Situatie incredibila la Rosia Montana: Cum l-au umilit autoritatile pe expertul UNESCO venit sa evalueze situl (Video)

Marti, 03 Octombrie 2017, ora 14:37
11395 citiri
Situatie incredibila la Rosia Montana: Cum l-au umilit autoritatile pe expertul UNESCO venit sa evalueze situl (Video)
Foto: captura YouTube / Recorder

Expertul trimis de UNESCO pentru a evalua Rosia Montana in vederea includerii sale in patrimoniul mondial a fost umilit de autoritatile romane, intr-o incercare disperata de a-l opri sa isi indeplineasca misiunea. Expertul are termen de finalizare a raportului vara lui 2018.

Prezenta delegatiei de experti straini in Romania s-a datorat faptului ca, in ultima zi de mandat, Guvernul Ciolos a inaintat UNESCO dosarul "Peisajul Cultural Minier Rosia Montana", care ar putea proteja vestigiile istorice. Actualul premier, Mihai Tudose (PSD), s-a dovedit in repetate randuri un opozant al acestei idei si un sustinator al exploatarii aurifere.

Helmuth Albrecht (foto stanga), doctor in arheologie si evaluator renumit al ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), a cunoscut umilinta dupa umilinta la Rosia Montana, unde i s-au inchis usi in nas si s-a incercat intimidarea lui de catre reprezentantii institutiilor direct implicate, relateaza jurnalistii de la Recorder.ro. Acestia au surprins imagini incredibile din timpul vizitei delegatiei UNESCO la Rosia Montana.

Mai intai, Helmuth Albrecht a fost oprit chiar la intrare de un portar. "Muzeul s-a inchis pana saptamana viitoare, de ceva vreme... Ordin de la Deva", a spus portarul cu mainile in buzunare (foto dreapta), intr-o atitudine sfidatoare.

Cand i s-a spus ca sta de vorba cu reprezentantul ICOMOS care ar dori sa intre in muzeu "conform corespondentei care s-a facut cu dvs", portarul a raspuns ironic: "Nu cu mine s-a facut, eu sunt numai la paza...".

Bineinteles ca directorul Rosiamin nu era prezent "momentan" si nu a fost nici in urmatoarele zile.

Helmuth Albrecht si colegii sai - Beatrice Cauuet, experta in galeriile de la Rosia Montana, si Barry Gamble, consultant extern al Institutului National al Patrimoniului (INP) - au ramas siderati de ce li se intampla.

"E ridicola toata aceasta situatie. Interzicerea accesului a fost initial motivata prin periculozitatea intrarii in galerii", a declarat Irina Iamandescu, director al Directiei Patrimoniu Imobil din INP, precizand insa ca toti membrii delegatiei venita sa faca evaluarea aveau echipament de protectie si erau instruiti.

Pana la urma Valentin Rus, directorul Rosiamin, a cedat si i-a intampinat pe musafirii straini, tratandu-i insa ca pe niste simpli turisti.

"Asta e lumea noastra, lumea noastra interesanta (...) Imi cer scuze, dar nu's de capul meu aicea, ca daca ar fi fost muzeul meu privat, ar fi fost altceva (...) Nu vom intra aici, vom vedea doar zonele turistice (...) Nu astazi, nu a fost acceptat", le-a spus acesta expertilor pe care i-a tinut la intrarea in galeriile romane cu mana proptita in usa.

"Nu putem vedea, e incuiat, e numai pentru mineri, numai pentru specialisti, nu pentru turisti", a argumentat el, spre stupoarea celor care i-au replicat: "Dar avem toate astea in masina! Nu suntem turtisti, suntem experti".

"Nu impingeti lucrurile! E o situatie interesanta", a comentat directorul Rosiamin, fara sa dea mai multe explicatii.

In imaginile filmate de jurnalistii de la Recorder.ro poate fi vazut Helmuth Albrecht vorbind la telefon, la finalul vizitei: "E ca un joc, au incercat sa ne tina pe loc, apoi Irina s-a zbatut si a dat telefoane si pana la urma ne-au lasat inauntru (...) Va fi un raport interesant".

Mai mult, evaluatorii straini au facut o fotografie de grup in fata unui afis pe care scria celebrul slogan al muncitorilor care doresc continuarea exploatarii aurului: "Vrem sa muncim, nu sa cersim".

"Sloganul e potrivit si pentru misiune: Vrem sa muncim, nu sa 'cersim'", adica sa se roage de autoritati, a comentat ironic Helmuth Albrecht.

Una peste alta, in ciuda oprelistilor impuse de autoritati, pana la urma expertii au vizitat, "in mare", ce si-au propus. "Ne bucuram ca lucrurile s-au rezolvat", a spus Irina Iamandescu.

C.B.

#evaluator UNESCU Rosia Montana , #Gold Corporation