Ministrul Culturii vine cu precizari in scandalul Rosia Montana: Nu retragem dosarul, il amanam

Joi, 28 Iunie 2018, ora 15:48
5626 citiri
Ministrul Culturii vine cu precizari in scandalul Rosia Montana: Nu retragem dosarul, il amanam

Ministrul Culturii, George Ivascu, vine cu precizari, joi, dupa sedinta CSAT de miercuri, in urma careia s-a decis ca problematica Rosiei Montane sa fie in continuare gestionata de catre Guvern.

Ivascu spune, potrivit unui comunicat remis joi Ziare.com, ca "Guvernul Romaniei lupta pentru protejarea intereselor financiare ale statului roman in speta Rosia Montana" si ca Executivul nu a solicitat retragerea dosarului, ci amanarea acestuia, pentru ca tara noastra risca sa piarda peste 4 miliarde de dolari.

Amintim ca recent au aparut in spatiul public informatii potrivit carora ministrul Culturii a solicitat retragerea dosarului privind includerea Rosiei Montane in Patrimoniul UNESCO, fapt ce a declansat un val de reactii negative, inclusiv proteste.

Citeste si Petitie si protest dupa ce Guvernul Dancila a stopat procedura de includere a Rosiei Montane in UNESCO

"Guvernul Romaniei, prin Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, ramane responsabil in problematica de securitate nationala cu privire la Rosia Montana si propune solutia rationala: amanarea cererii de includere a Peisajului Cultural Minier de la Rosia Montana in lista Patrimoniului Mondial Unesco, pana la finalizarea procesului de la Curtea de Arbitraj de la Washington", se arata in documentul citat.

George Ivascu mai afirma ca Romania poate pierde 4,37 miliarde de dolari si, de aceea, a fost solicitata amanarea analizarii dosarului depus la UNESCO.

"Tinand cont de aspectele patrimoniale sensibile in cauza ICSID (dosarul ARB/15/31), unde Romania poate pierde suma de 4,37 miliarde de dolari, Guvernul Romaniei a solicitat amanarea analizarii dosarului depus la UNESCO pana la solutionarea litigiului de la Curtea de Arbitraj de la Washington, in vederea protejarii patrimoniului national si a intereselor financiare ale statului roman.

Nu suntem dispusi sa platim din buzunarul cetateanului cele 4 miliarde de dolari care se pot pierde in urma litigiului mai sus mentionat. Asadar, Guvernul Romaniei NU SOLICITA RETRAGEREA dosarului, ci AMANAREA acestuia pana la solutionarea litigiului in dosarul de arbitraj nr. ARB/ 15/ 31 - Rosia Montana, pentru care in data de 22 februarie 2018, casa de avocatura care reprezinta statul roman a depus apararea la Curtea de Arbitraj de la Washington.

Acest subiect trebuie scos din paradigma propagandistica si tratat de catre toti decidentii statului roman ca pe o prioritate de securitate nationala", a explicat ministrul Culturii.

El a mai precizat ca o decizie in acest sens trebuia luata in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) de miercuri, insa problematica va fi inclusa pe ordinea de zi a sedintei Comitetului Patrimoniului Mondial ce are loc la Manama, in Bahrain.

"Facem precizarea ca includerea Peisajului Cultural Minier de la Rosia Montana in lista Patrimoniului Mondial se afla pe ordinea de zi a sedintei Comitetului Patrimoniului Mondial ce are loc la Manama, in Bahrain, in perioada 24 iunie - 4 iulie, urmand ca o decizie sa fie transmisa ulterior tarii noastre.

Romania este reprezentata de secretarul de stat responsabil din cadrul Ministerului Culturii, acesta avand mandatul de a prezenta pozitia de amanare a includerii Peisajului Cultural Minier de la Rosia Montana in lista Patrimoniului Mondial pana la finalizarea procesului de la Washington", mai arata sursa citata.

Citeste si Mesajul lui Iohannis dupa sedinta CSAT, unde s-a discutat despre militarii trimisi peste hotare si Rosia Montana

Citeste si:
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, reafirmă că alături de colegii săi este dispus la dialog cu PNL, însă consideră "de neconceput" ca liberalii sau chiar "o ţară să se sacrifice pentru o...
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
Partidul Naţional Liberal va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi. Potrivit...
Sursa: Ziare.com