Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Locuitorii din Roșia Montană evacuați se pot întoarce acasă. Autoritățile anunță că pericolul de la barajul Tăul Mare a fost înlăturat

Vineri, 07 Octombrie 2022, ora 22:49
2321 citiri
Locuitorii din Roșia Montană evacuați se pot întoarce acasă. Autoritățile anunță că pericolul de la barajul Tăul Mare a fost înlăturat
Apa din lacul de acumulare a scăzut cu 4,8 metri faţă de nivelul măsurat pe 1 octombrie FOTO ISU ALBA

Prefectul judeţului Alba, Nicolae Albu, a anunțat vineri, 7 octombrie, că populaţia din Roşia Montană, evacuată din cauza unei gropi de prăbuşire în barajul lacului Tăul Mare, se poate întoarce acasă în condiţii de siguranţă.

Comisia tehnică întrunită vineri pentru analiza situaţiei de la faţa locului a constatat că apa din lacul de acumulare a scăzut cu 4,8 metri faţă de nivelul măsurat duminică, 1 octombrie, şi cu 5,25 metri faţă de nivelul normal de retenţie al apei în lac.

Se pot întoarce oamenii acasă, în siguranţă. Obiectivul pe care noi ni l-am propus a fost atins. Asta nu înseamnă că, începând de astăzi, nu vom lua toate măsurile viitoare pentru a preîntâmpina asemenea lucruri. Interesul tuturor este să găsim cele mai bune soluţii de punere în siguranţă a localităţii”, a spus prefectul judeţului Alba.

La rândul său, expertul tehnic care a evaluat situaţia de la barajul lacului a menţionat că în urma analizei efectuate de comisia tehnică, s-a constatat că apa din acumularea de la Tăul Mare a scăzut şi că riscul unui accident grav este diminuat.

”Se constată că pe 7 octombrie, la ora 14,00, nivelul în acumularea Tăul Mare a scăzut cu 4,8 metri faţă de nivelul de duminică şi cu 5,25 metri faţă de nivelul normal de retenţie a apei din lac. Estimăm îndeplinirea recomandării făcute duminica trecută, că atunci când nivelul apei în baraj va scădea cu 5 metri, riscul unui accident grav la baraj este diminuat”, a declarat expertul tehnic Costică Sofronie.

El a menţionat că în maximum două săptămâni se vor prezenta variantele posibile de stabilizare a situaţiei în regim de urgenţă, inclusiv evaluări financiare şi propuneri pe termen mediu întocmite de către firme de proiectare şi execuţie specializate pe astfel de lucrări, care au participat la vizita în teren şi la întâlnirea comisiei tehnice.

”Pentru perioada următoarelor două săptămâni se propune evacuarea, în continuare, a debitelor prin sifonare, permiţându-se o creştere de nivel faţă de situaţia actuală de maxim doi metri. În condiţiile actuale, inclusiv în situaţia în care nivelele vor creşte cu cel mult doi metri, nu mai este necesară evacuarea populaţiei”, a completat expertul tehnic.

În situaţia creşterii nivelului în acumulare de peste doi metri, se recomandă reactivarea ISU Alba cu forţe şi mijloace de intervenţie pentru suplimentarea capacităţii de evacuare a apei şi reanalizarea situaţiei.

Primăria Roşia Montană va asigura monitorizarea nivelelor în acumulare, a infiltraţiilor în galeria golirii de fund şi amorsarea echipamentelor de sifonare a apei ori de câte ori va fi necesar. Orice situaţie atipică va fi anunţată SGA Alba şi ISU Alba.

”Indiferent de soluţiile tehnice ce vor fi propuse în maxim două săptămâni, în cel mai scurt timp se va asigura accesul la lucrări, adică drumurile de acces pentru facilitarea intervenţiilor de orice tip. Pentru suplimentarea capacităţii de evacuare prin sifonare, recomandăm şi repoziţionarea conductei de preaplin DN600, mai jos cu 3-5 metri, în funcţie de condiţiile specifice din amplasament”, a mai spus expertul tehnic de baraje.

Pe data de 1 octombrie, în jurul orei 16,00, reprezentanţii Primăriei Roşia Montană au observat apariţia unei pâlnii de eroziune pe coronamentul barajului Tăul Mare. Fenomenul a apărut în zona din dreptul golirii de fund a barajului.

O bucată de drum național s-a rupt până la jumătate din cauza ploilor. Pericol pentru traficul rutier într-o zonă intens circulată din județul Alba FOTO
O bucată de drum național s-a rupt până la jumătate din cauza ploilor. Pericol pentru traficul rutier într-o zonă intens circulată din județul Alba FOTO
O porțiune de aproximativ 100 de metri din DN 74A s-a surpat, în urma ploilor din ultimele zile, pe raza localității Cărpiniș din comuna Roșia Montană, județul Alba. În zonă circulația...
Continuă scandalul de la Roșia Montană. Gabriel Resources contestă în instanță sechestrul pus de autoritățile române
Continuă scandalul de la Roșia Montană. Gabriel Resources contestă în instanță sechestrul pus de autoritățile române
Acţionarul majoritar al companiei Roşia Montană Gold Corporation SA, Gabriel Resources, a dat în judecată Oficiul Registrului Comerţului de pe Lângă Tribunalul Alba, Agenţia Naţională de...
#rosia montana, #locuitori evacuati, #rupere baraj, #baraj Rosia Montana , #rosia montana