Un senator USR acuza Guvernul ca refuza accesul expertilor UNESCO in galeriile de la Rosia Montana

Miercuri, 27 Septembrie 2017, ora 16:51
2884 citiri
Un senator USR acuza Guvernul ca refuza accesul expertilor UNESCO in galeriile de la Rosia Montana

Guvernul Romaniei blocheaza accesul grupului de evaluatori UNESCO in cea mai spectaculoasa componenta a sitului de la Rosia Montana: ansamblul de galerii subterane antice, medievale, moderne si contemporane din Masivul Carnic, sustine senatorul USR Mihai Gotiu.

Intr-un raspuns pe care senatorul USR Mihai Gotiu l-a primit la o scrisoare transmisa saptamana trecuta ministrilor Culturii si Economiei, presedintelui ANRM si Minvest Deva (reprezentantul statului roman in proiectul minier), se spune ca pentru a vizita galeriile in discutie ar fi nevoie de acordul companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), arata senatorul intr-un comunicat transmis Ziare.com.

"Vreau sa le transmit domnului premier si domnilor ministri, precum si celorlalti reprezentanti ai statului roman: compania miniera NU este proprietarul Masivului Carnic si nici al galeriilor din Rosia Montana.

Licenta pe care compania miniera o detine (obtinuta intr-un mod care ar merita mai multa atentie de la DNA) nu-i da absolut niciun drept asupra patrimoniului cultural de la Rosia Montana, cu atat mai mult cu cat dupa aproape 20 de ani de la obtinerea licentei, RMGC nu a reusit sa faca un proiect care sa respecte legile romanesti!", arata senatorul in comunicat.

"Romania NU si-a vandut si nici nu si-a concesionat istoria si cultura companiei miniere! Si, cel putin teoretic si tinand cont de juramantul depus, Guvernul si ministrii, agentiile si alte institutii publice au o datorie fata de cetatenii romani sa promoveze istoria si cultura Romaniei, ca parti relevante ale istoriei si culturii europene si universale.

Raspunsul pe care l-am primit, si, in sine, blocarea accesului echipei de experti internationali si romani la cunoasterea istoriei si culturii Romaniei reprezinta abdicarea de la aceasta datorie si, fara vreo exagerare, e o tradare a intereselor cetatenilor romani", continua Gotiu, in contextul in care in acaesta saptamana Rosia Montana este vizitata de un expert evaluator al ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), prestigiosul organism raportor UNESCO, cel mai cunoscut si reprezentativ for al specialistilor internationali din domeniul patrimoniului cultural.

In cadrul acestei vizite, reprezentantul ICOMOS, prof. dr. Helmuth Albrecht, de la Universitatea Tehnica din Freiburg, este insotit de specialisti romani si internationali in patrimoniu cultural. Scopul vizitei il reprezinta evaluarea sitului cultural Rosia Montana in vederea admiterii dosarului depus pentru includerea UNESCO.

"Pretextele invocate in raspuns sunt praf in ochi. Cum am aratat, istoria si cultura Romaniei NU sunt proprietatea companiei miniere.

Galeriile din Carnic pe care echipa de experti si-a manifestat intentia sa le evalueze pot fi vizitate in siguranta. Le-am vizitat chiar eu in urma cu cativa ani! Nu e cu nimic mai periculos sau mai greu decat o plimbare pe un drum de munte!

Mai mult, din echipa de experti internationali face parte si d-na Beatrice Cauuet, care a cercetat ani la rand galeriile din Carnic si sunt absolut convins ca nu ar fi propus un traseu periculos. La fel cum sunt cat se poate de sigur ca in Romania se poate forma in mai putin de jumatate de zi o echipa de salvatori minieri care sa insoteasca, pentru orice eventuala problema, grupul de experti. Cu o singura conditie, sa se doreasca acest lucru! Asta presupune, desigur, ca reprezentantii Guvernului sa lucreze pentru cetatenii Romaniei!", mai arata senatorul USR in document.

Dosarul Rosia Montana a fost inscris pe Lista Tentativa a UNESCO la inceputul acestui an, la Paris, in ultima zi a Guvernului Ciolos. Inscrierea Rosiei Montane in UNESCO este una dintre principalele revendicari ale zecilor de mii de romani care au iesit in strada, in toamna lui 2013, intr-un sir de proteste intinse pe durata a trei luni si jumatate.

Citeste si:

Guvernul pretinde ca dosarul Rosia Montana a fost depus ilegal la UNESCO, ca sa poata pune mana pe aurul de acolo

Tudose, despre Rosia Montana: Din cauza lui Ciolos, seful la tribul de tehnocrati, nu mai poti sa sapi nici dupa rame acolo

Tehnocratii ii raspund lui Tudose in scandalul Rosia Montana: Declaratie de bodega. Se bazeaza pe o falsa informatie

Citeste si:
Nelu Tătaru, mesaj dramatic fără destinatar: "Oamenii au înțeles că sănătatea nu se negociază, unii politicieni însă nu"
Nelu Tătaru, mesaj dramatic fără destinatar: "Oamenii au înțeles că sănătatea nu se negociază, unii politicieni însă nu"
Preşedintele PNL Vaslui, Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii, a declarat joi, 28 octombrie, că "sănătatea oamenilor nu se negociază", afirmând că românii au înţeles acest lucru,...
Liderul UDMR, despre instabilitatea unei coaliții. „Indiferent dacă ei negociază cu PSD sau cu USR, toţi se uită la celălalt ca la adversari. Conflictul se va repeta”
Liderul UDMR, despre instabilitatea unei coaliții. „Indiferent dacă ei negociază cu PSD sau cu USR, toţi se uită la celălalt ca la adversari. Conflictul se va repeta”
Preşedintele UDMR, vicepremierul interimar Kelemen Hunor, consideră că este necesar un guvern susţinut de o majoritate şi pentru aceasta trebuie să existe perspectiva că se poate merge...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
JackMalletFlute
rank 1