Cum minte Traian Basescu despre Rosia Montana (Opinii)

Marti, 23 August 2011, ora 15:25
6854 citiri
Cum minte Traian Basescu despre Rosia Montana (Opinii)
Foto: Ziarul de Apuseni (Traian Basescu la Rosia Montana in 2009)

Asistam de cateva zile la declaratii stupefiante ale presedintelui Romaniei si ale armatei sale de politicieni-papagal in legatura cu proiectul exploatarii aurului de la Rosia Montana de catre compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

Modalitatea agresiva si directa prin care Traian Basescu promoveaza in declaratiile sale un proiect PRIVAT (peste 80% din actiuni sunt detinute de actionari privati, mare parte reprezentand mari corporatii internationale cu sediul in Canada si SUA), care este net in defavoarea Romaniei, mi se pare un gest cel putin nesabuit, ca sa nu folosesc cuvinte mai dure, iar argumente pot fi gasite aici: Dezbatere Ziare.com: Rosia Montana - Bomboana otravita.

Practic, Traian Basescu incearca sa ne convinga ca este imperios necesar sa dam unda verde unui proiect care ne ia peste 80% din aurul nostru, distruge patrimoniul natural si cultural unic in lume de la Rosia Montana si ne lasa mostenire patru munti rasi de pe fata pamantului si cel mai mare iaz de decantare cu cianuri din Europa.

Oamenii de stiinta s-au pronuntat in nenumarate randuri impotriva proiectului RMGC, au aratat ca discutia cu privire la proiect nu ar trebui sa se refere la riscuri ci la certitudini. Astfel, poluarea este o certitudine clara, indiferent de tehnologia utilizata, pentru ca proiectul mutileaza iremediabil o zona superba a Apusenilor si va polua cu siguranta zona cu metale grele si compusi complecsi ai cianurii. Mai departe, concentratia de cianuri din iazul de decantare la nivelul de miligram pe litru este de o mie de ori mai mare decat concentratia de microgram pe litru la care pestii sunt deja afectati si chiar mor. Si argumentele pot continua:

Dezbatere Ziare.com - Rosia Montana (II): O bomba ecologica

Presedintele tarii sustine un proiect privat, care este din toate punctele de vedere pagubos Romaniei

Expertii independenti, reprezentatii societatii civile si intelectualii de bun simt din Romania au desfiintat proiectul RMGC, dar iata ca insusi presedintele tarii sustine un proiect privat, care este din toate punctele de vedere pagubos Romaniei. Pentru mine, acest lucru este cel putin suspect.

In data de 22 August, Traian Basescu a facut o serie de declaratii la TVR, care demonstreaza in mod clar ca incearca deliberat sa induca opinia publica in eroare si ca nu are de fapt argumente reale, obiective si rationale pentru a sustine proiectul Rosia Montana. Sa le luam pe rand.

Traian Basescu: "Acum sustin proiectul mai mult ca oricand, nu din motive sentimentale, ci din motive pragmatice. Vedeti ce se intampla cu toate monedele - au probleme de stabilitate si probleme de depreciere. Eu vreau sa vad inceputa exploatarea. Sunt oameni cu puncte de vedere diferite - unii de dragul ecologiei, altii se gandesc ca vom pune banii la bugetul de stat sa acoperim deficitele de pensii, somaj s.a".

Nu este clar, despre ce bani vorbeste Traian Basescu? Proiectul de la Rosia Montana aduce profituri relativ minore statului roman, fiind vorba de cel mult 19.31% din profit (conform ultimelor date, se pare ca in urma unei majorari de capital compania de stat ar detine de fapt sub 1% din actiuni) si redevente de 4%.

Presedintele, uita sa precizeze ca pe site-ul Gabriel Resources (detinatorul privat a peste 80% din afacere) se precizeaza ca, conform contractului, acesta are dreptul prioritar si exclusiv de a cumpara actiunile statului roman. O va si face, probabil, dupa obtinerea avizelor.

Asadar, orice om cu o minima decenta poate sa inteleaga ca Romania nu se va alege cu nimic din acest proiect, ci doar cu distrugeri iremediabile si costuri enorme pe termen mediu si lung.

Mai departe, de ce vorbeste Traian Basescu doar despre "ecologie" cand problemele identificate la Rosia Montana sunt mult mai vaste? De ce nu vorbeste despre patrimoniul natural sau despre cel cultural de peste 2000 de ani, unic in lume? De ce nu vorbeste despre potentialul extraordinar al Rosiei Montane pentru alt tip de dezvoltare, una cu adevarat durabila? De ce nu vorbeste despre motii care nu vor sa-si vanda pamantul mostenit de la parinti si bunici? De ce nu vorbeste despre costurile reale ale proiectului, despre pericolul la care ne expune pe cei care locuim in Ardeal, la mai putin de 150 km de viitoarea exploatare?

Dar sa continuam.

Peste 80% din aur este cedat investitorului privat

Traian Basescu: "Avem nevoie de acest aur pentru rezerva Bancii Nationale. Romania are acum 103 tone de aur in rezerva si cred ca din exploatare in teritoriul national ar trebui sa ne ridicam rezerva la cel putin 200 de tone in urmatorii ani. Vedeti ce volatile si nesigure sunt monedele. Ca sef de stat parca as vrea sa imi pun tara in siguranta. De aceea exploatarea trebuie sa inceapa. Cred ca Romania trebuie sa mareasca rezerva de aur pentru viitor".

Afirmatiile de mai sus sunt de-a dreptul halucinante. Nu este deloc relevant ca Romania si-ar putea creste rezerva de aur din proiectul Rosia Montana cu o cantitate mult sub cea disponibila acolo si aflata in proprietatea Statului Roman. E ca si cum te-ai lauda ca iti cedezi 80% din propria ta avere pentru ca mai apoi sa primesti inapoi sub 20%. Mai mult,statul roman nu poate lua decizii in RMGC din moment ce este actionar minoritar, iar compania privata Gabriel Resources are dreptul exclusiv de a cumpara actiunile sale.

In cazul cel mai fericit statul ar incasa 19.31% si 4% redevente, iar acestea ar totaliza in jur de 70 tone aur, adica doar trei sferturi din cele 97 de tone despre care vorbeste presedintele.

Si acest lucru in conditiile in care peste 80% din aur este cedat investitorului privat, iar costurile in termeni de patrimoniu si mediu raman sa fie de fapt platite tot de catre noi!

Sa mai mentionam ca statul roman nu are bani sa participe la investitia efectiva (lucru demonstrat clar pana in momentul de fata), estimata la cateva miliarde de dolari, ceea ce inseamna ca din profitul acestuia vor fi oprite sumele necesare participatiei statului la derularea proiectului. Oricum am face calculele matematice, Romania ar fi in situatie defavorabila.

Intr-un articol recent publicat pe voxpublica, Mihai Gotiu prezinta si afirmatiile reprezentantilor BNR privitor la rezerva de aur si proiectul RMGC, afirmatii care confirma declaratiile lipsite de sustinere ale presedintelui.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR (28 aprilie 2011): "Costurile exploatarii sunt foarte mari si nu stiu cat ar putea sa vanda statul aurul pe piata internationala".

Sa continuam...

Fabricile de mobila din Campeni ofera mai multe locuri de munca decat Rosia Montana

Traian Basescu: "Am discutat cu ministrul Mediului. Angajamentul companiei mixte: Cupru Deva are 20% din actiuni si Gabriel Resources 80%. Statul roman are o redeventa de 4%. 20 de tone trebuie sa ajunga gratis in rezerve, 20% vin de la Cupru Deva si prin negociere am putea ajunge la ceva mai mult".

Inca o minciuna sau o naiva dezinformare. Conform companiei RMGC, la Rosia Montana se vor extrage in jur de 300 de tone de aur. Ori, 4% din 300 de tone inseamna 12 tone, adica putin peste jumatate din cantitatea vehiculata de presedinte (20 de tone). Oare ce fel de sef de stat se prezinta la televiziunea nationala sa sustina un proiect privat, aberant, impotriva intereselor propriului popor si nu aduce argumente care sa fie corecte macar din punct de vedere matematic? Caci din punct de vedere moral, sigur nu sunt!

Traian Basescu: "Nimic nu-i mai important decat sa se creeze locuri de munca. Trebuie sa iesim din iluzia ca vor veni investitori sa creeze locuri de munca".

In aceasta afirmatie incoerenta lui Traian Basescu atinge paroxismul. In cazul proiectului Rosia Montana vorbim exact de un investitor strain, si anume de Gabriel Resources, cel care detine 80,46% din proiect. Mai departe, cacealmaua locurilor de munca este preluata exact din discursul mincinos al companiei, discurs prezentat ostentativ in reclame TV si care a fost recent catalogat ca fiind "inselator" de catre Consiliul Roman pentru Publicitate.

Sa mai spunem si ca de fapt este vorba de sub 300 de locuri de munca pe perioada derularii exploatarii, cand numai fabricile de mobila din Campeni ofera cu mult peste acest numar de locuri de munca in zona respectiva.

Rosia Montana va fi butucul pe care isi vor rupe gatul multi politicieni

Prin asocierea sa cu proiectul RMGC, Traian Basescu sfideaza raportul propriei sale Comisii Prezidentiale pentru Patrimoniul Construit, Siturile Istorice si Naturale, care precizeaza in cazul Rosiei Montane: "Starea deplorabila in care se afla astazi Rosia Montana este urmarea saracirii fortate a populatiei, impiedicarea initiativelor localnicilor de a dezvolta activitati economice private sau agroturism, rezultat al demolarilor sub auspiciile legii sau in dispretul acesteia, a propagandei mincinoase si manipularii populatiei (inclusiv cu inadmisibile accente etnice) in numele unei investitii economice de interes privat. Distrugerea partiala sau totala a Rosiei Montane ar insemna cea mai grava amputare a mediului istoric romanesc, distrugerea unui peisaj cultural unic, cu valoare mondiala" (pagina 29; raportul integral, disponibil pe site-ul Administratiei Prezidentiale).

