Restaurarea cladirilor din Rosia Montana, in plina desfasurare

Joi, 15 Martie 2012, ora 15:36

   

Restaurarea cladirilor din Rosia Montana, in plina desfasurare
Cercetarilor arheologice din Galeria Catalina Monulesti, Rosia Montana, si lucrarile de restaurare a cladirilor din Centrul Istoric al localitatii se afla in plina desfasurare.

Cea de-a VII-a reuniune a Grupului Independent de Monitorizare a Patrimoniului Cultural (GIMPCRM) din Rosia Montana, consacrata stadiului cercetarilor arheologice al lucrarilor de restaurare, a avut loc la inceputul lunii martie, informeaza Evenimentul Zilei intr-un articol publicat in 10 martie.

Astfel a fost prezentata situatia detaliata a lucrarilor de cercetare arheologica si de amenajare a Galeriei Catalina Monulesti, coordonate de arheologul francez Beatrice Cauuet (Laboratoire TRACES-CNRS, Universite Le Mirail, Toulouse).

Membrii Grupului au fost informati cu privire la rezultatele procesului de datare a artefactelor descoperite in galeriile secundare din Catalina Monulesti, analizele de laborator, efectuate in Franta, aratand ca fragmentele, provenind de la scarile de acces si de la o instalatie hidraulica de evacuare a apei, dateaza din epoca romana.

Datarea certa a artefactelor este cu atat mai importanta cu cat acestea se afla intr-o excelenta stare de conservare, fapt care va da o si mai mare relevanta viitorului traseu turistic din Galeria Catalina-Monulesti.In ceea ce priveste restaurarea cladirilor din Centrul Istoric, membrii Grupului au fost informati si cu privire la stadiul lucrarilor.

15 imobile din Centrul vechi al localitatii Rosia Montana sunt in stadiul final al lucrarilor de restaurare si refunctionalizare. Pentru alte 50 de case, care urmeaza si acestea sa fie restaurate, au fost intocmite proiectele de specialitate pentru demararea lucrarilor de restaurare. Acestora li se adauga alte 60 de imobile, aflate de asemenea in curs de proiectare.

Totodata, constituirea dosarului de autorizare prealabila de restaurare a monumentului funerar de la Taul Gauri se afla in stadiul final.

In cadrul reuniunii, GIMPCRM a propus, printre altele, infiintarea, in anul 2012, a unei scoli interuniversitare de vara pentru arheologie si restaurare la Rosia Montana, la care sa participe arheologi, arhitecti si studenti de la Universitatile nationale din Romania.

Totodata, Grupul a propus si realizarea unor sondaje arheologice in centrul istoric al satului, care poate si trebuie facut cu ocazia realizarii lucrarilor de modernizare a infrastructurii.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1938 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
zmeutza
rank 5
veste buna
este o veste buna. D-abia astept sa ma intorc in Rosia Montana si sa vad o localitate prospera, in care cladirile sa arate bine si in fata carora sa ma minunez de frumusetea lor.
Samson22
rank 4
vizitare
cred ca o sa fie foarte frumos de vizitat dupa ce o sa reabiliteze cei de la RMGC centrul istoric, o sa se pastreze elemente de patrimoniu valoroase, care pana acum au fost neglijate si de stat, si de ongisti
Wolfman
rank 3
Semnati va rog petitia!
Impotriva proiectului Gabriel Gold Corporation

http://www.rosiamontana.net/
RETARDER
rank 5
@sam&zme: nu obositi sa mintiti cu atita nerusinare amindoi?
nu e vorba ca sinteti sub solda RMGC ci de cit de previzibili si patetici sinteti.
Dar NU exista om care sa nu vada ca acest contract e total dezavantajos pt statul roman si facut la comanda pentru cine trebuie. Aurul trebuie sa ramina unde e pt generatiile viitoare nu scurs in buzunarele unor hoti si tradatori.
Voi doi puteti sa va continuati misiunea de asa zisi formatori de opinie. Si sa va faceti de ris cu fiecare cuvint partizan pe care il puneti pe forum.
yolis
rank 2
avantajos
ma indoiesc ca poti vorbi de contract dezavantajos pentru noi din moment ce o sa avem un profit de 56% de acolo. de ce sa ramana aurul acolo daca e nevoie acum de locuri de munca. sa se duca tara asta de rapa si sa acumulam datorii mai multe decate putem duce? nu-mi place varianta asta.
Samson22
rank 4
sa scapam de FMI
asa ma gandeam si eu. si ma gandesc ca daca s-ar fi pornit mai devreme proiectul asta, poate nu aveam nevoie de mega-imprumutul de la FMI, poate aveam nevoie de ei intr-o masura mai mica. oricum e important sa scapam de dependenta de ei, iar cu miliardele de dolari pe care proiectul asta o sa le bage in buget, avem o sansa foarte buna
gabriel43
rank 2
si peste 80% din romani ce vad?
La ultimul sondaj legat de minerit in zonele defavorizate cum este Rosia Montana peste 80% din oameni au zis ca sunt pentru asta. Sa nu uitam ca nu se dezvolta doar mineritul ci si toate companiile care vin cu materie prima , transport etc. Deci este o dezvoltare economica, iar contractul e avantajos cat timp statul castiga peste jumatate din profit si investeste fix zero
Samson22
rank 4
sa le lasam copiilor o tara dezvoltata
nu inteleg, ce e dezavantajos in faptul ca primim peste jumatate din profituri fara sa scoatem vreun leu de la bugetul de stat? E extrem de avantajos, oricum ai lua-o. Si eu zic ca mai bine le lasam copiilor o tara dezvoltata, puternica economic, o baza de pe care sa poata creste, decat o tara saraca, ingropata in datorii.
gabriel43
rank 2
trebuie facuta investitia
Daca ne uitam al casele care au ramas in picioare dupa atatia ani observam ca au inceput sa pice cecle mai veci dem ulta vreme. Daca nu seinvesteste curand in patrioniul de acolo o sa ajungem sa nu mai avem ce sa salvam
Wolfman
rank 3
Nici macar imaginatie...
...vezi ca al tau coleg, Gabriel42 e in colt, la bar, bea o bere in loc sa lase comentarii de propaganda pro Gold Corporation. Vrei sa ma duc sa-i dau vreo 2 ca nu-si face treaba? O fac gratis!!!
...a ...si inca ceva...cum va simtit cind vedeti ca bateti apa in piua inutil? Avand in vedere ca nimeni nu-i de accord cu voi. Probabil ca cei 80% din romani nu au posibilitatea sa va citeasca aberatiile.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor