Mai multe ONG-uri ii cer lui Basescu sa isi retraga declaratiile despre Rosia Montana

Joi, 25 August 2011, ora 11:55
996 citiri
Mai multe ONG-uri ii cer lui Basescu sa isi retraga declaratiile despre Rosia Montana
Foto: Arhiva

Circa 30 de organizatii non-guvernamentale de mediu ii cer presedintelui Traian Basescu sa isi retraga declaratiile cu privire la sustinerea pe care o acorda proiectului Rosia Montana, considerand ca acestea sunt "presiuni inadmisibile" asupra factorilor de decizie.

"Consideram aceste noi declaratii ale presedintelui Romaniei, de sustinere deschisa a controversatului si, deocamdata, ipoteticului, proiect minier de la Rosia Montana, ca fiind inacceptabile, in conditiile in care proiectul este foarte controversat si contestat din multiple puncte de vedere, iar analiza din punctul de vedere al protectiei mediului, conform legii, nu s-a realizat inca, ci este in curs. Apreciem ca asemenea declaratii sunt presiuni inadmisibile asupra autoritatilor abilitate sa ia o decizie privind aprobarea/ respingerea proiectului, avand in vedere statutul politic si administrativ-constitutional al autorului lor.

Solicitam presedintelui Romaniei sa isi retraga respectivele declaratii si apelam la domnia sa sa se abtina pe viitor de la orice noi declaratii publice favorabile proiectului, cat timp ocupa aceasta functie de demnitate publica si autoritatile abilitate nu au adoptat decizii cu caracter definitiv si forta juridica in privinta acceptabilitatii legale a acestui proiect", se arata intr-o declaratie comuna semnata de ONG-uri si citata de Mediafax.

Organizatiile semnatare ale declaratiei comune - majoritatea membre in Coalitia pentru Mediu (CMR) - au sustinut ca au luat act "cu mare ingrijorare de recentele declaratii ale presedintelui Romaniei, de sustinere a proiectului minier Rosia Montana, si de declarare a acestuia ca fiind necesar si oportun pentru Romania" si ca sunt preocupate de "efectele negative certe sau potentiale pe care proiectul minier Rosia Montana le va avea asupra mediului natural in caz ca ar fi pus in practica".

Reprezentantii ONG-urilor de mediu l-au acuzat pe presedintele Traian Basescu ca "se contrazice si isi incalca propriile promisiuni din campania electorala, cand a promis expres ca va lasa specialistii sa decida si ca nu va face presiuni politice pe tema proiectului minier Rosia Montana".

"Declarandu-si sprijinul pentru acest controversat proiect minier, presedintele Romaniei ignora concluziile si incalca recomandarile nu doar ale Academiei Romane, Parlamentului European si altor numeroase institutii si organizatii interne si internationale, ci chiar concluziile oficiale ale comisiei prezidentiale numite chiar de domnia sa", se subliniaza in declaratia comuna.

Documentul este semnat de reprezentantii a 27 de ONG-uri de mediu din Cluj-Napoca, Braila, Fagaras, Brasov, Miercurea Ciuc, Bucuresti, Oradea, Resita, Iasi, Sighisoara si Rosia Montana, dar lista de semnaturi este deschisa.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Traian Basescu Rosia Montana, #Rosia Montana exploatare , #Gold Corporation