Rosia Montana nu poate fi inclusa in patrimoniul UNESCO - expert

Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 16:52
3385 citiri
Rosia Montana nu poate fi inclusa in patrimoniul UNESCO - expert

Arhitectul britanic Dennis G. Rodwell (foto), expert UNESCO si membru ICOMOS, consultant al Diviziei Patrimoniu Cultural si al Centrului Mondial al Patrimoniului, apreciaza ca propunerea venita din partea unor organizatii neguvernamentale de a include Rosia Montana in patrimoniul UNESCO contravine procedurilor institutiei si este nefondata.

Expertul a fost invitat sa se pronunte pe acest subiect de catre compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"In raportul intitulat Reflectii privind relevanta si adecvarea declararii Rosia Montana ca Obiectiv de Patrimoniu Mondial al UNESCO, Dennis Rodwell arata ca propunerea de a include Rosia Montana pe lista tentativa a UNESCO are 'deficiente majore' si ar trebui abandonata imediat. 'Sugestia de a include Rosia Montana pe lista tentativa UNESCO, afirma expertul britanic, pune la indoiala integritatea procesului de selectie si are potentialul de a discredita Romania in obligatiile sale, ca semnatar al Conventiei Mondiale UNESCO pentru Patrimoniu, din 1972, precum si de a-i slabi pozitia in cazurile cu adevarat justificate'", se mai arata in comunicatul citat.

In plus, in raportul expertului britanic se mai arata ca propunerea de a include Rosia Montana pe lista Patrimoniului Mondial contravine criteriilor UNESCO si ca fara sustinerea comunitatii locale, niciun sit nu poate fi propus pentru a fi nominalizat ca monument UNESCO.

De asemenea, se mai precizeaza ca "UNESCO, o organizatie a carei reputatie este angajata in conservarea autentica a siturilor de patrimoniu cultural, este in pericol de a fi asociata cu organizatii neguvernamentale care se opun continuitatii caracterului minier al Rosiei Montane'.

In sprijinul afirmatiilor sale, Dennis Rodwell aduce recomandarile recente ale UNESCO, asa cum au fost ele reiterate de ultima intrunire a Comitetului pentru Patrimoniu Cultural Universal (World Heritage Committee), din vara acestui an de la Brasilia, potrivit carora sustinerea comunitatii este esentiala pentru inscrierea unui sit pe lista tentativa.

In raportul sau, expertul UNESCO atrage atentia asupra faptului ca, prin sustinerea publica, de catre anumite ONG-uri, a inscrierii sitului Rosia Montana pe lista tentativa a organizatiei, se incearca implicarea reputatului for intr-o disputa care are drept obiectiv blocarea unui proiect industrial si nu o mai buna protejare a patrimoniului. "Propunerea de a include Rosia Montana pe lista tentativa coincide cu o campanie a unor organizatii neguvernamentale de a bloca proiectul minier din zona si nu poate fi disociata de respectiva campanie", constata arhitectul britanic in raportul sau.

Referitor la situatia altor zone miniere din lume, arhitectul britanic Dennis Rodwell subliniaza in raportul sau faptul ca, in general, siturile miniere au devenit monumente UNESCO numai dupa ce toate operatiunile miniere comerciale au fost definitiv incheiate, "cu singura exceptie a minei de sare Wieliczka (Polonia), care, din diverse motive artistice si turistice, este un caz special".

Mai mult decat atat, "nu exista niciun precedent in care un sit minier sa fi fost propus pentru nominalizare ca monument UNESCO in scopul impiedicarii operatiunilor miniere comerciale", arata Dennis Rodwell in raportul sau, referindu-se la situri miniere care sunt deja inscrise pe lista patrimoniului UNESCO.

Vin nori negri pentru două mari industrii. Unde vor continua concedierile în masă în 2025. „Nu mai există oferte”
Vin nori negri pentru două mari industrii. Unde vor continua concedierile în masă în 2025. „Nu mai există oferte”
Anul trecut, economia europeană s-a împotmolit și mai mult; Germania, cea mai puternică țară de pe continent, a înregistrat al doilea an consecutiv de scădere în producție, iar problemele...
Concedierile colective de la început de an sperie angajații. Cum se pun la adăpost din punct de vedere legal: „Au dreptul la compensații financiare”
Concedierile colective de la început de an sperie angajații. Cum se pun la adăpost din punct de vedere legal: „Au dreptul la compensații financiare”
După schimbările fiscale care au intrat în vigoare de la începutul anului, mai multe companii din mediul privat au anunțat restructurări. Însă şi în sistemul bugetar se pregătește o...
#Rosia Montana UNESCO, #Rosia Montana Gold Corporationa, #Rosia Montana patrimoniu UNESCO , #Gold Corporation
Comentarii
Poza Paradis
Paradis
rank 5
Poza tataie2010
tataie2010
rank 4
fara sustinerea comunitatii locale, niciun sit nu poate fi propus pentru a fi nominalizat ca monument UNESCO.
  1. Vin nori negri pentru două mari industrii. Unde vor continua concedierile în masă în 2025. „Nu mai există oferte”
  2. Cât costă o proprietate în satele regale ale României. Poți deveni vecin cu Regele Charles sau să-ți construiești o afacere lângă Castelul Regal FOTO
  3. Concedierile colective de la început de an sperie angajații. Cum se pun la adăpost din punct de vedere legal: „Au dreptul la compensații financiare”
  4. Ce înseamnă pentru românul de rând înrăutățirea rating-ului și „apropierea de țările bananiere”. Previziunile îngrijorătoare ale unui economist asupra salariilor, afacerilor și dobânzilor
  5. Au început lucrările la un sector important de pe Autostrada Transilvania. Când ar urma să fie gata VIDEO
  6. Noi schimbări la programul ”Rabla” pentru mașini. La cât ar putea să ajungă valoarea ecotichetului la autoturismele electrice
  7. Cele mai bune alternative la WhatsApp. Numărul 2 concurează direct cu cea mai populară aplicație de mesagerie
  8. Samsung lasă piețele vestice fără modelul Galaxy S25 Ultra cu 16 GB RAM: ce înseamnă acest lucru pe termen lung
  9. Doar un pas până la blocarea circulației pe căile ferate. Termenul-limită dat de ceferiști pentru a nu opri spontan lucrul
  10. Samsung își pregătește intrarea în segmente noi! Pliabile tri-fold, dispozitive XR și ochelari inteligenți