Cotatia la bursa a Gabriel Resources, in stransa legatura cu declaratiile politicienilor romani

Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 17:33
2017 citiri
Cotatia la bursa a Gabriel Resources, in stransa legatura cu declaratiile politicienilor romani

Evolutia actiunilor Gabriel Resources pe bursa canadiana este de ani de zile in stransa legatura cu intentiile exprimate public de decidentii romani, ele inregistrand scaderi sau cresteri in functie de declaratiile guvernantilor de la Bucuresti.

O analiza publicata vineri de Realitatea.net ilustreaza foarte bine acest lucru, putand chiar sa duca la suspiciunea ca politicienii romani nu sunt straini de acest "montagne russe" bursier inregistrat de actiunile Gabriel Resources.

De altfel, nu este prima oara cand se discuta public aceasta problema, fostul ministru al Mediului Attila Korodi vorbind despre ea in urma cu trei ani, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Despre Rosia Montana si speculatiile pe bursa, cu un fost ministru al Mediului - Interviu

Conform Realitatea TV, in 2004, cand s-a sugerat abandonarea proiectului, cotatia Gabriel Resources s-a redus cu 11% intr-o singura zi, dar dupa doar doua luni, cand era clar ca politicienii nu vor renunta, actiunile recuperasera deja mare parte din pierdere.

A urmat momentul octombrie 2008, cand, in urma unei sedinte comune de guvern Romania-Ungaria, partea maghiara a presat cu succes pentru o amanare a inceperii exploatarii. Efectul? Cotatiile Gabriel Resources au coborat la un minim de 1,05 dolari. De asemenea, peste numai cateva luni, cand statul roman a decis brusc sa reia procedurile, actiunile au recuperat rapid din valoare.

Un alt moment important a fost decembrie 2009, cand Rosia Montana a fost inclusa in programul de guvernare al Guvernului Boc - actiunile au crescut la 4,61 dolari pe actiune.

In 2010, declaratiile politice favorabile proiectului facute la finalul anului au dus la un record istoric pozitiv - 8,08 dolari pe actiune. Randamentul pe trei luni a fost de aproape 75%, arata analiza Realitatea TV.

Si in 2011 actiunile au cunoscut fluctuatii. Pierderea de 16,5% inregistrata in prima parte a anului a fost recuperata dupa ce, in 6 iulie 2011, s-a primit descarcarea arheologica.

O lovitura puternica a venit in aprilie 2012, cand Curtea de Apel Alba Iulia a anulat o hotarare a Consiliului Local din Rosia Montana, legata de dezvoltarea zonei industriale. Efectul - un minim istoric, de 1,7 dolari per actiune.

Interventia publica a presedintelui Traian Basescu, care a sustinut puternic necesitatea luarii unei decizii cu privire la exploatarea de la Rosia Montana a dus la cresterea pretului actiunilor, care in cateva luni au urcat pana la 2,65 dolari.

Anul 2013 a adus si el schimbari importante. La jumatatea lunii aprilie, actiunile Gabriel Resources au pierdut la bursa canadiana peste 40% din valoare, pana la 1,30 dolari, din doua cauze: Banca Centrala a Canadei a revizuit in scadere prognozele de crestere economica, iar Guvernul Romaniei a anuntat renegocierea contractului cu Gabriel Resources.

Protestele de strada din ultimele 12 zile, precum si inconsecventa guvernantilor a coborat pretul actiunilor la 0,65 dolari, un efect puternic avandu-l discordanta intre pozitiile celor doi lideri USL, Crin Antonescu si Victor Ponta.

Efectul Rosia Montana. Actiunile Gabriel Resources se prabusesc la bursa

Ca urmare a reconsiderarii acestor pozitii si mai ales, a declaratiilor premierului Victor Ponta referitoare la despagubirile de 2 miliarde de dolari pe care statul roman ar putea sa le plateasca firmei Gabriel Resources, pretul actiunilor a inceput sa urce din nou.

Google rezolvă o problemă majoră în aplicația de mesagerie
Google rezolvă o problemă majoră în aplicația de mesagerie
Odată cu lansarea iOS 18, Apple a integrat Rich Communication Services (RCS) în aplicația sa Messages, semnalând înlocuirea treptată a SMS-urilor. RCS oferă o serie de funcții moderne, cum...
Soluția pentru rezolvarea problemelor IT globale emisă de CrowdStrike. DNSC a publicat instrucțiunile
Soluția pentru rezolvarea problemelor IT globale emisă de CrowdStrike. DNSC a publicat instrucțiunile
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a publicat un set de instrucțiuni care ar putea duce la rezolvarea problemelor IT la nivel global de vineri, 19 iunie. Peste 1.4000 de...
#cotatie bursa Gabriel Resources, #pret actiuni Rosia Montana, #bursa canadiana Gabriel Resources , #Gabriel Resources
  1. Google rezolvă o problemă majoră în aplicația de mesagerie
  2. Soluția pentru rezolvarea problemelor IT globale emisă de CrowdStrike. DNSC a publicat instrucțiunile
  3. Măsurile Guvernului împotriva crizei energetice. Ce se va întâmpla cu facturile românilor la curent
  4. Pana IT globală duce la improvizații în aeroporturile afectate. Cum s-a transformat panoul de informații despre zboruri
  5. Cine e de vină pentru mega-pana IT care afectează companii aeriene, bănci și alte instituții de stat. De la ce a pornit totul
  6. Românii se așteaptă să aibă mai mulți bani pentru alimente, sănătate și vacanțe. Câte persoane cred că vor avea un nivel de trai mai bun din acest an SONDAJ
  7. Minele de cărbune, „salvarea” României. "Securitatea energetică nu este negociabilă"
  8. Russell 2000, vedeta Wall Street – TradeVille
  9. Un penthouse nefinalizat din Cluj, scos la vânzare la un preț amețitor. A bătut toate recordurile pentru apartamentele de acest gen
  10. Gemini înlocuiește Google Assistant cu funcționalități avansate. Cum puteți activa AI-ul fără să deblocați telefonul