ONG-urile de mediu intervin in procesul Rosia Montana de la Washington: Arata cum au fost incalcate drepturile omului

Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 14:37
4155 citiri
ONG-urile de mediu intervin in procesul Rosia Montana de la Washington: Arata cum au fost incalcate drepturile omului

Mai multe organizatii componente ale Campaniei "Salvati Rosia Montana" au depus o cerere de interventie in procesul de arbitraj deschis de Gabriel Resources impotriva statului roman, in care sunt prezentate "noi date si perspective referitoare la incalcarile drepturilor omului".

Cererea, depusa pe 2 noiembrie, prezinta punctele de vedere ale comunitatii in procesul de arbitraj de la Centrul International pentru Solutionarea Disputelor legate de Investitii (International Center for the Settlement of Investment Disputes, ICSID), din cadrul Bancii Mondiale, potrivit unui comunicat transmis.

"In aceasta solicitare amicus curiae, echipa juridica prezinta noi date si perspective referitoare la incalcarile drepturilor omului, pe care le-au suferit membrii comunitatii care s-au opus planurilor de constructie a celei mai mari exploatari aurifere in cariera deschisa din Europa.

De asemenea, solicitarea prezinta in detaliu efectele devastatoare asupra comunitatii locale pe care le-a avut proiectul minier al companiei miniere, firma canadiano-britanica Gabriel Resources. (...) In incercarea sa de relocare a comunitatii locale, compania a incalcat numeroase principii internationale de drepturile omului. Daca ar fi fost realizata, exploatarea miniera ar fi nivelat patru munti, ar fi distrus vestigii arheologice si ar fi folosit mii de tone de cianura", se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, pentru ca nu a reusit sa deschida exploatarea miniera, compania incearca acum sa obtina suma de 4 miliarde de dolari, pe baza ISDS - mecanismul de solutionare a disputelor dintre investitor si stat - prevazut in tratatele de investitii semnate de Romania cu Canada si Marea Britanie.

"Atat statul, cat si compania si-au depus argumentatiile la Tribunalul ICSID, dar niciuna dintre acestea nu ia in considerare perspectiva si experienta comunitatilor locale. Solicitarea amicus curiae explica modul in care compania a incalcat legislatia din Romania si din UE si, de aceea, nu ar trebui sa fie protejata de dreptul investitiilor internationale", se precizeaza in comunicat.

In numele Asociatiei Alburnus Maior din Rosia Montana, al Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) si al Greenpeace Romania, solicitarea amicus curiae a fost depusa de avocati ai societatii civile de la Centrul pentru Drept International de Mediu (Center for International Environmental Law, CIEL), Client Earth si Centrul European pentru Drepturi Constitutionale si Drepturile Omului (European Center for Constitutional and Human Rights, ECCHR).

"Cand Tribunalul va dezbate acest dosar, va trebui sa cantareasca si perspectivele unice si vitale ale celor care se afla in centrul acestei dispute: localnicii din Rosia Montana. Solicitarea noastra amicus curiae afirma fara echivoc ca Gabriel Resources n-a avut niciodata dreptul de exploatare miniera in Rosia Montana si astfel nu a avut niciodata asteptari legitime de a incepe exploatarea. Compania nu ar trebui sa se foloseasca de arbitrajul de investitii pentru a se sustrage aplicarii legitime a legislatiei nationale", a declarat Erika Lennon, avocat principal la CIEL.

Audierile sunt programate pentru decembrie 2019.

Citeste si:
AUR câștigă teren în fieful lui Gheorghe Flutur. Primar liberal: ”A instaurat dictatura în întreg judeţul Suceava şi orice funcţie este ocupată cu şpagă”
AUR câștigă teren în fieful lui Gheorghe Flutur. Primar liberal: ”A instaurat dictatura în întreg judeţul Suceava şi orice funcţie este ocupată cu şpagă”
Primarul liberal al comunei sucevene Bosanci, Neculai Miron, a semnat pe listele AUR pentru demitere preşedintelui Klaus Iohannis. Gestul edilului este însoţit de critici la adresa şefului...
USR, despre faptul că fostul ministru Cristian Ghinea ar primi bani pentru monitorizarea PNRR: „Fake news promovat de PSD”
USR, despre faptul că fostul ministru Cristian Ghinea ar primi bani pentru monitorizarea PNRR: „Fake news promovat de PSD”
USR respinge afirmaţiile conform cărora fostul ministru al Investiţiilor de Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, ar fi plătit pentru a realiza monitorizarea modului în care este implementat...