Rosia Montana: Liga studentilor din strainatate se opune ferm si cere referendum

Joi, 29 August 2013, ora 12:33
2319 citiri
Rosia Montana: Liga studentilor din strainatate se opune ferm si cere referendum
Foto: Arhiva

Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) isi exprima dezacordul total cu privire la decizia Guvernului Ponta de a incepe exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana si face un "apel puternic la solidaritate" impotriva acestui proiect, cerand organizarea unui referendum pe aceasta tema.

"Solicitam institutiilor statului, precum si reprezentantilor presei, sa informeze corect si complet cetatenii acestei tari in legatura cu avantajele si dezavantajele acestui proiect si cu pericolele si imensele sale costuri reale pe termen lung. LSRS solicita deschis autoritatilor consultarea directa, prin vot, a tuturor cetatenilor in privinta acestui proiect si luarea unei hotarari in conformitate cu rezultatele acestei consultari.

De asemenea, LSRS lanseaza un apel puternic la solidaritate catre toate asociatiile de studenti si tineret din Romania, cerand ca acestea sa adopte o pozitie ferma impotriva proiectului de la Rosia Montana. Efectele dezastruase pe termen lung ale acestui proiect se vor reflecta in primul rand asupra tinerei generatii de astazi", se arata intr-un comunicat remis presei.

Apelul este lansat la scurt timp de la adoptarea in sedinta de Guvern condusa de premierul Victor Ponta a proiectului de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana si in contextul in care pentru duminica, 1 septembrie, se anunta proteste de strada in mai multe municipii din tara, inclusiv in Bucuresti.

Guvernul da drumul exploatarii la Rosia Montana: Opozantii ies in strada

LSRS subliniaza faptul ca "sustine cu tarie demersurile reprezentantilor societatii civile romanesti care se opun exploatarii minereurilor auro-argentifere din zona Rosia Montana, enumerand cateva argumente, care tin de sanatatea cetatenilor sau de efectele economice, culturale si asupra mediului pe care demararea exploatarii le va avea".

Mai multe costuri decat beneficii

"Vietile si sanatatea oamenilor ce locuiesc in zona - chiar si in alte judete - sunt puse in pericol. Un documentar produs in Guatemala arata efectele devastatoare cu care populatia de acolo s-a confruntat, in urma unei exploatari similare, pe baza de cianuri. (...)

Din punct de vedere economic, proiectul aduce mai multe costuri decat beneficii. Beneficiul economic al statului roman continua sa fie nesemnificativ in raport cu consecintele proiectului si tinand cont de valoarea aurului preconizat a se extrage. Din acest motiv, banii generati la bugetul de stat din exploatarea resurselor au sanse mici sa genereze bunastare pentru cetatenii de rand", se arata in comunicatul LSRS.

Totodata, reprezentantii studentilor romani in strainatate subliniaza faptul ca "din punct de vedere procedural, nu au fost respectati pasii legali necesari acestei exploatari".

"Nu a existat o consultare publica, iar in prezent exista procese pe rol pentru ilegalitatile petrecute in zona. Proiectul de lege adoptat de Guvern pe 27 august 2013 ocoleste in mod nedemocratic un numar mare de neregularitati cu privire la respectarea normelor ecologice, la respectarea legislatiei de mediu si la procedurile de informare si consultare a publicului si a cetatenilor afectati direct de acest proiect", arata LSRS.

In ceea ce priveste mediul inconjurator, LSRS sustine ca "aplicarea proiectului are potentialul de a provoca poluarea si degradarea ireversibila a mediului inconjurator".

"Aplicarea proiectului va genera consecinte grave asupra patrimoniului natural: exploatarea la suprafata in cariere deschise si crearea unui bazin de acumulare a reziduurilor in spatele unui baraj de 180 metri inaltime ar produce o alterare iremediabila a peisajului natural si distrugerea monumentelor naturale prezente in acest perimetru", se mai arata in documentul citat.

Nu in ultimul rand, aplicarea proiectului va genera consecinte grave asupra patrimoniului cultural.

Se cere referendum national

"In contextul de mai sus si data fiind importanta covarsitoare a unui asemenea proiect pentru Romania, solicitam in mod deschis consultarea directa, prin vot, a tuturor cetatenilor Romaniei cu privire la 'Rosia Montana'", solicita LSRS, amintind faptul ca rezultatele unui sondaj de opinie din vara anului 2012 aratau ca 86% din totalul de respondenti se declara in favoarea organizarii unui asemenea referendum.

Consecinte dezastruoase si ireversibile

"Liga Studentilor Romani din Strainatate este o organizatie apolitica si echidinstanta. Mesajul nostru, in asentimentul celor peste 8.000 de membri LSRS, este un mesaj care ii priveste pe toti romanii, indiferent de varsta, locatie, etnie sau culoare politica: exploatarea miniera de la Rosia Montana este un proiect care va avea consecinte dezastruoase pentru tara noastra -consecinte pe care noi, tanara generatie, va trebui sa le suportam.

Efectele asupra mediului, asupra patrimoniului cultural, asupra regiunii si asupra pozitiei noastre in plan european si global sunt ireversibile. Romania viitoare, pentru care aceasta generatie va fi, inevitabil, responsabila, este vanduta de actuala conducere pentru beneficii indoielnice si cu costuri viitoare enorme", a declarat Dan Nechita, Secretar General LSRS.

LSRS spune ca in joc este viitorul Romaniei si face "apel la solidaritatea si unitatea organizatiilor de studenti si de tineret din tara", carora le cere sa se mobilizeze in opozitie fata de acest proiect prin toate caile de care dispun -inclusiv participarea la manifestari pasnice in spirit civic, luari de pozitie ferme in presa, scrisori deschise adresate conducerii, si informarea constituentilor lor si a tuturor cetatenilor cu privire la pericolele si costurile viitoare reale ale acestui proiect.

"Romania apartine tinerei generatii; este de datoria noastra sa ii protejam viitorul", se arata in incheierea comunicatului LSRS.

C.B.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#studenti strainatate Rosia Montana, #proteste exploatare Rosia Montana, #Ponta Rosia Montana , #Gold Corporation