Dezbatere Ziare.com: Rosia Montana - Bomboana otravita

Marti, 27 Iulie 2010, ora 11:35
9220 citiri
Dezbatere Ziare.com: Rosia Montana - Bomboana otravita
Foto: lucianmuntean.ro

Subiectul "Rosia Montana" este din ce in ce mai fierbinte. Opiniile pro si contra se inmultesc pe masura ce autoritatile dau semnale ca sunt pe cale sa ia o decizie majora care va pune capat starii de incertitudine.

Incepand de astazi, Ziare.com lanseaza o dezbatere pe aceasta tema, in care specialistii, dar si cititorii nostri sunt invitati sa-si expuna opiniile legate de oportunitatea inceperii exploatarii aurului din aceasta zona.

Pentru ca Rosia Montana suntem noi!

Dr. Raul C. Muresan

Am fost recent la Rosia Montana si am ramas absolut socat sa gasesc un colt de paradis cu un peisaj pitoresc ce m-a vrajit pur si simplu. Aici am vazut cu ochii mei realitatea referitoare la aceasta problema extrem de sensibila pentru Romania.

Se spune ca poti fi de acord cu proiectul de exploatare a aurului, initiat de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), doar daca nu ai fost acolo. Sunt perfect de acord. Si m-am decis sa scriu. Pentru prezentul, dar mai ales pentru viitorul nostru. In cele ce urmeaza imi voi exprima opiniile pur personale, incercand sa le argumentez cat mai bine si utilizand informatii din teren.

Fig. 1. Peisaj pitoresc ce ar urma sa dispara, de jur imprejurul centrului vechi de la Rosia Montana (aflat in centrul imaginii). Pajistea si muntii din fundal vor fi rase de pe fata pamantului in urma exploatarii propuse de RMGC.

Un set celebru de studii longitudinale efectuate pe copii a aratat ca succesul acestora in intreprinderi intelectuale si in cariera este direct proportional cu capacitatea unei persoane de a amana recompensa (H.N. Mischel & Mischel, 1983; W. Mischel, Shoda, & Peake, 1988; Shoda, Mischel, & Peake, 1990). Copiilor li s-au oferit bomboane, acestia putand alege intre a pastra bomboana pe loc sau a o refuza cu promisiunea ca, odata refuzata, ei vor avea sansa de a castiga o recompensa mult mai mare ulterior.

Studiile au urmarit dezvoltarea acestor copii pe parcursul multor ani, demonstrand dincolo de orice indoiala, ca cei care in copilarie au refuzat bomboana au ajuns in pozitii net mai bine recompensate financiar si mai respectate la nivel social.

Noi, romanii, avem acum de ales, asemenea unor copii, in totala necunostinta de cauza. RMGC, in cardasie cu o serie de politicieni probabil corupti, incearca cu toata determinarea, asa cum voi demonstra in articolele urmatoare, sa dezinformeze populatia emitand neadevaruri, facand afirmatii tententioase si incercand, prin campanii bine tintite, sa ne convinga de validitatea proiectului lor.

Remarcabila este tendinta progresiva de monopolizare a dezbaterii publice din ultimii doi ani, cand cu greu a transpirat in presa cate un material care sa prezinte adevarul despre Rosia Montana. Campania masiva orcherstrata de RMGC in media are scopul de a schimba perceptia publica asupra Rosiei Montane in favoarea companiei, in conditiile in care romanii, in marea lor majoritate, se opun proiectului.

Un sondaj de pe site-ul Camerei Deputatilor releva faptul ca din 8.507 pareri exprimate, 95,88% sunt impotriva proiectului.

Putem castiga, spun cei de la RMGC , aproximativ patru miliarde de dolari din participatiunile statului plus banii intrati indirect in economie. Totul, in decurs de aproximativ 16 ani, ceea ce inseamna o medie de aproximativ 250 milioane de dolari (~210 milioane de euro) pe an.

Aceasta suma inseamna 0,1% din PIB. Prin comparatie, numai domeniul IT a contribuit in anul 2008 cu 7 miliarde de euro la PIB, adica de peste 33 de ori mai mult decat promite, in cel mai bun caz, proiectul RMGC.

Un calcul aritmetic simplu ne arata ca economia romaneasca, chiar asa in criza cum este ea, produce suma pe care ne-o promite RMGC pe an in aproximativ 3 ore lucratoare, daca am presupune ca lucram 365 de zile. Dar lucram doar aproximativ 20-22 de zile pe luna, deci suma e produsa in 2 ore de munca din intregul an.

Fig. 2. Case in zona centrului vechi de la Rosia Montana.

Suma de patru miliarde de dolari ce revine Romaniei reprezinta, conform declaratiilor recente ale RMGC, aproximativ doua miliarde din participatiunile statului (20%) plus inca doua miliarde intrate indirect in economie. Acum, RMGC a revenit asupra sumei, plusand mai mult decat aberant la o cifra de 19 miliarde de dolari si sustinand ca aceasta noua estimare include efectul multiplicativ in economie, bazandu-se pe opinia unor asa-zisi "experti" de la Oxford. In realitate, avem de-a face cu inca o dezinformare grosolana, de tipul celor pentru care CNA a oprit difuzarea reclamelor RMGC la televiziuni.

"Expertii" de la Oxford sunt de fapt de la o companie privata, intitulata Oxford Policy Management

si care declara pe propriul site ca reprezinta interesele clientilor sai.

Asadar, nu avem de-a face cu oameni de stiinta de la Oxford, ci cu o companie privata care face lobby contra unui profit, probabil frumusel. Un argument adus de acesti "experti" este efectul multiplicativ in economie, de exemplu in sectorul constructiilor de masini. De fapt, Romania nu mai dispune de o asemenea industrie, majoritatea echipamentelor si utilajelor de exploatare trebuind importate. Nici vorba de multiplicare in economia romaneasca.

De altfel, intrebarile puse de prof. Afrodita Iorgulescu lui Alan Roe, in cadrul intalnirii cu "expertii" din iulie 2010 de la Marriott, releva foarte clar realitatea. Intrebat ce fel de indicatori a utilizat pentru estimarea beneficiilor economice, cei de tipul I care minimalizeaza efectele sau cei de tipul II care maximizeaza efectele activitatii minei, Alan Roe a recunoscut ca au fost folositi ambii multiplicatori si ca datele utilizate pentru estimari au fost furnizate de catre companie. Ori rezultatul e determinat in mod echivoc de datele de intrare in algoritmul de estimare a avantajelor economice. Asadar e deja limpede cat de mult ne putem increde in niste cifre manipulate si comandate de catre RMGC.

Sa fie foarte clar, nu avem de-a face cu un studiu independent, ci cu inca o incercare de manipulare.

Prin contrast cu "expertii" platiti de RMGC, exista voci puternice, neimplicate financiar, care atrag serios atentia Guvernului asupra efectului distructiv al proiectului Rosia Montana. Spre exemplu, organizatia Europa Nostra , care a creat in 45 de ani o retea de peste 400 de organizatii membre si asociate, a emis in martie 2010, la Haga, un comunicat adresat ministrului Culturii, Kelemen Hunor.

Citez din acest comunicat - traducere din engleza:

"Efectele de distrugere a peisajului prin exploatarea in mina deschisa, efectele uriasului iaz de decantare de pe valea Corna si cele rezultate din activitatile de minerit propuse vor distruge inevitabil si pentru totdeauna mediul si vor impiedica orice dezvoltare sustenabila a zonei.

Un dezastru ecologic, cauzat de cantitatile uriase de cianura necesare exploatarii aurului, va ramane mereu o amenintare asupra zonei. Pana la urma, o companie miniera este in primul rand preocupata de propriul ei profit care in cea mai mare parte va parasi tara. Activitatea industriala distructiva pe perioada prevazuta de 16 ani a functionarii minei nu poate fi considerata a fi mai buna decat dezvoltarea economica poate mai lenta, dar pe termen lung mult mai benefica, realizata printr-o atentie corespunzatoare la conservarea si dezvoltarea bogatei mosteniri culturale din zona Rosia Montana. [...]

Guvernul Romaniei trebuie sa fie preocupat de sustinerea si sprijinul propriilor comunitati si al patrimoniului, protejand mostenirea sa culturala si de mediu pentru propriii cetateni, cat si pentru cei ai Europei si ai lumii. [...] Pentru Romania, a sosit timpul de a alege intre doua directii de dezvoltare regionala: fie dezvoltarea distructiva mono-industruala, pe termen scurt; sau alternativa: dezvoltare sustinuta pe termen lung prin valorificarea tuturor valorilor unice oferite de Rosia Montana si de Muntii Apuseni. Va incurajam puternic sa optati pentru cea de-a doua."

Bomboana otravita

Politicienii actuali, din majoritatea partidelor politice, vor sa decida in locul romanilor demararea proiectului RMGC. Asistam la un scenariu foarte similar cu cazul contractului cu Bechtel pentru constructia de autostrazi: mare corporatie occidentala, promisiuni, vehicularea ideii de crestere economica si dezvoltare regionala.

Rezultatul real este de fapt o pierdere uriasa a statului roman, fara beneficiile promise initial de corporatia contractanta, ceea ce era de altfel de asteptat avand in vedere clauzele deosebit de dezavantajoase din contract.

Este posibil ca RMGC sa se inspire din experienta Bechtel, pentru a exploata slabiciunile si incompetenta legala, administrativa si de negociere a statului roman, bazandu-se totodata si pe usurinta mituirii demnitarilor si politicienilor. Spre deosebire de atitudinea servila si iresponsabila a statului roman, Administratia Obama din SUA a declansat procedura de stopare si reevaluare ecologica a unor mari exploatari in cariera deschisa, similare proiectului Rosia Montana ( New York Times).

Acum, putem demonstra ca suntem un popor mare, responsabil si care gandeste in perspectiva, la viitorul copiilor sai. Putem acum refuza aceasta bomboana otravita si sa aratam ca pe termen lung ne va fi mai bine asa. Sau, alternativ, asemenea copiilor fara discernamant si fara capacitatea de a refuza pacaleala pentru o recompensa imediata, putem accepta acest cadou otravit pe care ni-l ofera RMGC impreuna cu "stimatii" nostri politicieni.

Asa cum veti vedea in articolele urmatoare, am accepta astfel distrugerea sau degradarea unei localitati miniere unicat in lume, cea mai veche atestata documentar din Romania, unde au convietuit, adusi de febra aurului, romani, maghiari, germani, italieni, greci, evrei s.a.m.d. Am compromite iremediabil patrimoniul vechi de peste 2.000 de ani care ne-ar putea atrage turisti pe termen lung si profituri cu mult mai mari decat exploatarea zacamantului de aur.

Am rade de pe fata pamantului una dintre cele mai frumoase zone ale Apusenilor, invecinata cu arii naturale protejate, cum ar fi Parcul National Apuseni, Piatra Corbului si Piatra Despicata, sau aria avifaunistica Muntii Trascaului.

Nu in ultimul rand, ne-am servi o portie uriasa de cianuri si metale grele. Mai exact, peste 200 de milioane de tone de cianura de sodiu, extrem de toxica pentru oameni si pentru mediu. Compusii complecsi ai cianurii formati in combinatie cu metale grele vor ramane cu noi mult timp dupa ce Gabriel Resources va fi parasit Romania, acestia continuand sa polueze mediul pe termen necunoscut.

Relevanta nu e concentratia solutiei din iazul de decantare, ci cantitatea in valoare absoluta de cianura care va ramane "cadou" generatiilor viitoare, copiilor nostri. Proiectul RMGC, asa cum veti vedea in articolele urmatoare, nu reprezinta doar un risc ci va fi cu certitudine distructiv pentru mediu, patrimoniu si oameni.

Aceste afirmatii nu sunt arbitrare, ci bazate pe argumente aduse de comunitatea stiintifica din Romania si din strainatate, asa cum demonstreaza recentele raporte ale Academiei Romane si Asociatiei Ad Astra a oamenilor de stiinta romani.

Recent si organizatiile studentilor romani din strainatate si-au exprimat indignarea si puternica opozitie fata de proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana, propus de RMGC.

Putem alege acum sa acceptam aceasta bomboana otravita si sa ne compromitem viitorul, pentru un profit pe care il realizam oricum, noi toti, prin 2 sau 3 ore de munca pe an. Va las pe dumneavoastra sa judecati daca merita.

Rosia Montana suntem, de fapt, noi!

Doresc sa inchei articolul cu aceasta propozitie deoarece cred in ea.

Asemenea noua, Rosia Montana poate fi o victima a iresponsabilitatii politicienilor romani, a coruptiei la nivel inalt. Asemenea noua, Rosia Montana este in pericol de a cadea prada lipsei de coloana vertebrala a multora dintre romani, a iresponsabilitatii, a goanei dupa profitul imediat chiar cu pretul unor consecinte dezastruoaze pe termen lung.

Fig. 3. Izvoare cristaline la Rosia Montana aproape de centrul vechi (500-700 m). Zona abunda de vegetatie si de viata, poluarea apelor mentionata in reclamele RMGC fiind de fapt intr-o zona restransa ce poate fi ecologizata relativ usor.

Cele doua cuvinte, "Rosia Montana", ar trebui sa fie pentru noi un simbol. Lupta celor de la Alburnus Maior pentru salvarea Rosiei Montane este poate singurul lucru cu adevarat reusit de catre societatea civila din Romania si singurul triumf real, chiar daca partial, din ultimii 20 de ani. De aceea, fiecare dintre noi ne dorim, cred eu, sa devenim asemenea simbolului Rosia Montana.

Sa reactionam la loviturile si iresponsabilitatea politicienilor, sa protestam atunci cand incearca sa ne fure viitorul pentru un pumn de galbeni. Sa nu ne lasam prada manipularii, ci sa fim informati si sa decidem in cunostinta de cauza. Dincolo de prezent, insasi societatea romaneasca se poate identifica cu Rosia Montana.

Consider ca, paradoxal, destinul acestui simbol va reflecta foarte clar propriul nostru destin si al copiilor nostri. Daca si numai daca societatea romaneasca va demonstra ca poate opri tavalugul si ii poate pune la respect pe politicieni si profitori, daca si numai daca vom demonstra ca nu putem fi mintiti si manipulati la nesfarsit, daca si numai daca vom refuza bomboana otravita pentru recompensa inzecita de peste ani, doar atunci noi si copiii nostri vom avea un viitor.

Ramaneti cu mine pe Ziare.com si va voi prezenta, intr-o serie de articole in perioada urmatoare, situatia reala referitoare la Rosia Montana, asa cum o vad eu. Voi prezenta argumente stiintifice si investigatii personale referitoare la mediu, economie, patrimoniu, cat si la dimensiunea umana si sociala a problemei.

Pana atunci ii sfatuiesc pe toti cei care sustin proiectul RMGC, din diverse motive, sa viziteze Rosia Montana, sa se convinga singuri si sa gandeasca responsabil, cu propriul cap, ce vor lasa in urma generatiilor viitoare. Pentru ca Rosia Montana suntem noi, fiecare dintre noi!

Dr. Raul C. Muresan

Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice, Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie, si

Asociatia Ad Astra a oamenilor de stiinta romani

Cluj-Napoca, Romania

Ziare.com va provoaca la dezbatere: Sunteti de acord cu exploatarea aurului din Rosia Montana?

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Rosia Montana aur, #exploatare Rosia Montana, #proiect Rosia Montana, #Raul Muresan Rosia Montana , #poluare