4 din 5 romani sunt de acord cu proiectul minier de la Rosia Montana - sondaj IRES

Joi, 08 Martie 2012, ora 23:41
2901 citiri
4 din 5 romani sunt de acord cu proiectul minier de la Rosia Montana - sondaj IRES
Foto: drumulaurului.ro

82% dintre romani sunt de acord cu proiectul minier de la Rosia Montana, intrucat ofera locuri de munca intr-o zona grav afectata de somaj, potrivit unui sondaj IRES realizat in luna februarie, pe un esantion reprezentativ la nivel national, si dat publicitatii joi.

"Proiectul minier aurifer de la Rosia Montana este cea mai mare investitie industriala din Romania ultimilor ani. Datele acestui sondaj arata ca practic romanii au nevoie de locuri de munca mai mult decat oricand si sustin investitiile care le genereaza.

Este clar ca oamenii inteleg ca proiectul de la Rosia Montana va ajuta economia Romaniei si va crea locuri de munca, atat de necesare", comenteaza prof. univ. Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) si membru al Grupului de Sustinere a Proiectului Rosia Montana.

Potrivit aceluiasi sondaj, aproape 90% dintre cei chestionati considera ca redeschiderea unor mine este o solutie pentru zonele miniere afectate de somaj. "Rezultatele arata ca, in ciuda unor grupari care se opun, romanii de buna credinta recunosc capacitatea mineritului de a crea locuri de munca si de a aduce beneficii economice tarii, intr-o vreme in care avem nevoie de investitii mai mult decat oricand", declara Ion Popescu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale Meridian.

"Eu sper ca mineritul are sansa sa redevina unul din motoarele principale ale economiei, asa cum se intampla in tari dezvoltate ale lumii", a mai spus Popescu.

Pe langa crearea de locuri de munca, recunoscuta ca beneficiu al proiectului de 67% dintre cei chestionati, majoritatea romanilor (60%) considera ca proiectul minier contribuie la dezvoltarea economica a intregii regiuni.

Rosia Montana aduce mii de locuri de munca

Potrivit expertilor britanici in economie, proiectul minier va crea 3.600 de locuri de munca directe si indirecte, la nivel national, pe durata de viata a minei. In etapa de constructie a minei sunt prevazute alte peste 2.000 de locuri de munca.

In cadrul proiectului se mai aloca 140 de milioane de dolari pentru restaurarea si punerea in valoare a patrimoniului cultural din Rosia Montana si din Romania, iar prin garantia de mediu, calculata in prezent la 135 de milioane de dolari, compania miniera isi asuma responsabilitatea protectiei mediului inconjurator, precum si reducerea poluarii istorice existente, cauzate de vechile exploatari.

Grupul de Sustinere a Proiectului Rosia Montana a fost infiintat in iunie 2011 si are in prezent 72 de membri din toata tara - ONG-uri, universitati, primarii, asociatii patronale si sindicale, persoane publice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#proiect minier Rosia Montana, #romani proiect Rosia Montana, #romani aproba proiect minier, #minerit Rosia Montana , #proiect