A fost si o intelegere la Paris, cu Irak. Aveam o datorie a Irakului de 900 milioane de dolari din care nu s-au oferit cu generozitate 200. Cuba nu vrea sa dea nimic. Mongolia a devenit Siberia celor de la Finante. Daca vrei sa pedepsesti un lucrator din Finante, il trimiti in Mongolia sa renegocieze datoria. Asadar, sunt datorii care nu mai au sanse de recuperare.

Spuneti (presa - n.red.) ca exista un proces in instanta. Informatiile pe care le avem nu sunt la fel de optimiste. De aceea, langa ministrul din mine vine senatorul din mine (...). Acest act normativ (n.r. Memorandumul incheiat intre stat si Rompetrol) merge in Parlament. Acolo se vor pune toate intrebarile din lume si transparenta va fi deplina. Parlamentul, in intelepciunea lui, asa cum a facut si in alte privatizari, va oferi toate informatiile", a subliniat Varujan Vosganian.

Statul roman vinde 26% din actiunile Rompetrol, pentru 200 de milioane de dolari

Ministrul Economiei a precizat ca daca reprezentantii autoritatilor statului la negocieri ar fi putut avea un rezultat mai bun, care sa nu pagubeasca statul, l-ar fi obtinut, in conditiile in care acestia nu si-ar fi riscat destinul politic si civil.

"Eu ma indoiesc ca cineva din partea Guvernului, daca exista o sansa sa se obtina mai mult, nu o fructifica. Nu cred ca cineva isi asuma riscul sa nu o joace aceasta carte. Nu cred ca domnul Constantin Nita si ceilalti isi joaca destinul politic si destinul civil. Cum este vorba de o lege adoptata de Parlament, sa asteptam decizia politica", a mentionat Varujan Vosganian.

Guvernul a aprobat, pe 8 mai, prin proiect de lege, Memorandumul de Intelegere dintre statul roman si The Rompetrol Group N.V. (TRG), semnat la Bucuresti la 15 februarie, potrivit caruia TRG va cumpara de la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) 26,6969% din actiunile emise de RRC, in schimbul a 200 milioane de dolari.

Citeste si:
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu a fost numit de către PSD, partid din care a făcut parte timp de 20 de ani, în postul de...
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...