Decizie majora a instantei in cazul Rosia Montana

Joi, 26 Mai 2011, ora 20:09
4938 citiri
Decizie majora a instantei in cazul Rosia Montana
Foto: Arhiva

In data de 24 mai, tribunalul Alba a dat o puternica lovitura proiectului Rosia Montana, anuland in instanta Planul Urbanistic General al comunei Rosia Montana si Planul Urbanistic Zonal - zona de dezvoltare industriala Rosia Montana.

Tribunalul Alba a admis cererea prin care Fundatia Culturala Rosia Montana solicita anularea hotararii nr. 1 din ianuarie 2009 a Consiliului local al comunei Rosia Montana, judetul Alba, prin care se confirma cu efecte retroactive, hotararile nr. 45 si 46 din 19 iulie 2002 ale Consiliului local Rosia Montana, cu privire la aprobarea Planului Urbanistic General si a Planului Urbanistic Zonal al comunei Rosia Montana, informeaza Financiarul.

Cele doua planuri de urbanism aprobate de Consiliului local declarau zona Rosia Montana zona monoindustriala cu specific minier, facand astfel imposibila initierea oricarei alte activitati care ar fi putut sprijini dezvoltarea economica a zonei, inclusiv a activitatilor de turism.

Conform jurnalistilor de la Financiarul, consecinta fireasca a acestei hotarari a Tribunalului Alba este suspendarea imediata a procesului de evaluare a Studiului privind impactul asupra mediului pentru proiectul minier propus a fi dezvoltat in Rosia Montana de catre RMGC, evaluare ce este in curs la nivelul Ministerului Mediului si Padurilor, in Colectivul de analiza tehnica.

FCRM solicita Ministerului Mediului si Padurilor sa ia act de hotararea Tribunalului Alba si sa opreasca orice procedura de evaluare sau analiza privind proiectul minier Rosia Montana si sa trimita intreaga documentatie titularului RMGC.

"Consideram ca intr-un stat de drept, care se bazeaza pe interesul public si respectul fata de lege, un astfel de proiect trebuie respins fara dubii", mai sustin reprezentantii FCRM, a carei misiune este dezvoltarea Rosiei Montane si a zonei Muntilor Apuseni prin punerea in valoare a patrimoniului ei cultural si natural.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#Rosia Montana instanta, #Gold Corporation Rosia Montana , #Gold Corporation