Aurul fara cianuri, solutia la Rosia Montana? Ce spun investitorii si activistii de mediu

Miercuri, 22 Mai 2013, ora 19:50
6122 citiri
Aurul fara cianuri, solutia la Rosia Montana? Ce spun investitorii si activistii de mediu
Foto: Arhiva

Dupa ce oamenii de stiinta au descoperit o metoda de extragere a aurului fara utilizarea cianurilor, nici reprezentantii companiei RMGC, nici activistii pentru mediu nu considera ca acesta ar fi secretul solutiei pentru Rosia Montana.

Reprezentantii companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) sustin ca extragerea aurului fara utilizarea cianurilor nu poate fi luata in calcul in acest moment. Contactat de Ziare.com, purtatorul de cuvant al societatii, Catalin Hosu, a spus ca, de fapt, este vorba despre un subiect stiintific deosebit de complex.

Acesta a explicat ca o tehnologie de exploatare miniera se aplica personalizat, in functie de tipul de zacamant. Asadar, forma in care apare aurul in cadrul unui zacamant este cea care determina cea mai potrivita tehnologie de extractie, astfel incat o tehnologie care functioneaza perfect in cazul unei exploatari poate fi de neaplicat in cazul alteia.

Cum sa extragi aur fara cianura. Secretul solutiei pentru Rosia Montana

Mai mult decat atat, situatia din laborator nu reflecta, de cele mai multe ori, situatia reala a unui zacamant, de aceea orice tehnologie trebuie mai intai sa fie dovedita ca fiind viabila in conditii reale de exploatare, pentru a fi omologata ca tehnologie aplicabila la scara industriala, a subliniat Catalin Hosu.

"In ultimii ani, au aparut diverse articole in care s-a vorbit despre posibile tehnologii alternative. Fara a intra in detalii tehnice, ne propunem doar sa lansam intrebarea retorica: daca tehnologiile alternative sunt atat de viabile, sigure, ieftine si usor de implementat, de ce principalele companii miniere din lume - si vorbim de companii mari, adevarate varfuri de lance in domeniul mineritului aurifer, precum Barrick Gold sau Newmont - nu folosesc aceste tehnologii, pentru a scadea costurile de operare, pentru a creste productivitatea si pentru a evita orice riscuri de mediu?

Faptul ca, pana acum, niciunul dintre procedeele alternative propuse nu este folosit la scara comerciala ar trebui sa ridice intrebari oricui", a precizat reprezentantul RMGC.

12 tehnologii analizate

De asemenea, Hosu a tinut sa mentioneze ca, inainte de a se decide asupra metodei de lesiere cu cianura, specialistii RMGC au analizat alte 12 tehnologii pentru a o alege pe cea mai buna disponibila.

"Cea aleasa de proiectul Rosia Montana este cea mai sigura tehnologie de procesare a aurului din lume in acest moment. Aceasta tehnologie este folosita in lume de peste 100 de ani, iar in Romania a fost folosita in perioada interbelica si, apoi, din anii '50 pana in anul 2006", a subliniat purtatorul de cuvant.

Cianura, folosita de peste 100 de ani in minerit, este unul dintre putinii reactivi chimici care dizolva aurul si argintul si face astfel posibila separarea lor din minereu. Doar aproximativ 10% din cianura produsa anual in lume se foloseste in industria miniera, spun cei de la RMGC. Restul se utilizeaza la fabricarea unor produse larg raspandite, cum ar fi materiale plastice, produse farmaceutice si din industria cosmetica sau aditivi alimentari.

Compania care se va ocupa de Rosia Montana, condusa de Dan Sova

Directiva UE pentru Managementul Deseurilor din Industria Extractiva 2006/21/CE, transpusa in Romania prin HG 856/2008, spune ca, la descarcarea in iazul de decantare, concentratia maxima de cianura nu poate depasi 10 mg/l.

"La mina de la Rosia Montana, in iazul de decantare, va fi o concentratie de doar 3 ppm - una dintre cele mai scazute concentratii din Uniunea Europeana si din lume, in exploatarile aurifere. Dupa 6-12 luni de la depunerea in iazul de decantare, cianura inca ramasa in sterilul de procesare se descompune natural, sub actiunea razelor soarelui, si ajunge la o concentratie de sub 0,1 mg/l", a adaugat Catalin Hosu.

Cu sau fara cianuri, impotriva proiectului Rosia Montana

Totodata, activistii pentru mediu sustin ca inlocuirea cianurilor cu o alta modalitate de extragere a aurului nu rezolva problema si nu ar da oricum unda verde proiectului Rosia Montana.

Eugen David, presedintele asociatiei Alburnus Maior, organizatie neguvernamentala care lupta pentru conservarea zonei, a declarat, pentru Ziare.com, ca va fi in continuare impotriva proiectului, indiferent de tehnologia folosita.

"Noi suntem in continuare impotriva proiectului, campania noastra cuprinde mai multe puncte", a spus David, sustinand ca nu numai cianura reprezinta o problema, ci si relocarea fortata a populatiei sau distrugerea patrimoniului si a muntilor.

"Asadar, pana nu vor fi rezolvate toate aceste puncte, nu vom fi de acord cu proiectul", a completat presedintele asociatiei.

Rosia Montana ar putea fi inclusa in UNESCO, dar lipseste semnatura ministrului Culturii

Alburnus Maior este un ONG cu sediul in Rosia Montana si reprezinta interesele locuitorilor din Rosia Montana si din Bucium care se opun programului si refuza sa-si instraineze proprietatile pentru a face loc proiectului minier.

Asociatia a initiat Campania Salvati Rosia Montana, care, in cei 12 ani de activitate, a devenit cea mai mare miscare sociala si de mediu din Romania. Proiectul minier era planificat sa inceapa in 2004, insa acesta este blocat si in prezent.

"Acesta este rezultatul sutelor de demonstratii si activitati de lobby la nivel national si international, actiuni de scriere de petitii, informarea investitorilor si actionarilor Gabriel Resources, actiuni in justitie, seminarii de informare pentru localnici privind activitati economice alternative mineritului, activitati culturale", se arata pe site-ul oficial al campaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#proiect Rosia Montana, #cianuri Rosia Montana, #activisti mediu Rosia Montana, #probleme Rosia Montana , #Gold Corporation