Cum sa extragi aur fara cianura. Secretul solutiei pentru Rosia Montana

Miercuri, 15 Mai 2013, ora 10:57
9181 citiri
Cum sa extragi aur fara cianura. Secretul solutiei pentru Rosia Montana
Foto: commons.wikimedia.org

Oamenii de stiinta au descoperit din intamplare o metoda mult mai "verde" de exploatare a aurului fata de cele existente deja, care implica utilizarea cianurilor toxice.

Aurul, folosit frecvent pentru fabricarea bijuteriilor, dar si a electronicelor, este un metal delicat, fiind dificil de extras. Cele mai moderne proceduri utilizeaza combinatii extrem de toxice de cianuri pentru a scoate la suprafata aurul, arata Popsci.

Cianurile pot ramane in sol, provocand probleme de mediu, dar si diverse boli, acesta fiind si subiectul disputelor legate de o potentiala exploatare la Rosia Montana.

Recent, oamenii de stiinta de la Northwestern University din Statele Unite au dat peste o metoda ingenioasa de exploatare a aurului fara folosirea cianurilor.

Secretul: amidonul de porumb. Aceasta modalitate implica, intr-adevar, proceduri chimice complicate, insa este ieftina, prietenoasa cu mediul si nu contine ingredientul toxic.

Echipa condusa de un profesor de chimie de la Northwestern, Fraser Stoddart, a descoperit aceasta metoda in timp ce cauta altceva. Unul dintre membrii echipei, doctorul in chimie Zhichang Liu, incerca sa fabrice cuburi tridimensionale facute din aur si amidon, in care urma sa depoziteze gaze si molecule. Insa mixtura nu a format cuburi, ci ace.

Acest lucru a parut ciudat, asa ca echipa a decis sa reproduca intregul procedeu. Astfel, cercetatorii au aflat ca un component al amidonului este cel mai bun izolator al minereului pretios. "Zhichang a dat peste un fel de magie cu care putem izola aurul de absolut orice, intr-un mod ecologic", a afirmat Stoddart.

Asadar, interactiunea dintre constituentul chimic al amidonului si aur duce la separarea metalului pretios de alte materiale, inclusiv platina, paladiu si multe altele.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#extragere aur, #extragere aur amidon porumb, #exploatare aur, #exploatare aur amidon porumb, #extragere aur fara cianuri , #Gold Corporation