Rosia Montana: Borbely asteapta sa fie convins ca proiectul nu va dauna mediului

Sambata, 17 Septembrie 2011, ora 17:03
1487 citiri
Rosia Montana: Borbely asteapta sa fie convins ca proiectul nu va dauna mediului

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, vicepresedintele politic al UDMR, a declarat presei sambata, la Targu Mures, ca nu va propune un proiect de hotarare de guvern privind autorizatia de mediu pentru Rosia Montana decat daca va fi absolut convins ca aceasta nu va dauna mediului.

"Avem noi un basm in limba maghiara si Rosia Montana este povestea cocosului rosu, care nu se mai termina niciodata. Daca un stat da o licenta acum 13 ani pentru a se exploata, s-a taraganat prea mult, eu nu fac altceva decat ceea ce am spus acum un an si jumatate la preluarea mandatului: nu voi propune in Guvern niciun fel de hotarare privind autorizatia de mediu decat daca sunt convins 100% ca nu va dauna mediului si ca va aplica cele mai inalte standarde din UE", a spus ministrul Mediului.

Acesta a amintit experienta de la Baia Mare, din anul 2000, cand dupa catastrofa ecologica investitorului i-a fost solicitata reducerea sub limite a concentratiei maxime admise de cianuri, "ceea ce inseamna ca acel lac de acumulare nu va mai periclita fauna si ecosistemele din jur, chiar daca, fereasca Dumnezeu, se intampla vreo fisura".

Borbely a aratat ca o alta problema este cea politica. "Daca se ia o decizie in Parlamentul Romaniei, daca se ia o decizie politica la nivelul UDMR sau as spune Coalitiei ca nu suntem pentru folosirea acestor tehnologii, atunci e altceva. Pana cand nu exista o asemenea decizie politica, eu, ca ministru al Mediului, trebuie sa pastrez acest standard, cel mai bun standard din Europa.

Presedintele Uniunii a spus ca toata Coalitia trebuie sa fie solidara in ceea ce priveste Rosia Montana. In programul UDMR este trecut ca noi nu sprijinim niciun fel de exploatare miniera care nu respecta cele mai inalte standarde din UE. Acesta a fost punctul de vedere al UDMR", a subliniat Borbely.

Ministrul a mai spus ca presedintele Romaniei are "clar un punct de vedere in ceea ce priveste Rosia Montana".

"Presedintele nu a spus niciodata ca nu trebuie sa vii cu toate argumentele ca sa tii cont de cele mai inalte standarde din UE. Deci aici nu exista un conflict de pareri intre presedinte si alte institutii. Cealalta decizie e politica. Am discutat si cu specialisti din strainatate in ceea ce priveste aceasta concentratie. Am primit o noua scrisoare a ministrului Mediului din Ungaria, cu diferite intrebari care au fost puse, investitorii si noi vom raspunde la aceste intrebari, deci inca va dura luni de zile pana cand vom ajunge la aceasta faza de a propune Guvernului sau nu hotararea de guvern privind autorizarea de mediu", a afirmat Laszlo Borbely.

Citește și:
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan, spune că „nu se pune problema” să candideze la Primăria Capitalei, relatează Bihoreanul. El a fost inclus de PNL în...
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a criticat declaraţiile liderului AUR George Simion, prin care acesta solicită ca România să nu mai ajute Republica Moldova, susţinând că...