Ziare.com

Dezbatere Ziare.com - Rosia Montana (II): O bomba ecologica

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 10:50

   

Dezbatere Ziare.com - Rosia Montana (II): O bomba ecologica
Subiectul "Rosia Montana" este din ce in ce mai fierbinte. Opiniile pro si contra se inmultesc pe masura ce autoritatile dau semnale ca sunt pe cale sa ia o decizie majora care va pune capat starii de incertitudine.

Ziare.com a lansat o dezbatere pe aceasta tema, in care specialistii, dar si cititorii nostri sunt invitati sa-si expuna opiniile legate de oportunitatea inceperii exploatarii aurului din aceasta zona.

Dezbatere Ziare.com: Rosia Montana - Bomboana otravita

Proiectul Rosia Montana, o problema severa de mediu

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Dr. Raul C. Muresan

Asistam de ceva vreme la o campanie masiva de "informare" a publicului in legatura cu proiectul Rosia Montana Gold Corporation care ar urma sa extraga aur din zacamantul aurifer cu mineralizare redusa.

Ziare.com va provoaca la dezbatere: Sunteti de acord cu exploatarea aurului din Rosia Montana?

Proiectul RMGC intentioneaza sa rada de pe fata pamantului patru munti care inconjoara centrul vechi al localitatii Rosia Montana: masivele Carnic, Cetate, Jig si Orlea. Acestia se afla in imediata apropiere a localitatii care astazi are incluse in patrimoniul cultural zeci de case istorice.

De asemenea, exploatarea ar urma sa distruga si galeriile romane vechi de aproape 2.000 de ani din masivul Carnic, investigate, datate si cartografiate de cercetatorii francezi de la Toulouse. Conform expertilor francezi, aceste galerii se afla si acum intr-o "stare remarcabila de conservare".

Aproximativ paralel cu valea Rosiei, inspre directia Abrud, se afla una dintre cele mai pitoresti vai din Apuseni: valea Cornei. Aceasta vale ar urma sa fie inundata, RMGC intentionand sa construiasca un iaz imens, in spatele unui baraj de piatra de peste 180 de metri, mai inalt decat barajul Vidraru. Iazul, cu o capacitate de sute de milioane de tone, ar urma sa depoziteze sterilul rezultat in urma lesierii minereului aurifer cu cianura de sodiu.


Fig. 1. Masivul Carnic si centrul vechi al localitatii Rosia Montana

Asociatia Ad Astra a oamenilor de stiinta romani, formata din cercetatori care activeaza atat in tara cat si in strainatate, la universitati si institute prestigioase precum Yale, Max Planck, CNRS, Stony Brook, Woods Hole Oceanographic Institution, Helmholtz Centre Potsdam GFZ, Frankfurt Institute for Advanced Studies, University of Cambridge, Food & Drug Administration Washington DC, Cold Spring Harbor Laboratory, University of Freiburg, Ulm University, s.a.m.d., si-a exprimat recent ingrijorarea fata de proiectul RMGC declarandu-se public impotriva acestui proiect.

Voi aduce in continuare o serie de argumente referitoare la mediu, inclusiv elaborate de Ad Astra si de Academina Romana, care demonstreaza impactul puternic negativ al proiectului RMGC.

Contaminarea apei si a solului

Contrar asigurarilor RMGC privind siguranta tehnologiilor ce utilizeaza cianura, studii stiintifice recente demonstreaza existenta scurgerilor de substante toxice in panza de apa freatica, ce alimenteaza apoi apele de suprafata, ca rezultat al exploatarilor miniere pe baza de cianuri.

Desi proiectul RMGC de la Rosia Montana pretinde utilizarea unor cantitati uriase de cianuri, acesta ignora impermeabilizarea iazului de decantare. Acest iaz se afla situat in amonte de orasul Abrud, la doar cativa kilometri distanta (aproximativ 1 km in linie dreapta), existand astfel un risc ridicat de contaminare a apelor subterane cu cianuri, sulfuri, cupru, zinc, metale grele si alte produse toxice ale exploatarii miniere.

Poluarea apelor subterane ar putea conduce la contaminarea resurselor de apa ale acestui oras. Proiectul RMGC contravine asadar Directivei Uniunii Europene privind apele subterane (80/68/EEC) si Directivei cadru privind apa (2000/60/EC). Directiva (80/68/EEC) specifica clar "Whereas to ensure the effective protection of ground water in the Community it is necessary to prevent the discharge of substances in list I [...]", lista I specificand explicit cianurile.

Gestionarea deseurilor rezultate din activitati extractive este reglementata prin directiva europeana (2006/21/EC) care cere reducerea concentratiei de cianuri disociabile slab acide din iaz la valorile cele mai joase posibile.

In cazul tuturor exploatarilor demarate dupa 1 mai 2008 este admisa o concentratie de maxim 10 ppm. RMGC sustine ca va mentine aceasta concentratie in marja 5-7 ppm, insa nu a prezentat public documentatia care sa ateste acest fapt si sa clarifice ce metoda de neutralizare urmeaza a fi utilizata, specificandu-se pe site-ul RMGC doar ca e vorba de un "proces modern si eficient de oxidare". Daca aceasta metoda presupune tratarea cu hipoclorit de sodiu, se formeaza prin acest tratament clor-cian care este de asemenea extrem de toxic.

Procedura alternativa, bazata pe oxid de sulf, asa-numitul procedeu INCO SO2/aer, este de asemenea potantial periculoasa, poluand aerul. Odata cu aurul, procesul tehnologic utilizand cianuri va solubiliza din minereu si alte metale, in special grele, cum ar fi fier, cupru, cobalt, zinc, urmand ca acestea sa fie deversate in iazul de decantare.

Metalele grele vor polua suplimentar apa, in afara de poluarea cu cianura, fiind cunoscut efectul lor foarte toxic asupra mediului, pe perioade foarte indelungate de timp. In plus, complecsii extrem de toxici metal/cianura reprezinta surse imporante de poluare deoarece vor contribui la eliberarea continua de cianuri pe o perioada de timp necunoscuta.

Afirmatiile RMGC, potrivit carora proiectul de minerit va reduce poluarea din zona si o va lasa mai curata decat era inainte de exploatare, sunt tendentioase. Un studiu din anul 2002 (Yarar, B. "Long term persistence of cyanide species in mine waste environments. Tailings and Mine Waste", 2002) raporteaza: "Data show that a number of currently accepted cyanide abatement approaches can create long-lasting products that degrade at very low rates. It also underscores the need for research on the numerous long-term echological and health effects of metal-cyanide compounds and complexes including their carcinogenic potential".

Cu alte cuvinte, datele stiintifice demonstreaza, pe langa compusii cianici liberi, existenta compusilor complecsi ai cianurii, care persista o perioada foarte indelungata de timp.

Impactul acestora asupra mediului si sanatatii oamenilor, incluzand potentialul de a induce cancer, este momentan prea putin studiat si inteles.

Proiectul RMGC ar urma sa lase in urma cantitati imense de produsi cianici complecsi in iazul de decantare Corna si in zonele adiacente exploatarii miniere. Acesti compusi vor persista perioade extrem de indelungate si exista studii care arata ca anumite forme ale lor se pot acumula in plante si in corpul pestilor.

In raportul Academiei Romane se mai specifica: "Reprezinta riscuri serioase posibilitatea scurgerii apelor din bazinul de decantare, infiltrarile in subteran, formarea de acid cianhidric (un gaz extrem de toxic) in timpul verii, mai ales sub influenta unor ploi acide, riscuri agravate de imediata vecinatate a unor localitati populate (Campeni, Abrud)".


Fig. 2. Cu exceptia vaii Rosiei, contaminata mai jos de zona carierei, apele de la Rosia Montana sunt curate si nepoluate. Foto: parau de pe versantul nordic, proximal centrului vechi de la Rosia Montana.

Contaminarea aerului

Pentru a realiza exploatarea miniera, RMGC intentioneaza sa despadureasca o suprafata de peste 250 de hectare de padure, mentionand ca va impaduri in alte zone o suprafata mai mare decat cea despadurita. Acest argument este insa nesatisfacator.

In primul rand, dezvoltarea unor suprafete intinse de padure matura, in special de conifere, necesita zeci de ani, chiar secole.

In al doilea rand, despaduririle masive vor aduce cu sine perspectiva alunecarilor de teren, a inundatiilor rapide si a scurgerilor de material de pe versanti, cu atat mai periculoase cu cat ar avea loc in zone adiacente facilitatilor miniere, deci cu riscuri mari de a determina poluari accidentale masive. Aceste potentiale probleme pur si simplu nu pot fi compensate prin plantarea de arbori in alte zone.

Mai departe, excavarea a patru masive muntoase duce la compromiterea pe termen lung a vegetatiei si faunei din zona si compromite biodiversitatea.

Impadurirea altor zone conduce in mod firesc la o "monocultura" care nu poate nici substitui si nici acomoda biodiversitatea compromisa prin distrugerile provocate de proiectul minier.

Rapoartele realizate de Dr. John Akeroyd si Dr. Andrew Jones din Marea Britanie in privinta impactului proiectului RMGC asupra biodiversitatii de la Rosia Montana sunt graitoare in acest sens.

Asadar, mesajul care ni se serveste de catre RMGC privind impadurirea mai multor hectare decat urmeaza a fi defrisate este, dupa parerea mea, praf in ochi.


Fig. 3. Rosia Montana abunda de vegetatie, cu pasuni, parauri si paduri pitoresti.

Exista o mare probabilitate ca in cursul procesului tehnologic sa aiba loc scurgeri accidentale de ape reziduale acide sau de precipitatii sub forma de ploi acide, mai ales in contextul poluarii atmosferei cu compusi carbonici ce determina incalzirea globala. Ca urmare, scaderea pH-ului din apa iazului de decantare ar conduce la eliberari masive de acid cianhidric, extrem de toxic, chiar letal omului.

Acidul cianhidric, sub forma produsului Zyklon B, era utilizat in lagarele de exterminare naziste din cel de-al Doilea Razboi Mondial, pentru exterminarea prin gazare a detinutilor. Desigur, exista unele rapoarte, realizate in medii artificiale controlate, conform carora lumina ultravioleta (UV) ar distruge ionul cianura, dar este foarte discutabil in ce masura si cu ce dinamica ar avea loc o astfel de descompunere in natura.

Raportul Ad Astra mentioneaza de asemenea: "Haldele de steril rezultate in urma activitatilor miniere vor contine compusi ai sulfului care pot persista de la mai multe decenii pana la intervale de timp de ordinul secolului. Pe de alta parte, in conditii de lipsa a precipitatiilor, haldele de steril vor provoca probleme calitatii aerului prin cresterea concentratiilor de pulberi in atmosfera, probleme cu atat mai semnificative cu cat exploatarea este situata in imediata vecinatate a orasului Abrud".

Iazul de decantare, o bomba ecologica

Sterilul tratat cu cianuri urmeaza a fi deversat intr-un iaz imens construit in spatele unui baraj de piatra pe locul actualei vai pitoresti Corna. Iazul reprezinta un risc mare atat asupra orasului Abrud, aflandu-se la doar cativa km (aproximativ 1 km in linie dreapta) in amonte de acesta, cat si asupra mediului inconjurator.

