Ziare.com

Aurelian Dochia, despre Rosia Montana: Lucrurile sunt in desfasurare, nu s-a incheiat inca nimic

de Camelia Badea
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 09:03

   

Aurelian Dochia, despre Rosia Montana: Lucrurile sunt in desfasurare, nu s-a incheiat inca nimic
Judetul Alba este cel mai afectat de nerealizarea proiectului Rosia Montana, dar asta nu inseamna ca el nu se va putea dezvolta in continuare, asa cum a facut si pana acum, apreciaza analistul economic Aurelian Dochia, in replica la afirmatiile facute marti de premierul Victor Ponta.

"Judetul Alba practic il stergem de pe harta economica a tarii", a declarat premierul referindu-se la consecintele negative ale stoparii proiectului de exploatare a aurului la Rosia Montana.

Despagubiri de 2 miliarde de dolari la Rosia Montana - Ponta: Nu se pune problema sa acceptam

Cu toate acestea, statisticile arata ca judetul Alba nu este printre cele mai sarace judete al tarii si nici nu este lipsit de productivitate. Astfel, analiza realizata in luna mai 2013 de Agentia Nationala pentru plati si inspectie sociala arata ca zonele cele mai sarace din Romania sunt, de ani buni, sudul Moldovei, cel al Munteniei si al Olteniei, iar intr-un clasament care ia in calcul criteriul beneficiarilor de venit minim garantat judetul Alba se pozitioneaza mult deasupra judetelor Vaslui, Mehedinti, Teleorman, Buzau, Dolj, Galati sau Vrancea.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

De asemenea, o analiza efectuata de gandul.info in luna aprilie 2013 arata ca judetul Alba se situeaza pe locul 21 in topul judetelor cu cel mai ridicat nivel de trai, adica la mijlocul clasamentului. Locuitorii sai confrunta cu un somaj ridicat, dar se pot mandri cu o productivitate sporita a muncii, PIB-ul pe cap de locuitor fiind de 6.806 euro, iar salariul mediu net de 1.273 de lei.

Pe de alta parte, judetul Alba are si alte bogatii, care, din pacate, nu sunt administrate cu responsabilitate. Autoritatile au anuntat saptamana trecuta ca mii de hectare de paduri au fost pur si simplu rase ilegal de pe fata pamantului in acest an. Politistii spun ca 12.000 de TIR-uri au fost incarcate cu peste 450.000 de mc de material lemnos furat, in valoare de peste 17 milioane de euro.

O figura de stil

"Premierul se adreseaza publicului larg si probabil ca doreste sa aiba impact, pentru ca este evident ca judetul Alba este cel mai afectat de nerealizarea proiectului Rosia Montana. In niciun caz bucurestenii nu sunt cei care ar avea ceva de pierdut sau de castigat din acest proiect, ci cei de acolo, din apropiere.

Dar e mult prea mult spus ca judetul Alba dispare de pe harta economica. E o figura de stil. Aceasta este o sansa pentru judet, pentru ca este un proiect care inseamna niste locuri de munca, inseamna posibilitatea ca, pe langa un nucleu de afacere, asa cum se intampla de obicei, sa se dezvolte tot felul de activitati. Fara indoiala ca ar putea sa dea un impuls economiei din zona respectiva", a comentat analistul economic Aurelian Dochia pentru Ziare.com.

Intrebat daca nu exista si alte ramuri de activitate in acest judet sau alte perspective de dezvoltare, Aurelian Dochia a raspuns afirmativ.

"Sigur, tocmai de asta spuneam ca e prea mult spus ca dispare de pe harta economica. Fara indoiala ca judetul Alba va continua sa se dezvolte asa cum a facut si pana acum. Dar chiar daca ai si alte activitati si alte posibilitati de dezvoltare, o sansa in plus nu strica niciodata. Iar cresterea pe care o poate da un proiect de acest tip nu poate sa vina peste noapte dintr-o alta zona. Nu imi imaginez o alta activitate care sa fie localizata acolo si care sa aiba un asemenea impact", a completat acesta.

O declaratie putin pripita

Pe de alta parte, analistul economic considera pripita declaratia premierului Ponta conform careia statul roman va plati despagubiri de 2 miliarde de dolari companiei Gabriel Resources in cazul in care proiectul Rosia Montana este stopat.

Intrebat cum a calculat premierul aceste pagube, Aurelian Dochia a raspuns: "Nu stiu si cred ca este o declaratie putin pripita".

"Nu e cazul sa discutam acum despre acest lucru. Este posibil ca in cazul in care au existat niste angajamente de o parte si de alta cei vizati, Gabriel Resources, care deja a suferit o pierdere pentru ca cotatia lor pe bursa a scazut foarte mult, va incerca sa argumenteze, in sensul ca au fost prejudiciati. Eu cred insa ca lucrurile sunt in desfasurare, nu s-a incheiat inca nimic si nu e cazul sa tragem linie, sa facem bilantul si sa spunem ca pierderea este de atat", a explicat acesta.

Niciun reper in dezbatere

De altfel, unul dintre cele mai controversate aspecte legate de acest subiect este faptul ca autoritatile se plang ca nu li se permite dezvoltarea economica a zonei, dar aceasta a fost declarata zona monoindustriala, orice dezvoltare a unor alte ramuri industriale fiind blocata prin lege.

"Mi-e neclar care sunt mizele. Sunt niste avantaje, dar sunt niste avantaje intr-o zona de avarie, nu sunt avantaje constructive. Mie mi se pare ca in momentul de fata acest proiect a starnit multe pasiuni si discutii, care depasesc cu mult zona economica. Au inceput sa apara discutii si pe protectia mediului si pe mostenirea culturala (...) Cred ca sunt folosite tot felul de argumente care nu sunt neaparat justificate", a comentat Aurelian Dochia.

Presedintele Academiei Romane: Proiectul Rosia Montana nu este acceptabil - Interviu

Intrebat daca pozitia Academiei Romane nu poate fi considerata un reper, analistul economic a parut sceptic, reamintind ca si aceasta a cunoscut schimbari pe parcursul anilor.

"Din pacate, nu exista un asemenea reper si trebuie sa ne descurcam incercand sa navigam printre toate aceste opinii care au fost emise si incercand sa le punem la locul lor, in functie de interesele care, poate, stau in spatele unei pozitii sau alta.

Proiectul a depasit zona in care se discuta pe argumente de natura tehnica. Sunt foarte multe aspecte emotionale care au intervenit, iar proiectul a devenit un fel de stindard pentru multe cauze care nu si-au gasit pana acum un debuseu in viata publica", a conchis Aurelian Dochia.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2822 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
14 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cenzura, bat-o vina , dar totusi ...

"Valoarea aurului si argintului de la Rosia Montană este depăsită de valoarea metalelor rare aflate in acelasi zăcămant, potrivit geologului Aurel Santimbrean, care a fost peste 20 de ani, pană in 1987, sef la exploatarea minieră de stat din localitate.
"Zăcămintele de titan, germaniu, arseniu, molibden, vanadiu, nichel, cobalt, galiu si wolfram sunt evidentiate calitativ si cantitativ in documentatia pe care Rosia Montana Gold Corporation a cumpărat-o de la Agentia Natională de Resurse Minerale", a afirmat Santimbrean, citat de Agerpres.ro.

Unde sunt folosite metalele rare

El a amintit, in context, că titanul este folosit in combinatii cu fierul, vanadiul, molibdenul, printre alte elemente, cu scopul de a produce aliaje puternice si usoare pentru industria aerospatială, uz militar, proteze medicale, implanturi ortopedice si dentare, bijuterii, telefoane mobile. "

 

Nimeni nu vorbeste despre metalele rare, de ce oare?

"In orice discutie se vorbeste de 300 tone de aur, 1600 de tone de argint. De aceste metale nu vorbeste absolut nimeni. Din anumite informatii, in contractul de concesiune secretizat se spune ca orice metal in plus recuperat intra in beneficiul celui care exploateaza zacamantul."

"Cantitatile din celelalte metale sunt mai valoroase decat cele 300 tone de aur si cele 1600 tone de argint."

"Intr-un document intocmit de un grup de profesori de la ASE – Bucuresti se spune, pe calcule, nu pe povesti, ca valoarea celorlalte metale rare de la Rosia Montana e mai mare de patru ori decat valoarea aurului si argintului de acolo."

http://www.napocanews.ro/2012/02/licenta-de-exploatare-de-la-rosia-montana-a-expirat-adevaratele-metale-rare-vanate-sunt-altele.html

Specialistul care a lucrat 20 de ani ca inginer geolog sef la Rosia Montană, Aurel Suntimbrean:
- "In 1970, uzina de la Baia Mare a extras din concentratele noastre: seleniu, indiu, galiu."
- "In 1962, Icechim din Bucuresti, evidentieaza prezenta germaniului, 20 de grame pe tona de minereu."
- "In 1973 am recoltat din cariera din muntele Cetate o proba de 350 kilograme de zacamant si am trimis-o la analiza la Institutul de Cercetari din Baia Mare. Vreau sa va prezint, spune specialistul Aurel Suntimbrean, cateva din metale identificate: aur – 1,5 grame pe tona,
argint – 11, 7 grame pe tona,
arseniu – 5000 grame pe tona,
titan – 1000 grame pe tona,
molibden – 10 grame pe tona,
vanadiu – 2500 grame pe tona,
nichel – 30 de grame pe tona,
crom – 50 grame pe tona,
cobalt – 30 grame pe tona,
galiu – 300 grame pe tona."
Sursa:http://www.kmkz.ro/de-pe-teren/interviu-dezvaluiri/aurel-santimbrean/

Cercetătorii de la SC Larechim, conform brevet RO 120980/28.03.2003 au brevetat o metodă care permite extragerea aurului si argintului din reziduuri miniere, cu randamente de 99,5% in cazul aurului si respectiv 91,4%argint din care rezultă un produs secundar, trisulfura de arsen. Din procesul tehnologic cu tiosulat de sodium, dintr-o tonă de de pirită auriferă se obtin 13,25 kg de arsen la un pret de 1426,24 lei/kg.

Trisulfura de arsen este utilizată in industria vopselelor, pirotehnie, fibre optice, aliaje speciale si industria de armament la un pret de aproximativ 400 euro/kg. Pe piata mondială pretul atinge insă 5000-8000 euro/kg conform burselor de materii prime.
Haldele existente la Flotila centrală contin 500.000 to minereu, haldele maramuresene (cu 10-12 gr aur per tonă si 50 gr argint per tonă), de la Rosia Montană (2 gr aur si 15 gr argint per tonă) Certej - Deva (8- 10 gr aur si 150 gr argint per tonă) insotite de aceste metalele rare.

 

Prin aplicarea acestui proiect care nu imparte corect profiturile

favorizand investitorii straini, Romania pierde 15-20 miliarde si isi afecteaza sever mediul. Cred ca orice alte argumente sau contraargumente sunt de prisos.

 

Iata un calcul simplu care dovedeste ca suntem tzepuitzi:

O investitie este considerata buna daca intoarce anual investitorului 15% din suma investita si foarte buna daca intoarce 20%. Investitia de la Rosia se cifreaza la 2 miliarde euro. Deci un profit bun pentru RMGC ar fi de 300 milioane de euro pe an, iar unul foarte bun de 400 milioane euro pe an. Proiectul va dura 8 ani, deci un profit total bun pentru RMGC ar fi de 2,4 md euro si un profit foarte bun ar fi de 3,2 md euro.

Actualul contract prevede ca Romania sa incaseze in total max 56% din valoarea zacamantului, estimata la 50 md euro, adica 28 md euro (redeventa, participatie, impozite etc.). Restul de 22 md euro urmeaza sa revina RMGC. Va rog sa comparati profitul de maximum 3,2 md euro cu care orice investitor strain ar fi foarte multumit, cu cei 22 md euro pe care RMGC doreste sa si-i adjudece prin contractul incheiat cu Statul Roman. Suntem noi romanii oare atat de bogati sa le facem un cadou de cca 18,5 miliarde euro unor investitori canadieni?

 

Asa era si la noi inainte de '89. Termenul maxim de amortizare

a unei investitii era de 5 ani, adică 20% anual. Puteti preciza dacă procentele avansate de Dvs. privesc si investitiile in minerit sau acestea diferă, pentru că după altii media intoarcerii acestora era inainte de criza din 2008-2013 intre 10% si 15%?

Nu ma refer aici la megatunurile

din minerit trase de smecheri prin Guyana sau Peru. Romania este o tara europeana, nu este nici stat bananier, nici Persia concesiunilor britanice de la 1900.

mega escrocheria politica romulana USL-Base-PDL!

cititi despre escrocheria politica Rosia Montana!

http://www.contributors.ro/administratie/un-cancer-al-coruptiei-afacerea-rosia-montana-e-doar-un-tun-speculativ-de-exportat-bani/

http://www.blogary.ro/editorial/lupta-pentru-libertatea-de-asociere-o-idee-pentru-protestatarii-din-piata/

http://www.riseproject.ro/articol/documentele-confidentiale-ale-afacerii-rosia-montana/

http://www.riseproject.ro/articol/filiera-masonica-a-banilor/

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/1146979.stm

DOCTORE

se pare ca suntem din moment ce multi politicieni lauda foarte tare proiectul si trag cu dintii sa se faca exploatarea. ce mai conteaza 18 mld facute cadou "canadienilor" daca ne gandim si la datoria de vreo 20 mld euro pe care o are germania de prin 1940 catre romania pe care nici un politician nu o aduce in discutie si sa ceara sa ne fie inapoiata cum ar fi cinstit???

...

Impactul activitatii respective e NEGATIV, nicidecum pozitiv! Din orice punct de vedere, de la dezvoltare durabila la locuri de munca si calitatea mediului! Analistul lui peste, de-asta merge economia tarii asa cum merge, datorita pseudo-elitelor de tipul individului asta, slab pregatiti dar chipurile cu autoritate! Un singur concept ar trebui sa explice tot: "Boala olandeza"!!!

 

@Nonpolitikon

Completare: toata investitia miniera de la Rosia costa 2 miliarde de euro. Mai exact, 1,9 miliarde. Asa a estimat-o RMGC, asa a citat-o si Ponta pe sticla.

bravos natiune !

metale rare da , valoare mare da dar despre costurile separarii acestora care se afla in concentratii destul de mici nu zice nimeni nimic .
iar ideea ca e mai bine sa nu exploatam resursele si sa dam bani in stanga (PSD) si in dreapta (PNL) si la somaj , si la ajutoare sociale , si despagubiri catre GR in loc sa calculam si efectele economice de antrenare (si alea genereaza castig pentru stat si nu e mic deloc) , efectele asupra populatiei din zona (salariati nu someri , cu venituri nu fara , platitori de taxe nu incasatori de ajutoare) . magariile debitate contra sunt contrazise de realitatea cruda in care traim . iar cine nu a trecut pe acolo in ultimii 5 ani ar putea sa-si sacrifice un we la Sinaia sau Mamaia si sa dea o tura in Apuseni . si abia dupa aia sa-si dea cu parerea . si mai diversificati oleaca sursele de informare , faceti o analiza PERSONALA a argumentelor pro/contra si atunci puteti avea o parere avizata.

 

yoathome

se pare ca aurul ocupa locul 3 in concentratia minereului, tot dupa aceleasi surse. Se mai spune ca celelalte metale rare, despre care nu auzim nimic oficial, se gasesc intr-o stare de puritate extrema, unele chiar de 98%. Nu am spus-o eu ci un om care are niste rezultate concrete. Si de ce nu se spune si despre implicarea lui O.Tender in acest hatis ? Se para ca el si cel de la agentia nationala a resurselor sunt turnatorii in ceea ce priveste calitatea minereului.

98% ?????????

amice , 98% puritate la ce ?
pai la 98% il duci direct la piatza cu basculanta . hai sa mai taiem din ele sa incapa in soba .
nu am habar de implicarea lui OT in afacerea asta dar ieri si azi vuiau ziarele de implicarea lui G Soros in manifestatiile din Bucuresti . Iar daca mai pui si baletul lui Ponta (fac proiect de lege , il trimit in parlament si cand ma fac deputat votez contra) e clar ca ceva nu e tocmai in regula . Iar minunatzilor de contras care ma noteaza cu 1 le spun ca ar putea sa puna si zero sau sa nu se uite . Adevarul nu e niciodata pur si este rareori simplu . Iar a spune NU fara sa ai habar despre ce e vorba e atributul celor care iau pozitia strutului : baga capul in nisip cu speranta desarta ca daca el nu vede nici nu este vazut . Rabdarica stimati concetateni , viitorul va clarifica lucrurile si va da dreptate uneia dintre parti . Deocamdata faptul ca multe documente legate de RMGC nu sunt publice nu ne da aceasta posibilitate . Poate cu ocazia procesului .

De urmarit

http://www.youtube.com/watch?v=2D-sIbnnpBI

"Regizorul german Fabian Daub -- un realizator independent din Hamburg, fara legaturi biografice cu Romania si mai ales fara niciun fel de obligatii fata de cele doua 'tabere' -- ii invita pe localnici sa-si spuna propriul punct de vedere, indiferent ca sunt "pro" sau "contra" proiectului minier. Montate in stilul documentarului 'observational', fara naratiune, acompaniate si discret 'comentate' doar de muzica cu caracter folcloric si world music (Maria Tanase, trupa Zarada), interviurile, declaratiile, confesiunile localnicilor vorbesc de la sine si ii dau ocazia publicului spectator sa-si formeze propria opinie. "

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor