Sulfina Barbu, despre cum trebuie renegociat contractul pentru aurul de la Rosia Montana

Miercuri, 31 August 2011, ora 15:40
2728 citiri
Sulfina Barbu, despre cum trebuie renegociat contractul pentru aurul de la Rosia Montana
Foto: Arhiva

Fostul ministru al Mediului Sulfina Barbu, in prezent deputat PDL, considera ca renegocierea contractului cu Gold Corporation este "solutia posibila, viabila si necesara" pentru statul roman si propune guvernului cativa pasi obligatorii pentru continuarea proiectului minier.

"Romania in primul rand trebuie sa se decida daca vrea exploatarea resurselor de acolo din zona si eu cred ca ar trebui sa ne gandim la exploatarea acestor resurse. Spunea un localnic ca aurul acela nu va ramane in pamant.

Apoi, Romania trebuie sa se decida care este beneficiul pe care il doreste din aceasta exploatare si este o problema strict economica si este a Ministerului Economiei si a Guvernului, pentru ca pana la urma trebuie si o decizie a Guvernului, daca se renegociaza contractul", a declarat Sulfina Barbu pentru Ziare.com.

Rosia Montana: Sunteti de acord cu exploatarea minereului de aur? Dezbatere Ziare.com

Din punct de vedere al evaluarii de mediu, deputatul PDL crede ca Guvernul trebuie sa dea o decizie de aprobare doar daca "investitorul respecta toata legislatia de mediu, pentru ca sunt multe directive ale UE care trebuie respectate, si daca specialistii spun ca impactul asupra mediului e minim (pentru ca nu exista niciun proiect fara impact asupra mediului)".

"Daca din documentatiile tehnice depuse de catre aceasta companie reiese ca nu se respecta legislatia de mediu, nu exista decat o singura cale, sa se dea un aviz negativ. Inseamna ca nu este acum momentul si investitorii nu sunt capabili sa respecte toata legislatia de mediu", spune Sulfina Barbu.

Fostul ministru mai crede ca este nevoie de "consecventa si seriozitate din partea specialistilor care sunt in comisia de analiza tehnica", cei care vor decide daca si in ce conditii dau avizul.

"Eu cred ca mai trebuie sa faca Guvernul ceva: asa cum a facut in 2005, sa angajeze si niste experti internationali care cunosc procedurile foarte bine si au expertiza europeana in domeniu si pe baza acestor expertize, asigurandu-se ca totul este evaluat corespunzator, sa se dea un raspuns - da sau nu. Tergiversarea unui raspuns nu cred ca este benefica pentru Romania", a punctat fostul ministru al Mediului.

In opinia sa, daca avizul de mediu va fi unul pozitiv atunci contractul statului roman cu Gold Corporation trebuie neaparat renegociat.

"Sunt convinsa ca este o solutie posibila, viabila si necesara. Aceste negocieri trebuie sa se intample intre cei doi parteneri: statul roman si compania RMGC. Statul trebuie sa fie extraordinar de atent la garantiile pe care investitorul trebuie sa le constituie, pentru ca, intre timp, am adoptat si alte legi de la nivelul UE, de exemplu directiva privind raspunderea penala in domeniul protectiei mediului, sau directiva privind garantiile pe care trebuie sa le constituie pentru ecologizare ulterioara, dupa ce se inchide aceasta exploatare.

Legislatia de mediu este stufoasa, dar foarte precisa. Statul trebuie sa fie extrem de atent, iar investitorul trebuie sa vina cu garantii foarte clare", a atras atentia deputatul PDL.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Sulfina Barbu Rosia Montana, #exploatare Rosia Montana, #Rosia Montana aur , #Gold Corporation
Comentarii
Poza omuldinpekin
omuldinpekin
rank 3
Iar aurul extras sa fie impartit poporului, nu exploatatorilor !