Guvernul pretinde ca dosarul Rosia Montana a fost depus ilegal la UNESCO, ca sa poata pune mana pe aurul de acolo

Sambata, 02 Septembrie 2017, ora 11:47
29342 citiri
Guvernul pretinde ca dosarul Rosia Montana a fost depus ilegal la UNESCO, ca sa poata pune mana pe aurul de acolo

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat, sambata, la Mamaia, ca dosarul Rosia Montana a fost depus "ilegal" la UNESCO, el acuzand faptul ca exista vicii de procedura legate de faptul ca nu a fost aprobat de premierul Ciolos sau de Guvern, ci a fost trimis de un ministru.

"Vreau sa va informez ca dosarul a fost depus ilegal, cum stiti cu totii. Deci nu a fost aprobat de premierul Ciolos, nici de Guvernul Romaniei, ci a fost trimis de catre unul dintre ministri. Deci din acest punct de vedere exista niste vicii de procedura", a spus Melescanu.

El a aratat ca Romania are in acest moment o "mare problema" cauzata de litigiul in care se afla.

"Stiu ca pentru moment avem o mare problema din cauza faptului ca statul roman este dat in judecata de catre compania care detine actiunile la Rosia Montana si ceea ce se cere ca dauna e o suma destul de importanta", a spus Melescanu.

Intrebat daca se poate retrage dosarul de la UNESCO, Melescanu a raspuns: "Trebuie sa vedem cu adevarat ce anume trebuie protejat in zona Rosia Montana. In acea zona oamenii traiesc de pe urma mineritului. Trebuie imbinata o politica de pastrare a patrimoniului, fara exagerari, si in acelasi timp care sa ne permita sa exploatam resursele. Trebuie sa gasim o solutie ca Romania sa nu plateasca daune".

Melescanu a mai spus ca subiectul Rosia Montana ar putea fi discutat in sedinta coalitiei de guvernare, care se reuneste in acest weekend la Mamaia.

Premierul Mihai Tudose a afirmat, marti seara, la Romania TV, ca exista posibilitatea ca Romania sa nu mai poata exploata resursele minerale din zona Rosia Montana, in cazul in care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie naturala protejata, procedura initiata de catre guvernul Ciolos.

"Poate il intrebati si pe domnul Ciolos de ce in ianuarie, inainte sa plece, toata zona a declarat-o arie protejata natural si a trimis hartiile pe la UNESCO. Adica nu mai sapi o gropita acolo nici sa sapi dupa rame, ca e arie protejata. De ce a facut-o, nu stiu", a spus Tudose.

Potrivit premierului, anularea la UNESCO a procedurii initiate de catre guvernul Ciolos este dificila. "E greu pana te accepta, dar dupa ce te-au acceptat, e aproape imposibil sa te retragi", a explicat Tudose.

"Vom incerca sa retragem, sa scriem ca nu ne mai mentinem punctul de vedere, punandu-ne intr-o situatie absolut ciudata fata de organele internationale de profil. Daca lucrurile raman definitive, s-a inchis. Acolo sunt zacamintele noastre. Putea sa o declare protejata pe la noi prin casa, iar noi o protejam, noi o deprotejam - puteam sa spunem ca acolo traieste ultima specie de libelula si apoi constatam ca libelula nu mai e si nu a lasat mostenitori. Nu cred in coincidente", a mai spus Mihai Tudose.

In replica, senatorul USR Vlad Alexandrescu a declarat, miercuri, ca asocierea, de catre premierului Mihai Tudose, a clasarii UNESCO cu imposibilitatea exploatarii aurifere la Rosia Montana reprezinta o minciuna, el apreciind ca acesta ar trebui poreclit "premierul libelula" din cauza declaratiilor sale.

El a precizat ca Rosia Montana a fost integrata in lista monumentelor istorice de categorie A din decembrie 2015, iar ulterior a fost inaintat acest dosar pe lista indicativa pentru UNESCO, dosarul fiind depus de Corina Suteu, in guvernarea Ciolos.

Citeste si:
Dan Vîlceanu: Parlamentarii PNL vor fi prezenți la sesiunea pentru învestirea Guvernului Cioloș, dar nu vor vota
Dan Vîlceanu: Parlamentarii PNL vor fi prezenți la sesiunea pentru învestirea Guvernului Cioloș, dar nu vor vota
Parlamentarii PNL vor participa miercuri, 20 octombrie, la votul din Parlament pentru Guvernul Cioloş, însă nu vor vota, potrivit unei decizii a Biroului Executiv, a anunţat secretarul general...
Dan Barna îl compară pe Cioloș cu Leonidas: „Cei 300 de la Sparta nu aveau nicio șansă dar faptul că au stat acolo şi au luptat pentru cetatea lor a făcut să fie respectaţi”
Dan Barna îl compară pe Cioloș cu Leonidas: „Cei 300 de la Sparta nu aveau nicio șansă dar faptul că au stat acolo şi au luptat pentru cetatea lor a făcut să fie respectaţi”
Fostul președinte USR Dan Barna a vorbit luni seara, 18 octombrie, despre șansele ca guvernul Cioloș să fie votat în Parlament. Acesta l-a comparat pe actualul lider al USR cu Leonidas și a...
Sursa: MEDIAFAX