Solicitare imperativa catre statul roman pentru salvarea patrimoniului Rosia Montana

Marti, 08 Octombrie 2013, ora 19:41
1852 citiri
Solicitare imperativa catre statul roman pentru salvarea patrimoniului Rosia Montana

ICOMOS, organism consultativ al UNESCO pentru probleme de patrimoniu cultural, solicita imperativ statului roman salvarea patrimoniului cu semnificatie exceptionala de la Rosia Montana si avertizeaza asupra pericolului iminent reprezentat de exploatarea miniera RMGC.

Astfel, o noua rezolutie referitoare la Rosia Montana a fost adoptata de specialistii reuniti in sesiunea anuala a conducerii ICOMOS si la Simpozionul stiintific al organizatiei, care au avut loc intre 6 si 11 octombrie la San Jose, Costa Rica, informeaza Asociatia Arhitectura Restaurare Arheologie.

In rezolutie, care urmeaza unei serii de astfel de luari de pozitie ale prestigioasei organizatii, manifestate de-a lungul ultimului deceniu, "se solicita imperativ autoritatilor romane sa-si indeplineasca obligatia de a proteja patrimoniul exceptional de la Rosia Montana, asumata si prin adoptarea conventiilor internationale relevante ale domeniului, si sa transforme acest loc intr-un model pentru aplicarea unor politici si programe de dezvoltare care sa acorde precedenta patrimoniului cultural", arata sursa citata.

Specialistii isi motiveaza cererea bazandu-se pe pozitiile formulate fata de aceasta problema de Academia Romana, bisericile istorice din Transilvania si organizatiile profesionale nationale si internationale, cum ar fi UIA, OAR, UAR sau ARA.

Se solicita de asemenea evaluarea sitului in contextul patrimoniului umanitatii, mentionandu-se cerinta formulata la protestele publice din ultimele saptamani - inscrierea in Lista Patrimoniului Mondial.

In rezolutie se precizeaza explicit ca s-a luat act de:

  • Semnificatia exceptionala a sitului Rosia Montana - Alburnus Maior, ca peisaj cultural care a evoluat de-a lungul a mai mult de trei milenii, reunind vestigiile mineritului preistoric, sistemul subteran minier roman unic, dezvoltat si extins constant in Evul Mediu, Renastere si Epoca Moderna, impreuna cu vestigiile sistemului hidro-tehnic minier si cu targul minier traditional mostenite din perioada habsburgica;
  • Exploatarea miniera la scara mare, in cariera deschisa propusa de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), suprapusa peste asezarea miniera istorica si peste peisajul cultural Rosia Montana, pe care ameninta in cea mai mare parte sa-l distruga definitiv;
  • Propunerea recent lansata de Guvernul Romaniei de a relansa proiectul minier printr-o lege dedicata [1], aflata acum in evaluare in Parlament;
  • Declaratiile recente ale unor oficiali romani - Primul-ministru si Ministrul Culturii, intre altii - care au promovat proiectul minier al RMGC doar pe baza de argumente economice conjecturale, ignorand sau minimalizand efectele negative ale acestuia asupra patrimoniului cultural;
  • Potentialul ca acest caz sa declanseze o reactie in lant care ar afecta alte situri miniere istorice din regiune, amenintand patrimoniul arheologic, arhitectural si istoric si peisajul cultural al Muntilor Apuseni - Carpatii Occidentali ai Romaniei, si probabil ar alimenta si alte cazuri similare in Europa Centrala si Sud-Estica.

In final ICOMOS isi ofera din nou sprijinul pentru punerea in practica a tuturor acestor masuri, in ciuda faptului ca nu a primit raspuns din partea autoritatilor statului roman la nici unul dintre apelurile sale anterioare.

C.B.

Citeste si:
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Valul patru al pandemiei de coronavirus a lovit puternic România, iar politicienii au fost surprinși și luați pe nepregătite. Au trecut în decurs de numai câteva luni de la afirmații precum...
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Sursa: Ziare.com