Petitie adresata premierului Ponta: Asumati-va public pozitia fata de Rosia Montana!

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 15:36
4403 citiri
Petitie adresata premierului Ponta: Asumati-va public pozitia fata de Rosia Montana!
Foto: rosiamontana.net

In prag de campanie electorala, organizatiile si membrii societatii civile grupati sub numele "Salvati Rosia Montana" ii reamintesc lui Victor Ponta ca inainte de a ajunge la guvernare s-a manifestat declarativ impotriva demararii proiectului de minerit de la Rosia Montana si ii cer sa isi precizeze public si pozitia actuala.

"Autoritatile romane sunt in curs de evaluare si avizare a numeroase proiecte de exploatare a aurului si argintului, cele mai cunoscute fiind cel de la Rosia Montana si Certej. Datele arata ca, in urmatorii ani, nu mai putin de 12 astfel de proiecte miniere ar urma sa fie supuse aprobarii pe teritoriul Romaniei.

In ultimele luni, dumneavoastra sau alti membri ai Guvernului v-ati manifestat la nivel declarativ impotriva realizarii proiectului de minerit de la Rosia Montana. Cu toate acestea, nu am asistat pana la momentul de fata la nicio actiune concreta care sa transeze unele aspecte esentiale in avizarea unor proiecte miniere si in privinta carora ati fost sesizat in numeroase randuri de societatea civila si comunitatea stiintifica", se arata intr-o petitie publicata pe site-ul rosiamontana.net si semnata pana acum de peste 3.500 de persoane.

In solicitarea adresata premierului Ponta se mai cere publicarea strategiei Romaniei privind zacamintele sale aurifere, adoptarea unei strategii privind consultarea publicului chiar din etapa de acordare a licentelor de explorare sau exploatare si declararea pozitiei autoritatilor romane cu privire la utilizarea cianurii in minerit.

De asemenea, se mai solicita respectarea procedurilor legale de avizare a unui proiect minier si, implicit, a sentintelor judecatoresti pronuntate care invalideaza acte administrative ce stau la baza evaluarii impactului de mediu.

"In cazul Rosia Montana, printr-o decizie judecatoresca irevocabila, au fost anulate planurile de urbanism aferente exploatarii miniere pe baza de cianuri propuse, ceea ce reprezinta un impediment juridic major pentru continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.

Acest aspect a fost confirmat printr-un audit juridic realizat pentru Ministerul Mediului. Cu toate acestea, nici pana la momentul de fata Ministrul Mediului, doamna Rovana Plumb, nu a luat nicio masura pentru implementarea concluziilor acestui audit", se mai arata in documentul citat.

Alte solicitari adresate premierului se refera la intarirea responsabilizarii companiilor miniere in ceea ce priveste asigurarile financiare in eventualitatea producerii unor accidente majore cu impact asupra mediului precum, dar si asumarea responsabilitatii de catre statul roman a ecologizarii amplasamentelor vechilor mine de stat si asigurarea reconversiei economice si sociale a zonelor respective.

In plus, guvernantilor li se cere sa ia masurile necesare pentru prevenirea oricarui impact negativ asupra monumentelor istorice clasate sau asupra ariilor naturale protejate si, nu in ultimul rand, prevenirea oricaror incalcari ale drepturilor la proprietate, viata privata si mediu curat ale cetatenilor din zonele potential afectate de demararea de activitati miniere.

In incheierea petitiei i se solicita inca o data premierului Ponta sa faca publica pozitia Guvernului fata de cele prezentate, mai ales ca suntem in prag de campanie electorala, iar subiectul vizeaza intreaga opinie publica.

Petitia face parte dintr-o campanie dedicata opririi proiectelor miniere cu cianuri din Romania, in care s-a inscris si actiunea de afise MindBomb - "Vrem un vot fara cianura!", care atrage atentia opiniei publice privitor la pericolele iminente ce planeaza asupra naturii si mediului in Romania, dar si la demagogia si minciuna Guvernului, a politicienilor romani in general, in prag de alegeri.

Pentru a atentiona asupra acestor aspecte, mii de afise MindBomb au fost lipite in noaptea de 30 spre 31 octombrie 2012 pe strazile a zeci de orase si comune din Romania, printre care: Arad, Abrud, Alba-Iulia, Baia Mare, Bucuresti, Brasov, Bacau, Bistrita, Braila, Campeni, Constanta, Cluj, Craiova, Dej, Deva, Focsani, Huedin, Iasi, Ludus, Medgidia, Medias, Oradea, Ploiesti, Pitesti, Ramnicu Valcea, Resita, Rosia Montana, Sibiu, Suceava, Targu Mures, Targoviste, Timisoara, Turda, Satu Mare, Valea Ariesului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#petitie Ponta Rosia Montana, #petitie Vot fara cianura, #petitie alegeri Rosia Montana , #Gold Corporation