Institutul Geologic desfiinteaza proiectul RGMC: Cianurarea integrala a minereului, exclusa din start

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 13:00
11450 citiri
Institutul Geologic desfiinteaza proiectul RGMC: Cianurarea integrala a minereului, exclusa din start
Foto: alba24.ro

Institutul Geologic al Romaniei (IGR) a remis, luni, un punct de vedere comisiei parlamentare Rosia Montana in care subliniaza faptul ca solutia propusa de RMGC, de cianurare integrala a minereului, este din start exclusa ca solutie tehnica.

Specialistii invoca mai multe argumente. Printre altele, ei spun ca, din punct de vedere economic, daca s-ar aplica aceasta metoda, s-ar pierde cantitati importante de stibiu, germaniu, tantal, care sunt considerate materii prime "critice" conform definitiei europene. Totodata, din punct de vedere ecologic se arata ca biodegradabilitatea slamului de cianurare este estimata la 120 de ani, in conditiile climei din zona, in timp ce slamurile de flotatie se distrug in doar sase luni, se arata in documentul obtinut si publicat de jurnalistii de la Centrul de Investigatii Media.

Totodata geologii spun ca iazul de decantare proiectat pentru a fi amplasat in bazinul Vaii Corna este urias, iar zona nu il poate asimila, pentru ca studiile pe care se bazeaza RMGC nu arata contextul geologic real.

In plus, acelasi bazin de decantare ar putea genera "imense probleme de control post-mining", din cauza permeabilitatii mari a versantului stang, dar si din cauza gradului intens de fisurare.

Pe de alta parte, acestia constata ca metoda propusa de RMGC permite exclusiv obtinerea aurului si argintului, nu si valorificarea celorlalte multe metale pretioase.

"Conform calculelor noastre, bazate pe analizele comunicate de RMGC, au fost ignorate ca rezerve potentiale 161 de tone de Te, 49 de tone de Ge, 127 de tone de Se, 116 tone de Ta, 777 de tone de Tl, 1.220 de tone de Sb, 29.763 de tone de Zn si pana la 129 de milioane de tone de feldspat potasic", afirma specialistii IGR, care sustin ca daca investitia RMGC va fi aprobata cu procedeul tehnic propus, acest lucru "ar priva tara noastra de avantajul de a fi primul producator potential de Sb, Te si Ge din Europa".

In aceste conditii, geologii spun ca din punct de vedere economic proiectul "pare neavantajos pentru statul roman", pentru faptul ca nu poate asigura valorificarea complexa a zacamantului mixt de la Rosia Montana.

Contactat de sursa citata, directorul general al IGR, Stefan Marincea, a declarat ca solutia RMGC este una pentru lumea a treia, adica una cu o investitie minima, care aduce profit desi sacrifica resurse importante.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Institutul geologic Rosia Montana, #geologi cianurare Rosia Montana, #geologi Rosia Montana cianurare , #Gold Corporation