Parlamentul a decis - Face comisie speciala pe Rosia Montana. Ce se intampla cu avizele comisiilor?

Marti, 17 Septembrie 2013, ora 15:44
3589 citiri
Parlamentul a decis - Face comisie speciala pe Rosia Montana. Ce se intampla cu avizele comisiilor?
Foto: Digi24

Birourile Permanente reunite al Camerei Deputatilor si Senatului au decis, marti, constituirea comisiei speciale care se va ocupa de proiectul de lege ce prevede exploatarea aurului la Rosia Montana. Decizia a fost luata in ciuda solicitarii de retragere a proiectului adresata de presedintele Traian Basescu.

Vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) a anuntat formarea comisiei speciale, care va avea 21 de membri si termene bine stabilite.

Plenul reunit al Parlamentului, care se intruneste la ora 16, va decide prin vot formarea comisiei, componenta ei si termenele aferente adoptarii proiectului.

Conducerea celor doua camere a aprobat si va propune ca pana la 1 octombrie vor putea fi depuse amandamente la proiectul de lege din partea senatorilor si deputatilor, la secretariatul general. Pana la 20 octombrie va fi elaborat raportul, iar luni, 21 octombrie, el va intra in dezbaterea primei camere sesizate, respectiv Senatul. La 1 noiembrie este planificat ca legea sa intre in dezbaterea celei de a doua camere parlamentare, Camera Deputatilor, care este decizionala, a declarat senatorul PSD.

Intrebat de jurnalisti daca PDL va avea membri in aceasta comisie, Cristian Dumitrescu a raspuns "Absolut, se aplica algoritmul", in conditiile in care liderul PDL Vasile Blaga declarase ca partidul sau nu va participa la constituirea acestei comisii.

Cristian Dumitrescu a mai precizat ca hotararea a primit doar 2 voturi impotriva si 2 abtineri. El a refuzat sa spuna cine s-a opus infiintarii comisiei, sustinand ca nu a fost "foarte atent".

Totodata, senatorul PSD a explicat ca procedura de urgenta in care s-a dezbatut pana acum legea Rosia Montana se intrerupe. El a sustinut ca in acest moment proiectul este in faza in care "au fost sesizate comisiile, nu a fost dezbatut raportul", prin urmare proiectul de lege "ramane in faza in care este".

Daca va exista, raportul comisiei speciale comune, infiintata astazi, va merge la comisiile Senatului, pentru a fi din nou dezbatut, a mai explicat el.

Intrebat de un jurnalist ce rost mai are raportul comisiei speciale, cata vreme el intra dupa aia in comisiile de specialitate, unde va cunoaste modificari, vicepresedintele Senatului a explicat: "Se prezinta ca o foarte clara necesitate - e o nevoie de a adauga un plus de dezbatere".

Guvernul Ponta a adoptat in 21 august proiectul de lege care prevede demararea exploatarii aurului la Rosia Montana. Dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat ca nu il va vota in calitatea sa de deputat, liderul PNL, senatorul Crin Antonescu, a declarat public ca se opune acestui proiect si PNL nu il va vota. Luat prin surprindere, Victor Ponta a decis imediat, impreuna cu Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, ca proiectul de lege sa intre in procedura de urgenta si sa fie respins de Parlament.

Dupa o consultare in USL, Crin Antonescu a anuntat ca se va constitui totusi o comisie parlamentara speciala care sa se ocupe de acest proiect. Intre timp, comisiile Juridica si de Administratie ale Senatului respinsesera in unanimitate proiectul de lege initiat de ministrul Dan Sova si adoptat in guvern.

Luni seara, presedintele Traian Basescu a cerut premierului Ponta sa retraga proiectul de lege din Parlament, semnalandu-i faptul ca incalca Constitutia, precum si tensiunile majore generate in societate de prevederile acestui proiect.

Din 1 septembrie, zilnic, in tara dar si in multe alte colturi ale lumii au loc proteste fata de proiectul de lege adoptat de Guvernul Ponta pe tema Rosia Montana. Duminica seara, la Piata Universitatii din Capitala s-au strans peste 15.000 de oameni care au cerut retragerea proiectului din parlament.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#comisie speciala Rosia Montana, #lege Rosia Montana parlament , #Gold Corporation