Internet intr-un sat fara curent: Satenii vor "lumina la bec sa vada sa mulga vaca"

Marti, 06 Aprilie 2010, ora 21:38
3954 citiri
Internet intr-un sat fara curent: Satenii vor "lumina la bec sa vada sa mulga vaca"

Internetul a ajuns in trei sate hunedorene din comuna Batrana, situata in Muntii Poiana Ruscai, inainte ca localitatile sa fie electrificate.

Desi ultima tentativa de electrificare a comunei a esuat in 2004, Primaria comunei Batrana a solicitat, in 2009, companiei Romtelecom conectarea institutiei la o linie terestra de transfer de date, optand pentru fibra optica, informeaza Evenimentul Zilei.

"Proiectul initial era sa vina cu fibra optica pe vale, dar dupa aceea s-a constatat ca intr-o anumita zona urmeaza sa se realizeze captari pentru microhidrocentrale. Ca sa nu se incurce unii pe altii, cei de la Romtelecom au decis sa vina peste deal si sa treaca acea linie si prin satele unde nu este curent. E un pic anormala situatia, dar acum avem un nou proiect prin care sa electrificam respectivele localitati", explica primarul Radu Herciu.

In sate, parerile sunt impartite in ceea ce priveste utilitatea Internetului.

"Apoi, ce sa fac eu cu Intarnietu' ala. Mie-mi traba lumina la bec sa vad sa mulg vaca dimineata, sa nu mai bag benzina-n generator ca sa ma pot uita si io o jumatate de ceas la televizor, sa-i iau neveste- mii o masina de spalat, sa ne luam si noi un frigider", sustine un localnic de 59 de ani.

"Am fost consilier la Primaria Batrana, si acolo am mai pus si eu mana pe calculator. Acuma, daca tot au adus internetul aici, vad eu cum fac sa-mi iau un calculator la mana a doua. Problema e alta: depinde cata benzina o sa trebuiasca sa bag la generator ca sa mearga. Deja bag cate patru litri de benzina pentru trei ore, seara, sa ne mai uitam si noi la televizor. Prindem numa' TVR 1 si TVR 2 aici, da tot ii mai mult decat nimic", marturiseste Dorel Bistrian, 34 de ani.

Comuna Batrana are, in total 140 de locuitori, iar, in afara de centrul de comuna, niciun sat nu este conectat la reteaua de distributie a energiei electrice. Ultima tentativa de electrificare a satelor a esuat in 2004. Satul Fata Rosie mai are 30 de locuitori, majoritatea trecuti de 60 de ani, si e cel mai "populat" din cele trei sate ale comunei Batrana. In celelalte doua, Rachitaua si Piatra, mai traiesc 19, respectiv 9 oameni.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#internet sate neelectrificate, #comuna Batrana, #internet fibra optica Romtelecom , #stiri Romtelecom