Invitatii Ziare.com: Raul Muresan: Legea marii tradari nationale - Rosia Montana

Joi, 05 Septembrie 2013, ora 16:16
7030 citiri
Invitatii Ziare.com: Raul Muresan: Legea marii tradari nationale - Rosia Montana

In caz ca nu stiati, o corporatie miniera a cumparat statul roman! O spun la modul foarte serios, fara nicio gluma: cetateni ai acestei tari, nu mai aveti stat! El apartine Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), nu voua.

Am asteptat pana acum publicarea oficiala a proiectului de "lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana" pentru a fi sigur ca nu am visat sau halucinat atunci cand am vazut acest proiect de lege pe surse. Din pacate, varianta trimisa spre Parlament este, dupa parerea mea, cel mai mare act de nedreptate si hotie dupa nationalizarea pamanturilor realizata de comunisti in secolul trecut.

Un proiect croit pe masura RMGC

Varianta initiala a proiectului a fost scrisa de senatorii Toni Grebla si Ion Ruset, care au si reusit sa treaca prin Senat un proiect de lege de modificare a Legii Minelor 85/2003, dar care, la presiunea opiniei publice, a ramas blocat la Camera Deputatilor.

Rosia Montana si legea marii exproprieri nationale (Opinii)

Grebla insista atunci ca proiectul nu era cu dedicatie pentru RMGC insa iata ca noul proiect de lege, aprobat de Guvernul Ponta la sfarsitul lunii august, este varianta modificata si chiar mai agresiva a aceleiasi incercari de subjugare a statului roman de catre RMGC. Prin elaborarea unei legi speciale care face derogare de la legile statului si incalca Constitutia Romaniei, Guvernul nu a facut decat sa confirme cat de ilegal este acest proiect, care nu va putea fi realizat niciodata intr-o tara cu legi normale.

Ma voi opri in continuare doar asupra catorva articole din acest proiect aberant, insa aproape toate sunt o infamie, de la cap la coada. Proiectul de lege, acordul cu RMGC si expunerea de motive se gasesc integral pe site-ul Romania Curata.

"Art. 3. - Exploatarea minereurilor auro-argentifere propusa de Societatea comerciala 'Rosia Montana Gold Corporation' - S.A. [...] se supune regimului juridic instituit de Legea minelor nr. 85/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si prevederilor prezentei legi si este de utilitate publica si de interes public national deosebit".

Cu alte cuvinte, legea declara ca un proiect privat (Gabriel Resources va detine cel putin 75% din proiect, chiar si dupa renegocierea participatiei statului convenita prin acordul anexat legii propuse) este de interes national deosebit si de utilitate publica.

Este cea mai mare aberatie posibila. Nicaieri in lume, nici macar in Africa, un proiect privat nu poate fi declarat de utilitate publica!

RMGC avea nevoie ca proiectul sa fie declarat de utilitate publica deoarece in Rosia Montana sunt peste 100 de familii care se impotrivesc proiectului de mai bine de 15 ani si care nu vor sa-si abandoneze casele stramosesti. Acestia pot fi acum expropriati, cu forta, datorita declararii proiectului ca fiind de utilitate publica.

Practic, aprobarea acestei legi ar deschide Cutia Pandorei: oricand o corporatie doreste sa faca un proiect peste casa si pamanturile tale, ii mituieste pe politicieni care declara proiectul de utilitate publica si ramai in strada. Fara drept de apel!

Pagina 7, Art. 6^2 alin. " (2) Pentru exproprierea imobilelor necesare realizarii proiectelor miniere prevazute la alin. (1), expropriator este Statul roman, reprezentat de Ministerul Economiei, actionand prin titularii licentelor de exploatare, la solicitarea acestora. Procedura si obligatiile [...] vor fi efectuate de Statul roman, reprezentat de Ministerul Economiei, actionand prin titularii licentelor de exploatare".

Acest alineat este, cred, fara precedent in lumea civilizata.

El stipuleaza ca desi statul roman expropriaza, procedura efectiva de expropriere este realizata de titularul licentei de exploatare, adica de RMGC!

Asadar, daca nu vrei sa iti parasesti casa, in loc sa vina politia sau jandarmeria sa te scoata cu forta, vor veni trupele paramilitare ale companiei miniere! RMGC devine reprezentantul de facto al statului in procedura de expropriere. Si asta, cu legea in mana!

Pagina 7, Art. 6^2 alin. " (4) Aplicarea procedurii de expropriere a imobilelor din cadrul perimetrului proiectelor miniere, reglementata de Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, necesara realizarii unor obiective de interes national, judetean si local, cu modificarile si completarile ulterioare, se va face fara a fi necesara aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenti proiectelor miniere respective".

Adica, exproprierea poate fi realizata inainte ca proiectul sa fie avizat iar indicatorii tehnico-economici aprobati?! Hai sa-i dam afara pe oameni de pe proprietatile lor, iar apoi sa vedem cum facem ca proiectul sa fie aprobat?

Pagina 7, Art. 6^2 alin. " (5) Declansarea procedurii de expropriere a imobilelor din cadrul perimetrelor proiectelor miniere prevazute la alin. (1) se aproba prin hotarare a Guvernului, in termen de 30 de zile de la depunerea de catre titularul licentei de exploatare a unei cereri..."

Guvernul este asadar OBLIGAT de lege sa aprobe declansarea procedurii de expropriere in maxim 30 de zile dupa ce RMGC depune o cerere in acest sens!

Adica, Guvernul Romaniei devine marioneta companiei miniere, raspunde la comenzi in termen de maxim 30 de zile. Parca-l aud pe Victor Ponta raspunzand unui telefon de la directorul RMGC, Dragos Tanase: "Am inteles sa traiti! Imediat sefu', imediat rezolvam!"

Art. 4, punctul 9. "In cazul in care, dupa emiterea avizelor, acordurilor sau autorizatiilor [...], intervin elemente noi sau se modifica conditiile care au stat la baza emiterii avizelor, acordurilor sau autorizatiilor respective, inclusiv ca urmare a invalidarii vreunui act premergator sau a unei proceduri desfasurate in vederea emiterii actelor de reglementare respective, se mandateaza autoritatile competente sa emita noi avize, acorduri sau autorizatii sau le vor revizui pe cele existente, dupa cum urmeaza: a) indeplinirea procedurilor necesare si emiterea avizelor, acordurilor sau autorizatiilor respective, conform legislatiei specifice in vigoare, se va realiza in termen de maxim 30 de zile de la depunerea documentatiei modificate de catre Titularul Licentei de exploatare..."

Acest punct consfinteste pe deplin disolutia statului de drept.

Textul legii stipuleaza ca daca un act sau aviz a fost invalidat, anulat in instanta, statul este OBLIGAT sa emita un alt aviz in termen de maxim 30 de zile de la depunerea documentatiei de catre RMGC. Ca sa inteleaga toata lumea, aceasta inseamna ca autoritatile statului trebuie sa se execute in termen de maxim 30 de zile pentru a inlocui un act invalidat definitiv si irevocabil in justitie.

Mai departe, proiectul de lege este absolut mizerabil. Astfel, ingenuncheaza statul roman in favoarea RMGC si ii confera acestuia din urma puteri deasupra legii. RMGC va putea dispune dupa bunul plac de toate imobilele din proprietatea statului, de pasuni, de paduri, de domeniul public, s.a.m.d.

Apare in lege de nu mai putin de 9 ori cuvantul "derogare", practic RMGC scurtcircuitand toate legile existente de protectie a mediului, patrimoniului, legile administrative, fiscale, s.a.m.d.

In plus, pe tot parcursul legii apar termene halucinante de genul "maxim 30 zile", statul fiind servitorul corporatiei si trebuind sa o deserveasca in termene care nu permit nici macar informarea sau dezbaterea publica.

Ministerul Justitiei da aviz negativ

Nu intamplator, Ministerul Justitiei a refuzat sa se manjeasca cu acest proiect si a atras atentia ca el este profund neconstitutional.

Astfel, in data de 13 august, ministerul a dat un aviz negativ proiectului de lege, trimitand un raport care practic desfinteaza legea ministrului Dan Sova, initiatorul principal si sustinatorul acestei aberatii fara margini.

Si mai halucinanta este lista initiatorilor acestui proiect de lege abominabil: pe langa Dan Sova, este vorba de ministrul Mediului Rovana Plumb, ministrul Culturii Daniel Barbu si presedintele ANRM Gheorghe Dutu.

Adica tocmai cei care aveau datoria sa apere mediul, patrimoniul si resursele minerale de la Rosia Montana.

Daca Ponta se incapataneaza sa lase aceasta lege in Parlament, ultima baricada in calea adoptarii ei sunt alesii nostri. Fiecare dintre noi ar trebui sa isi contacteze deputatii si senatorii din colegiu pentru a-i convinge sa nu voteze aceasta lege, toate informatiile necesare putand fi gasite pe site-ul rosiamontana.org.

Acum ori niciodata sa aratam tuturor ca nu suntem o tara in genunchi

De la declansarea protestelor pentru Rosia Montana, oameni de toate varstele s-au mobilizat in peste 25 de orase din tara si in zeci de orase din intreaga lume. Protestele au ajuns chiar si la Kathmandu, in Nepal!

Haideti cu totii sa ne luam tara si demnitatea inapoi Iesiti in strada, in fiecare zi daca puteti, sau macar duminica 8 septembrie, cand, incepand de la ora 17, in toata tara vom arata politicienilor ca suntem multi si ca rabdarea noastra s-a terminat!

Dr. Raul C. Muresan

Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice, Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie

Cluj-Napoca, Romania

Presedintele Alburnus Maior, Eugen David, multumind protestatarilor din intreaga lume.

Sursa: Alburnus Maior

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#lege Rosia Montana, #proteste Rosia Montana, #Raul Muresan Rosia Montana, #Rosia Montana guvern Ponta , #Gold Corporation