Ziare.com

Dezbatere Ziare.com - Rosia Montana (III): Minciuni economice si patrimoniu distrus

Joi, 29 Iulie 2010, ora 11:34

   

Dezbatere Ziare.com - Rosia Montana (III): Minciuni economice si patrimoniu distrus
Subiectul "Rosia Montana" este din ce in ce mai fierbinte. Opiniile pro si contra se inmultesc pe masura ce autoritatile dau semnale ca sunt pe cale sa ia o decizie majora care va pune capat starii de incertitudine.

Ziare.com a lansat o dezbatere pe aceasta tema, in care specialistii, dar si cititorii nostri sunt invitati sa-si expuna opiniile legate de oportunitatea inceperii exploatarii aurului din aceasta zona.

Dezbatere Ziare.com: Rosia Montana - Bomboana otravita

Dezbatere Ziare.com - Rosia Montana (II): O bomba ecologica

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Rosia Montana, despre economie si patrimoniu

Dr. Raul C. Muresan

Se vorbeste din ce in ce mai mult despre Rosia Montana, si pe buna dreptate subiectul este de mare importanta pentru Romania. Din pacate, in loc sa fim informati corect si echilibrat, suntem din ce in ce mai intoxicati cu neadevaruri, omisiuni sau afirmatii cel putin inexacte. Sa consideram in cele ce urmeaza argumente referitoare la importanta economica a aurului si la problemele importante de patrimoniu.


Fig. 1. Aspectul real al peisajului de la Rosia Montana. Poza prelevata de la aproximativ 500 m de centrul vechi inspre directia vest, in Iunie 2010.

Industria nu are nevoie de aur

O informatie inexacta vehiculata frecvent este aceea ca aurul este necesar pentru industriile avansate, ceea ce justifica deschiderea de noi exploatari.

Conform Raportului asociatiei Ad Astra a Cercetatorilor Romani , productia de aur la nivel global este de aproximativ 2.600 de tone pe an, iar industria necesita sub 400 de tone anual.

Necesarul de aur industrial este acoperit insa in mare masura prin recuperarea aurului din echipamente electronice uzate. Un exemplu de companie care se ocupa si de recuperarea materialelor pretioase este Umicore, care recicleaza anual peste 100 de tone de aur, adica o cantitate mult mai mare decat se intentioneaza a se extrage anual de la Rosia Montana.

Un alt argument inexact este acela ca pretul ridicat al aurului justifica demararea exploatarii.

Pretul aurului este insa reglat speculativ. In realitate, pretul de productie al aurului este de aproximativ 500 de dolari pe uncie, costul de piata atingand, din cauza manipularii speculative, 1.160 USD pe uncie (conform commodityonline.com)

Este important de notat ca in Afganistan s-a descoperit recent unul dintre cele mai mari depozite de resurse minerale, cu o valoare estimata de peste o mie de miliarde de dolari (The New York Times), resurse ce includ si cantitati imense de aur. Exploatarea aurului, printre altele, ar conduce la o reglare rapida, in jos, a pretului sau de piata. De asemenea, manipularea speculativa a pretului aurului ar putea conduce oricand la o prabusire a acestuia.

In aceste conditii, este previzibil ca, in decurs de 16 ani, cat ar dura exploatarea de la Rosia Montana, sa asistam la o sistare brusca a lucrarilor daca activitatea de extractie devine nerentabila.

Compania mama a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), Gabriel Resources, este listata la bursa din Toronto fiind inregistrata si in Barbados (vezi BBC si Raportul pe 2002 al RGCM), iar in conditiile unei sistari spontane a exploatarii este foarte putin probabil ca aceasta companie sa-si mai asume responsabilitatea ecologizarii si inchiderii minei.

Suma depusa ca garantie, in valoare de 135 de milioane de dolari, este total insuficienta in conditiile in care o suma de peste 170 milioane de dolari ar fi fost necesara pentru ecologizarea ulterioara accidentului de la Baia Mare (informatii suplimentare aici si aici), fiind vorba de o exploatare de zece ori mai mica decat la Rosia Montana.

Grup ASE: Opriti proiectul Rosia Montana, indiferent de consecinte

Mineritul sustenabil si dezvoltarea prin minerit sunt iluzii si manipulari

In anul 2006 Andy Whitmore a publicat intr-o revista a prestigioasei edituri Elsevier un articol intitulat "The emperors new clothes: Sustainable mining?"(Whitmore A. - The emperors new clothes: Sustainable mining?, Journal of Cleaner Production, Volume 14, Issues 3-4, Pages 309-314, 2006)

Acesta realizeaza o analiza serioasa a noilor trenduri de dezinformare a populatiei cu privire la mineritul sustenabil. Citez un pasaj din rezumat: "There is now a push in many countries to invite in multinational mining companies with the idea that there is a 'new, sustainable mining' which is different from the old, bad practices of the past. Yet, what has actually changed in the industry to match this shift in rhetoric? From the perspective of mine-affected communities nothing seems to have changed. Their land is still being taken from them without giving their free, prior and informed consent, and they are suffering the same ill effects on their ways of life, health and environment".

In traducere, acest pasaj inseamna: "Exista acum un curent in multe tari de a invita companii multinationale de minerit in ideea ca exista 'un nou minerit sustenabil', care e diferit de practicile rele din trecut. Cu toate acestea, ce s-a schimbat in industrie pentru a justifica aceasta schimbare de retorica? Din perspectiva comunitatilor afectate de minerit, nimic nu pare a se fi schimbat. Pamanturile lor sunt in continuare confiscate fara acordul liber si informat al lor, ei suferind in continuare aceleasi efecte negative asupra modului lor de viata, asupra sanatatii si a mediului".

Bazandu-se pe date de la sfarsitul anilor 1990, Andy Whitmore arata ca mineritul este in general foarte departe de a fi o activitate sustenabila. Astfel, mineritul a consumat aproape de 10% din energia globala, este responsabil pentru 13% din emisiile de dioxid de sulf la nivel mondial si este estimat ca ameninta aproape 40% din padurile din zonele nedezvoltate.

Cu toate aceste efecte negative, mineritul ofera la nivel global doar 0,5% din locurile de munca si contribuie cu doar 0,9% la produsul brut mondial.

Acelasi autor indica mai departe faptul ca in marea majoritate a cazurilor mineritul nu catalizeaza dezvoltarea. Acesta citeaza, printre altele, un studiu realizat de universitatea Lancaster din Marea Britanie care arata ca tarile bogate in minereuri si care si-au bazat dezvoltarea pe exploatarea acestor minereuri au fost printre performerii economici cei mai slabi la nivel global, intre anii 1963-1993 (vezi Auty RM. Resource abundance and economic development: improving the performance of resource-rich countries, UNU/WIDNER, Research for Action 44, 1998).

Patrimoniul de la Rosia Montana

Desi am asistat la campanii mediatice intense, in realitate putina lume stie ce se afla cu adevarat la Rosia Montana. Trebuie sa mergi acolo ca sa te convingi, ca sa afli de fapt despre ce comoara este vorba si sa realizezi ce urmeaza sa distrugem pentru un venit relativ mic si nesigur, rezultat in urma exploatarii aurului.

Recunosc ca in cele peste 20 de tari pe care le-am vizitat, nu am vazut niciodata ceva similar. Sa le luam pe rand.


Fig. 2. Scara intr-o galerie romana. Imagine preluata de la www.rosiamontana.org.

Valoarea istorica a Rosiei Montane

Prin comparatie cu majoritatea zonelor de minerit introduse in World Heritage List, care acopera perioade istorice relativ scurte, Rosia Montana contine o concentratie extraordinara de vestigii, marturie a evolutiei mineritului pe o perioada de peste 2.000 de ani, din perioada pre-romana si pana in prezent. Spre comparatie, in situl Las Medulas din Spania s-a exploatat zacamant intre secolele I-II d. Hr., la Rammelsberg intre secolele X-XX d. Hr., pe cand la Rosia Montana intre secolul I i. Hr. si secolul XX d. Hr.

Academia Romana, organizatii din Romania si din strainatate, precum si prestigiosul ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), organizatie non-guvernamentala de experti internationali, si-au exprimat ingrijorarea fata de distrugerea mostenirii de la Rosia Montana si s-au exprimat public impotriva proiectului de exploatare a aurului.

De exemplu, ICOMOS mentioneaza in Rezolutia nr. 20 din Decembrie 2002 de la Madrid: "The remains of the largest Roman gold mine in the world lie in Rosia Montana in Romania. This site is in danger of being totally destroyed by a modern private mining project. Already international donors have decided not to contribute to this project because of the serious threats it puts on the natural and cultural heritage of the region".

ICOMOS s-a adresat in numeroase randuri Guvernului Romaniei exprimandu-si sprijinul pentru conservarea Rosiei Montane ca potential obiectiv in World Heritage List.

Galeriile romane si vestigiile arheologice

La Rosia Montana se exploateaza aurul inca de pe vremea dacilor, fiind de altfel exploatarea miniera cu cea mai veche atestare documentara din Romania. Academia Romana a precizat in anul 2003 ca la Rosia Montana (numele latin Alburnus Maior) activitatea miniera este aproape neintrerupta inca din epoca bronzului.

Galeriile din epoca antica si medievala au fost explorate partial de specialisti de la Universitatea "Le Mirail" din Toulouse. Galeriile romane erau construite in forma trapezoidala, fiind si astazi intr-o stare remarcabila de conservare, conform declaratiilor specialistilor francezi. Sistemele de galerii, ce reprezinta o capodopera antica sub forma unui sistem minier avand multi km lungime, se afla in masivele Cetate, Carnic si Orlea, ce urmeaza a fi rase de pe fata pamantului de exploatarea RMGC.

Contrar unor afirmatii tendentioase, majoritatea galeriilor romane din acest masiv se afla de fapt intr-o perfecta stare de conservare de aproape 2.000 de ani, galeriile surpate sau inundate fiind cele din perioada medievala, care nu foloseau tehnica avansata a romanilor. Amenajarea sistemului de galerii romane ar putea reprezenta o atractie turistica de neegalat in Europa si ar aduce cu sine dezvoltarea durabila a zonei si profituri, pe termen lung, cel putin la fel de mari ca exploatarea miniera.

Conform raportului EIA (Environmental Impact Assessment) rezulta ca galeriile romane din masivul Orlea, unde se afla situat si muzeul mineritului de la Rosia Montana, urmeaza a fi complet excavate de proiectul minier. Sistemul extensiv de galerii din acest masiv a fost cercetat doar partial, printre descoperirile importante fiind si o pompa hidraulica din lemn datand din perioada romana si fiind similara cu cele descoperite la Rio Tinto, in Spania.

RMGC se ofera, conform informatiilor diseminate publicului, sa conserve o parte din galeriile din alta zona si sa construiasca niste copii ale galeriilor vechi: "Galeria romana Catalina Monulesti sa fie amenajata ca un muzeu si sa fie construite copii ale anumitor galerii afectate fizic de operatiunile de minerit" (RMGC).

Ceea ce nu se mentioneaza este ca galeriile din zona Catalina Monulesti sunt de o importanta mult mai redusa, ele fiind mult mai putin spectaculoase, si ca realizarea de copii ale unor vestigii istorice nu poate in nici un fel compensa distrugerea acestor vestigii.

E ca si cum ai taia toti copacii dintr-un parc, ai betona 99% din suprafata acestuia, si ai lasa 2 copaci ca sa stie lumea ca acolo a fost un parc...

Pe langa galeriile romane, la Rosia Montana s-au descoperit nenumarate vestigii arheologice, ce includ necropole, lacasuri de cult etc. Potrivit Academiei Romane, descarcarea de sarcina arheologica a zonei de sute de hectare s-a facut intr-o proportie foarte mica, incluzand doar cateva hectare.

In multe luari de pozitie din ultimii ani, Academia Romana atrage atentia asupra distrugerii iremediabile a patrimoniului arheologic si cultural de la Rosia Montana.

De altfel, sistemul de galerii si vestigiile de la Rosia Montana sunt considerate unice in Europa si chiar la nivel mondial de catre experti straini, facand subiectul unor vii dezbateri la conferinte internationale prestigioase. (informatii suplimentare aici, aici si aici).


Fig. 3. Mausoleu circular din secolele II-III d. Hr. Sursa: http://www.visittransilvania.ro.

Centrul vechi al Rosiei Montane

Rosia Montana este o localitate cu totul speciala. In decursul a peste 2.000 de ani, aurul a atras oameni din toate natiunile. Aici au convietuit impreuna romani, maghiari, germani, italieni, greci, francezi, austrieci s.a.m.d., ceea ce a condus la o bogatie etnica si culturala nemaiintalnita.

Dovada stau casele superbe, in stil baroc, cu o arhitectura care te face sa suspini de cate ori le privesti, sau numele inscrise pe pietrele funerare: "Gruber", "Beretsky" etc. Din cele 50 de puncte istorice, ce includ si monumente comemorative, aproximativ 41 sunt case declarate monument si protejate de Legea 422/2001 si Legea 5/2000.

Studii de specialitate releva importanta culturala si istorica a unui numar mult mai mare de constructii (vezi simpara.ro).

Intre timp, multe dintre acestea au fost demolate de RMGC (e.g. casa nr. 193) in pofida faptului ca o clasificare pentru o serie dintre aceste edificii a fost solicitata oficial.

O galerie cu imagini prelevate personal, ce include poze cu casele din centrul vechi poate fi accesata la adresa: http://picasaweb.google.com/rosiamontana.apuseni.

Aurul din zona Rosiei Montane este diseminat in minereu, avand o concentratie extrem de redusa. Acesta se afla dispersat pe suprafata centrului vechi si a celor patru munti care il inconjoara, iar in proiectul initial se intentiona exploatarea intregii cantitati de aur.

Deoarece aurul se afla inclusiv sub casele din centrul vechi, exploatarea presupunea si demolarea tuturor caselor din aceasta zona. Sub presiunea societatii civile si a ONG-urilor, RMGC a revenit asupra proiectului astfel ca in noul proiect centrul vechi este declarat zona protejata. Ar urma insa ca tot ce inconjoara acest centru vechi sa fie transformat intr-un peisaj selenar, in urma excavarii masive.

In lumina noului proiect, un fapt cel putin surprinzator si de neinteles este ca RMGC a cumparat majoritatea caselor din centrul vechi si ca face in continuare presiuni pentru a cumpara si casele din care localnicii inca nu au dorit sa plece. Daca proiectul va proteja zona centrului vechi, iar exploatarea va crea locuri de munca si prosperitate, atunci care este motivul alungarii localnicilor din zona si al achizitiei tuturor caselor?


Fig. 4. Casa superba in centrul vechi al localitatii Rosia Montana.

Foarte important este faptul ca RMGC a achizitionat deja majoritatea caselor din centrul vechi, iar acestea sunt acum lasate in paragina suferind o stare de extrema degradare, desi majoritatea au fost incluse in patrimoniu si sunt declarate monumente protejate.

Este absolut revoltator, atunci cand mergi la fata locului, sa vezi bijuterii arhitectonice lasate cu sau fara intentie sa se degradeze. Imaginile de la Rosia Montana vorbesc singure despre discrepanta uriasa intre ceea ce declara RMGC si ceea ce face in realitate. Nu putem decat sa ne intrebam: ce interes are aceasta companie ca monumentele arhitectonice de la Rosia Montana sa se degradeze si in final sa se prabuseasca din moment ce proiectul le-a inclus intr-o arie protejata?


Fig. 5. Casa monument, lasata in paragina.


Fig. 6. Vechea primarie, construita in 1897, intr-o stare acuta de degradare.


Fig. 7. Casa monument, in pragul prabusirii.

Un alt aspect ingrijorator este acela ca, desi RMGC sustine ca va conserva zona protejata, exploatarea miniera este foarte probabil sa o distruga total. Atfel, centrul vechi se afla in imediata proximitate a exploatarii preconizate si este improbabil ca edificiile monument istoric sa reziste vibratiilor produse de transportul a 70.000 de tone de minereu pe zi si de exploziile extensive care ar urma sa degajeze cele patru masive muntoase intre care se afla Rosia Montana.

Daca se utilizeaza camioane standard de 150 de tone pentru transportul minereului, acestea vor face 1.000 de curse zilnic (50% pline, 50% goale), adica va trece un camion la aproximativ 1,5 minute, timp de 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana.

Zona industriala istorica

Aceasta include monumente de o frumusete rara si de o valoare istorica incontestabila, care toate ar urma sa dispara in urma proiectului RMGC. Zona industriala istorica contine faimoasele tauri (peste 105) construite incepand cu 1733, exploatari de suprafata relativ reduse ca dimensiuni, galerii cu structuri de sustinere din lemn si zone de depozitare a sterilului. Acestea din urma, contrar afirmatiilor RMGC referitoare la poluarea din zona, sunt practic revegetate complet.


Fig. 8. Taul Mare si centrul vechi al Rosiei Montane in fundal. Foto: L. Niculae.

Valea Cornei

Una dintre cele mai pitoresti vai din Apuseni, valea Cornei, se afla adiacent vaii Rosiei. Valea Cornei ar urma si ea sa dispara de pe fata pamantului, RMGC intentionand sa construiasca aici un imens iaz de decantare a sterilului tratat cu cianura, in spatele unui baraj de 185 de metri inaltime si o lungime a coronamentului de 1350 m (vezi RMGC, pagina 18).

Pe langa peisajul pitoresc, ar urma sa dispara si casele din Corna si bisericile vechi. Spre exemplu, biserica ortodoxa din Corna dateaza din secolul XVIII, iar cea catolica din secolul XIX. Acestea nu sunt momentan protejate, desi expertii au cerut oficial clasificarea lor.

Dupa incheierea exploatarii, Valea Cornei ar urma sa fie acoperita de peste 200 de milioane de tone de steril tratat cu cianura. Remarcabil este si faptul ca aceasta vale se afla la aproximativ 1 km (distanta aeriana) de dens-populatul oras Abrud.


Fig. 9. Valea Cornei vazuta de pe Piatra Corbului (monument al naturii din masivul Carnic). Sursa: Alburnus Maior.

O parere independenta

Este foarte important ca fiecare dintre noi sa isi formeze o parere independenta despre Rosia Montana. Vedem in reclamele de la televizor ca zona este poluata, ni se prezinta imagini nu din centrul vechi, ci din cariere de la kilometri distanta, ni se spune in diverse campanii media ca proiectul RMGC va salva populatia si patrimoniul.

Dupa ce am fost acolo personal, am prelevat marturii si imagini, pot sa spun cu incredere ca suntem mintiti si dezinformati.

In realitate, Rosia Montana se afla intr-o zona superba, un colt de paradis, iar patrimoniul de acolo nu va putea fi inlocuit cu nimic. Potentiala valoare turistica a acestui patrimoniu depaseste orice imaginatie si ar putea aduce Romaniei si oamenilor de acolo beneficii cu mult mai mari pe termen lung decat exploatarea aurului.

RMGC nu a facut pana acum decat sa-si demonstreze potentialul destructiv, atat asupra caselor de patrimoniu din zona, lasate neglijent in voia intemperiilor, cat si asupra oamenilor care, asa cum veti vedea in articolul urmator, au fost sistematic nenorociti.

Va adresez si eu aceeasi rugaminte pe care mi-o facea o persoana pe care o apreciez foarte mult: Mergeti la Rosia Montana si convingeti-va singuri de realitate. Inainte de a vorbi cu oricare dintre partile implicate (fie ei sustinatori sau opozanti ai proiectului RMGC), faceti-va singuri o parere independenta si informata!

Dr. Raul C. Muresan
Campanie Ziare.com: Romani despre care merita sa vorbim
Campanie Ziare.com: Este posibil ca un incompetent sa formeze competenti?

Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice, Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie, si
Asociatia Ad Astra a oamenilor de stiinta romani
Cluj-Napoca, Romania


Ziare.com va provoaca la dezbatere: Sunteti de acord cu exploatarea aurului din Rosia Montana?
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6102 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
35 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pe-al nostru steag

Pe-al nostru steag e scris: UNIRE
Unire-n cuget si-n simtiri
Si sub mareata lui umbrire
Vom infrunta orice loviri.
Acela-n lupta grea se teme,
Ce insusi e ratacitor,
Iar noi, uniti in orice vreme,
Vom fi, vom fi invingatori!

Am inarmat a noastra mina,
Ca sa pazim un sfint pamant.
Dreptatea e a lui stapana
iar Domn e adevarul sfint.
Si-n cartea vesniciei scrise
Ca tari si neamuri vor piei,
iar scumpa noastra Romanie
Pentru etern va inflori!

 

Rosia Montana!!!!

E afacerea securistului bisnitar Traian pentru multi miliardarul maghear ce l-o ajutat cu zeci de milioane de dolari in campania din 2008. Cine sa fie cine sa fie ungurul care vrea sa puna mana pe aurul de la Rosia Montana. Si la cit se va ridica comisionul lui Traian din derularea acestei afaceri?

.....

Patria

Patria e un mar
Intr'o vitrina de bacanie japoneza
pe strada Liliha
in Honolulu, arhipelagul Sandwich
sau o placa de patefon
ascultata in tacere in Mexico
--Maria Tanase langa vulcanul Popocatepetl--
patria e atelierul lui Brancusi la Paris
patria e peisajul lui Grigorescu
intr'o dupa-amiaza de toamna la Barbizon
sau Rapsodia Romana auzita intr'o dimineata
in Port au Prince in Haiti si patria e mormantul lui Aron Cotrus in California
patria e o ciocarlie care se inalta
oriunde fără frontiere si fără intentii
patria e un concert de Dinu Lipatti
la Lucerna, Elvetia, intr-o seara ploioasa
patria e aceasta adunare de fete
de intamplari si de sunete
imprastiate peste tot globul
dar patria e mai ales
o clipa de tacere.
Asta e patria.

VESTIGIILE ARHEOLOGICE NU TIN DE FOAME POPORULUI ROMAN !!!

In situatia economica in care se gaseste acum, Romania are nevoie cu disperare de bani ca sa supravietuiasca si sa nu intre in colaps economic. Iar o parte din acesti bani ar putea veni din exploatarea de la Rosia Montana. Pe de alta parte, exsista o coalitie a marilor hoti care se opun tuturor masurilor de normalizare a situatiei din tara, pentru ca ei doresc ca Romania sa fie aruncata in haos, deoarece aceasta este conditia ca ei sa ramana liberi si bogati si sa mai poata fura cate ceva....

@AdyCa

Daca vrei sa mananci, munceste. La tine acasa. Nu hotari tu ca e mai bine sa distrugem natura si sa ne otravim copiii pentru salamul tau.

@gelu: Multa lume

Multa lume nu prea stie
Ce-are gelu-n scafarlie!
Stiind ca e din Caracal,
Cred ca e congenital... .

Die Liberalen, Heil!

Heil!

Ady_Ca,VESTIGILE ARHEOLOGICE NU TIN DE FOAME?POATE TINE CIANURA CARE RAMANE ACOLO

Mai trompeta PDL-sta(sti cum a votat PDL-ul la Strasbourg,pentru folosirea cianurilor)CU SIGURANTA CA FOAMEA CE VA FI POTOLITA VA FI CEA A LUI BASESCU(care e sunat periodic de evreul-ungur Soros,pentru grabirea proiectului)VIDEANU(ca ministru al industriei),evreului ARAD BERGOVICI(nume de scena RADU BERCEANU,A SEMNAT ACEST PROIECT IN ANUL 1999;H.G. nr. 458/1999 privind aprobarea acestei licente e semnată de prim-ministrul Radu Vasile si de Radu Berceanu,ministrul Industriei si Comertului)BANII DIN ROSIA MONTANA VOR POTOLI INSATIABILA FOAME DE BANI A LUI BASESCU,VIDEANU,BLAGA,ARAD BERGOVICI.CAT SI A EVREULUI GEORGE SOROS
Ady_Ca,vuvuzela oranj,postac platit din bani negri,iti pun urmatoarele intrebari(astept respunsuri punctuale)
1)Daca ar fi sa se exploateze zacamantul,DE CE AR FI BENEFIC ROMANIEI SA SE ALEAGA CU 3% DIN VALOAREA ZACAMINELOR?DE CE SA NU EXPLOATEZE ROMANIA EXCLUSIV ACESTE ZACAMINTE,SA RAMANA ROMANIA CU 100%DIN BOGATIILE SALE?(Ca studiu de caz,guvernul roman stie că,de pildă,Kirghistanul a negociat si a obtinut 85%din exploatarea unui zăcămint de către o firmă americană)
2)Ti se pare un castig destul de mare 3MLD US$(2,3MLD euro)care SA JUSTIFICE O POLUARE PENTRU SECOLE?
DAR DISTRUGEREA PATRIMONIULUI ISTORIC,VESTIGILE ROMANE,COLONIILE ROMANE,TOATE URME ALE CONTINUITATII NOASTRE IN TRANSILVANIA?
Ai auzit de vestigile scrise gasite la Rosia Montana(Tablitele cerate,toporul datat in 1300 IC,cu o inscriptie in daca,CARE ATESTA FAPTUL CA LIMBA DACA E MAMA LIMBII LATIE?(Citeste epopeea Tebei,ce atesta faptul ca troienii au fost traci,si faptul ca dupa ce au fost invinsi de ahei(greci)s-au stabilit in Peninsula Italica.
Sunt mai valorosi 200milioane de euro pe an decat INESTIMABILA VALOARE ARHITECTONICA SI ISTORICA DIN M-TII APUSENI?
3)STII CA PRINCIPALA MIZA LA ROSIA MONTANA SUNT CATEVA ZECI DE MII DE TONE DE URANIU de cea mai buna puritate din lume si care URANIU NU ESTE PREVAZUT IN CONTRACT?Deci uraniul il dam gratuit!!
Japonezul-sef al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica a intervenit la Basescu-Boc pentru accelerarea proiectului Rosia Montana
4)Stii ca IN SPATELE AFACERII ROSIA MONTANA STA EVREUL-UNGUR GEORGE SOROS(care a luat pe nimic,dupa aceleasi metode,CEA MAI MARE MINA DE BAUXITA DIN EUROPA in KOSOVO)?
5)Stii ca GEORGE SOROS il suna des pe Basescu ca sa accelereze acest proiect,amenitand ca va finanta o revolutie impotriva lui daca nu rezolva problema?
6)Stii ca Soros a contribuit cu sute de milioane de euro la campania electorala a lui Basescu?
7)Stii ca in Spania,galerii de exploatare din vremea romanilor sunt vizitate anual de 100.000turisti?
8)CREZI CA CU ANUMITE INVESTITII ALE STATULUI(ministresa UD(a)REA ar trebui sa investeasca aici 75MIL.EURO)SI CREAREA UNEI ZONE LIBERE DE IMPOZITE,AM PUTEA AMENAJA UN COMPLEX TURISTIC CARE AR ADUCE PE TERMEN LUNG

tuturor celor cu putere de decizie pentru proiectul Rosia Montana.

tuturor celor care au putere decizionala asupra proiectului de genocid ecologic de la Rosia Montana, va somez la modul cel mai serios, cei ce otravesc cu buna stiinta Pamintul Mama ,Panintul stramosilor nostrii sunt dusmanii de moartte ai neamului romanesc. va vom vina pina in cele mai strimte si intunecate gauri de sharpe in care va veti ascunde.voi cobori minia cerului asupra voastra si a familiilor voastre de hiene nesatule,tradatorilor de tara ce sunteti. pedeapsa va fi crunta,iar blestemul stramosiolr nostrii ce urla de indignare ,va va praji sufletele mizerabile si lacome pentru 1000 de ani. ati jefuit tara noastra ,furnd zeci de miliarde de euro ,care sunt prin conturile unui grup restrins de oameni,ati ingenunchiat acest popor distrugind-ui si spiritul ,corupind-ui si sufletul ...acum tinjiti si la tot ceea ce ne-a mai ramas autentic ,vreti sa-i distrugeti si tarina din care copii nostrii se nasc,apa pe care o bem ,pamintul care ne hraneste,frumusetea care ne incalzeste sufletele ...
nu va mai rabda Pamintu lasta leprelor,judecata stramosilor va ajunge...
iar crucea mi-e cuvintul!

da

http://www.youtube.com/watch?v=fQyWdiKzgmQ&feature=related

Pastrati Rosia verde!

Va salut! Ma bucur sa vad ca majoritatea este in continuare impotriva acestui proiect. Articolul este foarte bun si bine documentat!
Daca chiar va pasa de Rosia, nu doriti cianuri si vreti ca vestigiile istorice si natura sa dainuie, veniti la Rosia Montana, in perioada 7 - 16 august,pt a fi voluntari sau pt a praticipa pur si simplu la eveniment. Prin aceasta, veti incuraja turismul, oferind alternativa pe care cei de la Rosia Montana Gold Corporation o urasc cel mai mult. Siturile luptei pentru salvarea Rosiei Montane sunt: http://luptapentrurosiamontana.wordpress.com/ si www.fanfest.ro
VA ROG!!!! Veniti alaturi de noi sa salvam acest taram de vis, cu galerii romane vechi de 2000 de ani, in lungime de 7 km, galerii medievale si moderne, de 70 km, biserici vechi de 800 de ani si peisajul mirific de acolo! Va rog! SALVATI ROSIA MONTANA!!! Rosia Montana e Romania!!!

voi chiar nu vedeti unele mutari

cum au fost cu unguri prin cultura si mediu si altele
pai astia abia asteapta sa dsituga acest loc istoric
permanent populat
este cert ca aici au fost oameni mereu
pentru ca toti au vrut aur
nu exista in istorie moment fara sclipici galben

 

pentru autor

Domnu' Muresan, va citesc articolele de 2 zile si tin sa va spun ca v-ati pierdut obiectivitatea. Este evident ca sunteti impotriva proiectului si asta se vede din discurs si din acuzele aduse.

Ati mentionat ca RMGC a cumparat aproape toate casele si le-a lasat in paragina. Nu ati mentionat nimic de restaurarea muzeul de minerit, de exemplu. Ca sa nu mai spunem ca acele case nu sunt in paragina din cauza celor care le-au cumparat. Probabil ca au fost aduse in acest stadiu de insasi proprietari. Si daca erau asa de valoaroase de ce nu au fost restaurate pana sa le cumpere RMGC? Este revoltator sa cautati vinovatii in alte randuri decat cele proprii.

In plus, vorbiti in numele oamenilor de acolo in necunostinta de cauza. Cei de acolo chiar isi doresc inceperea proiectului si dovada sunt petitiile lor catre ministere.

Nu puteti fi credibil atat timp cat nu oferiti toate informatiile ci doar cele care va convin. Daca pretindeti ca vreti sa ne formam o opinie singuri, atunci incercati sa fiti transparent si obiectiv.

 

@Daniel Vandu

Nu stiu in ce zona a tarii locuiti, dar vorbiti aiurea. Minimelor investitii facute in scop lobby-stic de catre RMGC li se opun riscuri de mediu enorme si distrugeri de patrimoniu ireparabile. In afara de asta, chiar nu este vorba de n proiect economic de importanta nationala, zacamantul de aur fiind sarac spre foarte sarac - asta chiar dupa cele stipulate de catre specialistii companiei canadiene - iar interesul nu il reprezinta aurul, ci uraniul.
La fel ca si domnul Muresan, probabil (desi numele sau este ardelenesc, deci e posibil sa locuiasca chiar in zona), vorbiti in numele oamenilor in necunostinta de cauza. La un sondaj neoficial, condus in zona de catre ONG-uri (printre care si al subsemnatului) cu privire la oportunitatea deschiderii exploatarii, 73% dintre localnicii din Rosia Montana, Abrud, Campeni, Bucium, Vadu Motilor, Albac, Lupsa, Bistra si Salciua (esantionul fiind constituit din cca. 14000 de subiecti, sondajul efectuindu-se pe parcursul a 3 luni - iunie, iulie, august 2009 si repetat in lunile aprilie si iunie pe cca. 3200 de subiecti) sunt impotriva proiectului, nefiind de acord cu distrugerea zonei si fiind in deplina cunostinta de cauza asupra a ceea ce RMGC promite in fapt.
In afara de asta, observindu-va profilul, am observat ca postati doar la subiectele acestei dezbateri, ceea ce ma face sa cred ca SUNTETI UN POSTAC PLATIT DE CATRE COMPANIE.

@McGigi

Ma surprinde faptul ca nu poti sa-ti exprimi o opinie proprie pro proiect decat daca este postac RMGC. Aceste acuze chiar nu isi au rostul si nu denota decat atac direct fix din partea celor care militeaza alaturi sau in numele unor ONGuri.

Eu sunt direct interesat de acest proiect si prin urmare mi se pare firesc sa imi expun parerea, chair si cu riscul de a parea postac.
Sunt destul articole in presa care sustin parearea oamenilor de acolo. Exemplu http://www.jurnalul.ro/stire-observator/ministerul-culturii-acuzat-ca-blocheaza-sansele-de-relansare-economica-a-comunitatilor-locale-550533.html Daca exista studii facute de ONG atunci sa se faca si ele publice.

Cat despre uraniu, aceasta poveste este cea mai putin credibila dintre toate. Cine a pornit-o ar trebui sa inceteze.

@McGigi

Si care este ONGul dvs?

Povestea uraniului este incredibila?

Ar trebui sa consultati Anuarul Institutului Geologic din Romania (ramura a Academiei Romane) cu privire la prospectiunile din anii '70, '80 si '90. La data respectiva nu exista tehnologia exploatarii uraniului aflat la Rosia. Canadienii o poseda.
Si da, atitudinea Dvs. imi da dreptate: sunteti un postac RMGC. Interesat in proiect? Dar bineinteles ca da.
Studiile ONG-urilor au fost facute publice si sunt probe in procesele deschise de catre acestea la instantele din Alba Iulia si Cluj Napoca.
ONG-ul meu se numeste EarthWorks si este filiala unui ONG american de mediu (bineinteles, asta dovedind vinderea mea pe arginti) care desfasoara activitate in 48 de tari - in general din lumea a 3-a, unde se afla si Romania daca luam ca si criteriu aplicarea legii.

E raiul pe pamant !

Cunosc locurile, mi-am petrecut toate vacantele copilariei acolo.
Cand am invatat balada Miorita, aveam in minte imaginea Vaii Cornei. Are dreptate d-l Muresan, mergeti la Rosia Montana, la Corna, la Bucium, sa vedeti ce frumos este. Doamne ajuta sa nu distruga RMGC - ul aceste meleaguri.

 

suntem un popor de gica-contra !

Am vazut niste imagini cu niste case prabusite sau in curs de prabusire; daca sunt monumente istorice cum de-am permis sa ajunga asa ? exploatarea turismului? o utopie ! nimeni si nimic nu a impiedicat pana acum ca rosia montana sa devina o destinatie turistica ! a luat primaria vreo masura ? consiliul local ? consiliul judetean ? nu prea cred ! si nici nu se va lua vreo masura ! a venit rmgc sa exploateze aurul; s-a facut valva, sa admitem ca nu va exploata nimic si va pleca: rosia montana va ramane asa cum este, casele se vor darama in continuare, iar destinatie turistica va deveni taman la calendele grecesti ! va ramane destinatia talharilor care cauta aur, cu detectoarele de metal ! Suntem buni sa fim Gica-Contra, asta este adevarul ! In rest, nu suntem buni la nimic ! Suntem poporul care demoleaza !

 

@Decebalus

Ministerul Turismului, Consiliul Local Rosia Montana, Consiliul Judetean Alba si Zona de dezvoltare 7 Centru au faultat orice initiativa de dezvoltare turistica a zonei, fiind cu totul aservite politicii economice a RMGC.
Daca vreodata ai fi fost in Apuseni, ai fi vazut ca exista comune ca Garda de Sus, Arieseni, Salciua, Albac, Vadu Motilor (asta ca sa ti le enumar doar pe cele din Judetul Alba si din imediata apropiere a Rosiei Montane) care isi sustin bugetul (in proportie de peste 70%)din (agro)turism. In Garda de Sus, de exemplu, exista cca. 120 de pensiuni agroturistice (cu un numar aproximativ de 2800 de locuri de cazare) la o populatie de 2000 de locuitori. Asadar, sustinerea prin turism nu e o utopie, e un fapt.

la rosia insa ramane o utopie !

in rest, multumesc ptr explicatii.

100 DE MOTIVE SI ARGUMENTE IMPOTRIVA JAFULUI DE LA ROSIA MONTANA.EVREILOR,GLOBALISTILOR,MASONILOR,ILUMINATILOR,LASATI ROMANIA IN PACE!

In 20 de ani,guvernantii,prin Agentia Natională pentru Resurse Minerale(ANMR)cu acordul presedintilor Romaniei cu aprobarea tacită a Parlamentului si fără stiinta Poporului Roman,au concesionat unor firme străine aproape toate bogătiile naturale,fără a fi organizat nici un referendum national,incălcind Constitutia si multe alte legi.De 14 ani,e bine că e mediatizat proiectul firmei canadiene RMGC,vizind extragerea aurului si argintului intr-o mină de suprafată,prin folosirea a 150mil.kg dinamită si a 200 mil.kg cianură.Majoritatea cetătenilor Romaniei,inclusiv parlamentarii,nu stiu că guvernantii au concesionat altor 2 firme canadiene,European Goldfields si Carpathian Gold,ce au aceiasi actionari ca si RMGC(John Paulson,Thomas Kaplan si George Sörös)zăcămintele de aur,argint si metale rare aflate in perimetrul minier din intreaga suprafată a Muntilor Apuseni,precum si din jud.Maramures(la Baia Sprie si Rovina)Caras-Severin(la Oravita)si Mures(la Lăpusna)In timp ce proiectul RMGC prevede afectarea a 42,8kmp la Rosia Montană si a 32,1kmp la Bucium,proiectul celor de la European Goldfields cuprinde o suprafată de 524kmp in M-tii Apuseni(inclusiv exploatările de la Certej,Zlatna,Bolcana,Băita-Crăciunesti)iar al celor de la Carpathian Gold se intinde de la Oravita pină in Maramures si jud.Mures.Se pare că Statul Roman are o participare de numai 5-20% inscrisă in licentele de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argintifere de către firmele canadiene European Goldfields si Carpathian Gold.Aceste contracte de concesionare către cele 3 firme canadiene confirmă ce stiau străinii incă din Antichitate:cele mai bogate mine din Europa se găseau in Dacia,iar acum in Romania.Pe teritoriul Romaniei s-a inregistrat cea mai veche activitate de minerit din lume si cea mai veche exploatare si prelucrare a aurului din Europa,respectiv in M-tii Apuseni,inclusiv la Rosia Montană.De peste2.000 ani s-a extras,continuu,aur si argint la Rosia Montană.Din 2006, la cererea expresă a RMGM,Guvernul Romaniei a inchis mina de aur de la Rosia Montană,sub pretextul că nu e rentabilă,si a disponibilizat 800 angajati.Acum,cei de la RMGC si avocatii lor,bolnavi de dolarită(in urma actelor de coruptie sau sponsorizare)sustin că proiectul lor asigură noi locuri de muncă,respectiv un total de 217(187muncitori).Cei mai multi vor fi adusi din străinătate.Deci,firmă străină,ce a actionat pentru disponibilizarea a 800 angajati ai minei de la Rosia Montană,promite că va crea 217 locuri de muncă pentru cel mult 17 ani,cit se prevede exploatarea celui mai mare zăcămint de aur,argint si metale rare din Europa,evaluat la peste 100MLDeuro.Proiectul RMGC nu va fi benefic nici pt economia natională,nici pt cea locală. Bogătiile vor fi exportate sub formă de concentrate,pt a se plăti impozite cit mai mici la Bugetul Romaniei

Decebalus

Ţi-ai dat si tu cu părerea...

Foarte serios, cuprinzator si bine documentat materialul dlui. dr. Muresan!

Dar, daca e vorba de o dezbatere, cred ca ar fi corect sa apara si punctul de vedere al partizanilor realizarii proiectului, argumentele in favoarea deschiderii exploatarii, masuri antipoluare etc.
Si, desigur, n-ar fi exagerat sa aflam si punctul de vedere OFICIAL al statului roman, care, pana acum, a stralucit prin ambiguitate, ezitari, modificari de pozitie, favorizand, in acest fel, investitorul "canadian"!

 

Punctul de vedere al partizanilor proiectului...

...apare peste tot in presa cu orientare guvernamentala si PDL (paradoxal, nu intotdeauna e acelasi lucru). Punctul lor de vedere manipuleaza prin omisiuni si denaturari grave ale adevarului, iar daca aici vei vedea partizani inversunati, aceia vor fi oamenii platiti (postacii) RMGC. Stiu asta pentru ca, avind un ONG cu orientare ecologista, am fost contactat de interpusi ai companiei canadiene pentru a le sustine punctul de vedere.

nu e vorba doar de PDL

putem include si PNL, iar PSD momentan este neutru. In curand, majoritatea parlamentarilor vor sustine acest proiect.

CarmenR,LUPEASCO,DE UNDE STII TU CA TOTI VOR SUSTINE PROIECTUL RMGC?

Ti-a zis tie George Soros de ceva spagi care trebuie sa le mai dea actualei opozitii?Sau poate ai luat legatura cu ,,Marele arhitect"?Ti-a soptit in transa,Carol al 2-lea metoda prin care se poate realiza marele jaf in favoarea ,,alesilor"askenarzi?Poate ai primit ceva consiliere mediatica de la Elena (Lupescu)Wolfovitz-?
Sau ti-au soptit ceva lobby-stii care te platesc,ca o sa le dea ceva ,,firfirei" si sefilor partidelor din opozitie?

ONG-urile au propriile lor interese

Din pacate, ONG-urile sunt usor de manipu-lat si sunt folosite sa apere interesele celor care stau in spatele lor si le finanteaza sau le-au infiintat ca arma politica.

cum vad eu

Inteleg foarte bine ingrijorarea pentru mediu, chiar daca usor cam tardiva, tinand cont ca zona a aparut recent pe harta protectorilor. Este foarte important sa avem toate garantiile ca nu vom auzi de poluare iar reabilitatea sa se face asa cum s-a promis. Cu acest punct de vedere sunt de acord.

Cu toate acestea se face foarte mult tam-tam pe tot felul de lucruri ipotetice. Ca vor pleca inainte de terminarea proiectului, ca nu vor tine cont de ceea ce spun, ca isi vor bate joc. Aceste puncte de vedere nu au ca fundament nici un argument, dar au rolul de a manipula opinia publica. Se pare ca sunt multe interese la mijloc.

 

DOAR SA INDRAZNEASCA SA DEA AVIZ!!

PROPUN TUTUROR CELOR CARE SUNT IMPOTRIVA SA SUNE LA 112, SA RECLAME NERESPECTAREA LEGII ACHIZITIILOR PUBLICE, INCREDINTZAREA FARA STUDII GEOLOGICE A UNUI ZACAMANT, FARA LICITATIE AVAND IN VEDERE PREVEDERILE DIN CONSTITUTZIE PRIVIND BOGATIILE SUBSOLULUI!! DEASEMENEA CERCETAREA PENTRU ABUZ IN SERVICIU A MINISTRULUI MEDIULUI, A PESOANELOR RESPONSABILE DE ACORDAREA ACESTOR AVIZE IMPOTRIVA LEGILOR, A OPOZITIEI POPULATIEI ROMANIEI!!
DE ASEMENEA IMPOTRIVA LUI BASESCU PENTRU TRADAREA INTERESULUI NATIONAL INF AVOAREA UNEI FIRME STRAINE APRTICULARE!!

 

Vina cui este?

Intradevar, Rosia Montana este in paragina insa vina cui este? Statul roman nu a bagat un leu timp de 20 de ani! Cred totusi ca planul celor de la RMGC este sustenabil.

 

Romania are nevoie de cat mai mult aur !!!

Aurul estimat ca s-ar afla in zona "Rosia Montana" sa fie exploatat exclusiv de catre romani prin precedeul inventat de Ulmanu care foloseste trei faze de "distilare" nepoluante a minereului aurifer. Cei care au investit pana a cum in proiectul "Rosia Montana" sa fie scosi din aceasta combinatie paguboasa pentru Statul Roman, despagubiti, iar printr-o decizie a Parlamentului sa se infiinteze o zona miniera aurifera din care sa se extraga aur pentru intarirea Leului romanesc. Nu e clar !

 

Chiar si in conditii de siguranta de 100%.

O eventuala incepere a exploatarii la Rosia Montana cu orice substance chimice, ar fi un dezastru, chiar si in conditii de siguranta de 100%. Turismul, dar deasemenea, toate sectoarele utilizatoare de resuse locale vor suferi, avand un impact direct asupra dezvoltarii zonei muntiilor Apuseni.

Atentie in particular la turism, lemn si la toate produsele de origine animala. Mai jos sunt grupate cateva puncte de maxima importanta, care nu apar clar in dezbaterile actuale:

1. In ceea ce priveste turismul situatia e destul de simpla. Cine va mai alege sa-si petreaca concediul cu intreaga familie (copii, parinti, bunici, etc), intr-o zona in care au auzit ca sunt exploatari cu substante nocive? In plus, sa mai consume si produse autohtone. Astfel toate pensiunile din muntii Apuseni vor suferi si unele, cu sigurata, vor fi nevoite in cele din urma sa-si inceteze activitatea. Cele mai afectate zone, vor fi: Valea Rosii, Valea Buciumului, Valea Ariesului, sa ne gandim la multitudinea de investitii de la Arieseni, si bineinteles Valea Ampoiului.

2. Lemn: producatorii de produse finite din lemn (ex: fabricile de mobila din Campeni) vor fi direct si extrem de afectati. Importatorii sunt foarte atenti la provenienta lemnului din produse. Ei stiu ca nu e nevoie de mare lucru pentru a indeparta clientii.

3. Produse animale: credeti ca cineva va mai risca sa incheie contracte cu producatori locali?

4. Produse forestiere: ocoalele silvice vor mai reusi sa-si reinnoiasca contractele referitoare la fructe de padure sau ciuperci. Exemplu: La Bistra ocolul silvic Alba a investit enorm pentru constructia unei deposit frigorific. Va mai fi aceasta activitate profitabila dupa inceperea activitati la Rosia Montana?

Toate aspectele amintite sumar mai sus sunt doar o parte din implicatiile pe care o asemenea intreprindere poate sa le provoace intr-o regiune.

Si acum ceva mai "filozofic": La ora actuala Romania este o tara democratica. In democratie populatia are responsabilitati. Noi toti vom fi responsabili pentru decizia luata. Neimplicarea nu va scuza pe nimeni. Copiii nostrii nu numai, ne vor intreba de ce am lasat sa se intample astfel de lucruri atata timp cat eram liberi sa ne implicam, ei ne vor si judeca. Si noi vom apleca capul, incercand sa eschivam, cea ce ne va face si mai vinovati. Astfel se pot distruge radacinile unei populatii locale care fara sa-si de-a seama participa la un genocid economico-social, pur si simplu prin nepasare.

 

DANIEL.VANDU,AVEM DESTULE VUVUZELE ORANJ-UTANE.AI APARUT SI TU,SLUGA LA ITZICK,SA SUSTII JEFUIREA ROMANIEI DE CATRE ,,ALESI"

Dragi forumisti,dati un click pe avatarul acestui,,Daniel.Vandut"care-si vinde constiinta,tara,sufletul(ar da-o si pe mamica-sa)pentru banii lobistilor de la RMGC.Veti vedea ca singura lui aparitie,singurul lui topic(motivul itzick-irii sale pe forum)e sprijinul jafului,spolierea Romaniei,otravirea Romaniei,pe de o parte si imbogatirea ,,alesului"lui Dumnezeu,evreul askenard George Soros.
Cele de mai jos,apartin lui Marcus Eli Ravage,scriitor evreu(1884-1965).Articolul a aparut in Century Magazine,editia din februarie 1928.
"•Da, goimii au dreptate sa ne urasca!Nu are nici un sens sa afirm contrariul.De aceea sa nu pierdem timp cu minciuni si alibiuri
•Nu de mult s-a putut auzi ca noi,evreii,suntem vanduti banului si cand facem afaceri ne gandim numai la punga noastra.Acum se vorbeste la fiecare colt de strada ca nu exista domeniu in care evreii sa nu fi patruns.
•Un prostanac rus a tiparit o carte numita Protocoalele Sionului.In ea scrie ca noi am complotat spre a dezlantui primul razboi mondial. Da! Recunoastem ca dovezile sunt autentice.Dar ce inseamna aceasta pe langa activitatea conspirativa de netagaduit dusa de noi de-a lungul istoriei?
IATA CE SPUN PROTOCOALELE INTELEPTILOR SIONULUI(planul secret de cucerire si subjugare a lumii de catre evrei);
V-am aratat anterior secretul legaturilor noastre cu actualele guverne si operatiunile financiare pe care noi le coordonam permanent din umbra.
Sa stiti ca toate acestea se vor implini pentru ca noi avem in mana cea mai mare forta moderna:AURUL.Cu ajutorul lui(al aurului)mai trebuie oare sa demonstram ca Ierarhia noastra este in mod evident predestinata sa aiba si sa pastreze puterea absoluta?Puterea noastra va fi mereu glorioasa atat pentru ca ea va fi imensa,cat si pentru ca ea va guverna si va conduce independent

 

nici eu nu sint de acord cu exploatarea

ins mi se pare ciudat ca nici ungurii,care pot fi banuiti de orice,numai de conservarea vestigiilor si monumentelor noastre nu,se impotrivesc exploatarii. ei spera ca vor pune ghearele pe ardeal si atunci vor exploata zona in folosul si in stilul lor.
pina la urma,mai bine se amina proiectul cu 50-100 de ani...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor