Institutul Geologic desfiinteaza proiectul RGMC: Cianurarea integrala a minereului, exclusa din start

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 13:00

   

Institutul Geologic desfiinteaza proiectul RGMC: Cianurarea integrala a minereului, exclusa din start
Institutul Geologic al Romaniei (IGR) a remis, luni, un punct de vedere comisiei parlamentare Rosia Montana in care subliniaza faptul ca solutia propusa de RMGC, de cianurare integrala a minereului, este din start exclusa ca solutie tehnica.

Specialistii invoca mai multe argumente. Printre altele, ei spun ca, din punct de vedere economic, daca s-ar aplica aceasta metoda, s-ar pierde cantitati importante de stibiu, germaniu, tantal, care sunt considerate materii prime "critice" conform definitiei europene. Totodata, din punct de vedere ecologic se arata ca biodegradabilitatea slamului de cianurare este estimata la 120 de ani, in conditiile climei din zona, in timp ce slamurile de flotatie se distrug in doar sase luni, se arata in documentul obtinut si publicat de jurnalistii de la Centrul de Investigatii Media.

Totodata geologii spun ca iazul de decantare proiectat pentru a fi amplasat in bazinul Vaii Corna este urias, iar zona nu il poate asimila, pentru ca studiile pe care se bazeaza RMGC nu arata contextul geologic real.

In plus, acelasi bazin de decantare ar putea genera "imense probleme de control post-mining", din cauza permeabilitatii mari a versantului stang, dar si din cauza gradului intens de fisurare.

Pe de alta parte, acestia constata ca metoda propusa de RMGC permite exclusiv obtinerea aurului si argintului, nu si valorificarea celorlalte multe metale pretioase."Conform calculelor noastre, bazate pe analizele comunicate de RMGC, au fost ignorate ca rezerve potentiale 161 de tone de Te, 49 de tone de Ge, 127 de tone de Se, 116 tone de Ta, 777 de tone de Tl, 1.220 de tone de Sb, 29.763 de tone de Zn si pana la 129 de milioane de tone de feldspat potasic", afirma specialistii IGR, care sustin ca daca investitia RMGC va fi aprobata cu procedeul tehnic propus, acest lucru "ar priva tara noastra de avantajul de a fi primul producator potential de Sb, Te si Ge din Europa".

In aceste conditii, geologii spun ca din punct de vedere economic proiectul "pare neavantajos pentru statul roman", pentru faptul ca nu poate asigura valorificarea complexa a zacamantului mixt de la Rosia Montana.

Contactat de sursa citata, directorul general al IGR, Stefan Marincea, a declarat ca solutia RMGC este una pentru lumea a treia, adica una cu o investitie minima, care aduce profit desi sacrifica resurse importante.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10930 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
mcquin
rank 5
RGMC a venit in Romania la cozilor de topor.
"Președintele Traian Băsescu a declarat că el a susținut dintotdeauna proiectul de la Roșia Montană pentru că Romania are nevoie de el"Ev.Zilei
Cum poate sustine un politician(alaturi de Basescu si Ponta)un proiect fara avizul,parerea specialistilor,cu ce scop?
Institutul Geologic este cel mai in masura alaturi de Academia Romana sa spuna adevarul.Acest adevar este cutremurator si numai niste tradatori de neam pot continua cu proiectul RGMC.
imbacsitul
rank 5
Iata si o informatie pretioasa! RMGC va fi probabil sa schimbe teh-
nologia de exploatare!
Punctul de vedere al Institutul Geologic al Romaniei (IGR) trebuia luat in considerare inainte de elaborarea proiectului de lege de catre guvern.
De fapt daca guvernul lua in considerare un astfel de punct de vedere nici nu mai era necesara elaborarea proiectului de lege!
Giurgiu
rank 4
Rosia Montana are un
aliat cu aceasi problema dar in alta tara!
https://www.facebook.com/pages/Kremnica-nad-zlato-Kremnica-beyond-gold/218099298262523?directed_target_id=0
Dear friends, we made a poster for you. We support you in saving Rosia Montana.
Kremnica has the same problem with the mining company.
We have been protecting our historical town Kremnica FOR 8 years against gold mining project of open pit with cyanide leaching.
O sa vina ziua in care toti care sunt pro acestui proiect sa plateasca si sa raspunda in fata legi!
culitza
rank 5
@Giurgiu
Nu pot sa accesez linck-ul:
https://www.facebook.com/pages/Kremnica-nad-zlato-Kremnica-beyond-gold/218099298262523?directed_target_id=0
mcquin
rank 5
Solutia RMGC este una pentru lumea a treia
De altfel asta si suntem considerati datorita clasei politice din '89 si pana acum.Partidele care s-au aflat la putere prin gastile gang mafiot nu au facut altceva dacat sa-si umple propiile buzunare in detrimentul poporului,al tarii.Au defrisat paduri,au distrus o industrie performanta de multe mii de miliarde,au distrus crescatoriile de porci,pasari,vite,au distrus sistemul de irigare,etc.Toate acestea au fost facute in folosul strainilor care pe nimic au luat aproape tot ce s-a putut.Sute de mii de hectare de terenuri sunt ale strainilor care hotarasc pretul mancarii in Romania.Nu mai avem mandrie,personalitate nationala pentru ca cozile de topor,tradatorii de neam au considerat ca ideea de nationalism,iubire de tara si popor este depasita.Au inlocuit aceste notiuni cu tradarea,indatorarea,saracirea poporului,amanetarea vietii romanilor pe multe generatii.
just_comment
rank 5
Vezi si aici
Linkul merge, dar vezi aici
http://we.tl/11A7FAXPQr
dac67
rank 5
Goana după AUR rezultă distrugere in masă.
Lăcomia si prostia fac casă toxică impreună !
Cel mai bun exemplu de devastare a naturii de catre
companiile miniere este pădurea amazoniană.
După cum observati in videoclip mii de hectare din pădurea amazoniană sunt defrisate,otrăvite cu metale grele,cianuri,de catre companiile miniere străine.
Dacă există atata devastare,nepăsare față de asemenea biodiversitate ca cea din amazon atunci ce ne asteaptă pe noi la Roșia Montană ?!
vizionati un video de 3 minute.

http://www.huffingtonpost.ca/2013/10/01/amazon-gold-mining-video-carnegie_n_4013594.html?utm_hp_ref=world&ir=World
Adrian_Marinescu
rank 5
Avem doi mari specialisti : Ponta si Basescu
Doar parerea lor conteaza pt.ca ei se pricep la toate nu a Institutului Geologic si a celorlalti specialisti in geologie,minerit si chimie.Opinia publica a celor care protesteaza zi de zi pentru oprirea dezastrului national nu conteaza,conteaza doar opinia celor care au luat mita(chiar si sub forma locurilor de munca) si acelor care fac lobby pentru acestia.
Tezeus
rank 3
Romania are si oameni care o iubesc !
Si ei spun adevarul. Ca si altii care trec prin aceeasi situatie. Deaceea este tot un act de tradare nationala incercarea pe care capete ale politicii actuale incearca prin orice mijloace aprobarea acestei legi indiferent de consecinte. Continuind in mass-media cu propaganda pentru companii din afara care ne folosesc ca pe un popor din lumea treia este tot un act de tradare in momentul in care se cunosc consecintele grave ale acestui act voit. Atentie la televiziunile de stiri !!
Institutul geologic ca si alte institutii a spus adevarul 1 Si a spune astazi adevarul intr-o tara ca a noastra este un act eroic !!
ioanr
rank 5
Sa speram
ca seful institutului nu este pus politic si ca asa va ramane. Pare a fi un om cu picioarele pe pamant. Sa speram nu se va mai gasi vreun Grajdan.
Ce bine ar fi daca in toate posturile ar fi oameni pusi pe baza de cunostinte profesionale si nu pe apartenente politice.
I_Deleanu
rank 5
Sa te-auda Dumnezeu, Ionica
Mi-au placut si alte postari ale dumitale pe aceasta tema.
DAVA
rank 5
.....
Speri degeaba, este politic si pe deasupra incompetent.
ciumpalacu
rank 5
Un calcul simplu
Pentru a fi viabil din punct de vedere economic un zacamant de Zinc ar trebui sa aiba o concentratie de minim 5 %. Ori din cate se spune in articol s-ar putea extrage de cca 100 de ori mai mult zinc decat cantitatea de aur und concentratia este de 5 g/tona, rezultand pentru zinc cca 500 g/tona. Ceea ce este departede minimum 50 kg/tona cat ar fi concetratia minima. si aprape la fel cu concentratia de zinc din halda de steril de la Baia Mare rezultata in urma...extragerii zincului si a celorlalte materiale neferoase. Mi-e greu sa cred ca cei de la institutul geologic nu cunosc aceste lucruri dar cata vreme Polyus Gold isi face de cap in voie la Baia Mare, nimic nu este de mirare.
DR.STRANGELOVE
rank 5
Romania nu este o tara din Lumea a 3-a.
Numai Ponta si gasca de corupti sunt politicieni demni de Lumea a 3-a. Romanii nu trebuie sa se lase calaritzi de acesti hotzi.
valll
rank 5
Afara cu tradatorii si cu impostorii!
Dupa ce si-au exprimat parerea impotriva proiectului Academia, societatea civla si acum, atat de convingator, Institutul Geologic, orice clipa de persistare sau ezitare din partea autoritatilor este un evident act de tradare!
kott
rank 5
rromania e de mana a 4-a!
daca mafiotzii evrei si slugile lor din guvern&parlament au hotarat sa va ia aurul cat mai ieftin, asa va fi. Nici nu e mare branza, petrolul, apa, padurile, terenurile agricole, gazele, metalurgia, imobiliarele, creierele valoroase, etc, etc, au fost luate deja, armata nu mai exista, televiziunile va manipuleaza, politia si jandarmii va tin sub control, tziganii si infractorii in general va tin sub teroare, adios!
Constant
rank 5
Avem avizul Institutului de Geologie Roman. Ar trebui luat in
consideratie cu toata seriozitatea.
Metalele rare pot fi una din surprizele de importanta pentru RO.
Foxtrot
rank 1
Un aviz nesemnat
vai de capul acestui studiu. niste oligofreni ce nici artimetica de clasa a 6-a nu mai stiu.
maxwell
rank 5
nu ne meritam locul in europa
daca RMGC incepe exploatarea cu cianuri de la rosia montana , suntem o tara de mana a treia ! doar intr-o astfel de tara o companie ar fi avut tupeul ordinar sa sfideze o tara intreaga si sa cumpere presa si politicienii .
D ILIU
rank 4
Un punct de vedere al unor oameni de meserie, ...
... mai credibil decat toate mitingurile si manifestatziile regizate, de la Roasia Montana, sau de la Bucu!
Documentul sugereaza si solutia corecta: demararea unui proiect NOU, bazat pe tehnologii moderne, care sa valorifice toate bogatziile cantonate de zacamintele de la Rosia Poeni! Proiectul poate fi realizat impreuna cu Gold Corporation, daca aceasta accepta pretentiile [justificate] ale statului roman si daca renuntza la utilizarea cianurilor!
4lea
rank 5
Gold Corporation trebuie exclusa din start, ca si orice alta compani
e privata.
Este singura modalitate cinstita de lucru.
Statul roman sa-si faca o companie specializata si sa se ocupe de exploatare.
La cantitatea uriasa de aur si alte metale rare, nu-i trebuie finantare externa. Nu trebuie decat sa emita moneda efectiv din aur, cu care sa plateasca compania.
Aurul si celelalte metale astfel obtinute vor acoperi inzecit cheltuielile, vor ramane in proprietatea statului iat acesta, in functie de nevoi le va pune pe piata sau isi va consolida rezervele.
mcquin
rank 5
Corect ceea ce spui dar
cozile de topor care au luat pinca vor face tot posibilul sa ne lamuresca pe unii,aburesca pe altii,vor incerca din rasputeri sa merga mai departe ca altfel risca ca excrocii de la RGMC sa-i dea in gat.
Abureala cu 2 miliarde de dat la excroci daca nu-i lasam sa ne fure,sa-si bata joc de Romania este pentru creduli.
Toti romanii trebuie sa se implice mai mult.Trebuie sa iesim in strada sute de mii in toate orasele tarii.
brumburak
rank 5
Daca guvernul si parlamentul
ignora expertiza IGR inseamna chiar ca sunt formate din indivizi subdezvoltati mintal, nu numai hoti.
Orice ignorare a studiilor geologice costa extrem de scump, chiar cand iti faci o casuta de vacanta.
Amintim ca geologii au respins construirea unei hidrocentrale la Bicaz si nu au fost ascultati. Rezultatul: lacul de acumulare s-a scurs in mare parte pentru ca intre munti erau fisuri.
Acum pericolul este mult mai mare, pot muri oameni si animale, o zona enorma poate deveni tot atat de ospitaliera ca cea de la Cernobil.
veni-vidi-ciuciu
rank 5
Ce nevoie are USL de parerea adevaratilor specialisti?
USL are "specialistii" ei in probleme miniere si de mediu.
Plagiatorul - procuror
Sova - avocat
Plumb - inginer de utilaje.
Astia sunt "specialistii USL" care decid.
DAVA
rank 5
.....
Specialisti ? Asa-i numesti tu pe adunatura de figuranti de la IGR , care fac exploatarea resurselor minerale in centrul Bucurestiului si niciunul n-a calcat ,in viata lor ,intr-o uzina de procesarea minereurilor.Diversi nepoti , fini , veri , activisti de partid s-au adunat intr-o institutie de taiat frunze la caini ,oameni fara cea mai mica experienta .Stefan Marincea nu are competenta necesara sa se pronunte in mineral processing si nici atat in constructii hidrotehnice, el aste un mineralog , poate chiar bun , dar nu are nici cea mai mica expertiza privind prepararea si metalurgia extractiva.E regretabil ca un tip ca el se pronunta intr-un domeniu pe care nu-l stapaneste si se sinucide profesional , compromitand pe plan internatinal institutia pe care o conduca.
4lea
rank 5
hoti, ca daca ar fi numai subdezvoltati nu i-ar duce mintea...
...
veni-vidi-ciuciu
rank 5
""pare neavantajos pentru statul roman""
Cu aceasta formulare, cei de la Institut si-au pus singuri batista pe tambal.
Adica in loc sa spuna clar ca proiectul NU ESTE AVANTAJOS, ei au trantit-o pe asta cu "pare a fi...dar nu suntem siguri...."
Exact asa procedeaza "specialistii" si cu plagiatul lui Ponta sau cu vinovatia lui Vosganian.
Adica totul doar "pare a fi...".
Nicio vorba clara, raspicata.
Doar pareri care prin insasi definitia lor, dau nastere speculatiilor si indoielilor.

Trist.
nandujonson
rank 3
Institutul Geologic al Romaniei (IGR) a remis, luni, un punct de ...
vedere ! In sfirsit, au intervenit si specialistii,vin cu argumente stiintifice.Tirziu,foarte tirziu,comisioanele de milioane de dolari au fost impartite de mult politicienilor si chiar unor specialisti cu influiente in toate guvernele incepind din 1999, cind seful statului era marele geOLOG... Constantinescu. Numai cei de la "universitate" mai pot schimba ceva. Sa le dea Domnul putere pe vremea de-afara.
ciumpalacu
rank 5
Cetateanul turmentat Marincea
"Proiectul de la rosia Montana este de un primitivism infiorator " ( Desi se bazeaza pe tehnologie de ultima ora), pe cand " Proiectul de la Certej este "state-of the art ". Super califragiristico stiintific.
4lea
rank 5
de ce nu spuneti exact, ca iazul cu cianuri din bazinul Vaii Cornea
avea o supratafa de 2900 ha, adica 29 Km patrati?
29 Km patrati numai iazul, la care se adauga uzina, muntii inlocuiti de gauri imense, spre suta de Kmp pentru care RMGC a prevazut 146 milioane dolari cheltuieli de mediu: sub 2$/mp sa refaci solul, sa pui iarba si apoi copaci, am mai scris despre asta:
E O CRIMA!
DAVA
rank 5
.....
Esti gata sa punem pariu ? Eu sustin ca iazul nu poate avea 29 Kmp.Sustin ca poate avea o suprafata de 10 ori mai mica.Iti recomand sa te documentezi.Citeste Prepararea Substantelor Minerale Utile de Ionel Craescu sau Mineralurgie de Ilie Paraschiv si te vei lamuri.
Carrandash
rank 3
toate comentariile sunt fara obiect: cel mai kkinstit si kkorekkt...
...gobern pe care l-a avut Romania vreodata - gobernu' pesederasto-PeNaL-conservator sekkurist uslamist condus de prim-plagiatorul copy-lot dottore tonta viorel viktorarsch sef pesederast A APROBAT pe data de 27 august 2013 proiectul propus de compania canadiana, deci membrii gobernului' uslamist in total si individual sunt direct responsabili de acest dezastru national.
http://www.ziare.com/rosia-montana/proiect/guvernul-da-unda-verde-exploatarii-la-rosia-montana-parlamentul-ultimul-cuvant-1253852
romani fiti voiosi: in procent de 75% pe astia i-ati votat si singuri, de buna voie si nesiliti de nimeni cu ei de gat v-ati legat si adanc, adanc, in c..at ati intrat de n-o sa va mai scoata nici macar un vidanjor policalifikkat si multilateral dezvoltat, sau, cum se zice din batrani, cine si-o face cu mana lui, ....invartit manivela se cheama.
Litza Chitzalau
rank 2
Suntem o natiune civilizata dusa in mizerie de politicieni de lumea
Asta este concluzia raportului IGR - Aceasta contradictie nu poate dura la nesfarsit

Cele 260.000 de tone de cianuri gandite de jigodiile de aiurea sa otraveasca bazinele hidrografice ale Ariesului, Muresului, Tisei si Dunarii, urmand a ajunge in final in Marea Neagra ca intr-o lada de gunoi, vor crea, atat in Romania cat si in Ungaria si Serbia, populatii intregi de mutanti cianotici cu anomalii genetice de monstri degenerati

Ca masura preventiva, voi sesiza Protectia Consumatorului si voi cere sa se interzica comercializarea de linguri de lemn si umerase otravite cu cianura pe care nefericitii din Muntii Apuseni le vor vinde la coltul strazii
Litza Chitzalau
rank 2
natiune civilizata dusa in mizerie de politicieni de lumea a treia
~
DAVA
rank 5
....
Institutul Geologic Roman nu detine specialisti in mineral processing. Recuperarea acestor elemente din minereu nu este economica .Recuperarea zincului din minereuri ,prin flotatie ,presupune un minereu cu un minim 2-3% Zn , iar la Rosia Montana nu depaseste 0,2 %. Nu mai vorbesc de Se , Sb , Te , Ge ,care nu depasesc cateva grame pe tona.Daca asta este parerea Institutului Geologic Roman , inseamna ca nivelul de competenta la aceasta institutie este dezastruos si acesti domni s-au descalificat profesional.Daca acesti domni propun recuperarea feldspatului potasic din zacamantul Rosia Montana , i-as putea intreba cum rezolva desulfurarea acestui concentrat ,de pirita continuta in abundenta , sau poate nu realizeaza ca utilizatorii acestui produs ,fabricantii de produse ceramice exclud cel mai mic procent de sulf , avand in vedere procesele termice necesare fabricatiei.Este , incredibil , cum o institutie care se vrea o autoritate in domeniu ,sa lanseze in mod oficial atatea aberatii. Nu mai vorbim de faptul ca licenta de exploatare nu permite legal recuperarea acestor elemente si , cu siguranta nici nu s-au facut cercetarile si incercarile necesare procesarii , pentru ca orice profesionist mineralurg le exclude din start , din cauza continuturilor neeconomice.Acesti insi ,au uitat ca in Romania mineritul nu mai e subventionat si o exploatare miniera trebuie sa lucreze pe principiul eficientei economice , adica sa realizeze profit.Nu e de mirare ca toate companiile statului au pierderi uriase, cu astfel de specialisti.
Bursucul
rank 1
Candva,pana si dumitale,
o sa intelegi ca in toate statele democratice exista lucruri care se fac si unele care nu se fac.Din aceasta cauza exista niste legi si niste reguli greu de ocolit,indiferent ca te numesti Obama,Putin,Maria Antoaneta sau Moubutou Se se...De obicei serviciile secrete muncesc sa pastreze chestiile astea,molibden,stibiu,uraniu,etc ,in tara lor si sa le vanda scump.Asa ca las-o mai moale cu prospectiunile facute aiurea prin Romania si aflarea rezultatelor pe Internet cand vor prospectorii.Totul este ilegal 100 la 100.
DAVA
rank 5
....
Pai astia chiar vor sa le lase in Romania , in halda de steril , dar IGR are alta parere , vrea sa-i oblige sa le valorifice , chiar daca extractia lor le-ar aduce pierderi financiare.Eu stiam ca intr-o democratie , economia se ghideaza dupa regulile pietei , si te asigur ca nici o companie miniera din lumea asta, n-ar lasa in halda de steril, metale care i-ar aduce profit prin recuperarea lor.Asta ti-o spune unul cu multi ani de munca in domeniu , atat in Romania cat si in strainatate.Eu cred ca tu nu vei intelege niciodata ca exploatarea resurselor minerale ,trebuie sa se faca economic si nu de dragul unor elemente care suna bine pe hartie si fac gauri in buget.Daca sti ceva concret ,ilegal , spune cu voce tare sa stie toata lumea , nu sta ascuns pe dupa gard , conspirativ , ca pe mine ma lasa rece.Sunt dispus sa ies in strada imediat , daca cineva spune lucrurilor pe nume , dar pana acum am auzit numai aberatii tehnice , legislative si teorii conspirative ridicole .
Dyana
rank 5
@Dava
Vad ca ai facut o pasiune din a explica procese si tehnologii, care, sincer, nu stiu pe cine intereseaza, aici nu e aula universitara. Eu nu te contrazic. Marturisesc ca randul trecut din graba am citit mineralogie, in loc de mineralurgie.

Iti pun o intrebare foarte simpla: da-mi un singur motiv pentru care trebuie inceputa exploatarea de la RM pana la finalizarea zacamantului? De ce trebuie s-o facem? Romania nu e in fundul gropii economic vorbind ca sa-si vanda resursele, mai ales cele strategice. Atunci? Sa lasam aspectele ecologice deoparte, fiindca te irita, probabil ai alergie la verde, am mai vazut multi care vor parcari, nu parcuri, sa lasam deoparte cele cateva zeci de locuri de munca, ramane numai obiectivul. Care e ala? Merci.
Poti sa-mi raspunzi dupa meci, daca vrei, uita-te si tu, poate reusesti sa evadezi din incrancenare, chiar daca ne-au intepat englezii.
zambarescu
rank 1
1000 de vorbe nu fac un ban
Inteleg ca vrei sa demonstrezi ca esti stapan pe domeniu si ca cei de la IGR nu sunt in perceptia ta foarte calificati sa emita opinii. In contextul dat poate are relevanta punctul tau de vedere, dar in context general realist, ce argumente ai ca sa sutii acest proiect al RMCG ?
Eu vad numai motive sa fiu impotriva, si cel mai important este acela ca nu am incredere in guvernantii Romaniei, nu am incredere ca RMCG va face profit ca sa aibe statul ce impozita, nu cred ca statul roman poate si va dori sa controleze activitatea RMCG. Nu cred ca dupa incheierea exploatarii RMCG va mai fi de gasit pentru a fi trasa la raspundere in eventualitatea unui accident ecologic, nu cred ca este necesara o lege speciala pentru un privat in detrimetul altor sute de privati care isi desfasoara activitatea in apropiere de zona ce urmeaza a fi exploatata si ale caror afaceri vor fi compromise.
Daca tu sau oricine altcineva imi poate alunga aceste temeri cu argumente eu voi iesi singur in piata universitatii si voi sustine acest proiect. Traim in romania si suntem condusi de oameni care isi schimba opiniile, ideiile, credinta, de la o ora la alta cum sa am eu incredere ca oameni astia stiu ce fac ?
DAVA
rank 5
....
Esti liber sa crezi ce vrei , la fel cum mie imi face placere sa argumentez ceea ce spun.Ti-as respecta opinia ,si as crede in onestitatea ta , daca te-as auzi protestand si pentru alte exploatari de resurse minerale , chiar mai valoroase decat Rosia Montana , care sunt exploatate de companii straine si ar putea fi suspectate de incorectitudine , si chiar au fost prinse cu *** in sac.Pot sa-ti exemplific exploatarea tuturor zacamintelor de calcar si gips din Romania de catre mari companii multinationale ca Holcim ,Lafarge ,Haidelberg , Saint Gobain si alti crocodili , care pe langa ca au exclusivitate la exploararea lor , practica concurenta neloiala , cimentul si materialele de constructii din Romania fiind la preturi mai mari ca in multe tari europene fara resurse.Oficiul Concurentei a aplicat amenzi de zeci de milioane de euro acestor companii , dar n-am auzit nici un ONG sau protestatar iubitor al bogatiilor tarii iesind in strada impotriva acestor companii care pacalesc si statul roman si consumatorii.Si vreau sa te asigur ca licentele de exploatare ale acestor companii au valoare net superioara Rosiei Montane.
4lea
rank 5
ai invatat sa socotesti? 300ha = 3 Kmp, inginerule!
2900ha, bazinul in care se va arunca porcaria cianurata rezultata din prelucrarea minereului, inseamna 29Kmp, inginerule! Esti din aia care au terminat politehnica la fotbal?
DAVA
rank 5
....
Mai , pacaliciule tu realizezi ce vorbesti ?Realizezi inseamna 29 Kmp ? A mai scris un frate de-al tau ca are 200 m inaltime. Dupa capul vostru, iazul ar avea 5800000000 mc, adica peste cinci miliarde de metri cubi si aproape zece milarde de tone , sterilul avand densitatea de 1,7 t/mc.
Mai gagauta , zacamantul Rosia Montana nu are mai mult de 200 milione tone , asa ca iazul va fi la fel .
draki
rank
Istorie
Romania a avut asa mafie de tradatori la conducere si in anii dintre cele doua razboaie mondiale.Pedepsirea lor si a cozilor lor de topor a facut-o poporul pe timpul lui Dej.Satisfactia poporului probabil a fost si atunci asaa de mare cum ar fi satisfactia noastra daca s-ar repeta situatia.Din pacate ne lipsesc conditiile.
DAVA
rank
....
Pedepsirea lor s-a facut la comanda sovietica ,si astfel au fost lichidati putinii oameni competenti, la vremea respectiva .Asemanarea de astazi ,cu vremurile acupatiei sovietice , este ca regasim la conducerea institutiilor statului ,aceeasi oameni incompetenti , fara pregatire profesionala temeinica , fara experienta , numiti politic.Ceausescu a fost nevoit sa indrepte lucrurile si sa-i inlature pe analfabeti si politruci , dar a venit revolutia si a readus competenta la nivelul 0.
rank
Ceausescu a inlaturat analfabetii si politrucii?
OK. Inteleg ca pe timpul impuscatului functiile de conducere erau ocupate de supercompetenti si in urma unor examene profesionale foarte serioase. Adica sub nici o forma directorii, inginerii sefi, sefii de sectie si mai ales ci-istii nu erau numiti de la partid si cu avizul obligatoriu al securitatii ci promovau examene draconice.
Mda. M-am lamurit acum pe deplin. N-o sa te mai deranjez.
rank
esti de-adevaratelea inginer, ca numai asa un specimen isi poate
inchipui ca iazul de decantare e ca cada din baie, numai ca o leaca mai mare... si daca natura ofera o vale inchisa de baraj iar inginerului nu-i place ca e prea complicat sa-i calculeze volumul, se pune inginereste pe treaba, scuipa in palme, sapa 200m in adancime si ajunge la concluzia ca e prea mare...
Macar nu mai deschide gura, badie!
zambarescu
rank
Daca fura toti atunci de ce sa condamnam doar unu
Inteleg ce vrei sa spui, si da ai dreptate, dar asta nu face mai putin periculos proiectul de la Rosia Montana, si sincer acum nici una din exploatarile mentionate de tine nu este de anvergura si nu implica asumarea unui risc atat de mare ca proiectul RMCG. Am vazut ca esti un tip inteligent, de aceea imi este greu sa cred ca esti genul care afirma " daca toti fura sa nu mai condamnam pe nimeni". Si cel mai important, niciuna din companiile mentionate de tine nu mi-a insultat fatis inteligenta fabricand miscari de protest, blocari in subteran, spoturi publicitare s.a.m.d
Bursucul
rank
Exploraisen=ilegaleisan=puscarieisan.
La zid cu cei care au dat dreptul de explorare si stabilire a rezultatelor companiei beneficiare.Pana si seful de trib Moumbu Bubu Bambamba isi lua masuri de precautie sa-i numere el exploatatorului diamantele sau cioburile de sticla.De ce exista platit de stat institutul asta de geologie.Ca sa faca prospectiuni si sa stabileasca resursele.Resursele tarii nu sunt nici a popei Sarbu,gineru-su care joaca rol de barbatus nici nu conteaza in ecuatie,nici a marinarului abtziguit,nici a profesorasului intrat mai tarziu la studii.De asta inchid francezii granitele,ca stiu ca suntem facuti gramada si nu doresc sa ne plateasca ajutor social.
DAVA
rank
@Dyana
Oportunitatea exploatarii resurselor minerale in Romania este datade:
1.Preturile bune de astazi a metalelor pe piata
2.Situatia proasta a industriei in Romania , exploatarea resurselor minerale ar stimula reindustrializarea si revigorarea unor ramuri ca metalurgia, constructiile de masini , industria energetica , electrotehnica , industria chimica ,electronica .
3.Reprofesionalizarea resurselor umane in acest domeniu , care reprezenta alta data un punct forte al Romaniei , iar astazi il avem pe Marincea.Invatamantul in domeniu a ajuns un paria al scolii romanesti si franeaza dezvoltarea .
4.RMGC nu este cea mai stralucita companie , dar daca se respecta legislatia actuala , Statul Roman si Autoritatile Locale vor incasa 60% din valoarea productiei la Rosia Montana , indiferent cine va fi concesionarul zacamintului.Lozinca cu nu ne vindem tara nu este valabila , astazi.In Europa resursele minerale apartin statului si se concesioneaza in vederea exploatarii unor persoane fizice sau juridice,in Statele Unite resursele minerale apartin proprietarului terenului . Ramane sa apreciezi unde-i mai corect.
Trebuie sa-ti precizez ca sumele incasate in Romania pentru exploatarea resurselor minerale nu sunt neglijabile , astfel se plateste Redeventa miniera , in functie de natura zacamantului , la metale este 4% , dar s-a propus cresterea la 6% , roci pt materiale de constructii 0,35Eu/t (creste la 0,8), la nisip si pietris 0,4 Eu/mc (creste la 0,8) etc.Redeventele sunt diferite la ape minerale , petrol , gaze , roci ornamentale , carbune , argile ,etc.Ele sunt destul de mari , pe o scara internationala , si Romania incaseaza sume importante astazi astazi ,preponderent de la exploatarea materialelor de constructii pentru fabricarea cimentului varului , ipsosului ,betoanelor ,sticlei etc. , ponderea fiind firme straine ca Haidelberg , Lafarge , Holcim ,Saint Gobain , Petrom, Borsec etc.
Dar , redeventa miniera nu este sigura taxa specifica exploatarii de resurse minerale, mai sunt taxa anuala de perimetru ,taxa de verificare de perimetru , taxa de eliberare a permisului sau licentei , taxa de excavare la bugetul local inte 1 si 8 ron/mp , taxa de inchiriere a albiilor raurilor la Administratia Nationala Apele Romane ,1-4 ron/mp si an , taxa pe resursa minerala exploatata in albiile raurilor 4, 8 ron /mc , taxa de mediu si garantia de refacere a mediului. Deasemenea ,exploatarile miniere platesc taxele si impozitele comune tuturor societatilor comerciale la Bugetul de Stat , Bugetul Asigurarilor Sociale , Casa de Asigutrari de Sanatate si Bugetul Local care nu sunt deloc mici.Cheltuielile de exploatare sunt suportate de concesionar , sa tinem cont.
5.Romania dispune de mari rezerve de resurse minerale cu continuturi sarace , care trebuie valorificate cand piata ofera preturi corespunzatoare.Pot sa dau exemplul anilor 90 , cand zacamintele de aur , cupru , plumb , zinc , fier din Romania nu erau rentabile din cauza preturilor mici pe piata.
rank
Ooooo, desi am nervi ca e 4-0 si am promis
ca nu mai revin am citit numai primul argument.

1.Preturile bune de astazi a metalelor pe piata

O sa spun aici un mic secret, pe care-l stie toata lumea. Maine preturile vor fi si mai bune. Poimaine si mai bune decat maine. Resursele se termina, cine are cap le pastreaza pentru timpuri cand preturile vor fi extraordinare si vor putea sa dicteze pe piata. Chestie de strategie. Cine n-are cap, adica noi, se reped ca orbetii sa cheltuie tot ACUM. Exact ca betivul, astazi bea toti banii, maine mai vede el ce face. Maine va fluiera a paguba si-si va vinde telefonul pentru o suta. Pana nu va mai avea ce vinde. Cand va ramane in fundul gol, se va gandi cat de prost a fost sa bea tot odata. Rusii sunt baieti destepti si stiu asta, Siberia e aproape neatinsa.

Ma opresc cu analiza la primul punct, nu inainte de a multumi macar pentru efortul facut de a scrie atat de mult. Ma maguleste.

PS O sa incerc sa gasesc cursul de mineralurgie al lui Paraschiv.
DAVA
rank
....
Te-nseli prietene ! Pretul cuprului a avut o cadere catastrofala atunci cand un destept a inventat fibra optica.In fiecare zi poate aparea un destept care inventeaza un material ,care poate inlocui un metal si poti face ceva pe rezerva ta strategica. Un neamt a inventat azotatul de amoniu sintetic si a daramat economia statului Chile ,care era unicul producator de salpetru , utilizat pana atunci la fabricarea prafului de pusca, asa ca micul tau secret nu valoreaza doi bani , in secolul XXI. Se pare ca pentru tine e un efort prea mare , cititul de carti , mai ales cele tehnice.Daca-i asa abtinete de la postari , pe teme despre care nu sti nimic.
rank
@dava, neicusorule, inginerasul meu destept,
ai impresia ca cineva va inventa aur sintetic?
Bursucul
rank
Coana Diana cu y,
Va urmaresc demult parerile si acum va pot lamuri o problema care va framanta.Domn,doamna,Dava nu poate.Probema aurului si argintului,vis a vis de alte minerale e ca situatia mea cand eram adolescent.La scoala noastra erau doua surori ,una in clasa cu mine,si ailalta mai mica cu un an.Desi jurasem credinta eterna ,la varsta aia puteai sa juri orice fiind minor si in comunism,la prima am sfarsit sa ma insor cu sora-sa ca era mai valoroasa.E doar asa un fel de alegorie,ca mi-as fi dorit eu asa ceva.Stiu si ce e alegoria,sa nu inteleaga Dava Minitehnicus ca e vreun mineral.Sa vedeti ce ia foc dl-dna Dava.Eu deja sunt in foc ca-mi imaginez ca sunteti bruneta cu parul scurt si ca nu folositi cianura pentru reglarea problemelor internistice.
Nu mai continui ca imi mananc galeria si-mi cade molibdenul in cap.Il arunc si pastrez iarba si pamantul aferent.Sa aveti o saptamana buna ca desi e un mesaj personal nu puteam sa-l dau anonim.Astept acum sa vad ce mi-a iesit la ghioc de la m.omidutza.Numai ca dumneaei i-am scris pe art.cu zapezile.
rank
Merci Bursucule
sa ai o saptamana reusita.
DAVA
rank
....
Bursucule , Dava e de data asta mascul , unul cu mustati si barba alba.Si eu am citit postarile tale , sunt hazlii , dar nu spun nimic.Istoria vietii tale matrimoniale e interesanta , pare o telenovela des intalnita la o minoritate tuciurie de pa la noi.
DAVA
rank
@Dyana
Nu stiu cati ani ai , dar trebuie sa recunoastem ca in perioada Ceausescu selectia profesionala era la sange . Apartenenta la PCR , era obligatorie , pentru functiile de conducere ,dar era o pura formalitate si nu era singurul criteriu.Era imposibil sa ajungi directorul unei mari intreprinderi , fara studii si experinta de 20 de ani in domeniu , nici ministrul agriculturii electronist , sau al sanatatii economist , ca astazi.La compania miniera Minvest Deva ,directorul general a fost notar ,de profesie, intre 2009 si 2012,la Compania Nationala a Sarii , directorul e specialist in turism , la compania Nuclearelectrica directorul a fost inginer de mine.La Dej , erau directori cu patru clase , la fel ca si astazi , dealtfel ,numai ca astazi diplomele se cumpara ,si directorii sunt numiti pe unicul criteriu politic.Sti ca ministrul Energiei , Constantin Nita e specialist in turism si alimentatie publica ?Nu a avut de-aface niciodata cu domeniul energetic . Dac tu zici ca asta-i normalitate , atunci ai dreptate , nu avem subiect de discutie.
rank
Am zis eu ca astazi e normalitate?
Nu. Nu tin minte.
Pe timpul lui Ceausescu selectia profesionala trecea intotdeauna pe la partid. Un superpregatit care nu era membru de partid se oprea la inginer principal (ca doctoratul era pe bune si se dadea dupa o viata de munca era altceva, nu bataia de joc de acum, cand doctoratul va ajunge componenta obligatorie pentru incheierea studiilor universitate). Ca sa revin, asa iesea la pensie. Pentru promovarea in conducere, ca sef de sectie nu mai conta nimic din capabilitatile profesionale, erau numiti pe alte criterii, mai sus, spre inginer sef, mai trebuia si acceptul securitatii iar directorii generali erau numiti de securitate cu acceptul partidului. Selectia de cadre se facea dintre oamenii care aveau tangenta cu domeniul in care urmau sa activeze, nu vedeai intr-adevar economisti ministri ai sanatatii, dar valorile se pierdeau. Cum? Simplu. Fugeau.
Si ca sa inchei cu un cantecel pe care-l fredonam, cu un sfert de gura:
"utecistii de azi / refegistii de maine". Cam asta era.

Dar sa fim optimisti. Dupa ca l-au ciuruit pe impuscat am spus ca mai rau nu se putea. Ba iata ca se poate. Sa fim in continuare optimisti. Dupa ce vom vinde tot, ca tembelii, vom cunoaste adevarata fata a dezastrului.

Am mai multi ani decat imi convine. Nu foarte multi, dar destui ca sa-mi aduc aminte si sa fi cunoscut aproape toate porcariile posibile.
DAVA
rank
....
Daca argumentele serioase , documentate tehnic , le numesti obraznicii , nu am nici o obiectiune.Posteaza in continuare lozinci si informatii adunate de prin vecini.
ciumpalacu
rank
"specialist in turism" ?
adica un lacheu marunt de la utc care taia bile te la costinesti era " specialist in turism" ?
Dyana
rank
Draga Dava
Barba alba nu te-a invatat sa scrii corect? Nu asta conteaza. Poate e de vina tastatura.
Vad ca nu te pot scoate din impulsivitate, proasta crestere si grandomanie, asa ca am onoarea sa te las in plata Domnului, nu inainte de a observa ca desi spui o serie de lucruri chiar interesante le imbraci intr-un limbaj de majur artagos si cu capsa pusa incat strici tot si faci imposibil un dialog civilizat. Nu am de gand sa cobor atat de jos nivelul discutiei asa ca pa. Am sufletul impacat ca am incercat dar n-am cu cine.
S-auzim de bine separat.
DAVA
rank
....
Daca la comunisti , valorile fugeau sau ajungeau ingineri pricipali , tot era ceva, ca macar aveau posibilitatea sa apara, si apareau multi , chiar de la tara sau din varful muntelui. .Astazi , e aproape imposibil sa mai apara , sau daca chiar mai apare cate o exceptie ,are toate sansele sa fie somer sau sa culeaga capsuni pe undeva.Singurele valori romanesti se nasc in strainatate , numarati pe degete , fiind copii de exceptie si norocosi , cu parinti care au avut sansa sa-si trimita copii afara.Multi copii , cu caliatati exceptionale nu mai au nici o sansa , este aproape exclus ca un copil sarac din mediul rural sa mai poata deveni o valoare.Astazi , valorile sunt pierdute , inainte sa apara.Nu ma pot abtine sa-ti spun ca astazi politrucii sunt mult mai numerosi si mai hulpavi decat atunci , iar securitatea e mult mai bagacioasa decat in trecut.E adevarat ,ca astazi ne putem injura conducatorii , dar acestora li se rupe .
rank
e singura postare pentru care ti-am dat 2x5 puncte
in rest,ai grija sa nu inmultesti mere cu pere ca de atata avant revolutionar gresesti ordinul de marime.
janvaljean
rank
Toata stima pentru comentariile lui @ mcquin,@ dac67,@ Tezeus,@ vall
@ kott,@ Constant,@ maxwell,@ 4lea,@ brumburak,@ bursucul, @Dyana.Despre @DAVA va garantez ca ori lucreaza la RMGC,ori este platit de ei sa posteze chestii ,,asa-zis tehnice'' pentru a incerca sa ne bage-n ceata.
DAVA
rank
....
Prietene , tu .nu ai caderea sa apreciezi nimic.Nu am nici cea mai mica tangenta cu RMGC , esti cata sa punem un pariu ?
Foxtrot
rank
Bazaconii de la IGR si AR
Am citit atent " studiile" de la IGR si AR. Numai afirmatii fara cap si coada so fara nici o dovada stiintifica. Nimeni nu-si asuma aceste "mizerii " si "boborul" le ia de bune. Demonstratii fratilor pina se alege praful de tot si inapoierea Romaniei va dura inca 500 de ani.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor