Directorul Gabriel Resources ridica miza: Despagubiri de 4 miliarde de dolari pentru Rosia Montana

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 16:23
5028 citiri
Directorul Gabriel Resources ridica miza: Despagubiri de 4 miliarde de dolari pentru Rosia Montana

Compania Gabriel Resources a anuntat ca va da in judecata statul roman daca Parlamentul va opri saptamana viitoare proiectul minier de la Rosia Montana, iar pagubele cerute vor fi in jur de patru miliarde de dolari.

"In cazul in care Camera inferioara respinge proiectul, vom transmite o notificare formala referitoare la intentia de a initia o actiune in instanta pentru multiple incalcari ale tratatelor internationale privind investitiile, in valoare de pana la patru miliarde de dolari", a declarat Jonathan Henry, directorul general al Gabriel Resources, citat de Globe and Mail.

"Cazul nostru este foarte solid si facem public ca eforturile Romaniei de a atrage investitii straine vor avea mult de suferit", a adaugat oficialul companiei.

Jonathan Henry, care s-a alaturat Gabriel Resources in urma cu trei ani, a mai spus ca, in cazul in care va fi lansata o actiune juridica impotriva Guvernului roman, ia in calcul sa demisioneze.

"Eu sunt un director general care se ocupa de minerit, nu de procese", a spus Jonathan Henry.

Rosia Montana: Documentele "desecretizate", publicate pe site-ul Ministerului Economiei

Ulterior, intr-o interventie telefonica la Realitatea Tv, consilierul onorific al premierului, Ionel Blanculescu, a precizat ca daca Parlamentul da vot favorabil proiectului, atunci inseamna ca politicienii au cedat presiunilor, ceea ce este un lucru inacceptabil.

Victor Ponta a anuntat, luni, ca proiectul referitor la Rosia Montana va fi pus pe ordinea de zi a Senatului si respins, acelasi parcurs urmand sa fie si la Camera Deputatilor.

Intrebat daca Gabriel Resources va actiona in judecata, premierul a mentionat ca nu este "avocatul cuiva care da in judecata statul roman", dar ca societatea va face probabil acest lucru.

"Sunt evaluari de doua miliarde de dolari facute de companie, insa nu vreau sa vorbesc in numele celor care dau in judecata statul roman. Eu nu vreau sa platesc nimic. Exista din 1999, si cunoasteti foarte bine guvernul de atunci, licenta de exploatare acordata societatii. In 14 ani, niciun guvern nu a luat o decizie, iar eu am zis ca e gest de normalitate sa finalizez negocierile si discutiile. Acum e clar ca nu se va da un asemenea vot in Parlament", a adaugat premierul.

Despagubiri de 2 miliarde de dolari la Rosia Montana - Ponta: Nu se pune problema sa acceptam

Declaratiile premierului au provocat o cadere cu 53% a actiunilor Gabriel Resources, care au inchis sedinta de tranzactionare de marti la valoarea de 65 de centi canadieni, in conditiile in care, in 2011, se tranzactionau la opt dolari.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#despagubiri Rosia Montana, #Gabriel Resources despagubiri Rosia Montana, #bani Rosia Montana , #Gabriel Resources