Ziare.com

Rosia Montana: Liga studentilor din strainatate se opune ferm si cere referendum

Joi, 29 August 2013, ora 12:33

   

Rosia Montana: Liga studentilor din strainatate se opune ferm si cere referendum
Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) isi exprima dezacordul total cu privire la decizia Guvernului Ponta de a incepe exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana si face un "apel puternic la solidaritate" impotriva acestui proiect, cerand organizarea unui referendum pe aceasta tema.

"Solicitam institutiilor statului, precum si reprezentantilor presei, sa informeze corect si complet cetatenii acestei tari in legatura cu avantajele si dezavantajele acestui proiect si cu pericolele si imensele sale costuri reale pe termen lung. LSRS solicita deschis autoritatilor consultarea directa, prin vot, a tuturor cetatenilor in privinta acestui proiect si luarea unei hotarari in conformitate cu rezultatele acestei consultari.

De asemenea, LSRS lanseaza un apel puternic la solidaritate catre toate asociatiile de studenti si tineret din Romania, cerand ca acestea sa adopte o pozitie ferma impotriva proiectului de la Rosia Montana. Efectele dezastruase pe termen lung ale acestui proiect se vor reflecta in primul rand asupra tinerei generatii de astazi", se arata intr-un comunicat remis presei.

Apelul este lansat la scurt timp de la adoptarea in sedinta de Guvern condusa de premierul Victor Ponta a proiectului de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana si in contextul in care pentru duminica, 1 septembrie, se anunta proteste de strada in mai multe municipii din tara, inclusiv in Bucuresti.

Guvernul da drumul exploatarii la Rosia Montana: Opozantii ies in strada

LSRS subliniaza faptul ca "sustine cu tarie demersurile reprezentantilor societatii civile romanesti care se opun exploatarii minereurilor auro-argentifere din zona Rosia Montana, enumerand cateva argumente, care tin de sanatatea cetatenilor sau de efectele economice, culturale si asupra mediului pe care demararea exploatarii le va avea".

Mai multe costuri decat beneficii

"Vietile si sanatatea oamenilor ce locuiesc in zona - chiar si in alte judete - sunt puse in pericol. Un documentar produs in Guatemala arata efectele devastatoare cu care populatia de acolo s-a confruntat, in urma unei exploatari similare, pe baza de cianuri. (...)

Din punct de vedere economic, proiectul aduce mai multe costuri decat beneficii. Beneficiul economic al statului roman continua sa fie nesemnificativ in raport cu consecintele proiectului si tinand cont de valoarea aurului preconizat a se extrage. Din acest motiv, banii generati la bugetul de stat din exploatarea resurselor au sanse mici sa genereze bunastare pentru cetatenii de rand", se arata in comunicatul LSRS.

Totodata, reprezentantii studentilor romani in strainatate subliniaza faptul ca "din punct de vedere procedural, nu au fost respectati pasii legali necesari acestei exploatari".

"Nu a existat o consultare publica, iar in prezent exista procese pe rol pentru ilegalitatile petrecute in zona. Proiectul de lege adoptat de Guvern pe 27 august 2013 ocoleste in mod nedemocratic un numar mare de neregularitati cu privire la respectarea normelor ecologice, la respectarea legislatiei de mediu si la procedurile de informare si consultare a publicului si a cetatenilor afectati direct de acest proiect", arata LSRS.

In ceea ce priveste mediul inconjurator, LSRS sustine ca "aplicarea proiectului are potentialul de a provoca poluarea si degradarea ireversibila a mediului inconjurator".

"Aplicarea proiectului va genera consecinte grave asupra patrimoniului natural: exploatarea la suprafata in cariere deschise si crearea unui bazin de acumulare a reziduurilor in spatele unui baraj de 180 metri inaltime ar produce o alterare iremediabila a peisajului natural si distrugerea monumentelor naturale prezente in acest perimetru", se mai arata in documentul citat.

Nu in ultimul rand, aplicarea proiectului va genera consecinte grave asupra patrimoniului cultural.

Se cere referendum national

"In contextul de mai sus si data fiind importanta covarsitoare a unui asemenea proiect pentru Romania, solicitam in mod deschis consultarea directa, prin vot, a tuturor cetatenilor Romaniei cu privire la 'Rosia Montana'", solicita LSRS, amintind faptul ca rezultatele unui sondaj de opinie din vara anului 2012 aratau ca 86% din totalul de respondenti se declara in favoarea organizarii unui asemenea referendum.

Consecinte dezastruoase si ireversibile

"Liga Studentilor Romani din Strainatate este o organizatie apolitica si echidinstanta. Mesajul nostru, in asentimentul celor peste 8.000 de membri LSRS, este un mesaj care ii priveste pe toti romanii, indiferent de varsta, locatie, etnie sau culoare politica: exploatarea miniera de la Rosia Montana este un proiect care va avea consecinte dezastruoase pentru tara noastra -consecinte pe care noi, tanara generatie, va trebui sa le suportam.

Efectele asupra mediului, asupra patrimoniului cultural, asupra regiunii si asupra pozitiei noastre in plan european si global sunt ireversibile. Romania viitoare, pentru care aceasta generatie va fi, inevitabil, responsabila, este vanduta de actuala conducere pentru beneficii indoielnice si cu costuri viitoare enorme", a declarat Dan Nechita, Secretar General LSRS.

LSRS spune ca in joc este viitorul Romaniei si face "apel la solidaritatea si unitatea organizatiilor de studenti si de tineret din tara", carora le cere sa se mobilizeze in opozitie fata de acest proiect prin toate caile de care dispun -inclusiv participarea la manifestari pasnice in spirit civic, luari de pozitie ferme in presa, scrisori deschise adresate conducerii, si informarea constituentilor lor si a tuturor cetatenilor cu privire la pericolele si costurile viitoare reale ale acestui proiect.

"Romania apartine tinerei generatii; este de datoria noastra sa ii protejam viitorul", se arata in incheierea comunicatului LSRS.

C.B.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2079 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Aceasta Liga inventata....

...sa-si vada de scoala si sa vina acasa....dar din cit ii cunosc si-0au luat valea.....nu inteleg ce-i mai doare! Hai Pa!

 

Uai Apollo 13 dute fuga si mai dai o Ultima Limba in Kwwr ...

Varanului ca iti va disparea pe o perioada foarte lunga.
Nu mai fa comentarii tai-o

Daca nu au IQ=20

nu sunt buni! teleormanenii se incadreaza perfect! Sa facem un sondaj daca sunt de acord si iar o sa vina dragnea cu 500% voturi pentru dorinta partidului!
Bravo baieti! Ai carte esti destept, n-ai carte votezi USL si esti...

rosia montana!

eu cred ca esti redus ai atat! Ia-l si pe celalalt redus aka Priministrul mitoman care in programul sau de campanie electorala la pct. 8 spunea clae ca sa OPUNE exploatarii din rosia montana! Vai doamne!

Dl Apollo 13 s-a sucit.

Daca Ponta ia shpaga, merg si cianurile.

@ Apullea .. de ce nu iti iei Zborul???

Poti lua la bord P+P+B(ponta,plumb,basescu)

:(

Lat cat de distrusa a fost tara asta in ultimii 23 de ani ... mai ca inca un dezastru nici nu s-ar vedea.

 

nu va fi

nu va fi niciun dezstru, nu vad sa fie prin tarile in care se face minerit in ue cu aceeasi tehnologie.

dezastrul

dezastrul e ca s-a amanat atat de mult timp pornirea acestui proiect, ca au ajuns oamenii sa moara de foame cu aurul blocat sub pamant! poate daca se pornea mai devreme nici nu mai aveam nevoie de imprumutul de la FMI, dar vad ca politicienii au preferat sa imprumute intreaga tara decat sa ia o decizie si sa dea drumul la investitii!

Pentru Ponta liga studentilor nu inseamna nimic.

Importante sunt sutele de trantori uselisti carora le-a dat ordin sa-i voteze in bloc potlogaria. Ca sa umfle shpaga, dar sa nu-l poata agatza DNA-ul. Mare smecher ospatarul, il doare drept in basca de cianuri, el se stabileste la o adica la Miami.

 

@@ "a declarat Dan Nechita, Secretar general LSRS"

cine este acest Jmecher, la care/ce colegiu, de la marginea care suburbii, a care-i tari, sustine ca studiaza??? 95% din-tre cei aciuati in aceasta Liga, sunt vai si-amar de capul lor. Iar cei 5%, nu nu se mai intilnesc cu restu.

 

e aiurea ce promoveaza astia

si iti dai seama ca nici 1% nu au avut habar ca va iesi acest comunicat. oricum, e aiurea ca astia se folosesc de LSRS sa promoveze ideea ca in Romania nu se poate face ceea ce se face in Finlanda sau Suedia cu aceleasi norme si cu aceleasi tehnologii!

caz inchis - puterea banului e mare

din pacate pentru noi subiectul RM este inchis. RMCG a reusit sa cumpere pe rand guvernele romaniei si pe presedintele basescu . suntem o natie de ... condusa de smecheri care ne-ar vinde si pentru un caston de ciorba.

 

degeaba

se opun degeaba, voiau niste publicitate... ei, eu vreau o tara normala cu o economie dezvoltata ca in afara asa ca sustin investitiile

 

ei au plecat

pe ei nu ii intereseaza cum merge economia, cum e situatia in tara, pentru ca ei au PLECAT! dar asa isi fac niste publicitate gratuita, fara sa le pese de soarta oamenilor ramasi aici!

astia considera romanii inferiori? sau ce?

Proiecte ca si cel de la Rosia Montana se fac in alte tari din UE, precum Suedia sau Finlanda, avem aceleasi norme de mediu ca si ei si se vor folosi aceleasi tehnologii, de ce la ei sa se poata si la noi nu? Sau astia de la LSRS au ajuns sa promoveze complexul de inferioritate al romanilor? nu e cazul!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor