Senator USR: Guvernul a secretizat informatii care pot costa Romania 4,4 miliarde de dolari

Duminica, 04 Noiembrie 2018, ora 15:51
6371 citiri
Senator USR: Guvernul a secretizat informatii care pot costa Romania 4,4 miliarde de dolari
Foto: Arhiva Hepta.ro

Senatorul USR Mihai Gotiu a transmis, duminica, printr-un comunicat de presa, ca Guvernul nu i-a pus la dispozitie o serie de documente despre Rosia Montana si ca acest lucru ar putea sa ajute compania care ii cere Romaniei despagubiri de 4,4 miliarde de dolari.

"Guvernul Dancila a secretizat informatii publice care ne pot costa 4,4 miliarde de dolari. Guvernul Dancila a decis, in mod discretionar, sa blocheze accesul la informatii publice legate de modul in care s-a desfasurat Afacerea Rosia Montana.

Senatorul USR Mihai Gotiu sustine ca acest lucru ar avantaja compania Gabriel Resources in litigiul aflat pe rolul Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii (ICSID), de la Washington, in care solicita statului roman despagubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru ca nu i s-a permis sa distruga Rosia Montana", potrivit unui comunicat de presa postat, duminica, pe site-ul USR.

Potrivit sursei citate, Gotiu spune ca nu i se pun la dispozitie anumite documente cu caracter public.

"Am primit, saptamana trecuta, un raspuns de la Ministerul Mediului, asumat de vicepremierul Gratiela Leocadia Gavrilescu, prin care mi s-a transmis ca nu imi poate pune la dispozitie procesele verbale ale Comitetului de Analiza Tehnica (CAT) privitoare la proiectul de la Rosia Montana, documente cu caracter public, sub pretextul halucinant ca 'furnizarea de informatii legate de acest subiect poate aduce atingere intereselor Romaniei prin afectarea dreptului acesteia la un proces echitabil in dosarul de la Washington'", a mentionat acesta.

Senatorul adauga ca secretizarea unor informatii "ar da apa la moara" companiei care cere Romaniei despagubiri de 4,4 miliarde de dolari.

"Gabriel Resources isi construieste pledoaria pe faptul ca statul roman nu si-ar fi indeplinit corect obligatiile pe care le avea si le are in procesul de autorizare a proiectului minier. Secretizarea discretionara a unor informatii legate de procesul de autorizare ar da apa la moara companiei sa afirme ca i-ar fi fost incalcate drepturile.

Nu ar fi pentru prima data cand declaratiile unor oficiali romani sunt folosite de Gabriel Resources in proces. Prostiile debitate de fostul premier PSD Victor Ponta, in toamna lui 2013, sunt deja utilizate de companie in documentele depuse la ICSID pentru a-si justifica pretentiile de 4,4 miliarde de dolari", a precizat Gotiu.

Acesta mai arata ca informatiile solicitate ar fi putut fi utile echipei de avocati care au pregatit o interventie pentru apararea intereselor Romanie in litigiul de la Washington, din partea mai multor ong-uri (Asociatia Alburnus Maior, comunitatea Declic, reteaua MiningWatch Romania si Greenpeace Romania), interventie depusa la sfarsitul acestei saptamani.

"E o dovada de tupeu, ipocrizie si iresponsabilitate incredibile sa le blochezi accesul la informatii cu caracter public celor care pregatesc apararea intereselor statului roman si sa afirmi ca asa aperi interesele statului roman!", a conchis Mihai Gotiu.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Mihai Gotiu Guvern secretizat informatii, #USR Guvern informatii Gabriel Resources , #Gabriel Resources