Ziare.com

Rosia Montana: O vanzare de resurse specifica secolului XIX - Interviu cu Mircea Cosea

de Camelia Badea
Joi, 05 Septembrie 2013, ora 07:50

   

Rosia Montana: O vanzare de resurse specifica secolului XIX - Interviu cu Mircea Cosea
Romania nu are o strategie pe termen lung cu privire la exploatarea resurselor, prin urmare e prematur sa se ia o decizie referitoare la Rosia Montana, unde statul roman are doar un interes pur contabil, aritmetic, de includere in buget a unor sume care, avand in vedere valoarea zacamantului pe termen lung, sunt absolut infime, afirma analistul economic Mircea Cosea.

Desigur, Romania are nevoie sa isi puna in valoare resursele minerale, dar nu in felul acesta, nu in pripa si nu sub o presiune pe care nu o cunoastem, mai spune profesorul Mircea Cosea intr-un scurt interviu acordat Ziare.com in care a fost intrebat punctual ce castiga statul roman, ce castiga comunitatea locala si ce castiga compania Rosia Montana Gold Corporation daca se da unda verde acestui proiect.

Cat castiga statul roman daca parafeaza actele necesare demararii exploatarii de la Rosia Montana in conditiile prevazute de legea adoptata de Guvernul Ponta?

Nu orice castig este important, nu orice suma de bani. In momentul de fata este important sa existe un concept in legatura cu valorificarea pe termen lung a acestor resurse, de aceea problema nu este cat castiga statul roman, ci care este strategia pe care statul roman ar trebui sa o aiba in legatura cu resursele naturale pe care le detine.

Deocamdata, asa cum apare proiectul de lege el este insuficient si pe mine nu ma lamureste. Sunt lucruri pe care nu le inteleg pentru ca metodele de calcul nu sunt transparente si nici nu cred ca pot sa fie.

Spre exemplu, se evalueaza un castig pe 20 de ani, dar nu exista niciun fel de informatie reala (si nici nu poate sa existe) in legatura cu evolutia pietei aurului in urmatorii 20 de ani.

In al doilea rand, nu stim care este capacitatea de productie a zacamantului, nu cea existenta in zacamant (si chiar si cifra existenta este relativa, pentru ca e o cifra geologica, nu economica).

In al treilea rand, redeventa pe care o obtine statul roman, desi este putin mai mare decat cea cu care ne-am obisnuit pana acum, nu este la nivelul celei pe care ar trebui sa o aiba un zacamant de aur clasat ca fiind al treilea in lume acum - vorbim, deci, despre un zacamant important pentru care statul ar putea sa pretinda o redeventa mai mare.

Si in sfarsit, nu este deloc clar din ceea ce spune Guvernul cum poate sa castige pana la 75% sau si mai mult din zacamant, pentru ca in aceste conditii apare o intrebare foarte clara: mai este interesat investitorul sa mai faca aceste investitii si sa se implice intr-o afacere cu un castig atat de mic? In general, atunci cand se vorbeste despre resurse, intotdeauna cel care exploateaza resursa, care are potentialul tehnic (pentru ca asta este problema - Romania nu il are), castiga mai mult decat posesorul de resurse.

Asa cum este legea acum, din punctul meu de vedere, este vorba despre o vanzare de resurse specifica secolului XIX. Se clarifica inca o data ceea ce eu am spus de vreo trei ani de zile, si anume ca Romania se afla intr-un stadiu de colonizare.

Banca Nationala nu are nevoie de acest aur, ea a declarat inca de acum cativa ani ca rezerva de 100 de tone de aur este arhisuficienta si nu are nevoie de mai mult, pentru ca o rezerva suplimentara inseamna costuri suplimentare.

Aurul este un produs industrial pentru industriile de varf - aviatie, armament, Hi-Tech, informatica. Ar trebui sa existe o destinatie a aurului pe care guvernul pretinde ca il ia de la Rosia Montana, alta decat intrebuintarea lui pentru pentru lantisoare, inele si verighete.

Dar noi nu avem o strategie a dezvoltarii industriale si nici perspectiva dezvoltarii unor ramuri de inalta tehnicitate care sa foloseasca aurul ca resursa de dezvoltare industriala, nu ca materie prima pentru bijuterii. Si atunci intrebarea este: E oportuna in momentul de fata deschiderea acestui zacamant sau e mai bine sa se astepte conditii mai bune de exploatare?

Concluzia mea economica este urmatoarea: Deocamdata, ceea ce ar fi util pentru Romania ar fi inceperea unor discutii, a unor analize, a unei gandiri foarte profunde in legatura cu stabilirea unei strategii de punere in valoare a resurselor naturale. Asa cum se procedeaza in prezent cu Rosia Montana este prematur sa se ia o decizie, pentru ca nu exista o strategie, nu exista o gandire.

Exista doar un interes pur contabil, aritmetic, de includere in buget a unor sume care, avand in vedere valoarea zacamantului pe termen lung, sunt absolut infime. Sunt sub orice fel de asteptare.

Deci, eu cred ca argumentele economice, asa cum sunt ele prezentate in proiectul de lege, nu lamuresc inceperea acestei exploatari, ci ar trebui sa existe o gandire, o consultare, expertize foarte serioase pentru a vedea ce facem cu acest zacamant.

Vreau sa subliniez ca nu sunt impotriva exploatarii aurului la Rosia Montana, din contra. Cred ca Romania are nevoie sa isi puna in valoare resursele minerale, dar nu in felul acesta, nu 'pe picior', nu sub o presiune pe care nu o cunoastem (e politica? e economica? tine de interes personal? de interes de grup?). De ce aceasta graba, in conditiile in care nu sunt clarificate in niciun fel avantajele pe care Romania le va avea?

Ce castiga comunitatea locala daca se da drumul acestui proiect?

Pentru comunitatea locala avantajul ar fi, ca sa spun asa, la jumatatea drumului, nici pozitiv, nici negativ. Se vor crea anumite locuri de munca in mod sigur, dar asta arata slabiciunea si lipsa de gandire strategica a Guvernului.

In conditiile unei astfel de zone, pentru interesul national pe termen lung guvernul ar fi trebuit sa aiba o strategie alternativa de creare de locuri de munca. Slava Domnului, exista fonduri comunitare pentru punerea in valoare a potentialului turistic, a potentialului istoric, as spune eu, chiar de dezvoltare a unor ramuri de activitate pentru intreprinderile mici si mijlocii.

Crearea a 1.000-2.000 de locuri de munca in industria miniera (o industrie care creaza valoare adaugata mica, pentru ca noi livram minereu, nu livram produse prelucrate) nu este un avantaj care sa ma determine sa zic ca am prins pe Dumnezeu de un picior din punct de vedere al somajului.

Nu, este dovada lipsei de imaginatie economica si politica a acestui guvern, dar nu numai a acestui guvern, a tututor celor care de atata timp discuta despre Rosia Montana.

Ce castiga Gold Corporation?

Gold Corporation, care e o companie obscura (nimeni nu stie prea multe despre ea, se vorbeste ca ar fi in proprietatea unui mare om de afaceri aflat acum sub ancheta si in Franta si in Elvetia), castiga un lucru foarte important: are in posesie unul dintre cele mai mari zacaminte de aur din lume.

Repet, intr-o maniera coloniala, pentru ca i se dau toate avantajele. A cumparat, prin banii pe care i-a investit in PR si in publicitate, administratia locala, iar pe termen lung isi poate negocia aceasta posesie pe care o are vanzand-o, revanzand-o, avand la dispozitie un zacamant care ii apartine.

Si mai beneficiaza chiar si de un lucru cat de poate de straniu: capacitatea de expropriere a terenurilor in folosul ei si nu in folos public, romanesc.

Deci ea castiga foarte mult, si pozitie pe piata, si pozitie strategica in viitor, si dreptul sau posibilitatea de a negocia acest drept cu alte firme in conditii mult mai bune, statul roman nemaiavand aceasta capacitate, fiind actionar minoritar.

Asa cum scrie in proiectul de lege, statul roman nu depaseste 25%. Iar cum ajunge la 25% este un alt mister pe care guvernul nu l-a lamurit pana in prezent.

Daca este atat de dezavantajos pentru Romania, credeti ca acest constract ar trebui reziliat dupa modelul Bechtel?

Nu pot sa ma pronunt pentru ca a aparut un element pe care nu il cunosteam si care a fost spus in treacat de guvern, si anume ca ar exista o clauza in contract potrivit careia rezilierea lui ar insemna o pierdere de 2 miliarde de dolari pentru Romania. Nu stiu ce inseamna aceasta clauza, dar nu ma mira. Daca este asa, introducerea ei ar apartine guvernarii in timpul careia s-a semnat contractul (1999 - n.red.). La noi este o victorie atunci cand reziliem contracte platind celui care pleaca, vezi cazul Bechtel...

Parerea mea personala este ca ar merita sa reziliem, chiar cu 2 miliarde pierdere, daca am avea o strategie nationala de utilizare a resurselor, in asa fel incat sa avem capacitatea pe viitor sa le exploatam.

De altfel, eu am propus copierea unui exemplu italienesc de prin anii '50 si anume crearea unei entitati de stat care sa exploateze in proprietatea statului zacamintele minerale, finantandu-se prin imprumuturi. Pentru ca un zacamant ca acesta si altele pe care le mai avem ar fi argumente foarte importante pentru obtinerea unui imprumut pe piata internationala, iar zacamintele ar putea fi exploatate de catre Romania in folosul statului roman.

Asta ar fi valabila si pentru Cupru Min, unde se intampla iar o tragedie - se vinde pe nimic un zacamant.

Italienii au facut acest lucru, printr-un institut care se numea Istituto per la Ricostruzione Industriale (IRI), si au reusit, dupa razboi, sa pastreze in proprietatea statului si industria si resursele de care mai dispuneau. Am putea sa ne uitam la ei si sa adaptam acel model.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4557 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pe vremea celorlati comunisti

era o vorba: "zvonacul si raspanadul".Da, era adevarata.Chiar securitatea scornea zvonuri pe care tot ea le imprastia pentru a distrage atentia de la ceea ce se facea in defavoarea poporului.O dovada in plus ca traim aceleasi vremuri este si subiectul zilei : Rosia Montana si cainii vagabonzi.Daca pentru ultimul zvon este reglementare legala care nu se aplica, pentru prima situatia e "schioapa" tare de tot. Reglementarea legala, daca o urmariti, va va spune clar ca e "o manareala" marca N0049 (Adrian Nastase - a se vedea cine a semnat primul document oficial legat de asta). RMGC castiga licitatia cu o zi inaintea publicarii anuntului.Nu detine licenta de explorare si exploatare.Nu mai corespunde nimic din ce s-a stabilit ca areal de exploatare. Se pare ca batalia mare este pe wolfram si nu pe aur.
Deci, se arunca maselor un subiect destul de bine secretizat.Cand vor cunoaste oamenii toate aceste amanunte si datele contractului, conform caruia statul roman va mai plati si despagubiri, sa vedem cine va plati acele despagubiri si mai ales din ce bani ? Se pune iar caruta inaintea cailor ! De ce sa nu exploatam noi aceste resurse naturale cu care ne-a inzestrat Dumnezeu tara si sa le dam la altii, pe baza unor calcule stranii din care rezulta ca statul va avea 25% din actiuni (care actiunui si la ce valoare?) precum si o redeventa de 6% ? De ce s-au facut atatea manifestatii tip comunist, cu oameni adusi de prin alte locuri ? Cum e cu cea carea impletea ciorapi si acum "f...te buha la RMGC" conform propriei declaratii ?
E putreda rau aceasta manareala! Eu zic sa ne gospodarim singuri !
Romane, trezeste-te pana nu e prea tarziu ! "Muntii nostri aur poarta/Noi cersim din poarta'n poarta"!

 

Cand stai cu foamea-n gat, Nu mai intrebi de ce si cat! E bun si-un

os De ros...

 

cind e vorba de spaga, maidanezii politici romulani musca tot!

....aici e vorba de citeva zeci sau sute de milioane de euroi luate de Baselu si Ponta si poate alti citiva maidanezi cheie din guvernul romulan...cum ar fi Crina...sau stoarfa Udrea...Aici nu e vorba de foamete, pt ca politicienii romulani nu iau decizii cu foamea in git, si nicidecum nu se gindesc la poporul romulan dupa ce l-au ucis pe Ceasca...Daca se gindeau serios la bunastarea tarii, stoarfa Udrea sau analfabeta Eba sau escrocii Mazare, Ponta, Bombonel, Oprisan mitrea hrebe ilici baselu felix patriciu etc erau demult lustrati si la puscarie sau macar fara acces la functii publice...

Cand stai cu foamea-n gat...

...inveti sa faci de mancare. In Rosia - si-n Apuseni, in general - exista posibilitatea unei mese imbelsugate. Mineritul e doar una dintre posibilitati, cea mai putin viabila pe termen lung. Povestea de-acolo e un fel de "Povestea lenesului" a lui Creanga. Le oferi posibilitati, iar ei te intreaba daca-s muieti posmagii. Asta pentru ca omul sarac - si p.rost, as adauga eu - exulta in fata unui venit relativ mare, rapid si asigurat de altii, chiar daca venitul ala e pe termen limitat si scurt. Reorientarea economica a unui sfert din populatia unei zone cum e zona Abrud-Brad-Baia de Aries poate fi un proces costisitor si destul de complicat, insa nu e deloc imposibil. Mai ales ca, daca asta s-ar fi inceput acum 15 ani, cand mineritul a murit in zona, procesul de reorientare s-ar fi incheiat deja demult.

investitii

investitiile sunt o cale eficienta de a relua mineritul, alfel statul nu ar fi inchis minele daca vechile metode mai erau profitabile

Nonpolitikon @ CUM poti sä afirm asa ceva--e bun si un OS

Sau ai capul gol...sau aparti din trupa veche
securistä
Cred in varianta a doua..incerci sä prosstesty lumea.
Cum sä fie bun si un os cänd poti avea tot boull.
Este o mentalitate tipic Romäneascä care se multumesc cu putin???din cauza acesta cei mai
multi rämn toatä viata numai sä roadä un os.

POATE ... :)):))

Dacă ii PLACE ... :)):))

1.-Nu-i afirmatie-s proverbe, ca si "Măru' mic,/

Sau nimic!". 2.-Ziceti Dvs. că "trupa veche"-i pro si "trupa nouă"-i contra? Da', dacă-i "vicevercea"? Mă rog, cunoscător fiind, stiti Dvs. ce spuneti! Da', dacă faceti parte si din planul vreunui interesat, eu zic să nu le atrageti in ciorba asta, că vă frigeti!

Un guvern de penali

Guvernul penal din Romanika trateaza biznisuri cu altzi afaceristi penali, majoritatea ji-dani, si asta nu numai in cazu' Rosia Montana, dar si in cazul privatizarii CFR marfa, cand perciunatu' american ce voia sa cumpere activul avea in spate zeci de condamnari pentru evaziune, delapidare, spalare de bani, deturnare de fonduri, etc.
P.S. Spune-mi cu cine te aduni, ca sa-tzi spun cine esti........

 

radu vasile, prim-ministru evreu

cred ca el a fost implicat in "afacerile" mentionate in articol. Evreii sunt in general bine dotati intelectual, foarte smecheri si cu tupeu, se pricep la "afaceri" (mai ales in gasca!) dar castigurile rezultate merg 99% spre ei si comunitatea lor! Faptul ca dupa 1990, evreii au impanzit guverne, ministere, parlament, servicii secrete, banci, BNR, trusturi de presa, partide politice .... a dus la situatia economica actuala a rromaniei.

 

Comentarii fara cunostinte

Vreau sa spun doar a sunt uimit de cate comentarii fara nici un fel de support pot apara. Pe urma imi dau seama ca este in Romania unde elita a plecat demult si au ramas incapabili.
Mai mult pt toti cititori vreau sa scriu niste lucruri care sa educe pe cei ce nu stiu minerit. Anumite zacaminte de Au necesita tratarea minereului cu CNH (cianide) care este toxic la cei ce beau apa care contine acest acid si nici decum la cei care traiesc si nu vin in contact cu apa din TSF. Pentru cei care vor mai multe detalii sunt in lume la ora actuala poate peste 2000 de mine care folosesc CNH. Intrebarea este cate incidente sunt raportate pe an in presa internationala de dezastre ca urmare a CNH? Poate 1 poate 1 la 10 ani. Cea mai bogata regiune din SUA in Au (Statul Nevada)are niste mine uriase care folosesc poate de 10 ori cantitatea de CNH comparativ cu Rosia Montana si nu a fost in ultimi 100 de ai nici un dezastru ecologic acolo, mai mult vacile fermierilor pasc langa iazurile de decantare zilnic si numoare nici una.
Am fost educat sa raspnd numai daca stiu raspusul ri uni comentatori aici o fac si daca nu au nici cea mai mica idee despre subiect.
Politcienii din Romania sunt o reflectie a nivelului de inteligenta a populatiei si nimic mai mult.
Mult success Rosia Montana este un potetial mare care poate fi valorificat cu beneficii majore in special pentru cei care or sa lucreze acolo.
Cheers

 

Tara saraca

Tara nu are bani sa rezolve probleme fundamentale ca: infrastructura, caini, spitale, Locuri De Munca bine platite, pensii si viseaza la AUR. Hai sa fim seriosi Rosia Montana are nevoie de 2 miliarde the USD ca sa porneasca dar sa aduca si profit.
Am fost in tara de curand si sunt foarte dezamagit ca dupa 15 ani de cand am plecat nu am vazut nimic care sa imbunatateasca viata a 22 M de oameni decat circ, dar probabil ca tara are nevoie de circ.
Cheers

 

eu ma simt magulit si onorat

ca in sfarsit te-ai intors in tara ca sa ne mai luminezi si pe noi astia din groapa asta de gunoi . dar daca pui problema ca trebuie nu stiu cate milioane ca sa porneasca afacerea asta ce inseamna ? ca nu mai incepem nimic datorita costurilor initiale ? si apoi depinde cine da acesti bani . ia mai lumineaza-ma o data dupa cei 15 de ani de benefica pribegie prin lume .si daca ai ramas asa dezamagit cand ai vazut ce e in tara dupa 15 ani ce faci ? ce-ar sa faci stanga-mprejur si sa ne mai onorezi peste alti 15 ani cand , cu ajutorul lui dumnezeu pt. ca oamenii pleaca din romania , o fi mai bine !oricum , multumesc pt. lectia despre exploatarea cu cianuri (daca o fi bine ce-ai scris acolo habar n-am recunosc dar la teorie suntem tari mai ales cand poti afla totul de pe internet).

ascultati-l pe domnul profesor

Cosea ca-i baiat destept . si puneti-l ministru de finante .da' nu cred ca vrea ! ca-i baiat destept !

 

de cand

de cand proiectele sunt vanzare? investitiile, lucrarile, rezultatele reluarii mineritului se traduc apoi prin avantaje generate, de la profitul direct la locurile de munca

 

Fa, pizdeto

Mineritul A MURIT in Apuseni. Stii de ce? Pentru ca nu exista zacaminte exploatabile conform tehnologiilor existente. Canadienii astia au acelasi tip de zacaminte - se numesc foarte sarace, iar asta se refera la necesarul de excavare pentru obtinerea cantitatii de minereu pur - dar nu le exploateaza. Stii de ce? Pentru ca legea lor nu permite, din cauza posibilelor consecinte. Apai ma scuzi - nici legea noastra nu permite. Atata ca banii multinationalei incearca sa modifice legea - sau sa o reinterpreteze.
Si-acu mar.sh in p.izda m.a-tii de-aci, ca m-am invartit de inca un inadecvat.

parteneriat

vanzare din parti, se gasesc toti sa faca declaratii ca sa se afle in atentia media. proiectul e conform normelor, e in parteneriat cu noi si evident ca genereaza avantaje

 

Cu care "voi" e in parteneriat? Si cine?

Ma, tu vorbesti exact ca-n expunerile balbaitului de Tanase, pe care le-am auzit cand l-au dat afara cu suturi in c.ur din aula de la Babes-Bolyai. Ia zi, in care departament lucrezi? Ca nu esti la media.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor