Alburnus Maior: Demersul presedintelui la Rosia Montana este anticonstitutional

Marti, 30 August 2011, ora 17:16
1472 citiri
Alburnus Maior: Demersul presedintelui la Rosia Montana este anticonstitutional
Foto: Arhiva

Asociatia Alburnus Maior condamna public vizita inopinata de luni a presedintelui Traian Basescu la Rosia Montana, pe care o califica drept "o actiune de intimidare si propaganda" in favoarea companiei Rosia Montana Gold Corporation.

"Vizita completeaza seria de declaratii inacceptabile ale presedintelui din ultimile zile, in conditiile in care proiectul propus este contestat de experti si societatea civila, iar procedura de evaluare a impactului de mediu este inca in desfasurare", se arata intr-un comunicat remis presei.

Reprezentantii organizatiei non-guvernamentale critica faptul ca vizita a fost neanuntata, nepermitand opozantilor acestui proiect sa participe la discutii in numar mai mare. De asemenea, ei spun ca presa s-a raliat pozitiei sefului statului, prin transmisiuni considerate "tendentioase".

"Vizita vine ca un eveniment inopinat, mai ales ca Presedintia nu a anuntat in prealabil o deplasare oficiala. Tinand cont de inversunarea si apelul la argumente emotionale prezentate la fata locului, vizita se prezinta cu claritate ca fiind o actiune de intimidare si propaganda pro - RMGC. Mesajele presedintelui au fost amplu acoperite prin relatari tendentioase in direct de la Rosia Montana ale principalelor canale de televiziune, transformand transmisiunile intr-un pur eveniment publicitar pentru RMGC", se arata in comunicatul citat.

In opinia reprezentantilor de la Alburnus Maior, demersul presedintelui este "anticonstitutional", acesta exercitand "presiuni nelegitime asupra institutiilor statului cu rol in autorizarea proiectului minier".

Basescu, la Rosia Montana: Atac la UDMR si scandal intre localnici

"Pe durata vizitei a avut loc si o scurta intrevedere intre Basescu si reprezentantii opozitiei locale. In cadrul intalnirii neprogramate si obtinuta cu insistente de Asociatia Alburnus Maior, presedintele nu s-a ferit sa ameninte cu schimbarea cadrului legal pentru a face posibila demararea proiectului minier. Acest lucru arata determinarea disperata a presedintelui in sustinerea RMGC, ignorand prevederile legale actuale si sentintele judecatoresti ale statului roman, precum si o mare parte a cetatenilor Romaniei ce se opun proiectului", mai acuza semnatarii comunicatului.

Presedintele Alburnus Maior: Basescu sa ma scoata din Rosia Montana cu armata

In plus, acestia reamintesc faptul ca in luna septembrie se va dezbate in Camera Deputatilor un proiect de lege adoptat deja de Senat si care prevede modificarea Legii Minelor, in vederea "legitimarii exproprierii in scopuri private", proiectul incalcand drepturi fundamentale ale omului.

C.B.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Piedone candidează la Primăria Capitalei: ”Finala se joacă între mine și Nicușor Dan!”
Piedone candidează la Primăria Capitalei: ”Finala se joacă între mine și Nicușor Dan!”
Cristian Tudor Popescu a declarat duminică, 25 februarie, că va candida la Primăria Capitalei din partea Partidului Social Umanist Liberal și că ”finala” se va juca între el și Nicușor...
Decizie a Curții de Justiție a UE: "Statul român nu are voie să îți taie buletinul, dacă tu ai domiciliul în străinătate!"
Decizie a Curții de Justiție a UE: "Statul român nu are voie să îți taie buletinul, dacă tu ai domiciliul în străinătate!"
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis săptămâna trecută faptul că refuzul României de a elibera cărți de identitate cu domiciliul în orice alt stat membru este ilegal....
#Basescu Rosia Montana, #alburnus maior rosia montana , #Gold Corporation