Rosia Montana: Documentele care ar trebui desecretizate - Ce incearca statul sa ascunda

Joi, 12 Septembrie 2013, ora 11:30

   

Rosia Montana: Documentele care ar trebui desecretizate - Ce incearca statul sa ascunda
Ministerul Economiei a republicat, miercuri, pe site 20 de documente legate de contractele incheiate de stat cu compania care detine proiectul minier de la Rosia Montana, insa nu a desecretizat cateva acte necesare pentru intelegerea si evaluarea situatiei acestei exploatari.

Conform institutiei, documentele se refera la societatea Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), respectiv actul constitutiv al companiei, precum si actele aditionale. Primele dateaza din 1997 si erau cunoscute publicului inca din 2011.

Rosia Montana: Documentele "desecretizate", publicate pe site-ul Ministerului Economiei

In consecinta, profesorul universitar Afrodita Iorgulescu, care face parte din "Grupul pentru salvarea Rosiei Montane" de la Academia de Studii Economice (ASE), a precizat pentru Ziare.com ca unele puncte cheie ale afacerii sunt ascunse de stat:

- Lipseste documentul initial ("agreement-ul") din septembrie 1995 (Contractul


si cele doua acte aditionale), extrem de important, care este punctul oficial de pornire a afacerii Rosia Montana.

- Mai lipseste de asemenea documentul prin care statul roman a fost de acord cu
cotarea la bursa, in 1996, a lui Gabriel Canada pe seama aurului de la Rosia Montana (de ce nu s-a cotat la bursa compania statului?)

- Si licenta de exploatare 47/1999, data de guvern prin HG in 1999 lui
Minvest ca titular (sa contunie sa exploateze la mina veche) (prin Art. 46 din Legea Minelor 61/1998) si lui RMGC ca afiliat (sa exploreze, fara concurs public de oferta).

- Actele aditionale la Licenta 47, care transforma Licenta pentru mina veche a
statului in Licenta pentru proiectul RMGC, prin care ANRM a modificat chiar si perimetrul Licentei (initial 1.200 ha, 2.122 ha in 1999, 4.282 ha in 2001, 2.388 ha in 2004).

Rosia Montana nu e de vanzare. Proiectul trebuie oprit! - Interviu cu prof. univ. dr. Afrodita Iorgulescu

Totusi, aceasta licenta a fost publicata de Rise Project, impreuna cu anexa prin care se face prima modificare a perimetrului: 2122 ha in 1999 (amintim ca au mai fost facute modificari ulterioare: 4282 ha in 2001, 2388 ha in 2004 si ca Legea minelor nu permite modificarea perimetrului unei licente de exploatare si prevede doar micsorarea perimetrului unei licente de explorare) ; cum a fost semnat la 4 septembrie 1995 contractul de cooperare intre RAC Deva (actuala Minvest) si Gabriel Resources N.L.

Aurelian Dochia, despre Rosia Montana: Lucrurile sunt in desfasurare, nu s-a incheiat inca nimic

Confuzie pe numele companiilor

Profesorul ASE arata ca exista cel putin trei companii cu numele Gabriel Resources, toate create de Frank Timis:

- Gabriel Resources N.L., o companie australiana infiintata la 4 ianuarie 1995;

- Gabriel Resources Ltd. (Gabriel, pe scurt), companie canadiana, inregistrata in registrul companiilor la 28 mai 1996, cu un capital social de 22.000 USD, si cotata (nu se stie cum) pe seama Rosiei Montane la bursa in Canada, incepand cu 1996;

- Gabriel Resources Limited (Gabriel Jersey, pe scurt), companie englezeasca, cu adresa in Jersey, inregistrata in registrul companiilor tot la 28 mai 1996, cu un capital social de 10.000 lire sterline.

Pe 17 decembrie 1996, Gabriel intra intr-o intelegere cu Gabriel Jersey. La adunarea generala extraordinara din 27 martie 1997, Gabriel a obtinut acordul actionarilor pentru achizitionarea tuturor actiunilor lui Gabriel Jersey. Pe 11 aprilie 1997, Gabriel a scos 15.000.000 actiuni pentru achizitionarea tuturor actiunilor lui Gabriel Jersey. Ca rezultat, actionarii lui Gabriel Jersey care si-au vandut actiunile au devenit actionarii majoritari ai lui Gabriel.

Aceasta tranzactie, prin care controlul companiei parinte (Gabriel) trece la actionarii subsidiarei (Gabriel Jersey) este contabilizata ca o preluare inversa (reverse takeover).

Rosia Montana: O sa platim toti? - cum mai putem scapa

Pe 7 iunie 1997, Gabriel a intrat, prin subsidiara Gabriel Jersey, intr-un Contract de incorporare si Articol de Asociere cu Minvest (si inca trei actionari minoritari privati, pentru ca Legea 31/1990 cerea minimum 5 actionari) care au dus la formarea companiei mixte, pe actiuni, EuroGold Resources S.A., actuala RMGC.

"In consecinta, exista riscul ca sa existe consecinte juridice negative ale faptului ca exista mai multe companii cu acelasi nume: care din ele raspunde in fata legii?", se intreaba Afrodita Iorgulescu.

Directorul Gabriel Resources: Declaratiile, citate gresit. Am cel mai profund respect pentru Romania

Proiectul ar putea fi respins de Parlament

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca proiectul referitor la Rosia Montana va fi pus pe ordinea de zi a Senatului si respins, acelasi parcurs urmand sa fie si la Camera Deputatilor. Guvernul a adoptat, in data de 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Rosia Montana.

Protestul minerilor de la Rosia Montana continua. 22 de protestatari, blocati in subteran

Documentul ar fi trebuit sa ajunga in Parlament pentru dezbatere, insa luni, 9 septembrie, sedinta Birourilor permanente reunite, care decideau infiintarea Comisiei speciale pentru proiectul Rosia Montana, a fost anulata.

Parlamentarii PNL vor vota pentru respingerea proiectului Rosia Montana, a anuntat luni presedintele liberalilor, Crin Antonescu.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4436 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
ioanr
rank 5
si totusi
chir si asa, cu toate ca nu se spune dact jumatate de adevar, se pare ca temerile lui Ponta privind despagubirile, sunt de fapt temerile pentru "ceva foloase nacuvenite". Daca la toata documentatia s-ar publica si lista continutui determinat, al zacamantului, parca se mai intelege ceva !
Utilizator sters
Pe SCURT ...
Tradare de Tara
Sub_MINAREA Economiei Nationale.

De catre MINERII Guvernamentali din TOATE Guvernele.
De aceea se solidarizeaza MINERII Guvernamentali
cu

"MINERII" din Rosia Montana ... :)):)):))
SOLUTIA ?
Una Singura valabila SI pentru Romania.

LUAREA in Conducerea a Rmaniei de catre

ADEVARATII Aparatori.
Sunt CONVINS ca EXISTA in Organe.

NU Aia care prigonesc si vaneaza GABIERI.

Pen'ca NU au permis Sub_MINAREA

CATEDRALEI CARTILOR

Romanilor SIMPLI,
Biblioteca Nationala a ROMANIEI,
programatqa in 2002.
kid
rank 5
Statul roman trebuie sa ceara bani grei lui "gabriel"
Ori gabriela........compania este listata la bursa........au facut profit de miliarde......STATUL roman a incasat ceva ????.......pontacule chinez vezi ca ai de luat 2 miliarde !!!!.....nu de dat cum ai guitzat tu !!!!
Bursucul
rank 1
Nu cere nimeni,
ca i-au luat deja.De asta aia dau cu papagalul cu despagubirile,ca statul adica hotomanii trebuie sa le dea despagubirile ca vin aia cu probele ca au dat dividendele.Ca banuiesc ca societatea RMGC e pe actiuni si nu un SRL ca a aluia strategicu cu fierul vechi.Si ca societatea asta are un sediu unde se gasesc sau ar trebui sa se gaseasca bilantul financiar anual,cu toate veniturile si cheltuielile.Doar daca n-a luat foc arhiva,ca acum prin Romania cand te da afara din functie pleci si cu documentele acasa.Ca se lauda ala Videanu ca el are toate documentele sa se apere acasa,sau la firma lui.Un minister sau primaria capitalei produce zilnic mii de documente si nu stiu sa fi stat Videanu toata ziua la xerox sa-si faca copii pentru aparare in viitoarele procese.Ca putea sa-l dea in judecata si o femeie de serviciu ca a ciupit-o de fund cand era ministru.Ce umbla si cu cameramanul dupa el la serviciu.
Utilizator sters
KI_KI_Du_LEm care esti ... :)):))
Observa ca INCA
NU te stampilesc DEFINITIV

K_K_Du_LE, care esti, idem ... :)):)):))
STAI bland si CUVIINCIOS ca NICI la Degetzeluu' MEU mic de la Picioruu' STANG NU ajungi.

Ori_CAT te ai sc_rrrruuuupe in Figuri.

La NICI o Categorie ...
NICI formala.
NICI informala.
Scrie CE vrei si te DUCE Mintea.
Da' :

- FII cuvincios si CUVIOS cu AIA_Mai_MARI decat Ma_Talica_mahhh,

- DISCUTA, NU scuipa !
DR.STRANGELOVE
rank 5
Lipsesc desigur documentele
care incrimineaza banda lui Nastase. S-a ocupat Shova de aceste disparitii.
kid
rank 5
pontacu chinezesc a luat spaga............
Poi ce ?!.......numai tatarul beshesc sa-i cumpere udrii vuittoane ?
Crinutza a fost mai desteapta......a primit el vuittoanele de la nevasta.....acum nici usturoi nu a mancat !.........a vazut ca-i groasa si a schimbat macazul..........
DR.STRANGELOVE
rank 5
L-a dezvaluit aseara tata socru Sarbu
si pe Crinutz ca nu este nici el vreun neprihanit... Dar vreti sa stiti parerea mea sincera? In acest dosar sulfuros al RMGC, Basescu este singurul din tot cardul care nu a luat shpaga, el a primit doar sprijin, care nu va putea fi dovedit niciodata :) Si nici nu a semnat nimic, el doar a promovat din gura... mare smecher marinarul... multi isi vor rupe gatul in afacerea asta, el nu... Nu vor avea cu ce sa-l agatze.
kid
rank 5
Ce incearca statul sa ascunda ?
Subminarea economiei nationale !!!!.....de ce a fost nea Nicu impuscat ?......acum iliescu,constantinescu,beshescu au tot interesul sa ascunda acele documente.....tocmai de aceea au fost secretizate.......in cazul in care cineva incepe sa "sape"....... baietii destepti le ard !
razek
rank 1
A inceput repriza 2 din 3 Lolek-Bolek
"Premierul vrea foarte tare acest proiect, dar nu vrea să-si asume răspunderea", a declarat Antonescu, care i-a pus, intr-un interviu acordat ziarului Adevărul, si o etichetă sefului Guvernului: PARSIVEL!
Utilizator sters
De ce i-a dus Rmg pe ziaristi in Noua Zeelanda? De ce nu si in Peru?
Fiindca in Noua Zeelanda sunt legi, iar in Peru politicieni corupti ca la noi.
La carpe le poti impune orice.
Bursucul
rank 1
Totul duce la oameni.
Fiinte bipede cu nume,prenume si mai ales functie.Totul a inceput in laboratoarele tenebroase ale FPS-ului condus cu talent hotoman de ala mortu,Musetescu.Atunci au inceput sa se cloceasca primele hartii cu asocierea si asta Frank Timis sa fie prezent pe la toate receptiile oficiale.Numai ca a venit schimbarea la fata si nu au mai avut timp ca aia sa dea banii si sa se perfecteze afacerea,ca s-au scumpit la tarate,afacere care a fost preluata de conducerea noului FPS,ala a taranistului Dumitriu.Sub bagheta omului nr 2 din FPS,supranumit omul cu valiza,fara de care nu deschidea nimeni usa ca se facea curent inutil,s-au perfectat tot felul de acte ilegale si s-a lungit boala incat afacerea necurata sa se piarda in negura timpului.De obicei,dupa trecerea unui numar de ani,lumea se obisnuieste,cum s-a obisnuit de altfel,ca RMGC este proprietarul de drept de dinaintea dacilor.Pe asta au mizat absolut toti sustinatorii,pe bani doar nu o sa credeti ca cineva care duce o hartie sau are o functie prin Romania face munca patriotica.Ca sa nu ma pierd in amanunte si sa uit omul cu valiza care a facut toate tranzactiile FPS pana a iesit la pensie este intamplator socrul mare la nunta Ebei lui Basescu.Adica cum ar veni cuscru prezidelului.Prezidelu detine de aproape 10 ani SRI si SIE in proprietate,ca mostenire de la bunica-su din Vaslui,asa ca aia nu se mai ocupa de rezervele strategice ci doar de plimbarea metresei blonde pe mare cu baborul si de a-l insoti pe la Ciresica.Din asazisele balbaieli ale statului roman,se scot pe piata lucruri minore recente,menite sa induca atentia la unele chestiuni ajustabile.Ca alea groase incepand cu asocierea in participatiune cu MININVEST sa fie uitate si sa se puna batista pe tambal.Eu nu cred ca sunt investitii cumpararile de terenuri si case in zona ,restaurarea de situri istorice ca n-au nici in clin si nici in maneca cu obiectul de activitate,adica cu mineritul.Si cand ma gandesc,dupa ce l-am injurat pe comandant 9 luni ca am facut de santinele la o mina de asta,am ajuns sa-i dau dreptate foste-i securitati cu privire la unele chestii de protejare a statului din cauza democratiei imi vine sa accept intoarcerea la comuna primitiva.
Utilizator sters
LE STII ... :)):))
Precum "Le_STIE" din "Unsprezece" de Eugen Barbu ... :))

Da' SI IO, desi NU LE_STIU ASA_de_PRECIS ca Matale,

STIU si SCRIU, din 2004,
Esenta ESENTZELOR

Situatziunii Actuale, To'arasi :
Tineti MINTE, CINCI Cuvinte

E mai RAU ca inainte !
De 24 de Ani, NUMAI din Rau_in_Mai_RAU ...

SE asteapta o SCHIMBARE ...
De Esenta ...

De VIITORUL Romaniei !
cm
rank 1
@Constantin Pescaru
Statul este o notiune abstracta.
A ascunde ceva este fapta facuta de o persoana cu nume si prenume (sau persoane), palpabile, existente fizic.
Hera
rank 5
Jarr,
Documentele n-ar trebui sa fie secrete pentru noi, romanii. In constitutie scrie clar ca bogatiile subsolului NU-S si nu pot fi proprietate privata, ele apartinand intregului POPOR. Ori, tocmai cu proprietarilor le este ascuns ce se face cu bogatia care le apartine. Ar trebui transparenta absoluta in acest domeniu, astfel incat orice roman sa poata sti ce se-ntampla cu ceea ce, constitutional, ii apartine.
Jarr
rank 5
Corect !
Doar ca o instanta judecatoreasca de-a noastra a hotarat deja definitiv si irevocabil ca licenta de exploatare este confidentiala si nu poate fi facuta publica. Nu mai putem face nimic in sensul asta, dar poate DNA-ul, daca i se cere. Intre timp noi( societatea civila ) trebuie neaparat sa platim niste avocati priceputi sa ne preia cazul, altfel, cu asocierea asta dintre niste excroci internationali si excrocii nostrii din clasa politica, ramanem clar cu buzele umflate.
Jarr
rank 5
ACUM sa se sesizeze DNA-ul !!!
Sunt convins ca aici e adunata multa puscarie pentru toti guvernantii care s-au perindat din '95 pana astazi. Documentele sunt secrete pentru noi, dar nu si pentru DNA. Cine poate face o sesizare ? Pana nu se prescrie si asta...
alinn
rank 5
...
Pai dna-ul se apuca de treaba doar daca ii comanda baselul , iar cum baselul a luat si el spaga babana....
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor