Minciuni in comisia Rosia Montana - Director din Ministerul Mediului, anchetat?

Marti, 08 Octombrie 2013, ora 14:26
6553 citiri
Minciuni in comisia Rosia Montana - Director din Ministerul Mediului, anchetat?
Foto: TVR

Octavian Patrascu (foto stanga), director in Ministerul Mediului, este acuzat ca i-a mintit pe parlamentari atunci cand a prezentat la audierile din comisia Rosia Montana informatii continute intr-un document al Institutului Geologic Roman (IGR) care "a fost cosmetizat" in favoarea companiei RMGC in 2011 si care nu mai este de actualitate.

Acuzatiile sunt lansate de directorul IGR, Stefan Marincea, care mai spune ca Patrascu stia ca nu spune adevarul, pentru ca, dupa 2011, Institutul a revenit si a prezentat adevarul in doua rapoarte transmise Comisiei de Analiza Tehnica din Ministerul Mediului, scriu jurnalistii de la Centrul de Investigatii Media.

Mai exact, Octavian Patrascu, directorul care a insotit-o pe Rovana Plumb, ministrul Mediului, la audierile din comisia Rosia Montana, a declarat, conform stenogramei de pe site-ul comisiei, ca iazul de decantare propus de RMGC este o constructie sigura. El a argumentat spunand ca subsolul zonei a fost investigat, in 2011, prin foraje geotehnice care au aratat ca actuala componenta a solului da siguranta constructiei.

Octavian Patrascu, directorul Directiei de Evaluare Impact si Controlul Poluarii in Ministerul Mediului, a mai sustinut in fata parlamentarilor ca IGR si-a dat acordul privind siguranta constructiei.

Afirmatiile sale vin insa in contradictie cu punctul de vedere oficial remis saptamana trecuta comisiei parlamentare de Institutul Geologic. In document, specialistii institutiei critica dur atat solutia tehnica de cianurare integrala a minereului, cat si proiectul iazului de decantare.

Institutul Geologic desfiinteaza proiectul RGMC: Cianurarea integrala a minereului, exclusa din start

RMGC: Tehnologia propusa pentru Rosia Montana e unica metoda sigura, testata de experti

Prof.dr. Stefan Marincea, directorul IGR, a declarat pentru Centrul de Investigatii Media ca, in 2011, o echipa de geologi a facut doua foraje la Rosia Montana pentru a determina compozitia solului, insa forajele au vizat exclusiv zona in care va fi construit barajul, ele nefiind relevante pentru intreaga suprafata propusa a iazului de decantare, de 360 de hectare.

"Raportul intocmit de colegii mei a fost modificat, au fost eliminate din el anumite pasaje continand detalii nefavorabile proiectului, dupa care a fost inaintat Comitetului de Analiza Tehnica din Ministerul Mediului sub forma unei scrisori din partea domnului Grigorescu (Stefan Grigorescu, director IGR in 2011 - n.red.), in care erau retinute exclusiv elementele favorabile proiectului", a declarat Marincea pentru Centrul de Investigatii Media.

Ulterior insa, IGR a trimis alte doua documente catre minister, in care informatiile au fost corectate si puse in acord cu realitatea.

"Nu stiu din care motiv domnul director Patrascu insista sa citeze dintr-un document pe care Institutul l-a retras si in legatura cu care a prezentat dovezi ca a fost cosmetizat pentru a favoriza compania miniera", a mai spus Marincea, refuzand sa dea mai multe detalii cu privire la aceasta "cosmetizare" pe motiv ca trebuie respectata "confidentialitatea impusa de o ancheta penala".

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a prezentat joi, 22 februarie, un grafic prin care a arătat cât au scăzut pierderile din rețeaua de termoficare în mandatul lui. Potrivit edilului,...
De ce lista comună PNL-PSD la europarlamentare sfidează logica. Politolog: ”De ceva vreme, doctrinele în România nu mai au nicio relevanță”
De ce lista comună PNL-PSD la europarlamentare sfidează logica. Politolog: ”De ceva vreme, doctrinele în România nu mai au nicio relevanță”
PSD și PNL au bătut palma miercuri, 21 februarie, pentru listele comune de candidați la alegerile europarlamentare. Tot miercuri au anunțat și comasarea europarlamentarelor cu alegerile...
#director ancheta Rosia Montana, #raport Institutul Geologic Rosia Montana, #audieri comisie Rosia Montana , #Gold Corporation