Ziare.com

Academia Romana: BNR nu trebuie sa cumpere aurul de la Rosia Montana

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 16:15

   

Academia Romana: BNR nu trebuie sa cumpere aurul de la Rosia Montana
Presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc (foto), a declarat marti ca a fost deranjat de afirmatia BNR ca nu are nevoie de aur, ca nu poate sau ca nu trebuie sa-l cumpere si a precizat ca BNR nu trebuie sa-l cumpere, acesta fiind al statului roman si Banca Nationala trebuie sa-l pastreze.

"In industria petrolului, pana la 85% revine proprietarului, in industria aurului si a metalului exista, de asemenea, procente foarte mari care revin proprietarului. Eu consider ca acel aur ar trebui sa apartina Bancii Nationale, sa intre in Banca Nationala si cota parte sa revina firmei care-l scoate ca sa acopere cheltuielile de investitie, cheltuielile de exploatare, de operare si un profit rezonabil. Banca nu trebuie sa cumpere acest aur. Eu am fost deranjat de afirmatia bancii ca nu are nevoie, ca nu poate sau ca nu trebuie sa-l cumpere. Nu trebuie sa-l cumpere, este al nostru, al statului roman si Banca Nationala trebuie sa-l pastreze", a spus presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc.

Acesta a declarat ca, in controversa legata de proiectul de la Rosia Montana, se discuta cat revine statului roman din aurul care se extrage acolo, dar ca problema se pune gresit.

"Cred ca problema se pune gresit, se pune invers. Statul roman este proprietarul aurului, atat al celui care se afla in tezaurul Bancii Nationale, cat si al aurului care se afla in pamant sau subteran la Rosia Montana si in general in Muntii Apuseni.

Intrebarea trebuie pusa invers, cat poate sa revina firmei nationale sau internationale care scoate din pamant acel aur pentru ca in practica internationala se foloseste urmatoarea metoda, asa-numita acord de impartire a productiei, care precizeaza cat revine proprietarului si cat revine celui care exploateaza", a adaugat Haiduc.

El a precizat ca nu este de acord cu demararea proiectului nici din punct de vedere al consecintelor pe care acesta le poate avea asupra mediului.

Adrian Vasilescu, despre aurul de la Rosia Montana si cate tone mai are BNR

Premierul Emil Boc a afirmat luni, la TVR1, ca Romania practica o redeventa scazuta la aur, fata de Europa, si a adaugat ca Guvernul pregateste un proiect de majorare a acesteia.

"La nivel economic trebuie reevaluat acest contract (cu Rosia Montana - n.r.) din perspectiva redeventelor pentru aur care sunt in Europa. Eu cred ca Romania are o redeventa scazuta inca in raport cu ceea ce se poate in comparatie si cu celelalte state din Europa. Acum este 4% redeventa la aur. Eu cred ca redeventa poate fi majorata (...) Ministerul Economiei a si publicat, din cate am inteles, pe site contractul Rosia Montana asa cum a existat o solicitare in societatea romaneasca", a spus Boc.

"Vom avea in Guvern cat de repede un proiect de majorare a redeventelor, inclusiv pentru aur", a anuntat Boc.

Traian Basescu le-a spus duminica tinerilor pedelisti ca in privinta exploatarii aurului avem, printr-un procent de 4%, cea mai mare redeventa din Europa.

"Redeventele trebuiesc marite, spre exemplu la aur 4% va pot spune ca avem cea mai mare redeventa, cea mai mare redeventa din Europa. Sarea trebuie continuat sa fie exploatata, deocamdata se exploateaza rentabil asa cum este nu avem nevoie de alte tehnologii. (...) Categoric da, trebuiesc marite redeventele, trebuie sa incercam ca prin exploatarea resurselor naturale sa marim competitivitatea Romaniei si din resursele exploatate, in masura in care putem, trebuie sa tragem maxim de foloase", le-a spus Basescu tinerilor pedelisti.

Sursa: rNews

Articol citit de 2890 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Corect !

O latura a situatiei bine gindita si explicata. Nu degeaba Haiduc asta,a ajuns unde a ajuns. Perfect lega si de bun simt,numai ca guvernantii sint simetric opusi in gindire,lacomi,coruptibili si dezinteresati in ce priveste viitoru aceste-i natii. Ca sa se faca ce spune Haiduc,e nevoe de Alta Rominie ! Alt Presedinte si poate un Alt Rege adus din afara,asa cum sa facut acum doua secole. Nici atunci nu ne puteam desprinde de Levantismul inradacinat de-a lungul istoriei.

 

Prin comparatie cu acest academician onest,

Trian Basescu cu redeventa lui de 4% mi pare un adevarat tradator de neam si tara.

nu zau

dar in alte tari cat crezi ca e maestre? vorbiti ca sa va aflati in treaba, evident.

Haiduc e onest?

Mai copile, in ce tara traiesti. KaKademia Romana este un trust bazat pe jaf si influenta. Din promovarea umanismului a ajuns la promovarea "injinerilor" scosi de Leana lu' nea Nicu.

ba mincinosule

a semnat basescu contractul asta ?
taranistii lui emil si liberalii sint autorii lui.
basescu a cerut de mult timp modificarea procentului,dar te faci ca nu stii.

iar haiduc asta e ilogic.
daca nu-i de acord cu contractul,ce-l mai freaca grija de prostiile debitate de vasilescu/isarescu pe tema aurului ?

pina la urma ii dau naibii pe toti,si pe cei care spun nu si pe cei care spund da,toti sint lacomi si speriati.

insa,am o intrebare...
exista si alte tehnologii de exploatare a zacamintului aurifer de la rosia montana ?
sint surprins ca nimeni nu s-a gindit la chestia asta,sau poate n-am fost eu atent.
daca exista,statul roman sa faca o firma care sa extraga
aurul utilizind tehnologia fara cianuri...
daca nu exista,sa se inventeze.

Moldovene, tu stii cum se ajunge la Academie?

Se ia autobuzul politic si se da spaga la fiecare tura pana se elibereaza un loc. Toate locurile sunt ocupate politic si aduc beneficii financiare. Iliescu a dat drepturi foarte largi academicienilor: renta de la buget, proprietati etc.

perfect adevarat

Statul Ruman este proprietarul resurselor,nicicum Ponta,Tariceanu,Kelemen sau Basescu.
Acesti oameni reprezinta Statul,doar il reprezinta si atat ,prin mandatul nostru.
Statul este unica proprietate colectiva din Rumania,repet colectiva nu comunista,altfel suntem desfintati ca natiune.Rumania este un Stat Unitar(figyelmet arra, "honfitársaim")nu un trib de rromi condusi de bulibasa(baroni)care ne considera proprietatea colectiva (statul)ca fiind obiectul lor personal si de care se pot folosi cum vor ei .

 

rescrie-l

nu ti-am inteles mesajul, dar nu cred ca era prea greu de receptat scepticismul si ura cu care privesti totul. tu ai pretentii si arunci cu vorbe grele dar de altfel nu esti in stare sa scrii numele tarii corect. mda...

amendament

ma vad nevoit sa repet faptul ca acesta este un ideal. ideal departe de tara noastra unde trebuie sa facem compromisuri pentru a putea scoate capul la lumina.

 

Zgarciti

din ce citesc si prin presa si prin comentarii observ ca ai nostri sunt si zgarciti si egoisti si mai ales...dezinformati. cat ati vrea sa avem? 100%? offf

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor