Document-cheie pentru Rosia Montana, disparut in timpul guvernarii Nastase

Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 21:05
8328 citiri
Document-cheie pentru Rosia Montana, disparut in timpul guvernarii Nastase

Mihail Ianas, fostul presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) in perioada 1997-2000, a sustinut, miercuri, la Comisia Rosia Montana, ca scrisoarea in original prin care fostul ministru al Industriilor Radu Berceanu a solicitat transferul licentei de explorare de la Minvest Deva catre Gabriel Resources ar fi disparut.

"Doamna care a urmat dupa mine, Stratulat, mi-a spus urmatorul lucru, eu nu pot sa il verific, ca a disparut aceasta scrisoare in original si nu se mai gaseste decat in copie, la cineva care a facut controlul. Control a venit de la prim-ministru, Curtea de Conturi, Politia Economica si diverse parchete. (...) Cineva a luat scrisoarea originala", a aratat Mihail Ianas.

Acesta a precizat ca respectivele controale ale unor institutii ale statului au fost facute, cate trei-patru pe an, in perioada guvernarii Nastase.

Rosia Montana: Comisia vrea lista cu persoanele publice care au facut vizite pe banii RMGC

Ianas a aratat ca inainte de acordarea licentei nu a avut nicio discutie cu fostul ministru al Industriilor, Radu Berceanu, ci cu secretarul de stat Staiculescu.

"Mi-a venit o scrisoare de la minister fara semnatura ministrului pentru transfer si i-am dat-o inapoi, semnata de directorul general al Directiei Miniere de la momentul respectiv si contrasemnata, s-ar putea, de secretarul de stat. Am solicitat, chiar prin scrisoare, sa fie semnata de ministrul Industriilor si mi-a venit scrisoarea semnata de ministrul Industriilor, chiar cu stampila", a aratat el.

Afirmatiile fostului sef al ANRM l-au facut pe presedintele comisiei, Darius Valcov, sa exclame: "O scrisoare pierduta".

"Scrisoare pierduta. Caragiale a fost roman", a replicat Mihail Ianas.

Intrebat de un membru al comisiei daca aceasta scrisoare este semnata indescifrabil, asa cum a sustinut in fata comisiei ministrul Dan Sova, fostul director a raspuns negativ.

Minciuni in comisia Rosia Montana - Director din Ministerul Mediului, anchetat?

Presedintele Comisiei Rosia Montana, Darius Valcov (PSD), a afirmat, la finalul sedintei, ca aceste informatii vor trebui sa ajunga la toate institutiile statului.

"Am fost cu totii prezenti si am vazut ce afirmatii, din punctul meu de vedere, a facut Mihail Ianas si aceste informatii trebuie sa ajunga la toate institutiile statului. In momentul in care spui, ca fost presedinte al ANRM, ca s-a plecat pe o asociere ilegala ceruta de ministrul de resort, in momentul acela cred ca, daca toti ne facem in continuare ca nu vedem si nu auzim, cu totii avem o problema", a spus Valcov.

Intrebat cat de mult vor influenta aceste noi informatii decizia pe care o va lua comisia, social-democratul a raspuns:

"In momentul in care am intrat in aceasta comisie credeam ca sunt probleme doar de natura mediului, de patrimoniu cultural sau referitoare la partea socio-economica.

De fapt, ne-am dat seama cu totii ca sunt foarte multe probleme de natura juridica, la modul in care aceasta asociere a pornit intre statul roman sau reprezentantul statului roman, Minvest, si firma canadiana".

Citeste si:
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Persoanele care în trecut au suferit condamnări penale definitive ar putea avea interdicție în a mai candida la alegerile parlamentare decât dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau...
Tensiuni în coaliție după șirul de gafe ale UDMR. Ce șanse sunt ca maghiarii să fie scoși de la guvernare
Tensiuni în coaliție după șirul de gafe ale UDMR. Ce șanse sunt ca maghiarii să fie scoși de la guvernare
O serie de gafe din partea reprezentanților UDMR din ultima vreme a alimentat noi tensiuni în interiorul coaliției de guvernare, ajungându-se până la cereri pentru demiterea reprezentanților...