Academia Romana: BNR nu trebuie sa cumpere aurul de la Rosia Montana

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 16:15
3231 citiri
Academia Romana: BNR nu trebuie sa cumpere aurul de la Rosia Montana

Presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc (foto), a declarat marti ca a fost deranjat de afirmatia BNR ca nu are nevoie de aur, ca nu poate sau ca nu trebuie sa-l cumpere si a precizat ca BNR nu trebuie sa-l cumpere, acesta fiind al statului roman si Banca Nationala trebuie sa-l pastreze.

"In industria petrolului, pana la 85% revine proprietarului, in industria aurului si a metalului exista, de asemenea, procente foarte mari care revin proprietarului. Eu consider ca acel aur ar trebui sa apartina Bancii Nationale, sa intre in Banca Nationala si cota parte sa revina firmei care-l scoate ca sa acopere cheltuielile de investitie, cheltuielile de exploatare, de operare si un profit rezonabil. Banca nu trebuie sa cumpere acest aur. Eu am fost deranjat de afirmatia bancii ca nu are nevoie, ca nu poate sau ca nu trebuie sa-l cumpere. Nu trebuie sa-l cumpere, este al nostru, al statului roman si Banca Nationala trebuie sa-l pastreze", a spus presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc.

Acesta a declarat ca, in controversa legata de proiectul de la Rosia Montana, se discuta cat revine statului roman din aurul care se extrage acolo, dar ca problema se pune gresit.

"Cred ca problema se pune gresit, se pune invers. Statul roman este proprietarul aurului, atat al celui care se afla in tezaurul Bancii Nationale, cat si al aurului care se afla in pamant sau subteran la Rosia Montana si in general in Muntii Apuseni.

Intrebarea trebuie pusa invers, cat poate sa revina firmei nationale sau internationale care scoate din pamant acel aur pentru ca in practica internationala se foloseste urmatoarea metoda, asa-numita acord de impartire a productiei, care precizeaza cat revine proprietarului si cat revine celui care exploateaza", a adaugat Haiduc.

El a precizat ca nu este de acord cu demararea proiectului nici din punct de vedere al consecintelor pe care acesta le poate avea asupra mediului.

Adrian Vasilescu, despre aurul de la Rosia Montana si cate tone mai are BNR

Premierul Emil Boc a afirmat luni, la TVR1, ca Romania practica o redeventa scazuta la aur, fata de Europa, si a adaugat ca Guvernul pregateste un proiect de majorare a acesteia.

"La nivel economic trebuie reevaluat acest contract (cu Rosia Montana - n.r.) din perspectiva redeventelor pentru aur care sunt in Europa. Eu cred ca Romania are o redeventa scazuta inca in raport cu ceea ce se poate in comparatie si cu celelalte state din Europa. Acum este 4% redeventa la aur. Eu cred ca redeventa poate fi majorata (...) Ministerul Economiei a si publicat, din cate am inteles, pe site contractul Rosia Montana asa cum a existat o solicitare in societatea romaneasca", a spus Boc.

"Vom avea in Guvern cat de repede un proiect de majorare a redeventelor, inclusiv pentru aur", a anuntat Boc.

Traian Basescu le-a spus duminica tinerilor pedelisti ca in privinta exploatarii aurului avem, printr-un procent de 4%, cea mai mare redeventa din Europa.

"Redeventele trebuiesc marite, spre exemplu la aur 4% va pot spune ca avem cea mai mare redeventa, cea mai mare redeventa din Europa. Sarea trebuie continuat sa fie exploatata, deocamdata se exploateaza rentabil asa cum este nu avem nevoie de alte tehnologii. (...) Categoric da, trebuiesc marite redeventele, trebuie sa incercam ca prin exploatarea resurselor naturale sa marim competitivitatea Romaniei si din resursele exploatate, in masura in care putem, trebuie sa tragem maxim de foloase", le-a spus Basescu tinerilor pedelisti.

Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...