Un post de paznic silvic „face” cât un teren în Corbeanca. Găinăriile lui Cezar Răduță, fost director general adjunct al Romsilva

Luni, 16 Mai 2022, ora 03:20
6727 citiri
Un post de paznic silvic „face” cât un teren în Corbeanca. Găinăriile lui Cezar Răduță, fost director general adjunct al Romsilva

Cezar Mihail Răduță, fost director general adjunct al Romsilva, va fi judecat de Tribunalul București pentru luare de mită, după ce a luat un teren de peste 1.000 de metri pătrați în Corbeanca pentru a-l angaja pe mituitor ca paznic de vânătoare. Pentru a ascunde proveniența imobilului, Răduță i-a dat paznicului un autoturism de 5.000 de euro.

Rechizitoriul procurorilor DNA tocmai a primit „undă verde” de la judecătorii Curții de Apel București, care au constatat că actul de sesizare este legal întocmit, confirmand, astfel, decizia luată în cameră preliminară.

„Respinge ca nefondate contestaţiile formulate de contestatorii inculpaţi Răduţă Cezar Mihail, Radu Emil şi Constantin Alexandru împotriva încheierii de sedinta din Camera de Consiliu din data de 20.01.2022 pronuntata de judecatorul de camera preliminara din cadrul Tribunalului Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 33594/3/2021/a1. (…) Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi 12.05.2022”, se arată în minuta CAB.

Decizia judecătorilor de la Tribunalul București

Pe data de 20 ianuarie 2022, un judecător de la Tribunalul București a constatat încheiată faza de cameră preliminară din dosarul lui Răduță și a dispus începerea judecății pe fond.

„Respinge ca nefondate excepțiile nelegalității administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală formulate de inc. Răduţă Cezar Mihail, Constantin Alexandru și Radu Emil.

Constată legalitatea sesizării instanței prin Rechizitoriul nr.255/P/2020 din data de 18.11.2021 al Parchetului de pe lângă ICCJ-DNA, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală privind pe inculpaţii:

  • Raduţă Cezar Mihail, cercetat pentru săvârșirea infracţiunilor de luare de mită (…) si abuz in serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, (…) ambele cu aplicarea art.38 al.1 C.Pen.
  • Constantin Alexandru, cercetat pentru savirsirea infracţiunilor de dare de mită (…) si complicitate la infracţiunea de abuz in serviciu daca funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, (…) cu aplicarea art.38 al.1 C.Pen.
  • Radu Emil, cercetat pentru săvărșirea infracţiunii de abuz in serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (…).

Dispune începerea cercetării judecătoreşti privind pe inc. Răduţă Cezar Mihail, Constantin Alexandru, Radu Emil”, se arată în minuta Tribunalului București.

Cum s-a apărat fostul director general adjunct al Romsilva în fața magistraților

Cezar Mihail Răduță a arătat că la data de 26.04.2021 a depus la dosarul de urmărire penală documente care demonstrau valoarea reală a terenului de circulație, că nu era disproporționat, raportat la infracțiunea de luare de mită şi că în raport de caracteristicile acestuia, avea diferite deficiențe care au fost remediate ulterior (era teren arabil, fără apa, fără curent, fără canalizare), iar autoturismul marca Audi era „full options”.

Potrivit actelor din dosar, Răduță s-a plâns judecătorului de la Tribunalul București de următoarele aspecte:

  • „Înscrisurile depuse la dosar nu au fost valorificate pe parcursul urmăririi penale, probe în favoarea inculpatului ce demonstrau ca contractul de schimb nu a fost disimulat.
  • A fost încălcat caracterul echitabil al procesului penal întrucât la stabilirea caracterului de contract simulat al contractului de schimb nu s-a avut în vedere o evaluare obiectivă, ci o valoare subiectivă a inculpatului, care în noiembrie 2019 a valorificat acest teren cu o sumă mai mare şi ulterior acel contract a fost anulat, astfel încât vânzarea nu există în realitate.
  • Angajare a inculpatului Constantin Alexandru pe durată determinată şi ulterior pe durată nedeterminată a fost legală şi temeinică.
  • Rechizitoriul trebuia să enumere şi să facă o analiză atât a probelor administrate în acuzare cât şi cele administrate în apărarea inculpaților.
  • Nu este reliefat cum s-au încălcat aceste atribuții de serviciu, astfel că dispozițiile legale pretins încălcate au caracter general şi nu au fost încălcate de inculpat prin exercitarea atribuțiilor de serviciu prevăzute în fişa postului. Acuzarea nu se bazează pe probe ci pe deducţii logice”.

Pe data de 22 noiembrie 2021, DNA l-a trimis în judecată pe fostul director general adjunct al Romsilva, Cezar Mihail Răduță, pentru luare de mită. La data faptelor, Răduță era director al Direcţiei Silvice Ilfov.

În același dosar vor fi judecați Emil Radu, inginer în cadrul Direcţiei Silvice Ilfov (pentru abuz în serviciu) și Constantin Alexandru, paznic de vânătoare (pentru dare de mită și complicitate la abuz în serviciu).

Acuzațiile procurorilor DNA: Șpaga – un teren de peste 1.000 mp

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că Cezar Mihail Răduţă şi Emil Radu, în calităţile menţionate, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu prevăzute de legislaţia primară, ar fi permis, în cursul anului 2016, angajarea inculpatului Constantin Alexandru pe un post de paznic de vânătoare, deşi acesta nu întrunea condiţia privind pregătirea profesională prevăzută de lege pentru personalul silvic cu pregătire de bază, respectiv absolvirea unei şcoli profesionale silvice.

Prin acest demers, spun anchetatorii, a fost cauzată o vătămare a interesului legitim al Regiei Naţionale a Pădurilor - ROMSILVA privind angajarea, în Corpul silvic, doar a persoanelor cu pregătire de specialitate silvică, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru inculpatul Constantin Alexandru, constând în salariul lunar pe care acesta l-a încasat în calitate de paznic de vânătoare.

„Ulterior, pentru ‘favoarea’ făcută, inculpatul Cezar Mihail Răduţă ar fi primit de la inculpatul Constantin Alexandru un teren în suprafaţă de 1.168,91 mp, situat în intravilanul comunei Corbeanca, judeţul Ilfov. ‘Tranzacţia’ ar fi îmbrăcat forma unui contract de schimb, inculpatul Cezar Mihail Răduţă oferind pentru terenul respectiv un autoturism foarte vechi a cărui valoare era de cel mult 5.000 euro (mai puţin de jumătate din suma cu care inculpatul Constantin Alexandru achiziţionase terenul în urmă cu 10 ani)”, arată procurorii.

Citeste si:
Mitică Dragomir se încălzește pentru etapa a doua din procesul de luare de mită de la RDS&RCS
Mitică Dragomir se încălzește pentru etapa a doua din procesul de luare de mită de la RDS&RCS
Dumitru „Mitică” Dragomir și fiul său, Dumitru Bogdan Dragomir, vor fi judecați în al doilea ciclu procesual de Curtea de Apel București (CAB) în dosarul mitei de la RCS&RDS, după ce...
Moartea lui Emi Pian, fostul lider al Duduienilor, naște controverse juridice: Cuțitul e obiect tăietor sau contondent?
Moartea lui Emi Pian, fostul lider al Duduienilor, naște controverse juridice: Cuțitul e obiect tăietor sau contondent?
Procesul ucigașului lui Florin Mototolea zis „Emi Pian” s-a complicat cu o veritabilă problemă de drept: e sau nu tentativă de omor dacă lovești adversarul cu partea netăioasă a lamei...