Razvan Theodorescu: Ma pun chezas pentru patrimoniul de la Rosia Montana - Interviu

Duminica, 04 Septembrie 2011, ora 15:08
6963 citiri
Razvan Theodorescu: Ma pun chezas pentru patrimoniul de la Rosia Montana - Interviu

Academicianul Razvan Theodorescu, fost ministru al Culturii, spune ca problema exploatarii aurului la Rosia Montana este extrem de complexa, dar ea ar putea fi rezolvata daca adevaratii specialisti in economie, mediu, probleme sociale si de patrimoniu s-ar mobiliza si ar lua, in sfarsit, cateva decizii.

Proiectul minier de la Rosia Montana are sustinatori si opozanti extrem de puternici in randul politicienilor, dar nu numai. Reaprinderea dezbaterii de catre presedintele Traian Basescu a generat tot felul de reactii, unele exprimate raspicat, altele doar cu jumatate de gura (mai ales in randul celor de la care se asteapta luarea unor decizii si asumarea unor responsabilitati).

De exemplu, pe cat de hotarat a fost seful statului in a sustine grabirea inceperii exploatarii, pe atat de hotarat a fost si consilierul sau Peter Eckstein Kovacs sa sustina pozitia contrara, preferand chiar si sa isi prezinte demisia de la Cotroceni.

Eckstein Kovacs: UDMR sa nu devina un "partid-cianura", sa ramana "verde"!

Voci pro si contra sunt si in randurile Puterii, dar si in ale Opozitiei, iar argumentele par a fi, la prima vedere, cat se poate de pertinente in ambele tabere.

Macovei: Proiectul Rosia Montana trebuie oprit

Toni Grebla: Exploatarea la Rosia Montana trebuie incurajata, oamenii mor de foame acolo

Trei fosti ministri ai Mediului au prezentat recent pentru Ziare.com punctele lor de vedere, iar sub unele aspecte acestea s-au dovedit convergente, desi in multe altele nu.

Despre Rosia Montana si speculatiile pe bursa, cu un fost ministru al Mediului - Interviu Ziare.com

Rosia Montana: Sunteti de acord cu exploatarea minereului de aur? Dezbatere Ziare.com

A venit si momentul sa vedem ce spune un fost ministru al Culturii despre riscul la care este supus patrimoniul de la Rosia Montana in cazul in care proiectul face toti pasii necesari si demareaza.

Nici din punct de vedere al patrimoniului lucrurile nu sunt simple. Academicianul Razvan Theodorescu a decis sa organizeze nu cu mult timp in urma un Grup Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Rosia Montana. Din grup fac parte si alti academicieni, dar si cercetatori sau profesori universitari, cu totii specialisti in probleme de patrimoniu.

Concluziile activitatii desfasurate de acest grup in ultimul an de zile se rezuma astfel: "Proiectul minier Rosia Montana reprezinta singura solutie concreta de reabilitare si restaurare a patrimoniului zonei Rosia Montana, prin intermediul investitiilor financiare propuse de catre compania Rosia Montana Gold Corporation".

Pozitia exprimata public a starnit rumoare, iar prezidiul Academiei Romane s-a desolidarizat imediat, subliniind intr-un comunicat ca "in forma actuala, proiectul nu asigura dezvoltarea durabila a zonei, pericliteaza mediul si patrimoniul istoric si arheologic".

Minciuna, coruptie si schizofrenie la Rosia Montana

In acest context, Ziare.com a discutat cu academicianul Razvan Theodorescu, ministru al Culturii in guvernul Adrian Nastase (2000-2004), pentru a-i afla opiniile despre controversatul proiect Rosia Montana.

Acesta ne-a declarat, printre altele, ca superficialitatea tipic romaneasca este cea care a tinut in loc acest proiect, ca ideea "nu ne vindem tara" este o idee stupida cata vreme Romania este vanduta aproape toata si ca propunerea sa tinem aurul sub pamant este "absolut absurda" pentru ca "vine o criza puternica peste noi, care ne-ar putea desfiinta ca natiune, ca stat", iar Romania are nevoie de aur.

In opinia sa, doua conditii sunt obligatorii pentru demararea acestui proiect: el sa fie pus in aplicare "fara sa nenorocim natura", iar impartirea aurului intre statul roman si Gold Corporation sa fie "echitabila".

In ceea ce priveste patrimoniul, Razvan Theodorescu a afirmat ca se "pune chezas" pentru el. "Daca eu, specialist in istoria arhitecturii, artei si a patrimoniului v-as spune ceva despre cianuri, mi-ati rade in fata, dar daca un chimist imi vorbeste mie de probleme de patrimoniu, ii rad eu in fata", ne-a declarat academicianul intr-un interviu acordat Ziare.com.

Ce parere aveti dumneavoastra despre proiectul Rosia Montana?

Dupa parerea mea, capitolul Rosia Montana este extrem de complex si, din pacate, foarte multa lume s-a pronuntat in legatura cu Rosia Montana cu o superficialitate nepermisa. Eu am spus odata, mai in gluma, mai in serios, ca in Romania toata lumea se pricepe la fotbal, la politica si la Rosia Montana.

In ce sens? Capitolul Rosia Montana trebuie abordat din perspectiva economica, sociala, de mediu si de patrimoniu. Din acest punct de vedere eu am gandit intotdeauna, si partial am si realizat impreuna cu niste colegi, ca trebuiau sa existe colective de specialisti care sa discute despre fiecare dintre aceste aspecte.

Eu, de pilda, cu pregatirea mea, nu imi voi permite niciodata sa discut nici despre cianuri, nici despre aspectul social, nici despre problema de mediu, nici despre probleme de geologie. Eu privesc lucrurile din perspectiva patrimoniului si tocmai de aceea, impreuna cu niste colegi universitari am creat acel Grup independent pentru Monitorizarea cercetarii acolo.

In zona mea, pot sa va spun, contrar a ceea ce se spune foarte des, ca problema patrimoniului este sub control, pot sa va spun ca Gold Corporation a realizat din fondurile sale, era si obligatia sa, cea mai vasta campanie de cercetari care s-au facut in Romania postbelica.

Cand eram ministrul Culturii, convins ca lururile trebuiesc cercetate pentru ca nu stim ce se va intampla - se va da aviz sau nu se va da - in orice caz totul trebuie sa fie limpede din acest punct de vedere, am dat descarcare arheologica.

Dupa aceea o perioada lunga dupa mandatul meu nu s-a mai facut acest lucru. Kelemen Hunor a reluat aceasta poveste pe baza si a rezultatelor pe care grupul de arheologi foarte important de acolo le-au avut.

Ca sa revin la intrebare, mie mi se pare ca trebuia sa existe si un grup independent de economisti, care sa discute problema avantajelor economice, cat trebuie sa ia Romania, daca este bine cat e acum, ca trebuia sa existe un grup de geologi, care sa discute problema geologica a lacului de acumulare. Trebuia sa existe un grup de chimisti, in legatura cu cianurile, pentru ca unii iti spun ca cianurile se folosesc peste tot, altii ca sunt interzise....

Cum comentati declaratiile presedintelui Traian Basescu pe aceasta tema?

E notoriu ca nu sunt un sprijinitor al lui Traian Basescu, ci dimpotriva, dar din acest punct de vedere a avut dreptate. Pana acum a fost o abordare superficiala si lipsita de curaj. Poate singurii specialisti care au avut curaj suntem noi cei care ne ocupam de patrimoniu si in fata atator incriminari si vaiete am luat o decizie.

Suntem 9 membri ai acestui grup, membri ai Academiei, profesori universitari din mai multe centre, care am avut curajul sa spunem: "trebuie monitorizat". Acum este foarte tarziu, dar eu cred ca se pot alcatui grupuri similare si care sa spuna punctul lor de vedere. Daca eu, specialist in istoria arhitecturii, artei si a patrimoniului v-as spune ceva despre cianuri, mi-ati rade in fata, dar daca un chimist imi vorbeste mie de probleme de patrimoniu, ii rad eu in fata.

Aceasta bulibaseala, iertati-mi cuvantul neacademic, in materie de Rosia Montana a facut atata rau. E o problema extrem de complexa, de peste 10 ani, si noi suntem singurii care de un an de zile am creat acest grup, am publicat o carte care cuprinde concluziile noastre, am facut conferinte de presa. Acest lucru trebuie facut in continuare.

De ce credeti ca nu s-a intamplat asta pana acum?

Din cauza superficialitatii romanesti, a ideilor noastre. Trec de ideea patrimoniului si va spun opiniile mele. Mie mi se pare ca statul roman, si aici iarasi sunt nevoit sa spun ca Basescu a avut dreptate, statul roman nu poate si nu va putea niciodata sa asigure el exploatarea.

Este slab, este sarac, ideea sa tinem acolo aurul si patrimoniul pentru alte generatii este absolut absurda. Vine o criza puternica peste noi, care ne-ar putea desfiinta ca natiune, ca stat, trebuie sa fim constienti de acest lucru, deci sigur de acest aur este nevoie. Trebuie insa o impartire echitabila, nu stiu sa va spun, pentru ca nu e specialitatea mea, cum e impartirea actuala. Trebuie o impartire echitabila.

Eu am fost acuzat de mai multe ori pentru ca am spus ca romanii sunt un popor "neterminat", incepem si nu terminam nimic. Democratia noastra este rizibila, nu face nimic din acest punct de vedere, deci trebuie sa folosim niste oportunitati, FARA insa sa nenorocim natura, fara sa pierdem din avutia noastra atat cat putem in situatia unei cooperari.

Ideea aceasta "nu ne vindem tara" este o idee stupida, Romania este vanduta aproape toata. Trebuie sa ne gandim cum sa facem ca sa ne ramana cat mai mult si sa cooperam cat mai bine cu cei din strainatate.

Ce parere aveti despre opozitia manifestata in special de organizatiile neguvernamentale?

Dati-mi voie sa nu calific in niciun fel aceste lucruri. Am avut de a face cu mai multe zone de negare. Unii sunt niste candizi ingenui, daca imi ingaduiti cuvantul, altii sunt niste smuciti si altii sunt convinsi de ceea ce fac.

In zona patrimoniului pot sa va spun ca sunt sau oameni seriosi din punct de vedere profesional insa cu unele frustrari, si o alta categorie de smuciti. Dar asta in zona pe care o cunosc eu, nu stiu in celelalte zone, in zonele ecologice sau in altele nu stiu si nu pot sa ma pronunt.

Ati spus ca sunt patru paliere: economic, mediu, social si patrimoniu. Care vi se pare cel mai important? S-ar putea ca specialistii sa spuna ca din punct de vedere economic este un proiect foarte bun, dar din punct de vedere al mediului este o catastrofa.

In momentul de fata, prin crearea grupului nostru problema patrimoniala este o problema in mare parte rezolvata. Gold Corporation tine seama de ceea ce observam noi si de momentele in care le dam peste mana. Pana acum cooperarea de o jumatate de an a fost foarte buna.

Am sentimentul ca problema cianurii va fi rezolvata de ministrul Borbely, am vazut ca are specialisti si se vor cere niste lucruri, iar problema sociala am impresia ca este oarecum rezolvata, cei mai multi localnici nu se opun. Si atunci problema esentiala dupa mine este problema economica. Negocierea clauzelor economice, aceasta este partea cea mai importanta.

In concluzie, vreti sa spuneti ca Grupul de Monitorizare a patrimoniului din care faceti parte, ne poate da noua, romanilor, sentimentul de siguranta, ca cel putin din acest punct de vedere cei de la Gold Corporation isi vor respecta angajamentele?

Din acest punct de vedere, eu pot sa va spun, din toate discutiile, din tot ce am facut si din tot ce se face, ca 90% din patrimoniu este pastrat, iar restul de 10% va fi prezent intr-un muzeu pe care tot Gold Corporation s-a obligat sa il faca in discutiile cu noi, un muzeu al aurului care se va face la Rosia Montana.

Pentru zona aceasta eu ma pun chezas, dar numai pentru patrimoniu, sa ne intelegem bine.

Citeste si:
Parlamentarii fideli lui Ludovic Orban, mesaje împotriva unei alianțe cu PSD. Ionel Dancă anunță plecări din partid
Parlamentarii fideli lui Ludovic Orban, mesaje împotriva unei alianțe cu PSD. Ionel Dancă anunță plecări din partid
Parlamentari susţinători ai lui Ludovic Orban au transmis, vineri, mesaje în care le cer preşedintelui Klaus Iohannis şi preşedintelui PNL Florin Cîţu să nu accepte susţinerea din partea...
Ciucă l-a propus pe Rareș Bogdan pentru ministerul Apărării. Negocieri dure pentru ministere SURSE
Ciucă l-a propus pe Rareș Bogdan pentru ministerul Apărării. Negocieri dure pentru ministere SURSE
Într-o discuție cu Florin Cîțu despre componența guvernului, premierul desemnat Nicolae Ciucă l-a propus pe Rareș Bogdan pentru ministerul Apărării, susțin surse politice pentru...
Sursa: Ziare.com