In anul 2000, la Baia Mare, un baraj de dimensiuni mult mai reduse s-a rupt, deversand cantitati semnificative de cianuri in bazinele hidrografice ale raurilor Lapus, Somes, Tisa si Dunare.

Rapoartele asupra dezastrului ecologic din 2000 mentioneaza peste 1.400 tone de peste mort si afectarea grava a ecosistemelor pe arii foarte intinse (vezi si aici).

In cazul Rosia Montana o contaminare cu cianura si metale grele a raurilor din zona ar putea fi mult mai distructiva decat in cazul Baia Mare, ducand la distrugerea faunei si florei din pitorescul bazin al Ariesului, ulterior afectand bazinul Muresului, al Tisei si in final al Dunarii.

Ca urmare a pericolului reprezentat de exploatarile cu cianura, Parlamentul European a adoptat recent o rezolutie prin care recomanda Comisiei Europene interzicerea completa a mineritului cu cianuri in Uniunea Europeana.

Barajul de piatra Corna construit de RMGC va inchide iazul de decantare a sterilului tratat cu cianuri, urmand a se ridica la o inaltime de 185 metri cu o lungime a coronamentului de 1.350 metri fiind astfel un baraj de dimensiuni uriase si adapostind un volum de sute de milioane de metri cubi de apa si steril.

In campania masiva din media, RMGC incearca sa ne convinga ca proiectul de minerit este "modern" si "sigur".

Ceea ce uita insa sa mentioneze este ca numai intre anii 1970 si 2003 s-au inregistrat 59 de accidente legate de distrugerea sau avarierea barajelor unor lacuri de decantare, ducand in multe cazuri la distrugerea ecosistemelor locale, afectand populatia din zonele adiacente si ducand la pierderea a cca. 700 de vieti omenesti. (informatii suplimentare aici)

In Statele Unite au fost inregistrate pe o perioada mai lunga 185 de accidente la asemenea baraje de decantare.

Pe langa pagubele grave aduse mediului, dezastrele ecologice necesita si fonduri uriase de decontaminare care sunt in general achitate din banii nostri, ai contribuabililor. Ca prim exemplu, exploatarea de aur de la Summitville Colorado a costat statul american peste 100 milioane de dolari pentru decontaminarea apelor lesiere, dupa declararea in faliment a companiei private. (informatii suplimentare aici)

Un exemplu mai recent, la care suntem inca martori in prezent, este poluarea cu petrol din Golful Mexicului, care a produs pagube de miliarde de dolari si necesita costuri de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de dolari pentru actiunile de decontaminare.

Iazul de decantare va avea efecte dramatice asupra faunei din zona. Un Raport recent din anul 2007 elaborat de Universitatea din Queensland, Australia, arata ca solutiile cu cianuri utilizate pentru exploatarea aurului au efecte extrem de toxice asupra ecosistemului din zona exploatarii.

In Nevada, SUA, intre anii 1990 - 1991, au fost raportate 9.512 cadavre animale din peste 100 de specii, desi acest numar este clar subestimat din cauza raportarii voluntare.

In Northpakes, Australia, in 1995 s-au inregistrat 1.583 de cadavre de pasari la o numarare initiala, si ulterior 2.700 de cadavre documentate intr-o perioada de patru luni. Conform Societatii Ornitologice Romane, aria de importanta avifaunistica Muntii Trascaului, avand criterii aprobate de BirdLife C1 si C6, se afla in imediata vecinatate a zonei Rosia Montana, la o distanta de mai putin de 17 km de centrul localitatii.

Criteriul BirdLife C1 include specii protejate pe cale de disparitie a caror conservare este importanta la nivel mondial, iar criteriul C6 specii amenintate la nivelul Uniunii Europene, facand parte din primele 5 cele mai imporante regiuni avifaunistice pentru speciile respective si fiind incluse in Anexa I a directivei 2009/147/EC a Parlamentului European si a Comisiei Europene privind pasarile. Proiectul RMGC reprezinta o amenintare directa la adresa speciilor de pasari din aceasta arie protejata, incalcand astfel directiva 2009/147/EC.

Pestii sunt de asemenea extrem de sensibili la cianuri si la compusii derivati ai acestora. Daca pasarile si mamiferele resimt o toxicitate de la concentratii de miligram pe litru (in zona de concentratii de parte pe milion, sau ppm), pestii sunt de o mie de ori mai sensibili.

O deversare, chiar mica in apele curgatoare ar duce la uciderea masiva a pestilor, iar cei care ar supravietui vor fi afectati privind capacitatea de reproducere, crescand probabilitatea malformatiilor si vulnerabilizand pestii la atacul pradatorilor acestora. Argumentul ca bazinul Ariesului este deja poluat nu este satisfacator si nu justifica poluarea in continuare a acestuia, potential pe scara mult mai mare.

Garantia pentru ecologizare de aproximativ 135 milioane de dolari convenita de RMGC cu Ministerul Mediului este total insuficienta. Pentru comparatie, costurile de decontaminare/despagubirile necesare in urma accidentului de la Baia Mare din anul 2000 s-au estimat a fi similare cu costurile de decontaminare ale minei Summitville din Colorado, ridicandu-se in jurul sumei de 170 milioane de dolari. Exploatarea de la Rosia Montana urmeaza sa utilizeze un iaz de decantare de cel putin 10 ori mai mare, potentialul distructiv asupra mediului fiind urias.

In loc de concluzie

Asa cum am vazut, proiectul RMGC de la Rosia Montana reprezinta o amenintare directa la adresa mediului.

Acum, Rosia Montana este un loc pitoresc, plin de viata si acoperit de o vegetatie densa. Pe langa cele cateva zone decopertate in scopuri miniere, zona este de o frumusete rara.

Cateva poze pe care le-am facut personal pot fi accesate la:
http://picasaweb.google.com/rosiamontana.apuseni

Proiectul de exploatare miniera ar distruge cei patru munti care inconjoara localitatea lasand in urma un peisaj selenar si mutiland astfel iremediabil zona.

RMGC sustine ca: "Dupa 20 de ani, locul va fi nepoluat, cu oameni prosperi, cu infrastructura serioasa, numai buna pentru turism". Asemenea afirmatii frizeaza ridicolul si absurdul si demonstreaza gradul de respect pe care aceasta companie il are la adresa romanilor.

Cat de ipocrit trebuie sa fii ca sa incerci sa convingi populatia ca exploatarea miniera va duce la inflorirea turismului si la dezvoltare durabila, cand exploatarea presupune distrugerea a patru munti, cu paduri, pasuni si cu cei 140 de kilometri de galerii miniere, depozitarea a peste 200 milioane de tone de cianuri intr-un iaz de decantare care va acoperi o vale pitoreasca a Apusenilor in spatele unui baraj de 185 de metri, cand vei da de lucru la aproximativ 880 de oameni pe parcursul a 16 ani, doar din comuna Rosia Montana fiind deja mutati din cauza proiectului in jur de 2.000?

Raportul grupului de experti independenti IGIE mentioneaza: "Se declara (Tabel 4.10-1) ca pe durata constructiei si functionarii proiectului va fi transportata in fiecare an o cantitate imensa de materii prime, substante, sterile si carburanti (benzina, motorina) - atat spre cat si dinspre Rosia Montana.

Aceste substante includ cianura de sodiu (13.000 t/an), var nestins (54.000 t/an), azotat de amoniu (8.700 t/an), motorina (16.500 t/an) acid clorhidric (2.300 t/an), benzina (100.000 t/an) si asa mai departe. Unele din aceste substante si materiale sunt considerate intr-atat de periculoase incat cad sub incidenta unor conditii speciale privind depozitarea, transportul si manipularea - conform reglementarilor nationale si internationale"
.

Ironic, as spune ca este clar pentru noi toti ca aceste mii de tone de substante, multe toxice, dislocarea unor munti, eliberarea masiva de hidrocarburi de la utilaje in atmosfera vor stimula din plin turismul!

Singura modalitate pentru a evita manipularea si minciuna este aceea de a fi informati.

Pentru mine personal, vizita la Rosia Montana a fost un soc. Dupa intensa campanie mediatica a RMGC, explicandu-ne ca zona este poluata, am fost surprins sa gasesc acolo unul dintre cele mai frumoase locuri din Romania, un "orasel" unic, un peisaj paradisiac si oameni sinceri si deschisi. Mergeti acolo si va veti convinge.

Pe umerii nostri apasa acum o decizie grea, prin care vom stabili in ce fel de tara vrem sa creasca copiii nostri si mai ales ce vor mosteni de la noi: cianura si devastare sau un colt de paradis asaltat de turisti.

Dumneavoastra ce ati alege?

Dr. Raul C. Muresan
Campanie Ziare.com: Romani despre care merita sa vorbim
Campanie Ziare.com: Este posibil ca un incompetent sa formeze competenti?

Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice, Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie, si
Asociatia Ad Astra a oamenilor de stiinta romani
Cluj-Napoca, Romania


Ziare.com va provoaca la dezbatere: Sunteti de acord cu exploatarea aurului din Rosia Montana?

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6594 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
45 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pentru a sti despre ce vorbim

Ziare.com ar trebui sa faca publice datele contractului de exploatare asa cum se cunosc la ora actuala. Din raportul Academiei Romane rezulta ca nici macar economic statul roman nu castiga mai nimic.

 

revin sunt pentru exploatare de catre statul nostru

cu tehnologii cat mai corecte si cu un regim de exploatare mult mai lent mai prietenos cu mediul
ce vor astia este un jaf bine organizat si pentru asta au dat in toate partile

 

Sa le ramana in git bucata de piine tuturor celora care vor sa distruga pina la blana acesti munti!!!

Pentru a exploata aurul de la Rosia Montana.

La ce bun

Eu unul nu vad la ce bun exploatarea asta si daca lasam deoparte efectele asupra mediului cre orice ar zice lumea si orice masuri s-ar lua sint DEZASTROASE.

Ginditi-va un pic. Ideea in sine sa razi niste munti si sa lasi un lac de cianura in loc!!!! Cei care sinteti de acord va rog sa va ginditi daca v-ar conveni ca sas ceva sa se intimple in "curtea" voastra.

Si toate astea pentr ce? Pt ca cineva, care sta la zeci de mii de kilometri sa se imbogateasca? Absolut absurd! Eu unul nici macar nu inteleg de ce se pune problema. Ca vor veni bani si investitii si ca unii au de cistigat? Bine dar cu pretul asta si consecintele ireversibile pe termrn nelimitat?

Sa fim seriosi. Nici un om cu mintea normala si cu constiinta curata nu poate accepta asa ceva.

Imbogatiti-va oameni buni dar NU ASA!

cianura in menerit nu este o noutate

Si eu sunt pentru exploatare din diverse motive. M-am documentat si cu privire la folosirea cianurii ca tehnica de extractie. Exista un cod international de Management al Cianurii care reglementeaza aceasta metoda. http://www.cyanidecode.org/ Din moment ce acest proiect respecta reglementari avizare de Uniunea Europeana, adica aprobate si acceptate de acestia nu vad de ce nu am fi de acord.

totusi nu sunt de acord cu autorul articolului

zice ca fiind despaduriri avem apoi alunecari de teren
aia nu vin dupa aur verde
ei vin dupa aur
deci ce sa alunece eu zic ca in loc de alunecat o sa fie o gaura si un bazin cu steril
pun pariu ca valorifica si solul
culmile respective dispar de pe harta nu mai au cum sa o ia la vale

discutabil

Eu nu cred ca autorul s-a uitat cu atentie la ce se intampla in Rosia Montana. Pe masive a ramas pietris din exploatarile anterioare care, in timp, va aluneca pentru ca nu exista decati cativa busteni desustinere.

alternative

Alternative la cianura nu exista , ele exista in stadiul de studiu de ani de zile dar momentan nimic nua fost testat in mine mai mici sau pe teren. Oare de ce credeti ca nici uniunea europeana nu are de gand sa interzica cianura ? prin limitarea cantitatii au rezolvt problemele care existau si cat timp nu exista alternative nu au de ce sa o interzica

Ok.

...daca statul roman ar castiga o suma importanta din toata afacerea asta, probabil, sa zicem un 0,001 %, as accepta o astfel de exploatare care presupune riscuri majore pentru natura si nu numai. Dar, avand in vedere ca statului roman ii revin doar niste firmituri! Ma intreb ...cine se infrupta din hoitu' asta? Care sunt sacalii?

...a...si tuturor celor care sunt platiti sa scrie "publicitate" in favoarea D-lui Gabriel le doresc sa faca baie zilnic in cianura.

sper ca incompetentii si hotii nu vor reusi

Sa zicem ca prin absurd statul chiar ar castiga cateva miliarde de euro, dar la ce clasa politica avem banii aia mai mult ca sigur s-ar cheltui rapid pe tot felul de prostii, pe clientela politica si alte hotii.

Aurul acela sta foarte bine acolo unde e, pana cand se va descoperi o metoda de extractie care sa nu puna in pericol mediul si noi vom avea o clasa politica adevarata care sa conduca tara nu sa isi urmareasca interesele.

Ganditi-va numai ca statul ar putea primi de la UE bani europeni mai multi decat s-ar extrage de acolo, daca s-ar face proiecte de dezvoltare.

Ar trebui sa se investeasca in industrii de inalta tehnologie(IT) si in turism. Acolo e viitorul, nu in minerit.

poftim?

Statului nu ii revin niste farmituri si nici acel 0.001% cum spui tu, statul castiga numai prin participarea in compania rmgc aproape 20% din profit, la care mai adaugi redeventa si aici ai doar castigul direct. Indirect se mai adauga inca aproximativ 30% din profit

Apa-n piua

Abia cand proiectul va ajunge in faza finala si va fi prezentat guvernului cu respectarea tuturor normelor de mediu impuse de UE, vom putea sa atacam/sustinem proiectul respectiv. Concret si in cunostinta de cauza.

Pana atunci, totul se rezuma la pure speculatii.

 

spagile si spionajul si prostiile

sunt pure speculatii care trebuiau sa nu ajunga speculatii ci sa vorbim de fostii concesionari tepari de la gabriel

:))

Speculatiile sunt peste tot. Suntem buni la conspiratii. Sa nu uitam de mineralele de gradul 3 care se tot vehiculeaza ca ar fi acolo. Au venit extraterestii si ne-au lasat semnele ale existentei lor.

am auzit ca romanii dupa ce au jefuit orientul avand bani din dacia

s-au speriat ca ii bat zeii si au carabanit aurul la loc plus dobanda
si au lasat de paza o bomba atomica cu ceas solar sa faca poc daca umbla careva acolo
si extraterestri zboara zilnic pe acolo sa vada ce au mai cumparat baieti de la gabriel

Rosia Montana

NU AM FOST, NU SUNT, SI NICIODATA NU VOI FI DE ACORD cu proiectul RMGC sau orice alte proiecte de acest gen. Am semnat si voi lua atitudini tot mai dure pentru aceasta, bineinteles in limitele legii si a bunului simt. Daca totusi se intampla, bunul Dumnezeu stie ce are de facut. Si o va face!

 

proiectul este f dezbatut la ora actuala

E dificil sa-ti formezi o opinie cand nici o informatie nu e 100% sigura. Cu toate acestea eu ma bazez pe profesionalismul oamenilor care trebuie sa aprobe proiectul. Daca tot ce tine de protectia mediului este in conformitate cu legile din domeniu atunci putem respira usurati.

Pun pariu

ca majoritatea dintre cei care au votat ca nu sunt de acord cu exploatarea aurului nici nu stiu unde este Rosia Montana!
Dar este ca la noi:daca tot nu suntem buni la nimic macar sa fim impotriva!

 

drobul de sare

Am tot citit despre posibilitatea ruperii barajului care sustine acest iaz de decantare. Pentru ca proiectul sa fie derulat este evident ca si acel baraj trebuie apropat. Aprobarile presupun si evaluarea posibilelor accidente. Presupunerea ca acel baraj nu va fi construit cum trebuie este o un scenariu fara argument. Exact ca in povestea cu drobul de sare.

Ca in orice domeniu, experienta accidentelor anterioare isi pune amprenta pe urmatoarele proiecte. Sa luam de exemplu accidentele aviatice. Chiar daca ele s-au produs cu consecinte dureroase asta nu a dus la interzicerea calatoriei cu avionul ci la imbunatatirea aparatului de zbor.

O monitorizare constanta a acestui baraj poate fi solutia prevenirii oricarui tip de accident.

 

eu propun sa monitorizezi tu

si astfel schimbam des oamnii de la monitorizare plecati din cauza muncii pe alte plaiuri
iori ai luat banutu
ori esti vai de capusorul tau
cand esti tratat ca stat bananier ar trebui sa nu te bucuri

iar eu propun sa te abtii

Mistoul este in mare floare pe acest site. Eu vorbeam serios expunand un punct de vedere. Daca oamenii ar veni cu solutii in loc sa atace in necunostinta de cauza poate aceasta tara ar avea o sansa.

fals tu ai idei

de cum sa se fure mai bine si mai mult
asa ca musai trebuie sa postez sa imi spun si eu ideile de cum nu trebuie sa se fure

mai citeste

Ce spun eu si ce spui tu. Ce vrei sa se fure din baraj? Apa? Ma faci sa rad.

Cel mai bine ar fi daca proiectul ar fi inghetat pt 5 sau 10 ani

Si in acesti 5 sau 10 ani, Romania sa isi formeze singura o intreprindere de stat, capabila sa extraga acel aur in folosul 100% al romanilor fara sa mai dea jumatate unei firme straine. Aurul ala nu fuge de-acolo.
Cred ca avem destui tineri capabili care, in 5 sau 10 ani sa invete - in strainatate, temeinic, totul despre mineritul cu cianuri fara sa mai avem nevoie de o firma straina care sa exploateze aurul romanesc. Pt ca nu e vb nici de construit navete spatiale si nici de construit bombe atomice.
E vb pur si simplu de niste baraje, niste mine si niste instalatii de epurare.

Problema este insa alta. Probabil ca ar fi imposibil ca in Romania sa se infiinteze o astfel de firma fara ca Patriciu, Voiculescu, SOV, Videanu sau Mazare sa nu-si bage botul pe-acolo si totul s-ar transforma intr-un fiasco national.

 

tocmai de stat mi-e frica

In ritmul in care tara involueaza copii nostri nu vor mai ramane in tara. Si la o adica, cine sa-i blameze. Increderea in statul roman este sub zero. O interprindere de stat ar ridica si mai multe semne de intrebare decat aceasta firma canadiana. De bine, de rau, cu astia mai poti comunica, dezbate, poti sa impui anumite conditii, dar daca vine statul, la revere. Se inteleg ei intre ei si noi putem sta linistiti pe tusa.

ITZIKMAN,TI-AM VERIFICAT PROFILUL

Toate comentarile tale sunt pe marginea proiectului Rosia Montana.Poti sa-mi raspunzi punctual la urmatoarele intrebari?
1)Daca ar fi sa se exploateze zacamantul,DE CE AR FI BENEFIC ROMANIEI SA SE ALEAGA CU 3% DIN VALOAREA ZACAMINELOR?DE CE SA NU EXPLOATEZE ROMANIA EXCLUSIV ACESTE ZACAMINTE,SA RAMANA ROMANIA CU 100%DIN BOGATIILE SALE?
2)Ti se pare un castig destul de mare 3 miliarde de dolari(2,3 miliarde de euro)care SA JUSTIFICE O POLUARE PENTRU SECOLE?
DAR DISTRUGEREA PATRIMONIULUI ISTORIC,VESTIGILE ROMANE,COLONIILE ROMANE,TOATE URME ALE CONTINUITATII NOASTRE IN TRANSILVANIA?
Ai auzit de vestigile scrise gasite la Rosia Montana(Tablitele cerate,toporul datat in anul 1300 IC,cu o inscriptie in daca,CARE ATESTA FAPTUL CA LIMBA DACA E MAMA LIMBII LATIE?(Citeste epopeea Tebei,care atesteaza faptul caa troienii au fost traci,si faptul ca dupa ce au fost invinsi de ahei(greci)s-au stabilit in Peninsula Italica.
Sunt mai valorosi 200milioane de euro pe an decat INESTIMABILA VALOARE ARHITECTONICA SI ISTORICA DIN M-TII APUSENI?
3)STII CA PRINCIPALA MIZA LA ROSIA MONTANA SUNT CATEVA ZECI DE MII DE TONE DE URANIU de cea mai buna puritate din lume si care URANIU NU ESTE PREVAZUT IN CONTRACT?Deci uraniul il dam gratuit!
Japonezul-sef al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica a intervenit la Basescu-Boc pentru accelerarea proiectului Rosia Montana
4)Stii ca IN SPATELE AFACERII ROSIA MONTANA STA EVREUL-UNGUR GEORGE SOROS(care a luat pe nimic,dupa aceleasi metode,CEA MAI MARE MINA DE BAUXITA DIN EUROPA in KOSOVO)?
5)Stii ca GEORGE SOROS il suna des pe Basescu ca sa accelereze acest proiect,amenitand ca va finanta o revolutie impotriva lui daca nu rezolva problema?
6)Stii ca Soros a contribuit cu sute de milioane de euro la campania electorala a lui Basescu?
7)Stii ca IN PROIECT E IMPLICAT SI CORELIGIONARUL TAU,ARAD BERGOVICI(cu nume de scena Radu Berceanu),care A SEMNAT ACEST PROIECT IN ANUL 1999;H.G. nr. 458/1999 privind aprobarea acestei licente este semnată de prim-ministrul Radu Vasile si de Radu Berceanu,ministrul Industriei si Comertului
EVREII TAI ISI DAU MANA SA NE EXPLOATEZE BOGATIILE,IAR ROMANIA SE ALEGE CU POLUARE SI CU PRAFUL DE PE TOBA

ai aceasi opinie ca mine

doar ca eu am considerac ca am gasit si finantarea
contract cu bnr pentru vandut si luat credit de la cec si eximbank
specialisti avem
tehnologii prietenoase exista
problema este cantitatea
daca faci exploatare mare sau mica
daca e mica impactul de mediu este mai usor de evaluat si mai mic
iar aurul nu fuge
problma e usor mai coplexa ca daca dai si alte posibile chestiuni sa le extragi tre sa aduci echipamente si experti si pentrua alea
si trebuie sa te feresti de multi oameni compromisi
cum ar fi in domeniul uraniului sa ziceam care au scheme cu vantu videanu si altii felix nu stiu cu grad ridicat de certitudine
dar vorba lu magurel
cica sunt multe acolo si merita un smen majro nu doar o teap mica ca la masini de mana a doua

:))

daca o luam asa mai bine inghetam toata tara 10 ani vedem daca dupa o sa fie bine sau nu. Statul are nevoie de cat mai multe proiecte pentru a iesi din datorii acum nu epste 10 ani. Iar intreprinderile de stat am vazut toti cum functioneaza in Romania, adica mai mult dau pe langa profit

Se vorbeste mult in necunostinta de cauza

Acest proiect sperie pe multi pentru ca nu suntem specialisti ca sa putem evalua daca proiectul e viabil sau nu. In timp s-au format 2 tabere evidente: pro si contra care folosesc aceleasi argumente, totusi cu alte concluzii. Pe cine sa credem? Se manifesta clar o dorinta acuta de a nu se face proiectul bazat pe faptul ca mediul nu va fi protejat. Cu toate astea sunt multe voci care spun ca daca statul ar face extractia lumea ar fi de acord. In acest caz poluarea nu mai conteaza? De ce se presupune ca statul ar avea mai multa grija de mediu decat acesti canadieni?

Cu toate astea daca ne uitam la alte exemple putem vedea ca Rosia Montana nu este singura localitate din care s-a extras aurul. Citisem de curand, nu-mi aduc aminte unde, despre o mina din Noua Zeelanda care era situata in mijlocul unui oras. Extractia a fost tot cu cianura si nu se mentiona nimic de nici un accident. Din prea multa teama refuzam sa cunoastem problema in ansamblu si fara aceasta perspectiva nu putem cataloga acest proiect ca fiind prost.

 

SFIIDAREA POPORULUI!

GUVERNAREA LUI BASESCU POATE FI CARACTERIZATA PRIN SFADAREA POPORULUI, A ALEGATORILOR, A PLATITORULUI DE TAXE, A LEGILOR! A MINTZIT CA O SA TRAIM BINE SI CAND S-A VAZUT COCOTZAT LA PUTERE DA-I CU AFACERILE ONEROASE, SA-SHI PLATEASCA SPONSORII PE SPINAREA NOSTRA! SPER SA NE SCAPE DUMNEZEU DE EL CAT MAI CURAND! oricum daca aproba CIANURILE LA ROSIA MONTANA, FARA STUDIU GEOLOGIC A BOGATZIILOR DIN ZONA SI FARA LICITATIE se face cu incalcarea legilor SI propun ca fiecare cetatzean sa faca o plangere la 112 contra lu' Basescu pentru tradarea interesului national, pentru incalcarea constitutiei

 

care o fi realitatea?

Cine nu a fost acolo dupa pozele puse de autorul articolului ar putea intelege ca acolo este un adevarat paradis. Realitatea este cu totul alta. Uitati-va si voi cum arata Ariesul http://www.youtube.com/watch?v=qeoYVINUzL4

 

Se grabeste guvernul ?!? Da...

Graba mare a autoritătilor ?!? Sigur că da. Si iată de ce: acum, in 2010, rezolutia Parlamentului European nu este obligatorie, DAR DIN 1 ian. 2011 TREBUIE APLICATĂ. De aceea, orice lucrare incepută in 2010, va fi sistată OBLIGATORIU in 2011, iar statul roman va trebui să plătească daune, cam la nivelul profiturilor estimate, companiei Gold Corporation. Astfel canadienii nu vor pierde decat dacă nu incep lucrările in 2010.
Pe blogul exploratoarei Uca Marinescu sunt imagini si mărturii din zona minieră Yellowknife din nord-vestul Canadei, unde Gold Corporation a practicat aceeasi tehnologie de exploatare pe care o va folosi si la Rosia Montană !
Nu vă lăsati păcăliti ! Au distrus zona explotării pe o intindere aproximativ 2-3 km², totul in zonă fiind asemenea unui desert.
Mina a fost inchisă din cauza acestor deseuri de cianură, compania s-a declarat falimentară dar a fost si alungată de localnici.
Lacul cu cianuri si alte otrăvuri este izolat acum fată de natură, cu eforturile guvernului local, aproape 1 miliard de dolari, dar si cu plata de taxe din partea localnicilor – pentru păstrarea prin instalatii speciale de congelare a permafrostului, ca să tină solul inghetat, deoarece cianura se evaporă la 25 de grade Celsius, dar si pentru că se poate răspandi in apele freatice si in pămant si spre lacuri si rauri, inclusiv spre fluviul Mc.Kenzie.
Localnicii se roagă la Dumnezeu să nu fie vreun cutremur sau vreo inundatie, care să distrugă toată această fragilă infrastructură, singura barieră dintre viată si moarte !
Ne spun romanii de-acolo dar si canadienii: OPRIŢI ORICE INIŢIATIVĂ A ACESTOR CRIMINALI ! NU VĂ ADUC BUNĂSTARE CI SĂRĂCIE, BOALĂ SI MOARTE !

 

Parlamentul European nu a interzis cianura

Despre ce rezolutie vorbesti? Parlamentul European a decis deja interzicerea folosirii cianurii in minerit nu este justificata. Poti citi mai multe aici http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=P-2010-3589&language=EN

Uite despre ce vorbesc...

Uite ce zic (citez direct de pe site !):
Bruxelles Rezolutia Parlamentului European din 5 mai 2010 referitoare la interzicerea generală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri in Uniunea Europeană.......
2. INVITĂ (!!!! NU OBLIGĂ – adică "SUGEREAZĂ") Comisia SĂ PROPUNĂ (!!!!) interzicerea totală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri in Uniunea Europeană pană la sfarsitul lui 2011, deoarece aceasta este singura modalitate sigură de protejare a resurselor noastre de apă si a ecosistemelor impotriva poluării cu cianuri in urma activitătilor miniere si să efectueze, totodată, o evaluare normală a impactului;
pct.4. INVITĂ (!!!! NU OBLIGĂ – adică "SUGEREAZĂ") Comisia si statele membre (deci si Romania) să nu sustină, direct sau indirect, niciun proiect de minerit care implică utilizarea de tehnologii pe bază de cianuri in UE pană cand se va aplica interdictia generală si nici să nu sustină astfel de proiecte in tări terte;.....
pct.6. INVITĂ (!!!! NU OBLIGĂ – adică "SUGEREAZĂ") Comisia SĂ PROPUNĂ (!!!!) o modificare a legislatiei existente cu privire la gestionarea deseurilor din industriile extractive care să oblige fiecare companie de exploatare să detină o asigurare pentru a compensa daunele si a acoperi toate costurile de remediere pentru restabilirea stării ecologice si chimice initiale, in cazul producerii unui accident sau al unei functionări defectuoase;....
Deci: CE E OBLIGATORIU AZI 28 IULIE 2010 pt.Romania ? Nimic ! Totul e la nivel de propunere...Intelegi acum de ce se grăbesc Videanu si restul hotilor ?

nu e adevarat

Parlamentul europeana a renuntat la interzicerea cianurii in minerit dupa ce au venit cei de la COmisia europeana si au explicat cum prin limitari nu ma ieixsta nici un pericol. Cat despre graba statului, care graba? Proiectul sta blocat de aproape 15 ani, vecinii le dau drumu in acm 6 ani, eu nu vad nici o graba, mai mutl intarziere

DA.

DA.Pai daca nu noi,atunci cine.
Pai daca nu acum,atunci cand?
Cum am mai spus cu o singura dorinta ; exploatarea sa fie in favoarea poporului roman nu sa fim iarasi dusi de nas,respectarea normelor de mediu iar conditiile de exploatare sa fie facute public de la inceput.
Sa nu se umble cu dedesubturi.

 

Plin de postaci RMGC

D-le Sergiu, sunteti un postac platit. Dovada se afla la adresa: http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/tanti-mama-lui-gigel-gigel-a-spus-ca-sunt-urat-lupta-rmgc-cu-cercetatorii-romani-49141.html

 

documentatie

Interesant, dar oare tu de cine esti platita?

Plin de postaci RMGC

Eu nu sunt platita de nimeni d-le Alexandru, da d-le, mai sunt si din astia in tara asta.

Dar.... URANIUL ?!?.... URANIUL.... SE EXPLOATEAZA LA ROSIA MONTANA ? SAU ESTE ALT CONTRACT, ALTA LOCATIE ? ALTE RESURSE MINERA;LE SE EXPLOATEAZA ? CUI REVIN ACESTEA DACA SUNT EXTRASE... "INTAMPLATOR" ? CE SE MAI PREVEDE IN CONTRACT ? SAU CONTRACTE ?

MAI SUNT SI ALTE RESURSE CARE POT FI SAU VOR FI EXPLOATATE IN REGIUNEA RESPECTIVA SAU INVECINATA ?

CUM VA CONTROLA STATUL CE SE TRANSPORTA IN STRAINATATE DE LA FIECARE DINTRE EXPLOATARI ? VA PUNE CAMERE VIDEO ON-LINE ASTFEL INCAT SA VEDEM IN DIRECT CUM SE EXPLOATEAZA ZACAMINTELE ROMANIEI ? SI DACA CINEVA REDIRECTEAZA ALTE IMAGINI - COTRAFACUTE, FALSE, VECHI, ETC... - CATRE ROMANI ?

Criza de incredere in guvernare este justificata sau nu ? Dupa 20 de ani de "tras in piept"... pregatim tepele ?

 

care uraniu?

Nu exista alte metale pretioase la rosia montana, nu au existat nici macar in arhivele statului de acum 40-50 de ani si nu exista nici in ziua de azi. forajele care au fost facute in zona au dovedit asta

Prostia omeneasca

degeaba scrieti pe acest site ca nu pricepeti nimic.....doar vorbe de flasneta.Daca ati sta o clipa si v-ati gandii.......poate imi ve-ti da dreptate.
sa luam un exemplu: Africa. Africa a fost si va fii un continent bogat. Problema este ca toate tarile capitaliste sug din acest continent. Sa nu uitam cat timp au supt colonizatorii din africa. Urmarea? Sunt cu totii muritori de foame si asteapta hrana de la tarile dezvoltate. Chipurile sa-i salveze.....si le mai si multumesc pedeasupra pentru mancarea data. Adica cu alte cuvinte.......ce-i care i-au muls de bogatiile subsolului.....le arunca si lor o firmitura de paine in speranta ca-si vor mai sterge din pacate si cu ideea....."Doamne ce buni suntem.....ne ajutam semenii"
Bine ar fii daca am lasa flasneta si ne-am pune serios pe demonstratii si greve sa se vada ca ne pasa. daca nu.....aceiasi caini vor latra.....si aceiasi caravana va trece.......numai ca in urma lor nu va ramane praful.......ci doar urme de ceanura.....Si ca o concluzie...Asa tara...asa conducator...asa popor......
Pacat ca romanilor le place sa fie mintiti frumos.....si le vine greu sa accepte purul adevar......daca nu ne-am fi plans de mila........si daca am fii avut "printipuri"......ah Doamne unde am fii fost astazi!!!

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor