Weber: Compania de la Rosia Montana vrea sa manipuleze opinia publica

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 20:46
1384 citiri
Weber: Compania de la Rosia Montana vrea sa manipuleze opinia publica
Foto: Arhiva

Europarlamentarul PNL Renate Weber a afirmat, miercuri, ca Gabriel Resources, investitorul in proiectul minier de la Rosia Montana, incearca sa manipuleze opinia publica, in contextul in care firma a anuntat ca va da statul roman in judecata, cerand despagubiri de patru miliarde de dolari, daca proiectul nu trece de Parlament.

"Compania nu face decat sa manipuleze opinia publica aruncand niste sume de patru miliarde de dolari. De ce nu 400 de miliarde? Sa nu uitam ca, in ultimii 10 ani, multiple avize au fos anulate de instante pentru ca nu au fost respectata legislatia.

Staul roman nu are obligatia de a lasa aceasta companie sa exploateze in orice fel de situatie. Compania ne arata ca isi incordeaza muschii si incearca sa manipuleze opinia publica, sperand ca poate influenta decizia politica", a declarat Weber, intr-o interventie telefonica la Antena 3.

Rosia Montana: Gabriel Resources ameninta ca da statul roman in judecata

Referitor la utilizarea cianurilor pentru extragerea aurului si argintului de la Rosia Montana, europarlamentarul a precizat ca nu e vorba numai de aceasta procedura nociva, ci de suprafata pe care ar fi folosita.

"In lume, extargerea aurului prin cianurare nu e folosita 100%, ce nu se intelege e ca, la Rosia Montana, marea problema nu e numai folosirea cianurii, ci suprafata pe care va fi folosita.

S-a dat exemplul minelor din Norvegia, Finlanda, dar acolo e vorba de proiecte de 100 de ori mai mici decat cel de la noi. Pentru a face extragerea aurului, ei vor sa foloseasca zilnic 20 de tone de explozibil timp de 16 ani. Vorbim de natura, care are si ea legile ei", a mai spus Weber.

Rosia Montana: 25 de mineri s-au blocat in subteran - cer aprobarea proiectului (Video)

In legatura cu protestul de miercuri al minerilor de la Rosia Montana, care sustin ca proiectul este singura lor sansa de supravietuire, Weber a mentionat ca dimensiunea sociala este foarte importanta, dar ca este vina legislatiei pentru ca s-a ajuns in acest punct.

"De 16 ani, zona a fos declarata prin lege monoindustriala, a fost impiedicata dezvoltarea zonei, inclusiv prin legislatie. Daca nu s-a mai dezvoltat nimic, pentru ca a fost interzis, normal ca nu exista o alta formula de angajare pentru oameni de azi pe maine. Statul roman ar putea inclusiv sa le ofere compensatii minerilor", a conchis europarlamentarul PNL.

Directorul Gabriel Resources ridica miza: Despagubiri de 4 miliarde de dolari pentru Rosia Montana

Declaratiile au venit in contextul in care compania Gabriel Resources a anuntat ca va da in judecata statul roman daca Parlamentul va opri saptamana viitoare proiectul minier de la Rosia Montana, iar pagubele cerute vor fi in jur de patru miliarde de dolari.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Renate Weber Rosia Montana, #Renate Weber despagubiri Rosia Montana, #despagubiri Rosia Montana , #Gabriel Resources