Ziare.com

Rosia Montana nu poate fi inclusa in patrimoniul UNESCO - expert

de Camelia Badea
Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 16:52

   

Rosia Montana nu poate fi inclusa in patrimoniul UNESCO - expert
Arhitectul britanic Dennis G. Rodwell (foto), expert UNESCO si membru ICOMOS, consultant al Diviziei Patrimoniu Cultural si al Centrului Mondial al Patrimoniului, apreciaza ca propunerea venita din partea unor organizatii neguvernamentale de a include Rosia Montana in patrimoniul UNESCO contravine procedurilor institutiei si este nefondata.

Expertul a fost invitat sa se pronunte pe acest subiect de catre compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"In raportul intitulat Reflectii privind relevanta si adecvarea declararii Rosia Montana ca Obiectiv de Patrimoniu Mondial al UNESCO, Dennis Rodwell arata ca propunerea de a include Rosia Montana pe lista tentativa a UNESCO are 'deficiente majore' si ar trebui abandonata imediat. 'Sugestia de a include Rosia Montana pe lista tentativa UNESCO, afirma expertul britanic, pune la indoiala integritatea procesului de selectie si are potentialul de a discredita Romania in obligatiile sale, ca semnatar al Conventiei Mondiale UNESCO pentru Patrimoniu, din 1972, precum si de a-i slabi pozitia in cazurile cu adevarat justificate'", se mai arata in comunicatul citat.Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

In plus, in raportul expertului britanic se mai arata ca propunerea de a include Rosia Montana pe lista Patrimoniului Mondial contravine criteriilor UNESCO si ca fara sustinerea comunitatii locale, niciun sit nu poate fi propus pentru a fi nominalizat ca monument UNESCO.

De asemenea, se mai precizeaza ca "UNESCO, o organizatie a carei reputatie este angajata in conservarea autentica a siturilor de patrimoniu cultural, este in pericol de a fi asociata cu organizatii neguvernamentale care se opun continuitatii caracterului minier al Rosiei Montane'.

In sprijinul afirmatiilor sale, Dennis Rodwell aduce recomandarile recente ale UNESCO, asa cum au fost ele reiterate de ultima intrunire a Comitetului pentru Patrimoniu Cultural Universal (World Heritage Committee), din vara acestui an de la Brasilia, potrivit carora sustinerea comunitatii este esentiala pentru inscrierea unui sit pe lista tentativa.

In raportul sau, expertul UNESCO atrage atentia asupra faptului ca, prin sustinerea publica, de catre anumite ONG-uri, a inscrierii sitului Rosia Montana pe lista tentativa a organizatiei, se incearca implicarea reputatului for intr-o disputa care are drept obiectiv blocarea unui proiect industrial si nu o mai buna protejare a patrimoniului. "Propunerea de a include Rosia Montana pe lista tentativa coincide cu o campanie a unor organizatii neguvernamentale de a bloca proiectul minier din zona si nu poate fi disociata de respectiva campanie", constata arhitectul britanic in raportul sau.

Referitor la situatia altor zone miniere din lume, arhitectul britanic Dennis Rodwell subliniaza in raportul sau faptul ca, in general, siturile miniere au devenit monumente UNESCO numai dupa ce toate operatiunile miniere comerciale au fost definitiv incheiate, "cu singura exceptie a minei de sare Wieliczka (Polonia), care, din diverse motive artistice si turistice, este un caz special".

Mai mult decat atat, "nu exista niciun precedent in care un sit minier sa fi fost propus pentru nominalizare ca monument UNESCO in scopul impiedicarii operatiunilor miniere comerciale", arata Dennis Rodwell in raportul sau, referindu-se la situri miniere care sunt deja inscrise pe lista patrimoniului UNESCO.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2948 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

fara sustinerea comunitatii locale, niciun sit nu poate fi propus pentru a fi nominalizat ca monument UNESCO.

La ce fel de oameni sunt... si la ce interese... nu se ajunge pe lista unesco...de atatia amar de ani se chinuie sa inceapa exploatarea si nu reusesc... s-au mutat o gramada in orasele mari din jur... au vandut casele la niste preturi astronomice si si-au cumparat apartamente sau alte case, dar educatia e tot de mocani...

 

adevarul ca n-ai cum sa salezi ceva ,al caryui proprietar se vinde ieftin...

i-au adus la faliment si pe oamenii aia,iar acum te miri ca intre ei se mai gasesc si tradatori de neam,gata sa se vinda in schimbul unei locuinte putin mai confortabile,dar bineinteles obtinuta MOACA...
eu mi-am facut datoria,v-am transmis mesajul Divinitatii, sezatrul va incepe odata cu prima picatura de cianura ce va intra in Pamintu Mama,vai de sufletele celor care au contribuit la aceasta nedreptate si incostienta,ba din prosttie,ba din lacomie, eu v-am spus...
exista un inger al bolilor cumplite,gata sa fie dezlantuit asupra celor ce si-au vindut sufletele si-si otravesc cu buna stire Pamintul Mama.si sa nu plingeti si acuzati,singurii vinovati veti fi voi,cei care va credeti stapini pe ceva care nu este al vostru. pamintul acesta este al stramosilor nostrii,iar daca voi il batjocoriti pentru un pumn de galbeni, fratilor veti primii exact ceea ce meritati ... sa vedem pe cine mai maneliti atunci... ingerul este furios,gata de dezlantuire,,,you move bitchh .

Soros nu ar fi renuntat totusi sà expoateze la Rosia Montana ,

http://www.ziarultricolorul.ro/?cmd=displaystory&story_id=10217&format=html

acolo ar dealtfel si alte lucruri de expoatat si contractul e dat pe nimic ...

 

lasa-l pe soros

decizia depinde de romani!

sperante naruite

un expert incearca sa trezeasca romanii care indrazneau sa spere ca pot opri progresul.vom ajunge si noi tara Europeana la un moment dat, fie ca vrem, fie ca nu

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor