Ziare.com

Dezbatere Ziare.com: Rosia Montana - Bomboana otravita

Marti, 27 Iulie 2010, ora 11:35

   

Dezbatere Ziare.com: Rosia Montana - Bomboana otravita
Subiectul "Rosia Montana" este din ce in ce mai fierbinte. Opiniile pro si contra se inmultesc pe masura ce autoritatile dau semnale ca sunt pe cale sa ia o decizie majora care va pune capat starii de incertitudine.

Incepand de astazi, Ziare.com lanseaza o dezbatere pe aceasta tema, in care specialistii, dar si cititorii nostri sunt invitati sa-si expuna opiniile legate de oportunitatea inceperii exploatarii aurului din aceasta zona.

Pentru ca Rosia Montana suntem noi!

Dr. Raul C. Muresan

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Am fost recent la Rosia Montana si am ramas absolut socat sa gasesc un colt de paradis cu un peisaj pitoresc ce m-a vrajit pur si simplu. Aici am vazut cu ochii mei realitatea referitoare la aceasta problema extrem de sensibila pentru Romania.

Se spune ca poti fi de acord cu proiectul de exploatare a aurului, initiat de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), doar daca nu ai fost acolo. Sunt perfect de acord. Si m-am decis sa scriu. Pentru prezentul, dar mai ales pentru viitorul nostru. In cele ce urmeaza imi voi exprima opiniile pur personale, incercand sa le argumentez cat mai bine si utilizand informatii din teren.


Fig. 1. Peisaj pitoresc ce ar urma sa dispara, de jur imprejurul centrului vechi de la Rosia Montana (aflat in centrul imaginii). Pajistea si muntii din fundal vor fi rase de pe fata pamantului in urma exploatarii propuse de RMGC.

Un set celebru de studii longitudinale efectuate pe copii a aratat ca succesul acestora in intreprinderi intelectuale si in cariera este direct proportional cu capacitatea unei persoane de a amana recompensa (H.N. Mischel & Mischel, 1983; W. Mischel, Shoda, & Peake, 1988; Shoda, Mischel, & Peake, 1990). Copiilor li s-au oferit bomboane, acestia putand alege intre a pastra bomboana pe loc sau a o refuza cu promisiunea ca, odata refuzata, ei vor avea sansa de a castiga o recompensa mult mai mare ulterior.

Studiile au urmarit dezvoltarea acestor copii pe parcursul multor ani, demonstrand dincolo de orice indoiala, ca cei care in copilarie au refuzat bomboana au ajuns in pozitii net mai bine recompensate financiar si mai respectate la nivel social.

Noi, romanii, avem acum de ales, asemenea unor copii, in totala necunostinta de cauza. RMGC, in cardasie cu o serie de politicieni probabil corupti, incearca cu toata determinarea, asa cum voi demonstra in articolele urmatoare, sa dezinformeze populatia emitand neadevaruri, facand afirmatii tententioase si incercand, prin campanii bine tintite, sa ne convinga de validitatea proiectului lor.

Remarcabila este tendinta progresiva de monopolizare a dezbaterii publice din ultimii doi ani, cand cu greu a transpirat in presa cate un material care sa prezinte adevarul despre Rosia Montana. Campania masiva orcherstrata de RMGC in media are scopul de a schimba perceptia publica asupra Rosiei Montane in favoarea companiei, in conditiile in care romanii, in marea lor majoritate, se opun proiectului.

Un sondaj de pe site-ul Camerei Deputatilor releva faptul ca din 8.507 pareri exprimate, 95,88% sunt impotriva proiectului.

Putem castiga, spun cei de la RMGC , aproximativ patru miliarde de dolari din participatiunile statului plus banii intrati indirect in economie. Totul, in decurs de aproximativ 16 ani, ceea ce inseamna o medie de aproximativ 250 milioane de dolari (~210 milioane de euro) pe an.

Aceasta suma inseamna 0,1% din PIB. Prin comparatie, numai domeniul IT a contribuit in anul 2008 cu 7 miliarde de euro la PIB, adica de peste 33 de ori mai mult decat promite, in cel mai bun caz, proiectul RMGC.

Un calcul aritmetic simplu ne arata ca economia romaneasca, chiar asa in criza cum este ea, produce suma pe care ne-o promite RMGC pe an in aproximativ 3 ore lucratoare, daca am presupune ca lucram 365 de zile. Dar lucram doar aproximativ 20-22 de zile pe luna, deci suma e produsa in 2 ore de munca din intregul an.


Fig. 2. Case in zona centrului vechi de la Rosia Montana.

Suma de patru miliarde de dolari ce revine Romaniei reprezinta, conform declaratiilor recente ale RMGC, aproximativ doua miliarde din participatiunile statului (20%) plus inca doua miliarde intrate indirect in economie. Acum, RMGC a revenit asupra sumei, plusand mai mult decat aberant la o cifra de 19 miliarde de dolari si sustinand ca aceasta noua estimare include efectul multiplicativ in economie, bazandu-se pe opinia unor asa-zisi "experti" de la Oxford. In realitate, avem de-a face cu inca o dezinformare grosolana, de tipul celor pentru care CNA a oprit difuzarea reclamelor RMGC la televiziuni.

"Expertii" de la Oxford sunt de fapt de la o companie privata, intitulata Oxford Policy Management
si care declara pe propriul site ca reprezinta interesele clientilor sai.

Asadar, nu avem de-a face cu oameni de stiinta de la Oxford, ci cu o companie privata care face lobby contra unui profit, probabil frumusel. Un argument adus de acesti "experti" este efectul multiplicativ in economie, de exemplu in sectorul constructiilor de masini. De fapt, Romania nu mai dispune de o asemenea industrie, majoritatea echipamentelor si utilajelor de exploatare trebuind importate. Nici vorba de multiplicare in economia romaneasca.

De altfel, intrebarile puse de prof. Afrodita Iorgulescu lui Alan Roe, in cadrul intalnirii cu "expertii" din iulie 2010 de la Marriott, releva foarte clar realitatea. Intrebat ce fel de indicatori a utilizat pentru estimarea beneficiilor economice, cei de tipul I care minimalizeaza efectele sau cei de tipul II care maximizeaza efectele activitatii minei, Alan Roe a recunoscut ca au fost folositi ambii multiplicatori si ca datele utilizate pentru estimari au fost furnizate de catre companie. Ori rezultatul e determinat in mod echivoc de datele de intrare in algoritmul de estimare a avantajelor economice. Asadar e deja limpede cat de mult ne putem increde in niste cifre manipulate si comandate de catre RMGC.

Sa fie foarte clar, nu avem de-a face cu un studiu independent, ci cu inca o incercare de manipulare.

Prin contrast cu "expertii" platiti de RMGC, exista voci puternice, neimplicate financiar, care atrag serios atentia Guvernului asupra efectului distructiv al proiectului Rosia Montana. Spre exemplu, organizatia Europa Nostra , care a creat in 45 de ani o retea de peste 400 de organizatii membre si asociate, a emis in martie 2010, la Haga, un comunicat adresat ministrului Culturii, Kelemen Hunor.

Citez din acest comunicat - traducere din engleza:

"Efectele de distrugere a peisajului prin exploatarea in mina deschisa, efectele uriasului iaz de decantare de pe valea Corna si cele rezultate din activitatile de minerit propuse vor distruge inevitabil si pentru totdeauna mediul si vor impiedica orice dezvoltare sustenabila a zonei.

Un dezastru ecologic, cauzat de cantitatile uriase de cianura necesare exploatarii aurului, va ramane mereu o amenintare asupra zonei. Pana la urma, o companie miniera este in primul rand preocupata de propriul ei profit care in cea mai mare parte va parasi tara. Activitatea industriala distructiva pe perioada prevazuta de 16 ani a functionarii minei nu poate fi considerata a fi mai buna decat dezvoltarea economica poate mai lenta, dar pe termen lung mult mai benefica, realizata printr-o atentie corespunzatoare la conservarea si dezvoltarea bogatei mosteniri culturale din zona Rosia Montana. [...]

Guvernul Romaniei trebuie sa fie preocupat de sustinerea si sprijinul propriilor comunitati si al patrimoniului, protejand mostenirea sa culturala si de mediu pentru propriii cetateni, cat si pentru cei ai Europei si ai lumii. [...] Pentru Romania, a sosit timpul de a alege intre doua directii de dezvoltare regionala: fie dezvoltarea distructiva mono-industruala, pe termen scurt; sau alternativa: dezvoltare sustinuta pe termen lung prin valorificarea tuturor valorilor unice oferite de Rosia Montana si de Muntii Apuseni. Va incurajam puternic sa optati pentru cea de-a doua."

Bomboana otravita

Politicienii actuali, din majoritatea partidelor politice, vor sa decida in locul romanilor demararea proiectului RMGC. Asistam la un scenariu foarte similar cu cazul contractului cu Bechtel pentru constructia de autostrazi: mare corporatie occidentala, promisiuni, vehicularea ideii de crestere economica si dezvoltare regionala.

Rezultatul real este de fapt o pierdere uriasa a statului roman, fara beneficiile promise initial de corporatia contractanta, ceea ce era de altfel de asteptat avand in vedere clauzele deosebit de dezavantajoase din contract.

Este posibil ca RMGC sa se inspire din experienta Bechtel, pentru a exploata slabiciunile si incompetenta legala, administrativa si de negociere a statului roman, bazandu-se totodata si pe usurinta mituirii demnitarilor si politicienilor. Spre deosebire de atitudinea servila si iresponsabila a statului roman, Administratia Obama din SUA a declansat procedura de stopare si reevaluare ecologica a unor mari exploatari in cariera deschisa, similare proiectului Rosia Montana ( New York Times).

Acum, putem demonstra ca suntem un popor mare, responsabil si care gandeste in perspectiva, la viitorul copiilor sai. Putem acum refuza aceasta bomboana otravita si sa aratam ca pe termen lung ne va fi mai bine asa. Sau, alternativ, asemenea copiilor fara discernamant si fara capacitatea de a refuza pacaleala pentru o recompensa imediata, putem accepta acest cadou otravit pe care ni-l ofera RMGC impreuna cu "stimatii" nostri politicieni.

Asa cum veti vedea in articolele urmatoare, am accepta astfel distrugerea sau degradarea unei localitati miniere unicat in lume, cea mai veche atestata documentar din Romania, unde au convietuit, adusi de febra aurului, romani, maghiari, germani, italieni, greci, evrei s.a.m.d. Am compromite iremediabil patrimoniul vechi de peste 2.000 de ani care ne-ar putea atrage turisti pe termen lung si profituri cu mult mai mari decat exploatarea zacamantului de aur.

Am rade de pe fata pamantului una dintre cele mai frumoase zone ale Apusenilor, invecinata cu arii naturale protejate, cum ar fi Parcul National Apuseni, Piatra Corbului si Piatra Despicata, sau aria avifaunistica Muntii Trascaului.

Nu in ultimul rand, ne-am servi o portie uriasa de cianuri si metale grele. Mai exact, peste 200 de milioane de tone de cianura de sodiu, extrem de toxica pentru oameni si pentru mediu. Compusii complecsi ai cianurii formati in combinatie cu metale grele vor ramane cu noi mult timp dupa ce Gabriel Resources va fi parasit Romania, acestia continuand sa polueze mediul pe termen necunoscut.

Relevanta nu e concentratia solutiei din iazul de decantare, ci cantitatea in valoare absoluta de cianura care va ramane "cadou" generatiilor viitoare, copiilor nostri. Proiectul RMGC, asa cum veti vedea in articolele urmatoare, nu reprezinta doar un risc ci va fi cu certitudine distructiv pentru mediu, patrimoniu si oameni.

Aceste afirmatii nu sunt arbitrare, ci bazate pe argumente aduse de comunitatea stiintifica din Romania si din strainatate, asa cum demonstreaza recentele raporte ale Academiei Romane si Asociatiei Ad Astra a oamenilor de stiinta romani.

Recent si organizatiile studentilor romani din strainatate si-au exprimat indignarea si puternica opozitie fata de proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana, propus de RMGC.

Putem alege acum sa acceptam aceasta bomboana otravita si sa ne compromitem viitorul, pentru un profit pe care il realizam oricum, noi toti, prin 2 sau 3 ore de munca pe an. Va las pe dumneavoastra sa judecati daca merita.

Rosia Montana suntem, de fapt, noi!

Doresc sa inchei articolul cu aceasta propozitie deoarece cred in ea.

Asemenea noua, Rosia Montana poate fi o victima a iresponsabilitatii politicienilor romani, a coruptiei la nivel inalt. Asemenea noua, Rosia Montana este in pericol de a cadea prada lipsei de coloana vertebrala a multora dintre romani, a iresponsabilitatii, a goanei dupa profitul imediat chiar cu pretul unor consecinte dezastruoaze pe termen lung.


Fig. 3. Izvoare cristaline la Rosia Montana aproape de centrul vechi (500-700 m). Zona abunda de vegetatie si de viata, poluarea apelor mentionata in reclamele RMGC fiind de fapt intr-o zona restransa ce poate fi ecologizata relativ usor.

Cele doua cuvinte, "Rosia Montana", ar trebui sa fie pentru noi un simbol. Lupta celor de la Alburnus Maior pentru salvarea Rosiei Montane este poate singurul lucru cu adevarat reusit de catre societatea civila din Romania si singurul triumf real, chiar daca partial, din ultimii 20 de ani. De aceea, fiecare dintre noi ne dorim, cred eu, sa devenim asemenea simbolului Rosia Montana.

Sa reactionam la loviturile si iresponsabilitatea politicienilor, sa protestam atunci cand incearca sa ne fure viitorul pentru un pumn de galbeni. Sa nu ne lasam prada manipularii, ci sa fim informati si sa decidem in cunostinta de cauza. Dincolo de prezent, insasi societatea romaneasca se poate identifica cu Rosia Montana.

Consider ca, paradoxal, destinul acestui simbol va reflecta foarte clar propriul nostru destin si al copiilor nostri. Daca si numai daca societatea romaneasca va demonstra ca poate opri tavalugul si ii poate pune la respect pe politicieni si profitori, daca si numai daca vom demonstra ca nu putem fi mintiti si manipulati la nesfarsit, daca si numai daca vom refuza bomboana otravita pentru recompensa inzecita de peste ani, doar atunci noi si copiii nostri vom avea un viitor.

Ramaneti cu mine pe Ziare.com si va voi prezenta, intr-o serie de articole in perioada urmatoare, situatia reala referitoare la Rosia Montana, asa cum o vad eu. Voi prezenta argumente stiintifice si investigatii personale referitoare la mediu, economie, patrimoniu, cat si la dimensiunea umana si sociala a problemei.

Pana atunci ii sfatuiesc pe toti cei care sustin proiectul RMGC, din diverse motive, sa viziteze Rosia Montana, sa se convinga singuri si sa gandeasca responsabil, cu propriul cap, ce vor lasa in urma generatiilor viitoare. Pentru ca Rosia Montana suntem noi, fiecare dintre noi!

Dr. Raul C. Muresan
Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice, Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie, si
Asociatia Ad Astra a oamenilor de stiinta romani
Cluj-Napoca, Romania


Ziare.com va provoaca la dezbatere: Sunteti de acord cu exploatarea aurului din Rosia Montana?

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8238 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
46 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

sa vinzi aur de 30 de miliarde cu 4 miliarde....

si sa urlii in gura mare de interes national...numai basescu o poate face ,iar gloata de politicieni corupti care au luat terenurile in zona sa spuna da.ceace ma inspaimanta e lasitatea, prostia , cocosala la care a ajuns poporul meu.e dureros sa ne fie rusine...astfel de subiecte nu trebuie comentate... sunt o insulta la adresa inteligentzei poporului roman care a ajuns sa traiasca in rezervatzii pe teritoriul lor din cauza criminalitatzii,hotiei si coruptiei.sa vinzi aur de 30 de miliarde de dolari cu 4 si sa cauti explicatzii trebuie sa fii nebun sau mai pro.st decat basescu

 

Money, Money, Money

Bani, Bani, Bani! = Interesul
Eu as spune, NU la RM

 

MINUNI ?

In pesteri tainice de piatră
Fasii de aur, telururi
Se ascund in roca
Mineralizată
Minunile acestei lumi.

O mică dungă de metal
Acesta este tot filonul,
Dar nu, intregul deal
L-a cuprins in brate omul.

Si de sub razele de soare
Din aerul acesta plin de ozon
Am bătut a "Păcii transversală"
Pană dincolo de-al saselea filon.

Nu am dat din intamplare
Peste bogătii ascunse in pămant,
Ci prin atentă cercetare
Am găsit atata aur in adanc.

Si-n zgomotul simfonic, săltăret
De sute de perforatoare,
Pentru un tel nobil si măret
Am trecut la exploatare.

1963


poezie de Mihai Leonte

factorilor decizionali din guvernul Romaniei:

tuturor celor care au putere decizionala asupra proiectului de genocid ecologic de la Rosia Montana, va somez la modul cel mai serios, cei ce otravesc cu buna stiinta Pamintul Mama ,Panintul stramosilor nostrii sunt dusmanii de moartte ai neamului romanesc. va vom vina pina in cele mai strimte si intunecate gauri de sharpe in care va veti ascunde.voi cobori minia cerului asupra voastra si a familiilor voastre de hiene nesatule,tradatorilor de tara ce sunteti. pedeapsa va fi crunta,iar blestemul stramosiolr nostrii ce urla de indignare ,va va praji sufletele mizerabile si lacome pentru 1000 de ani. iar crucea mi-e cuvintul!

ca si in cazul bechetel

acest proiect poate fi stopat ultra usor
datorita actiunilor ilegale de la demarare si pana in prezent cu care si-au dedulcit activitatea
eu pledez pentru o companie de stat
noua
cu o organizare foarte stricta a securitatii
aceasta poate avea la baza un contract cu bnr pentru a furniza aur
finantarea de la eximbank si cec

si gata cu hotomanii

 

DUBIOS CA DISCUTZIA SE REDESCHIDE EXACT CAND E FMI IN ROMANIA

ADICA EI SUNT CEI INTERESATZI, INDIRECT! FMI ARE CELE MAI AMRI REZERVE DE AUR DIN LUME! CRIZA E O ABUREALA, PRIN MARIRILE DE TAXE VOR SA O INDUCA TOT MAI MULT, SA AJUNGEM LA CONCLUZIA CA TREBE SA VINDEM TOT: AURUL, TRANSGAZ, TRANSELECTRICA, POATE PORTUL CONSTANTZA, CFR MARFA, TOT CE MAI E FACUT DE ROMANI IN ANII COMUNISMULUI pe salarii de mizerie, fara papa..si astia de acum sa profite !

nu e atat de simplu

Si daca vine o companie de stat problemele de mediu raman. Extractia necesita mare atentie iar companiile noastre nu sunt in stare. Un proiect de acest gen nu se face peste noapte. Nu mai spun ca acesta este momentul cel mai potrivit pentru a investi pentru ca Romania nu este intr-o situatie roz.

ce zic eu este permis de lege

si daca nu se face jaf ceea ce s-ar face ca daca ai luat spaga nu mai poti comenta ca ai depasit cotele legale
si atunci ai vedea un peisaj selenar
asa ai vedea o afacere pe termen lung
cu temperatura scazuta

care argumente pro?!

CAT DE FRAIER SA FII SA DAI UN ZACAMANT NEEVALUAT DE NIMENI, FARA LICITATIE, UNEI FIRME PARTICULARE CARE VREA SA NE CONVINGA CA NE-AR FACE UN BINE SCAPANDU-NE DE AUR SI URANIU!!
EU ZIC CA E ADEVARAT CA VREO CATZIVA DIN GUVERN, POATE SI PRESEDINTELE AU LUAT MITA (MITA) LA GREU SA TRADEZE INTERESUL NATIONAL SI SA LE DEA LOR DREPT DE EXPLOATARE BASH NISTE AJUTOARE DE STAT!! SUNTEM CONDUSI DE NISTE OAMENI FARA CARACTER, FARA RESPONSABILITATE DAR MA MIR CUM DE NU SE SESIZEAZA SRI SI MINISTERUL DE INTERNE!? E UN ANENTAT CLAR DE SUBMINARE A ECONOMIEI ROMANESTI PRIN JEFUIREA ZACAMITELOR! INADMISIBIL! CHIAR NIMENI NU-SHI FACE DATORIA?! EU IMI PLATESC IMPOZITELE, EI DE CE NU DAU CU BASE DE PAMANT?!

 

daca e aur acolo TREBUIE URGENT EXPLOATAT !!!

NU CONTEAZA PRIN CE METODE ...POATE CU CIANURI E CEA MAI BUNA METODA ...OTRAVIM TOTI UNGURI SI AUSTRIECI ,TOATE APELE SUBTERANE DUC SI LA EI ...OEI SCAPAM DE EI ORI SUNT NEVOITI SA CUMPERE APA POTABILA DE LA NOI DIN MUNTENIA SI DIN MOLDOVA ...
IN AMBELE SITUATII AVEM CASTIG DE CAUZA !!!SI MAI CASTIGA BUGETUL SI CEVA DOLAREI !!!
BASESCU SA-I DEA ORDIN LUI BOC SI VIDEANU DE SEMNARE RAPIDA A CONTRACTULUI SI DE DEMARARE A EXPLATARI AURULUI !!!
DACA NU GASESC AUR CAT AU PRECONIZAT E TREABA CANADIENILOR ...SA LE PUNA O CLAUZA SA DEA MACAR 50 % DIN BANI IMEDIAT LA SEMNAREA CONTRACTULUI !!!
BASESCU O SA AJUNGA CA UN SEIC LA COTROCENI ,OSA DOARM PE AUR ...NU O SA SE MAI ROAGE DE ISARESCU SA VANDA BNR AUR SA FACA ROST DE BANI !!!
PE ELENA UDREA O SA O PUNA SA SAPE CANALUL BUCURESTI -MAREA NEAGRA SI O SA SE PLIMBE CU YAHTUL PANA LA CAZINOU LA CONSTANTA DE LA PALATU COTOCENI DIRECT !!!

 

aha..sa bei tu apa cu cianuri, chiar cianuri curate!!

Ce zici?! poate cineva din familia ta?

Frati romani

Frati romani din lumea intreagă,
Nu uitati de tara mamă,
Nici de frati, nici de părinti,
De prieteni sau bunici.

Căci săraci asa cum suntem,
Omenia n-am uitat,
Frumusetea tării noastre,
Tot străinu-a căutat.

Ţara noastră este mică,
Bratul mare primitor,
Nu uitati romani din lume,
De al nostru tricolor.

Căci oriunde vă e pasul,
Orice bogătii aveti,
Dorul doinelor cantate
Si in lacrimi inecate,
Ca la noi n-o să vedeti.

Si-a pămantului chemare
Si-al istoriei trecut
Si a unirii cantare,
Unde voi ati mai simtit?

Dacă din intregul vostru,
Romani incă vă simtiti
Să veniti, de-aveti putere,
Ţara de are nevoie,
In umeri s-o sprijiniti
Si din cupele frătiei,
Frati romani!
Cu toti să beti.


poezie de Valeria Mahok (7 octombrie 2003)

scrie taica draga cu litere mai mici, sa pot citi si eu ce scrii, daca tot scrii.

TRAIASCA PCR - noi vom salva Romania

papi

I go with you all the way.one thing only FREDOOOOOOOOOOM!!!!

Tata PCR va sterge lacrima

Curand, vom fi impreuna. Sper ca va venit mintea la cap si ati vazut ce fericire si viata frumoasa v-a adus democratia. Uite ce v-a adus. Dorguri, saracie, violenta, traf de carne vie. Pe curand ! Vom fi mai puternici ca oricand.

 

unde ai fost taica pana acum ???

mai lasat aci pe forum cu toti fii si toti nepoti tai care sunt foarte rai !!!
nici nu vor sa auda de noi PCR 2010 !!!
zic ca vrem sa le lom din averea pe care au ruinat-o !!!
si in plus nu vor sa se desparta de suzeta cu droguri ...

Unde pot fi, taica ?

Stau la coadă, la judecătorie. Astept să ne inscrie democratii, să ne putem regrupa. Apoi, să vezi cum vin fratii romani, că doar au inteles ce le-a făcut democratia. Le e dor de stabilitate, de un trai decent, ceea ce nimeni nu le-a asigurat. Romnanii au fost tagma jefuitorilor. Dar le vom lua caimacul. Si vor plăti pentru tot ce au făcut poporului nostru.
TRAIASCA PCR.

subiect de gandire

Si eu am fost la Rosia Montana. Peisajul este superb, dar viata localnicilor este mizera. Nu am vazut nici un ONG care sa se implice proactiv in ajutarea acelor oameni. Se vorbeste de zona si de potentialul turistic, dar, din nou, se ramane la vorbe. Acolo s-au facut exploatari de mii de ani, dar nimeni nu a protestat pana cand au venit canadienii. Solul este poluat iar apele sunt acide, dar, din nou, cine sa se implice?
Poate ca ar trebui sa ne gandim prima data la aceste lucruri si apoi sa protestam. Atat timp cat noi nu suntem capabili sa apreciem si sa contribuim la conservarea acestor locuri, mi se pare fatarnicie sa spui “Rosia Montana suntem, de fapt, noi!"

 

nu inteleg...

"Viata localnicilor este mizera"... pai nu-i asa ca mai bine nu-i deloc decat asa grea? Pe termen scurt vor avea probabil de munca, isi vor face burtica mare, cu toate ca nu cred asta, pentru ca la un patron strain muncesti de-ti sar capacele pe bani putini, ca de aia a venit in tara asta, pentru profit (si mai ales pentru mana de lucru ieftina). se aleg cativa parlamentari cu cateva vile in plus si noi prostimea?... cu ce ramaneam, cu otrava cumva? aia sunt pusi pe capatuiala, au venit, au secatuit si otravit si au taiat-o la ei acasa, nu-i mai intereseaza ce lasa in urma. poate pe termen scurt o sa simta economia un mic soc pozitiv, insa pe termen lung va fi groaznic, ce au luat pe mere vor da pe pere mai apoi.

se intelege

Sau poate ca vor indeplini promisiunile pe care le fac. Vorbim totusi de un proiect foarte dezbatut in care aceasta companie a fost atacata si acuzata constant. Cu toate astea nu a dat inapoi. Mie acest lucru imi spune ca vor sa se tina de ceea ce promit, mai ales cand vor fi constant in vizorul presei, a ONG-urile si a statului. In plus, este o companie mare care, cu siguranta ca nu-si permite o imagine proasta.

esti prea increzator

Motivul pentru care nu dau inapoi sta in banii investiti pana acum in spagi si in terenuri. Nu vreau sa para ca o teorie a conspiratiei, dar si eu unul asta as face daca as vrea sa cumpar ceva mai ieftin, scad valoarea lucrului/locului. Si cum au reusit asta?... chiar nenea Muresan ne arata, dar trebuie sa ne documentam si noi, nu sa credem de bun ce ne zice. Si apoi o sa vezi ca le-a mers mintea, i-a adus p[e bietii oameni in sapa de lemn si acum le arata oaza din desert, pacat insa ca este otravita. Chestia cu "sunt sub observatia nu stiu cui" nu merg. Sunt atatea firme in tarisoara asta a nostra care invart sume imense de bani dupa bunul plac si nimeni nu s-a gasit sa-i deconspire (nu ati vazut ca un italian are 100 + de firme, una legata de cealalta cu sediul prin insulele x si y... si expertul lui peste sa fii nu ai posibilitatile sa-i dai de cap paienjenisului creat si uite asa se spala miliarde de euro proveniti de nu stiu unde si statul se vaita ca nu are cascaval), ca sa nu zic de chestia cu renumele, asta e chiar de ras, pai le pasa alora de la Bechtel ca si-au patat renumele cu autostrada noastra, ca nu sunt in stare sa faca cativa kilometri amarati si pretul cerut de ei este cu mult peste cel al tarilor dezvoltate unde preturile ori sunt la fel ori mult mai mari, sa nu pomenesc de salarii... la firma aia lucreaza niste oameni ce trebuie platiti, ori acolo ii da 3000 euro lu unu iar aici nici 1000 de euro... deci... faceti voi socoteala. Totul este o mare teapa data Romaniei, sper din suflet ca politicienii nostri sa nu fie chiar asa de avari precum dau impresia.

Domnul dr.Muresan

incearca dar fara succes.Atata timp cat PDL a hotarat in favoarea exploatarii nu mai este nimic de facut.
Daca era invers deja trebuiau trimisi la mamitica lor cu cianura (eventual)cu tot;cum nu s-a intamplat soarta este pecetluita chiar daca in lume si expres in Europa exploatarea cu cianuri este interzisa.
Banu' cat mai mult sub forma de comisioane evident ca tara nu primeste nimic:cele 4 miliarde nu sunt bani sau servicii !inseamna doar aducerea mediului la un nivel acceptabil si asta "dupa" cand nu stim daca zona va mai fi locuita vro data .Un gest sinucigas pentru viitorul imediat!cu toatec teledoanele si alte vrajeli de doi bani menite sa acopere interesele afaceristilor deja manjiti si nesatui.
NU exploatarii!

 

cianura este metoda folosita des in minerit

Exploatarea cu cianura nu este interzisa in Europa. Aceasta metode de extractie este acceptata si reglementata de UE. Nu este nimic ilegal la mijloc.

de ce induci in eroare?

Miercuri, 5 martie 2010, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care se cere interzicerea folosirii cianurii in exploatarile miniere din UE, cu 488 de voturi pentru, 48 impotriva si 57 de abtineri.
Mai bine nu scriai!

Nu induc in eroare

Poate dvs. nu v-ati documentat dar intre timp Comisia Europeana a decis sa nu interzica cianuri. Decizia lor poti sa o citesti aici http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=P-2010-3589&language=EN

Sa traiesti tu cu cianura

Daca ar fi trait Stefan te-ar fi decapitat, Vlad Tepes te-ar fi tras in teapa, Avram Iancu te-ar fi impuscat... cum poti sa fi de acord cu nenorocirea asta? Tu nu esti om ???

Crin n-are nimic de comentat???

"Adina Valean, sotia lui Crin Antonescu face un lobby sustinut la Bruxelles pt inceperea exploatari cu cianuri de la Rosia Montana"

"Eurodeputatul PNL - Renate Weber o acuza pe Adina Valean ca a organizat o dezbatere pt sustinerea proiectului de la Rosia Montana impreuna cu firma canadiana care ar urma sa exploateze zacamantul, RM Gold Corporation, la care nu a fost invitat niciun opozant al ideii."

"In aceasta dimineata, aici, la Parlamentul European, Rosia Montana Gold Corporation impreuna cu europarlamentarul liberal Adina Valean organizeaza o pseudo-dezbatere despre sustainable and responsible mining. De ce pseudo? Pentru ca nici un oponent al proiectului minier Rosia Montana NU a fost invitat - nici macar europarlamentarii romani despre care se stie ca au o pozitie clara impotriva proiectului nu au primit invitatie!", scria, marti dimineata, Renate Weber.

Europarlamentarul liberal a declarat ca a participat la dezbatere, dar Adina Valean nu a lasat-o sa ia cuvantul, inchizand discutiile din cadrul seminarului cu 20 de minute mai devreme decat era programat."

Deci e vb de o PNL-ista de la Bruxelles, nicidecum de vreun PSD-ist sau PDL-ist care ataca PNL. NU.
Doamna Valean este deconspirata tocmai de colega sa de partid, Renate Weber"

Dar Crin iasa la TV in fata romanilor si se declara total impotriva cianurilor la R. Montana, in timp ce sotia sa face un lobby sustinut la Bruxelles pt inceperea proiectului.

Deh...Crin - vorbe multe si toate goale!

 

alta minciuna pentru fr aieri

sa fim seriosi o firma dubioasa cu un trecut plin cu probleme si spagile date unor politicieni si desigur rezultatul vanzarea ,nu mai bine zis donarea avutiei nationale unor indivizi dubiosi pe un pret de nimic,reclamele alea cu metode ecologice de minerit bla bla bla ,sunt pentru cei fara minte,plus parlamentul european a interzis metodele astea de minerit cu cianuri care nu treb sa fi expert este clar ca sunt deosebit de periculoase,dar cel mai dureros este cum vindem bogatiile din tarisoara noastra adica dam la niste bijnitari in exploatare si noi luam 10 procente,halucinant,pai tot mineritul asta putea sa faca 100 100 statul roman si obtinea miliarde de euro pe termen lung de ce *** trebuie investitor ca sa faci niste mine de aur? asa ceva numai la noi vezi ma rog si in alte tari din lumea a treia si america de sud

 

cine sa faca? Statul roman?

Tu cred ca glumesti. Daca ar fi sa aleg intre canadieni si statul roman i-as alege pe canadieni. Daca ne punem bazele in statul roman in loc de 20 de tone vor gasi doar 5 iar zona va fi devastata. Daca mergi la Rosia Montana vei vedea efectele facute de statul roman cu exploatarile anterioare.

pai poate ca ai si tu ceva dreptate

avand in vedere baietii care guverneaza dupa revolutie,majoritatea mafioti si afaceristi probabil daca facea mineritul de aur ,statul ,se fura si asa,cam tot acolo acum dam aproape pe gratis la un bijnitar canadian,slabe sperante pentru tara asta

Fiti realisti!

Inainte de a emite niste chestii judecati putin la rece - nu va cer sa va bagati picioarele in el de lighean cu apa rece.Sau inainte de a emite oarece pareri hai sa judecam.
Eu unul sunt pentru exploatare.Cu o singura conditie!
Valorificarea sa se faca pentru bunastarea amaratilor.
Schimb optiunea daca nu se poate altfel!

 

eu unul sunt total impotriva

De ce sa ne bucuram la o bombonica otravita cand putem avea o cutie intreaga peste cativa ani. Cine stie, poate intr-o zi se vor contrui si la noi drumuri ca sa ajungi din punctul A in punctul B cat mai repede si mai comfortabil si atunci acea zona va fi un paradis turistic. Pana una alta eu zic sa nu ne otravim tara doar ca mai are nevoie nu stiu ce parlamentar de un comision gras pentru vila nepoteilor. Singurii care au de castigat sunt o mana de nemernici pusi bine in fruntea tarii, de bine de rau oamenii din acea zona supravietuiesc, mai au inca din ce, poate vin vremuri mai bune cu toate ca nu cred, dar sigur nu or sa fie vremuri mai bune pe termen lung daca vin canadienii sa ne otraveasca(se bucura oamenii ca vor pune pe masa mai multe bucate... un timp... apoi saracie lucie ca nu se va mai putea locui acolo). Pacat ca in tara asta se fac treburile doar pe termen scurt, repede sa vina banul si apoi... asa am vandut fabricile ca au prins bine banii de la straini pe moment, dar daca analizezi un pic, aia au vandut numai fierul vechi si au luat de zeci de ori cat au dat statului "meserias". cam asa sta treaba in tarisoara asta, cativa iau spuma si restul ling fundul canii.

pro

Si eu sunt pro proiect. Atat timp cat lucrurile sunt tinute sub control nu vad de ce ne-am impotrivi. Cianura este reglementata de UE, nu este primul proiect de acest gen, se va face si reabilitare pentru ca sunt obligati, in plus vor aduce si bani in economie. Cu ce efort din partea statului? zero Chiar crede cineva ca statul va face lucrurile mai bine decat atat? Intradevar, isi scot si ei bani, ca doar nu fac pe gratis, dar cu siguranta vor face mult mai bine decat noi.

nu pot crede

Sunteti culmea, pe cuvantul meu. Auzi la ei: "lucrari tinute sub control"... aloo, in Romania, the land of choice? bani in economia romaneasca... negru sub unghie. reabilitare... da, vezi sa nu. la ce contracte incheie statul roman tare mi-e teama ca o sa le mai dam bani de la noi ca sa ia aurul si sa o taie la alti fraieri. singurul lucru bun si accentuez acest aspect, este constituit de 1000 de locuri de munca plus inca jumatate prin activitatile conexe dar si asta e pe termen scurt. dupa aceea... ce vor face oamenii astia? ca locul acela nu le va mai fi casa cu siguranta si nici loc de vizita pentru altii, o sa fie o zona nelocuibila multi ani de aici incolo. ce or sa spuna copiii vostri, probabil acum vor spune "gg, gj, lol sau cool" ca doar fac parte din generatia messenger, dar si lor le poate veni mintea la cap si cand or sa vada ca le-ati distrus lumea o sa va arunce intr-un azil cenusiu, asa cum va arata si Rosia Montana.Dezvoltarea se poate face foarte usor prin alte modalitati, nu prin distrugerea unui colt de rai si prin imbogatirea peste noapte a unor paduchi de politicieni corupti (ar trebui sa tai corupti pentru ca oala este mare si-i poate cuprinde si pe cei corecti... asta daca nu fac si ei ceva corect si bun in viata asta).

RMGC- din nou in actualitate...

...pe la jumatatea lunii mai pe un forum credibil si pe blogul personal aduceam in discutie ... cazul RMGC...

cum prin Ardeal se fac tot felul de speculatii... postez parerea mea...

...pentru ca “In “subsolul" afacerii cu firma canadiana, transformata intre timp in Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), la capitolul secret este inserata o prevedere din care rezulta ca tot ce se va gasi vreodata in cursul exploatarii in afara de aur – respectiv uraniu, strontiu, si cycloniu, rosianidiu, ...– se va regasi in proprietatea RMGC-ului."
"La Rosia Montana sunt mii de tone de URANIU de mare puritate" ...
“Ceea ce se pregateste la RM seamana izbitor cu jaful din anii ’50 de la Baita Plai, cind zacamintul cu cea mai mare concentratie de uraniu din lume a luat drumul Moscovei"
(... mai sunt unii in Ro. care stiu ...)
...
tot atunci mi se comunica elegant cum ca
Dle Teodorescu, anuntat de un cunoscut, am lecturat stirea prezentata de dv aici in rezumat.

Tin sa va dezamagesc. Am discutat aceasta problema de mai multe ori cu un prieten, specialist first class, care a lucrat mult timp in minele de acolo si le cunoaste ca in palma.

Mi-a infirmat mereu "ipoteza uraniu". De altfel, nu se cunosc simptome ale bolii de radiatii in zona. Dovada: nici "fundatia" Soros, nici Academia, nici gastile secuiesti care bantuiau pe acolo si tulburau apele, nu s-au hazardat in astfel de afirmatii.

Cel mai avizat judecator independent este un specialist care are un laborator mobil ultramodern si care a analizat cu minutiozitate zona. Nu am cunostinta ca ar fi facut afirmatii si evaluari despre radioactivitate marita semnificativ, cu atat mai putin despre... sute de mii de tone de... uraniu.

Va atrag atentia ca nu am niciun interes sa mint. Pe nimeni. Iar omul e de o cinste ireprosabila si nici nu e in relatii stralucite cu compania canadiano-romana.

Astept si eu cu interes stirea. In iarna am citit niste elucubratii pe tema asta si am vazut cum le-a demontat cineva pana la cuie.

Cu cordialitate,
...

 

vorbe

Probabil ca sunt interese si de partea cealalta a baricadei. In fond, asa cum spun ca vor sa exploateze aurul puteau sa spuna ca exploateaza si uraniu. Ce mi se pare de neinteles este acest interes crescut pentru demontarea proiectului cu argumente si ipoteze false.

Tehnologie pe baza de cianura si plumb...

Referendumul antipoluare desfăsurat duminică, 25 iulie, in Baia Mare, a fost un esec total. Doar 12,67% dintre cei 125.273 de cetăteni cu drept de vot s-au prezentat la urne pentru a-si exprima optiunea privind interzicerea folosirii de tehnologii miniere pe bază de cianură si plumb in Baia Mare.
...
si mai vezi:

Romaltyn se foloseste de pretextul prelucrării sterilului haldei fostei Flotatii Centrale pentru a redeschide activitatea de obtinere a aurului pe bază de cianură. Cu argumentul ecologizării acelei zone, actionarii rusi incearcă să ne arate efectele benefice asupra mediului. Ceea ce nu ne spun acestia este faptul că zona Baia Mare va fi transformată intr-o uzină a mortii, una care să prelucreze pirite aurifere aduse din altă parte.

De altfel, megainvestitia prognozată de Romaltyn nici nu ar avea logică doar pentru prelucrarea haldei Flotatiei Centrale. Primarul interimar Istvan Ludescher afirmă că Romaltyn Mining a depus solicitări pentru obtinerea autorizatiei integrate de mediu, in vederea prelucrării unei cantităti mult mai mari de steril decat cel existent la Flotatia Centrală. "Fosta societate Transgold trebuia să prelucreze halda de la Meda si cea a Flotatiei Centrale. După accidentul din 2000, activitatea s-a oprit. Acum, Romaltyn solicită autorizatie de mediu si pentru prelucrarea altor materii aurifere. Romaltyn nu e in legalitate in ceea ce priveste functionarea si prelucrarea respectivă", a declarat primarul băimărean.
http://www.glasulmaramuresului.ro/view_article.php?show=21998&name=Baia_Mare_va_deveni_o_uzina_a_mortii

 

de ce nu?

La vorbe suntem cei mai buni, dar daca e sa punctam ce am facut noi pentru acea zona stam foarte prost. In final, cu totii suntem interesati de protejarea zonei. Mai devreme sau mai tarziu acel aur oricum se va exploata. Statul roman va avea grija de acest lucru. Si atunci? Important este sa fim asigurati ca acea zona va fi reabilitata si turismul dezvoltat.

 

contractul cu firma canadiana

... in primul rand cititi cu atentie tot contractul cu firma canadiana
... apoi vedeti cine mai este in spatele afacerii... in afara celebrii B...B...
... apoi parerile celor din vestul Europei referitor la acest proiect,... si parerile celor de peste ocean...
apoi mai vorbim.

 

macar exista o preocupare

Pana sa apara canadienii astia nimeni nu a auzit de Rosia Montana, nu era nici un ONG care sa-si doreasca sa o salveze si nici un FanFest. Ironic nu, cum ne creste interesul cand cineva apreciaza mai mult o zona decat noi. Poate ar trebui sa le multumim, macar pentru asta.

si ce preocupare

pai da d-le, nu au fost pana acum FanFest si ONG-uri pentru ca pana acum nimeni nu a vrut sa taie muntii si sa faca un lac plin ochi cu cianura. sa aprecieze zona canadienii? cu siguranta le pasa...get serious!


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor