Ziare.com

Tribunalul Cluj a validat certifcatul de urbanism emis pentru Rosia Montana

Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 23:05

   

Tribunalul Cluj a validat certifcatul de urbanism emis pentru Rosia Montana
Tribunalul Cluj a validat, marti, din nou, certificatul de urbanism emis pentru proiectul minier de la Rosia Montana, respingand actiunea unor ONG-uri care l-au contestat in instanta, informeaza reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

Asociatia Aurarilor Alburnus Maior si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu au solicitat anularea certificatului de urbanism nr. 87/2010 emis pentru proiectul minier propus de RMGC.

In decembrie anul trecut, Tribunalul Bucuresti a respins o actiune similara formulata de Greenpeace si Centrul de Resurse Juridice. Mai mult, in luna mai 2011, Curtea de Apel Bucuresti a respins, in mod definitiv si irevocabil, cererea de suspendare a certificatului de urbanism nr. 87/2010 emis catre RMGC. Astfel, Certificatul de Urbanism nr. 87/2010 este in vigoare si perfect aplicabil, se mai arata in comunicatul RMGC.

Potrivit reprezentantilor RMGC, instantele din Romania au confirmat certificatul de urbanism pentru a patra oara in ultimii doi ani, considerand nefondate cererile de anulare a lui.

"Decizia de astazi reprezinta o noua victorie pentru comunitatea locala, pe drumul catre un viitor mai bun si catre miile de locuri de munca atat de necesare in acea zona. In ultimii ani, RMGC a cistigat 15 procese importante, majoritatea initiate de cateva ONG-uri, care lupta impotriva crearii de locuri de munca si impotriva dezvoltarii economice. Progresele majore facute in evaluarea proiectului minier ne dau sperante ca ne indreptam spre o rezolutie cat mai rapida, care va avantaja comunitatea locala, patrimoniul si dezvoltarea durabila a zonei Rosia Montana", spune Dragos Tanase, director general al RMGC.

"In ziua de astazi un proiect minier responsabil se poate face numai cu deplina respectare a legislatiei romanesti si europene si prin folosirea celor mai bune practici disponibile. Odata aprobat, proiectul Rosia Montana va contribui cu aproape 1% la PIB-ul Romaniei si va crea mii de locuri de munca", a mai spus Dragos Tanase.

Potrivit reprezentantilor RMGC, "pornind de la un pret al aurului de 900 de dolari /uncie, proiectul minier de la Rosia Montana aduce peste 4 miliarde de dolari in economia Romaniei, in mod nemijlocit, ceea ce va duce la o contributie totala potentiala la PIB-ul Romaniei de 19 miliarde USD incluzand efectele de multiplicare, conform estimarilor din 2010 ale specialistilor britanici de la Oxford Policy Management. In prezent, pretul aurului este de aproximativ 1600 USD/ uncie".

De asemenea, sustin reprezentantii RMGC, proiectul va genera mii de locuri de munca, respectand legislatia de mediu din Romania si Uniunea Europeana si contribuind cu 140 de milioane USD la conservarea si punerea in valoare a patrimoniului cultural din Rosia Montana si din Romania.
Sursa: rNews

Articol citit de 1796 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Uslamishtii vor cianura nediluata

De aici a inceput tot scandalul. Io zic ca RMGC sa contruiasca o piscina cu cianura de mare concentratie pentru toate uslamalele, galbejite sau rujeolate, iar proiectul sa fie inclus la "Masuri pentru protectia animalelor raioase sau turbate fara stapan".

 

 

"capitala ardealului"

este si capitala vinzatorilor si tradatorilor de neam si tara . cum este posibil ca un ardelean sa sustina otravirea pamintului( pentru sute de ani ) unde vor creste copii si eventual nepotii lui ? fituica numita ziua de CLUJ care are mai multe poze cu "personalitati" ale ziarului decit articole (macar de-ar fi placuti vederii) face o campanie penibila acestui proiect de distrugere a zonei APUSENILOR .trebuie mentionat ca aceasta campanie a inceput la intoarcerea dintr-o excursie la antipozi a red.sef finantata de RMGC .

 

 

foarte bine

asta e o dovada ca investitorul este destul de serios. vad ca ong-urile tot incearca sa le caute nod in papura. ma bucur ca nu reusesc, inseamna ca proiectul chiar merita facut.

 

 

Tradatorilor de neam si tzara....

Tradatorilor de neam si tzara sa li se aplice dushuri reci cu cianurile din bazinele de decantare, pana vor avea revelatzia ca de fapt sunt romani, nu ji-dani.

 

 

Trist...

deci ong-urile care se opun fac procese pe banda rulanta chiar daca stiu ca o sa piarda, pentru ca au mai pierdut de cateva ori. schimba ong-ul dar atat. probabil ca dupa aceea isi permit sa ceara finantari mai mari, ca vezi doamne, ei fac actiuni

 

 

prea de tot!

hai frate mai usor cu vanzatorii de neam si tara... de unde vine discursul asta dictat parca de Zdrelea Codreanu?? Ce suntem noi, neo-nazisti p-aici prin cotloanele internetului??? TARA si neamul inseamna locuitorii ei. nu te doare cand pleaca mii de oameni si sute de tineri studenti si ne lasa cu batranii si handicapatii>?? Ce te faci cu aurul ala ingropat acolo, cand noi suntem la nivelul anilor '50, ca mentalitate si nivel de modernizare? Aia e tradare, sa-ti bati joc de cetatenii tarii tale!

 

 

"in your face, alburnus maior!!!" sincerely, rmgc

pam pam! poate e alt exemplu de diferenta intre litera legii si spiritul legii... rmgc respecta litera legii... si spiritul, daca te gandesti ca logica lor e una financiara..pana la urma nu se prezinta ca filantropi decat in ideea de echilibra balanta. ei vor sa faca afaceri, ideea e sa aratam si noi dram de inteligenta si sa fim afaceristi, nu oieri fatalisti..

 

 

ce victorie trista

Saracii localnici ei chiar sunt atat de prosti ca incred in promisiunile fara fond, si se bucura naiv de aceasta trista victorie...
dar nu-i nimic s-a castigat doar o lupta, dar razboiul nu!!

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor