Cianura nu va fi niciodata o problema la Rosia Montana - RMGC

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 21:09
2614 citiri
Cianura nu va fi niciodata o problema la Rosia Montana - RMGC
Foto: Arhiva

Proiectul aurifer de la Rosia Montana intra din nou in atentia opiniei publice, dupa ce o depesa AFP arata ca Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) va folosi o cantitate de cianuri de 12 ori mai mare decat cea folosita anual la nivel european.

"Cantitatile sunt mai putin importante", a spus directorul general al RMGC, Dragos Tanase. Co-presedintele Miscarii Verzilor, Remus Cernea afirma insa ca nicio tehnologie din lume nu este sigura 100%.

Cantitatea de cianuri folosita anual in minele de aur din Europa se ridica la o mie de tone. In schimb, Rosia Montana Gold Corporation ar urma sa foloseasca 12 mii de tone, deci de 12 ori mai mult.

"Cantitatile sunt mai putin importante. Compania va folosi cea mai sigura tehnologie din lume", spune la RFI directorul general al Rosia Montana Gold Corporation, Dragos Tanase.

"Aici vorbim de o tehnologie folosita in spatiu inchis. Cantitatile sunt mai putin importante. Aici trebuie sa vorbim despre siguranta tehnologiei. Este o tehnologie sigura. Noi aducem la Rosia Montana cea mai sigura tehnologie din lume, in acest moment, de procesare a aurului", sustine Dragos Tanase.

"Cianura nu va fi niciodata o problema la Rosia Montana! Aceasta tehnologie este sigura 100%. Acolo unde va avea un impact in mediu, in iazul de decantare, acolo va fi mai putina cianura decat au oamenii in cafea!", precizeaza directorul general RMGC.

"Mina de la Rosia Montana va aduce noi standarde de siguranta, astfel incat dupa aceea va deveni practic un model de urmat de catre alte dezvoltari", sustine Dragos Tanase.

Remus Cernea: Proiectul de la Rosia Montana nu ar trebui acceptat!

Pe de alta arte, co-presedintele Miscarii Verzilor, Remus Cernea spune la RFI ca nici o tehnologie din lume nu este sigura 100%, cu atat mai putin cea de la Rosia Montana.

"Se stie ca acest proiect are dimensiuni extraordinar de mari. Ar fi de fapt cel mai mare proiect minier pe baza de cianuri din lume! Atat iazul de decantare, care s-ar intinde pe sute de hectare, cat si exploatarea care include patru munti, distrugerea a patru munti, cantitatea uriasa de cianura utilizata, toate aceste lucruri il fac un proiect urias si extrem de riscant, pentru ca riscurile cresc odata cu proportiile acestui proiect", avertizeaza Remus Cernea.

Citeste mai multe despre RMGC: Cianura nu va fi niciodata o problema la Rosia Montana! pe RFI.ro.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#Rosia Montana folosire cianuri, #Remus Cernea proiect periculos , #Gold Corporation