Traian Basescu sfideaza si parerea propriului popor care in toate sondajele de opinie s-a exprimat impotriva proiectului de la Rosia Montana. Astfel, un sondaj de pe site-ul Camerei Deputatilorarata ca din 8.507 pareri exprimate, 95,88% sunt impotriva proiectului.

Sondajul Ziare.com de anul trecut arata de asemenea ca peste 66% dintre cei care au votat se opun proiectului. Tot in jur de 70% dintre votanti au ales includerea Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO, in detrimentul proiectului de minerit, asa cum reiese dintr-un recent sondaj efectuat online de TVR.

Prezic faptul ca Rosia Montana va fi butucul pe care isi vor rupe gatul multi politicieni. Iar aceasta pentru ca romanii sunt din fericire mai destepti decat politicienii corupti si nu cred ca vor accepta mesajele incoerente si lipsite de substanta ale acestora.

In plus, Rosia Montana a devenit varful de lance al luptei si coagularii societatii civile, iar intr-o democratie matura puterea reala este detinuta nu de politicieni ci de insasi societatea civila. Festivalul FanFest, despre care am scris recent pe Ziare.com, mi-a demonstrat ca Romania este pe drumul cel bun in acest sens si ca pe masura ce ne maturizam, politicienii vor deveni din ce in ce mai slabi, iar noi mai puternici, mai uniti.

La ora la care scriu, petitia pentru salvarea Rosiei Montane a adunat deja peste 6.900 de semnaturi in doar cateva zile, iar aproape 80.000 de oameni s-au exprimat pentru listarea acesteia in patrimoniul mondial UNESCO.

Daca PDL-ul si actualul guvern vor decide sa acorde toate avizele proiectului Rosia Montana, sfidand legile tarii, vointa societatii civile, parerea oamenilor de stiinta, si mai ales o minima moralitate si integritate, atunci eu le voi dori un singur lucru: Sa le fie caderea usoara! Sa stie insa de pe acum, ca indiferent cat ne-ar sfida, Rosia Montana nu o vor putea vinde!

Dr. Raul C. Muresan

Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice, Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie

Cluj-Napoca, Romania

Decizie vitală pentru țara noastră, la Bruxelles. "România a fost în centrul discuțiilor. S-au luat decizii importante pentru viitorul economic al Uniunii Europene"
Decizie vitală pentru țara noastră, la Bruxelles. "România a fost în centrul discuțiilor. S-au luat decizii importante pentru viitorul economic al Uniunii Europene"
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat printr-o postare pe Facebook, că România a obținut un succes major în cadrul discuțiilor economice desfășurate la Bruxelles. Țara noastră...
Minciuna grosolană devenită virală, despre băncile americane care au pariat pe prăbușirea economică a României. E promovată de un "instructor de bărbăție"
Minciuna grosolană devenită virală, despre băncile americane care au pariat pe prăbușirea economică a României. E promovată de un "instructor de bărbăție"
O minciună conform căruia mari bănci americane ar fi pariat între 350 și 500 de miliarde de dolari pe prăbușirea economiei românești, circulă intens pe platforma X (fosta Twitter), dar...
#Basescu Rosia Montana, #Rosia Montana Gold Corporation, #exploatare Rosia Montana , #Gold Corporation
  1. Decizie vitală pentru țara noastră, la Bruxelles. "România a fost în centrul discuțiilor. S-au luat decizii importante pentru viitorul economic al Uniunii Europene"
  2. Minciuna grosolană devenită virală, despre băncile americane care au pariat pe prăbușirea economică a României. E promovată de un "instructor de bărbăție"
  3. Investitorii au din ce în ce mai puțină încredere în economie. Temerile managerilor din UE și din țară pentru 2025
  4. Ce autostrăzi și drumuri expres s-au construit în România, în 2024. Drumurile programate pentru deschidere până la 1 ianuarie 2025
  5. Fenomen năucitor ce lovește pentru prima dată în istoria lumii: Sunt în mare pericol cinci miliarde de oameni
  6. Mașinile electrice second-hand se vând mai rapid decât cele pe benzină și motorină. Care este motivul
  7. 22 de zile până la intrarea în vigoare a pensiilor speciale pentru primari. Soluția pentru a le împiedica
  8. Cum să diminuezi rata la credit fără să-ți afectezi profilul de bun plătitor
  9. Vrei să obții un voucher gratuit prin RepowerEU 2024 pentru o baterie de stocare? Iată ce trebuie să faci!
  10. Gamificarea în e-learning: De ce funcționează și cum îți ajută echipa să învețe mai bine